Selasa, Jun 30, 2009

tagged : about my abgg... =)

how well I know my abgg... =)

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
berite.. or sometimes cartoon.. but for sure bukan anything related to music

2. You're out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
tak pasti la.. sgt jarang makan salad (or tak pernah kulihat? =p)

3. What's one food he doesn't like?
anything related to tempoyak! =p

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
'koppi jatte 1!!' =p

5. Where did he go to high school?
smk seri kampar, kampar, perak

6. What size shoe does he wear?
8 (noticed mase cari kasut kawin..)

7. If he was to collect anything, what would it be?
ape eh..

8. What is his favorite type of sandwich?
home made! (sbb aku bgtau die sandwich kat kedey byk gile pathogen..)

9. What would this person eat every day if he could?
gulai masak lemak ikan masin dgn nanas.. ngn tempe goreng..

10. What is his favorite cereal?
sekarang ni mcm dah suke oat lak nampak gaye nye..

11. What would he never wear?
cap.. short pants..

12. What is his favorite sports team?
team hitam kuning die yg dah makin tak best tu le... huhu =p

13. Who did he vote for?
tak pasti.. tapi for sure bukan parti pakcik die kot..

14. Who is his best friend?
name2 yg biase didengar : zaid, matno, mael, fendi (all his seri kampar-mate).. n me! =p (dulu2 kitorang declare besfren instead of couple =p)

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
pakai tudung yg agak jarang.. tudung bawal ngn tudung manik2 skang byk yg jarang2 la bang... (alasan! =p)

16. What is his heritage :
Malay

17. What is he proud of?
being my abgg and able to get me pregnant! (especially when i happened to be 'bunting pelamin' before..) =p

Jumaat, Jun 26, 2009

dress code d tempat keghoje

okeh! so this is my another post after last post yg aku create betul2 sebulan sebelum ni.. sgt malasnye hendak menaip.. reasonnye sbb persekitaran tak memberangsangkan kat ofis ni.. kesihatan aku pon x bape mengijinkan aku mengadap pc lame2... and another sweet reason sbb hasben aku ade kat sini dari awal bulan sampey lah ke ari ahad lepas.. so ofkoz aku taknak stayback kat ofis atau on9 mlm2 bute (ade gak on9 jap tp kejapp bangattt =p) semate2 utk berblogging di ketika laki aku ade d cc ku.. heee~

so ari ni aku nak berblogging psl pakaian.. apelah sgt ade pd pakaian.. pd aku la.. janji tutup aurat, bersih, kemas sikit2 (bersih is more important than kemas okeh?) dah la.. betul tak? nak nak plak kompeni tempat aku mencari sesuap nasi ni tak particular sgt bab2 dress code.. lantak la kome nk pakey ape pun.. janji jgn dtg keghoje bertelanjang bulat udoh.. kan... so aku mengexploitasikan la sepenuh2nya peluang utk memakai apa saja yg terlintas di benak..

so secare rengkasnye, aku akan memakai kemeja atau blouse dgn slacks setiap hari isnin hgga khamis.. dan ari jumaat aku akan memakai t n slacks (aku sgt jarang pakey jeans).. ini adelah kerane aku berkeghoje dlm sektor kilang.. so sgt tidak diberi kebenaran utk memakai baju kurung or whatsoever.. mase zmn2 U dulu mmg aku dh target tyme keghoje nnt aku nk pakey baju kurung sbb mase kat U aku tak pernah (boleh dibilang dgn jari tgn) pakai baju kurung g kelas.. sbb fac aku dlu pun xde dress code so mmg bebas pakai khakis n t je ari2.. tapi malangnye start aku keghoje dgn food industry ni, mmg aku x berpeluang pakai baju kurung.. dulu keje kat dapor hospital, skang kat kilang, so aku dah ditakdirkan utk tidak memakai baju kurung semasa waktu bekerja..

tetapiiiii, oleh kerane aku telah melakukan observasi d tempat aku bekerja ni, aku dapati ade exec yg dtg keghoje tiap2 hari dtg pakai t, so d satu pagi yg indah tu aku decide utk pakey t jugek la.. dgn slacks hitam.. everything goes smooth pd awalnye.. tade sape pon yg bani menego aku sbb aku ase deme pon mesti ase bukan 1 kesalahan utk aku memakai t walaupun hari itu adelah hari khamis.. sbbnye :

1) aku pakai white coat dlm kilang.. itu uniform ruji aku.. so ape aku pakey kat dlm ni sape pun takkan perasan sebab tudung aku pun dah menutup bahagian atas white coat yg terbuka tu.. even kalau aku pakai singlet dgn tudung labuh pon org takkan pasan nye la... sbb mmg dah cover habis.. dan rupa aku yg sebegini akan berlanjutan sampailah ke waktu lunch atau tyme nk g solat nnt barula nampak baju yg aku pakey.. tu pun kejap je..
2) esok dah nak ari jumaat dh.. so tak salah pun aku nak pakey t.. hr pun x melarang..
3) aku xde ape2 meeting yg melibatkan bosses (yg memerlukan aku melawa sikit aritu =p) dan xde mane2 org luar pun yg nak dtg utk audit atau doing whatsoever kat tempat aku.. bermakne ari tu aku hanya perlu bekerja sendirian berhad d dlm lab micro kesayangan aku tu...

jadiiiii, bile aku gi solat dlm kul 3pm cetu, aku telah berjumpe dgn ini sorang minah kat tempat keghoje aku ni.. aku kekadang cam tak masuk gak ngn minah ni tp bile jumpe atau terjumpe kekadang aku senyum gak la dgn die.. bio la nmpk cam senyum kambing pun.. dah aku x suke, nak senyum ikhlas sampai nampak gigi geraham tu susah sikit la..

pasal ape aku tak bape nak masuk ngn minah ni?

tahla.. susah nak ckp.. sbb kekadang tu aku ok ngn die.. siap leh nyembang2 panjang.. tapi kekadang cam malas lak nak bukak mulot..

so below was our very2 short conversation mase aku terserempak dgn die kat surau ari tu (terpaksa tegur sbb dah bertembung betul2 kat pintu surau) :

hijauoren : hey azi (nama separa benar)
azi : hey kak hijauoren. eh, pakai t shirt je arini? boleh ek? (dgn muke yg ala2 pelik sgttt aku pakey t)
hijauoren : ala boleh je.. akak kan duk dlm kilang ni pakai white coat.. bukannye ade nk jumpe external auditor ke sape ke arini..
azi : eee.. bes la ek.. cam kite ni, hari2 pening kepala fikir nak pakai baju ape
hijauoren : (haiah!)

so! itu sahaja perbualan singkat kami.. lepas tu, aku terus masuk surau, dan die blah.. eeee.. dah sah2 ko tu keghoje bahagian pemasaran, so ofkoz la ko kene begaye sket berbanding aku yg duk dlm kilang n ari2 mengadap laminar flow utk wat testing ni.. kan ke jauh bezenye tu...? aduhaiiii... tolong la jgn wat ayat yg jerky2 cetu bley dak?? cemuihh sungguh la....

so, ape patut aku buat sbg tajuk post ni? ape yg sebenonye aku nk cerite kat sini?

tentang 'dress code d tempat keghoje' atau 'aku tak suke minah yg suke tego dressing aku kat *e*e*o* ni' ?

aku pilih tajuk yg 1st la kot.. nampak positif sket.. heeee~