Khamis, Februari 28, 2013

Waffle Stick Ananaifa kini dipasaran!!

hmmm....

agak agak korang ade rase rase nak makan Stick Waffle tak?

atau pun ade terase rase nak makan Stick Waffle Comel tak??

ade pelbagai perisa yg sodap sodap belaka tau!!

weeee weeee ^___^


jom lawati blog ananaifa untuk maklumat lanjut

^_____^

^____________^

^_______________________^

kalo berminat boleh la membuat pembelian ye kawan kawan!

tehehe ^___^

Rabu, Februari 27, 2013

hectic day --- ustad gharar --- cerita lucu

hari ni memang hectic day.. pg dok bergantung dgn telefon nak carik orang JAIS nak tanya pasal halal cert application.. punyelah susah nk dapat call bersambung.. pass ke org ni pass ke org tu pass ke dept lain.. entah ape ape lah diorang ni.. memburukkan nama organisasi islam je...

but serious they are all soooo not profesional! *kalo ade org JAIS yg terbace ni, pls la improve system korang.. ikhals cakap ni*

then petang whole day plant audit.. jln2 seluruh kilang mau dekat 3km kot total perjalanan.. hehe ye ke.. lebih2 pulak aku ni.. tp sakit jugak la lutut... huhu

then meeting psl annual dinner.. i just know yg ini annual dinner yg ke3 kat kompeni ni.. huhuhu... kire b4 aku masuk tu, baru penah buat skali la.. punyelah budget punye boss mexico... kalo cantu layaknye, nak buat company trip ke oversea ala2 cam mase aku kat c*r*b*s dulu lagi jangan mimpi la kot.. biar mimpi sampai ke bintang.. hehehe

then skrg ni aku masuk opis balik jap, nak update blog... hihi...

owh ya, rumah sewa aku tu masih belum siap keje2 pembaikpulihannye... ustad gharar owh ustad gharar.. sungguh la kau ni ustad.. aku anggap muamalat ni langsung tak halal sebab the uncertainty a.k.a unsur gharar yg kau lakukan ni sungguh menyakitkan hati aku.... and u dont even try to explain the reason to me kenape yg kau drag drag sgt nak siapkan keje2 pembaikpulihan ni... why?? my 2nd prospect tenant pun dah cabut ok... mana sanggup tggu.... aku ni je yg masih bersabar.. sbb aku ade laki.. nak jage air muke laki aku.. kalo this kinda thing happened mase aku anak dara dulu, siap la berbakul2 maki hamun klua dr mulut aku yg kurang penyabar ni tau...

1 thing yg happened kat kilang ni pagi tadi, saje la aku nak share kan.. lawak sikit..
hihi

slh 1 tandas kat prod floor ni, tali flush nye tercabut.. then pintu kace nak ke shoe locker room pun pecah kat bhgn bawah...so si budak maintenance india ni dah karang 1 cerite yg boleh mengaitkan kedua2 insiden tu...

kisahnye, ade sorang budak nak berak.. tapi sembelit.. so dlm kegeraman sbb sembelit tu, dia tarik tali flush tu mase nak bangkit dr cangkung, terputus plak tali flush tu... bengang dah dia... klua toilet, mase nak masuk ke shoe locker room, dan dek kerane kegeraman yg masih bersisa sbb sembelit tu, dia sepak pintu kace tu, tu yg pecah pintu tu...

hahahahahaha tergelak2 aku dgr si budak maintenance ni buat story telling sbb mase aku buat plant audit td aku tanyelah camne boleh pecah pintu tu... so tu yg jadi 1 story telling tak berbayar tu....

Isnin, Februari 25, 2013

kontraktor yang hampeh lagi gharar itu sungguh menyakitkan hati

sedih sgt...
sampai ke arini kontraktor hampeh lagi gharar tu tak siapkan umah aku lagi...
aku ni dah sampai ke tahap tak larat nak marah dah ni..
longlai rasenye badan...
kalaulah kau bukan colleague laki aku wei, dah lama aku text kau dan maki hamun cukup cukup...
ustad konon...
piirahh!!

Khamis, Februari 21, 2013

antara puak kafir Zimmi dan puak kafir Harbi

sharing is caring.. aku ni, neutral tak neutral sgt la bab politik ni..
but I believed I fully understand makna Kafir Zimmi dan Kafir Harbi..
kat Malaysia dah jelas terang nyata mana satu puak Zimmi mana satu puak Harbi..

______________________________________________________________

Kenyataan penuh daripada Dr Hasan Ali :

SAYA terpanggil untuk memberi sedikit ulasan apabila membaca media perdana hari ini mengenai kenyataan Presiden PAS Ust Hadi Awang yang mengatakan bahawa adalah mustahil bagi DAP untuk memerintah atau menerajui pemerintahan negara ini.
Ini disebabkan dari segi perkiraan kerusi yang ditandingi, DAP dijangka hanya bertanding 50 kerusi parlimen daripada jumlah keseluruhan 220 kerusi.
Sememangnya dari segi angka DAP hanya sesuai bertanding kira-kira satu perempat kerusi parlimen. Namun perlu diingat bahawa DAP bersama dengan gabungan komponen parti-parti yang bukan Barisan Nasional termasuk di Sabah dan Sarawak dilihat tidak mustahiluntuk memenangi jumlah kerusi parlimen yang diperlukan untuk menubuhkan kerajaan.

Tetapi saya tidak mahu menumpukan perhatian kepada opsyen itu. Yang ingin saya tekankan di sini ialah:

a. Walaupun seperti yang disebut oleh Presiden PAS, DAP akan bertanding 50 kerusi sementara PAS dan PKR mungkin masing-masing bertanding dalam lingkungan 80 kerusi setiap satu parti. Ini sama sekali tidak bererti bahawa bilangan kerusi yang banyak akan mencerminkan kemenangan yang besar. Para pemerhati politik lebih cenderung menganggarkan bahawa antara parti yang dijangka mencatat kemengangan besar ialah DAP. Kalau DAP boleh memenangi 90% daripada kerusi yang ditandingi dan PAS serta PKR dijangka memenangi jauh di bawah paras 50%, sudah tentu DAP akan terus menjadi parti peneraju dalam gagasan Pakatan Rakyat;

b. Daripada apa yang berlaku sekarang contoh seperti di Selangor, DAP menduduki tempat kedua dari segi bilangan kerusi. PKR tempat teratas dan PAS dengan 8 kerusi sahaja duduk di tempat terbawah. Seperti yang dilaporkan, DAP dilihat menerajui Kerajaan Selangor hingga dikatakan Menteri Besar Selangor sering berada di bawah telunjuk DAP. Penyertaan PAS dalam Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor tidak pernah dianggap sebagai rakan kongsi setara oleh DAP.
Di Kedah pula, DAP hanya mempunyai satu kerusi sahaja. Tetapi hampir semua isu Islam yang telah diputuskan oleh Menteri Besar dan Exco tidak dapat dijalankan kerana ditentang hebat oleh wakil tunggal DAP itu. Ini dilakukan dengan bantuan moral dan campur tangan langsung oleh pimpinan DAP pusat.

c.. Di peringkat nasional pula,sehingga ini tidak ada satu pun isu-isu besar melibatkan Islam dan Melayu yang ingin dijuarai oleh PAS dapat dilaksanakan. PAS kalah bersabung dalam isu Kalimah Allah, Negara Islam, Hudud dan isu murtad. Suara PAS hampir diketepikan langsung dalam merangka dasar dan hala tuju Pakatan Rakyat seperti yang terkandung dalam Buku Jingga dalamana isu Negara Islam, Hudud dan kemartabatan bangsa Melayu tidak mendapat tempat yang sewajarnya dalam buku tersebut.

Saya berpendapat tidak ada mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat secara berasingan dapat menubuhkan kerajaan termasuk PAS dan PKR. Yang penting di sini bukan mana-mana parti boleh menubuhkan kerajaan, tetapi parti yang manakah yang mempunyai kekuatan dan kemampuan pimpinan, daya tahan dan daya juang memperjuangkan satu-satu isu, komitmen yang tinggi hingga ke peringkat sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan kesucian perjuangan, kebolehan dan kemampuan berhujah secara berfakta serta keutuhan kesepaduan dan kesatuan barisan kepimpinan untuk mendepani musuh-musuh politik dalaman dan luaran.

Apa yang dapat disaksikan sekarang sejak 5 tahun yang lalu PAS semakin dipinggirkan. Bukan sahaja dipinggirkan tetapi dengan bongkak dan sombong pimpinan DAP dan PKR memperkotak-katikkan PAS hingga ke peringkat menghina intitusi agong dalam struktur parti PAS iaitu Majlis Syura Ulama PAS dalam isu Kalimah Allah.

Lebih menyedihkan di negeri Musyidul Am sendiri peraturan kecil yang telah berjalan sejak 21 tahun yang lalu melibatkan pendandan dan penggunting rambut wanita yang tidak dibenarkan menggunting rambut lelaki Muslim terpaksa ditawakufkan. DAP menggunakan Karpal Singh menyelar kepimpinan PAS Kelantan dan menuntut supaya peraturan itu dimansuhkan. Akhirnya kerajaan PAS pimpinan Tok Guru Nik Aziz tunduk dengan tuntutan DAP itu.

Begitu juga yang berlaku di Kedah. Wakil tunggal DAP berjaya membatalkan keputusan kerajaan negeri pimpinan Ust Azizan Razak seorang ulama yang berstatus senior dalam saf kepimpinan PAS dalam isu penutupan pusat hiburan dalam bulan Ramadhan dan juga isu papan iklan.

Kenyataan Presiden PAS yang dilaporkan hari ini mungkin boleh diterima oleh ahli dan penyokong parti yang hanya mendapat informasi daripada akhbar Harakah atau Harakah daily atau hanya mendengar ceramah-ceramah daripada pimpinan PAS dan Pakatan Rakayat sahaja. Andainya mereka dapat membuka ruang minda dengan cuba mendekatkan diri kepada sumber-sumber informasi samada melalui media elektronik, media cetak atau yang popular di akhir-akhir ini media sosial sudah tentu mereka dapat menilai kenyataan Presiden PAS itu dengan lebih objektif dan berpijak di bumi nyata.

Hakikatnya, DAP sejak 5 tahun yang lalu telah berjaya menggunakan seluruh kesempatan dan ruang untuk menonjolkan falsafah perjuangan parti tersebut. Dalam apa keadaan pun yang jelasnya DAP adalah pihak yang dikatakan meraih kemenangan hingga berjaya menjadi tulang belakang kepada Pakatan Rakyat. Begitu juga halnya dengan PKR. Yang tewas di gelanggang hujah dan yang tewas di gelangang perjuangan khususnya untuk mempertahankan asas-asas perjuangan parti tidak lain tidak bukan ialah PAS.

YB DATO DR HASAN MOHAMED ALI
Presiden JATI Malaysia
TTDI, KL
20 Februari 2013



Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Politik/20130220/po_19/DAP-mustahil-perintah-Malaysia-Kenyataan-penuh-reaksi-Dr-Hasan-Ali#ixzz2LUW1NCGQ
© Utusan Melayu (M) Bhd

Rabu, Februari 20, 2013

syukurlah mempunyai suami yg mencintai kita

terbaca artikel ni kat Utusan online arini...

terus terdetik dlm ati.. whoa!! akulah tu.. tehehe ^__^

- Dia sentiasa memikirkan apa yang anda dapat dalam setiap perancangan masa depannya - Alhamdulillah...

- Dia tidak memaksa anda melakukan seks dengannya sekira memberitahunya anda terasa penat - *wink*

-Dia tidak kisah anda menggunakan komputer atau telefon miliknya kerana tiada apa yang dia mahu sorokan daripada anda - always

- Dia menggalakkan anda melakukan apa yang anda rasa suka dan selalu memeluk anda

- Sekiranya anda merasa tidak selamat dia akan mengambil langkah berjaga-jaga dan sekiranya anda berhadapan dengan insan yang mengkritik dia akan mempertahankan anda - always

- Dia merasakan rasa bersalah sekiranya terpaksa meninggalkan anda dan menelefon anda selalu - huhu

- Dia memikirkan anda tetap cantik baginya biarpun anda dalam keadaan kusut-masai dan membelikan makanan yang anda gemari - especially weekend.. kalo tak klua umah.. mcm mak lampir.. hihi

- Dia akan memegang tangan anda di khalayak ramai dan sanggup pula memegang beg tangan anda tanpa rasa malu - hihi

-Tidak pernah ambil kisah mengenai berat badan anda yang naik dan sentiasa mahu menghabiskan masakan yang anda masak biarpun tidak berapa sedap - WHOA!!! hihi

- Dalam permainan dia akan sentiasa memberikan kemenangan kepada anda dan akan sentiasa berkata baik biarpun ketika anda dan suami sedang berbalah - huhu

- Sentiasa meminta pandangan dan pendapat anda dalam beberapa perkara bersama - Alhamdulillah

Sekiranya, suami anda mempunyai ciri-ciri yang dinyatakan, anda adalah tergolong dalam kalangan mereka yang bernasib baik kerana lelaki yang baik sebenarnya sukar untuk dicari.

bersyukurlah punya rumahtangga yg walaupun kekadang beronak ranjau tapi Alhamdulillah masih boleh dimanage.. sedangkan lidah lagi tergigit kan.. kalau tak berselisih faham langsung pun tak bagus.. macam tak normal pulak.. pada aku la... bukan dengki dengan orang orang kat luar sana yg langsung tak pernah berselisih faham dengan suami memasing (ade ke?) tapi.. rasenye kalau smooth je mcm lagi bahaya kot.. bak kata peribahasa air yg tenang jangan disangka takdak buaya, takut takut nanti laki hang yg jadi buaya.. eh! hehe *wink*

bila berselisih faham ni, kita akan jadi lebih faham perangai dan keinginan suami kita.. again, ni pada aku la.. kan... yg penting, minta maaf dan rendahkan diri... redha Allah pada wanita yg telah berkahwin kan terletak pada redha suaminya... redha Allah pada anak anak dara terletak pada redha ibubapanya... jadi pandai pandailah mainkan peranan sebagai hamba di muka bumi Allah ni...

renung renungkan dan selamat beramalllll ^____^

Sabtu, Februari 16, 2013

alkisah si kontraktor yg hampeh lagi gharar

entri ini sangat agak panjang, dan adalah rentetan daripada rasa kecewa yang teramat sangat terhadap progress kerja pembaikpulihan yg dibuat oleh kontraktor untuk rumah subsale yg aku baru beli tu.

sebenarnye bahagian ini pun aku nak masukkan ke dalam salah satu part siri cara cara membeli rumah subsale tu. tapi entah bila aku akan ada masa untuk tulis panjang panjang pasal part V. dan tak dapat jugak aku menahan untuk tidak menulis tentang si kontraktor hampeh ni. jadi aku ambik keputusan untuk tulis dulu bab kontraktor ni dan later on baru cerita pasal part V tu pulak.

dah terbelit belit susun atur cerita aku ni ^__^

alkisahnya, lepas aku dapat kunci rumah, aku masuk rumah yg dah ditinggalkan oleh penyewa lama tu, rumah dalam keadaan agak mendukacitakan.
  • bingkai pintu (bingkai kayu) reput dimakan anai anai, bila aku tonyoh sikit dengan batang penyapu, berderai bingkai kayu tu
  • kunci pintu rosak dan x boleh guna langsung
  • bilik air belakang takde sinki
  • bilik air master bedroom takde kepala shower
  • banyak lubang pada dinding
  • wiring banyak pengubahsuaian dan takde proper casing
  • 2nd hall ceiling fan takde
  • sliding grill takleh tolak habis
  • rumput panjang dan cat pagar yg cinonit tu buruk benor
  • cat untuk keseluruhan rumah tak memuaskan

so bila abg bawak kontraktor ni, aka kawan abg, aka seorang ustad, yg mempunyai syarikat bernama Berkat *lh*m ni, datang tengok rumah, dia kata ok, dia boleh buat, DALAM MASA 2 HARI JE NI BOLEH SELESAI! gitulah ayat bongkaknya. ok. bagaimanapun, pada ketika itu, ayat bongkaknya itu amat sangat melegakan urat saraf dan urat kentut aku. yelah, lagi cepat rumah tu siap kerja kerja pembaikpulihannya, lagi cepat tenant aku boleh masuk, dan lagi cepatlah aku boleh memperbisneskan rumah sewa aku tu. keyakinan yg diberi oleh si ustad bongok ni memang melegakan aku selepas aku berhempas pulas cuba mempercepatkan proses pengambilan kunci daripada owner lama aritu.

maka sekonyong konyongnye, aku pun mintak dia bagi quotation, mula mula bukak mulut kata dlm 3.6K je camtu, ok fine, keesokannya bila quotation on paper diberi, dah jadi 6.5K pulak, sebab apa tau, sebab dia quote jugak kerja kerja yg aku tak mintak dan aku dah cakap kat abg yg aku memang tak nak buat dulu for the time being! tapi takpelah, mungkin resam orang berbisnes kontraktor ni kot, customer tak mintak pun kau cuba cuba offer kan, manalah tau terkena, customer nak, kau jugak yg untung kan. kalau resam orang berbisnes makanan, kite bagi ape yg customer nak je, as what being requested, bagi apa yg customer mampu bayar, kalau customer mampu untuk sekian sekian formulation, kite bagi sekian sekian formulation, maka dengan pengubahsuaian formulation tu maka dapatlah customer tadi harga yg mampu dibayarnye kan. hah panjang pulak aku bagi example.

ayat kontraktor hampeh ni senang je, ayatnye pade abg la, kite ni nak sewakan umah pada orang ni, biar buat betul betul cantik bagi orang nak masuk, nak bayar 2 kali pun boleh, yg betulnya nanti bila dapat duit deposit bayar la balance tu, sekarang bayar separuh dulu, tp ustad buat keje memang tiptop.

aku bukan x setuju nak buat rumah tu jadi betul betul cantik tapi within my bajetlah ustad oi!!! sila fahamkan ayat saya. ustad ni kan orang terpelajar, takkan bende senang susah nak faham. within my bajet! tak faham ke? ingat aku mak budak umo 30 tahun tak tau cara nak idup ke?

so aku mengambil langkah kasar sedikit. aku ckp kat abg, ckp kat ustad hampeh tu, kita ni ada bajet, bajet kite 4K sahaja. diulang, 4K sahaja. fullstop! aku tak nak meminjam dgn bank lagi for the time being, apatah lagi personal loan, dan aku boleh bagi dia selepuk 4K tu korek korek dari saving aku untuk dia buat the best that he could, as an experienced contractor, for what that 4K can served for that house. makna kata, as i have already listed down apa bende yg priority utk rumah tu, so with that 4K, buatlah bende bende yg priority dulu, kalo ade lebihan, barulah buat bende bende lain. tapi yg aku prioritykan, sila buat dahulu. diulang, sila buat dahulu.



dan aku pun bukan nak mintak dia bagi aku harga kawan kawan... aku tak ckp langsung psl mintak diskaun sbb kawan kawan. aku cuma kata, do the best that he could for that particular 4K. he shud know what's the best sbb he is an experienced contractor...

jadi, on 23.1.13 mlm, jumpe ustad tu, kami bagi dia selepuk 4K, yelah mungkin nilai tak besar pada dia yg biasa dpt projek jutas jutas kot. tapi at least aku dah bagi selepuk. dan dia boleh terus BELI SIAP SIAP BARANG NAK GUNA UNTUK KERJA KERJA PEMBAIKPULIHAN TU. so silakan membeli. jangan tangguh tangguh sebab ko takde alasan nak kate aku tak bayar maka kau tak dapat nak beli barang ke ape ke kan. bertangguh itu kan pencuri masa. ko nak jadi pencuri ke ustad?

so selepas bayaran dibuat, kronologi kejadian adelah seperti berikut :

24.1 mlm - dia call abg kata nak masukkan barang esok 25.1.13, lepas jumaat.

25.1.13 pg - aku pun ambik emergency leave sbb nak jumpa committee apartment tu utk buat surat kebenaran kontraktor ni nak masuk sbb nak bawak masuk lori kan, committee apartment ni quite strict, takut x lepas pulak lori dia kat guard kang. dah aku menonong amik EL tu, ustad kata dia x jd bawak masuk barang petang tu, terpakse ke sungai besar makcik masuk wad.... okla.. okla.. atas dasar ihsan dan percaya, aku ok kan je. katanya barang akan masuk ahad 27.1.13 dan isnin 28.1.13 akan mula kerja

29.1.13 mlm - aku baru tau yg barang baru dibawak masuk arini.. hampehkan..

------ berhari hari aku senyapkan je tak tanya abg apa progress umah tu sbb aku macam nak dapatkan berita gembira like bila aku tanya, aku akan diberitahu yg umah tu dah siap!!! ---------

2.2.13 ptg - abg bgtau umah tu tak siap lagi. katenye ustad hampeh tu mintak tambah. tp xtau berapa lagi..

5.2.13 mlm - abg bagitau ustad hampeh tu mintak tambah 500...................... what???? katenya dia buat umah tu jadi betul betul tip top. kertas kertas yg melekat lekat kat cermin bilik belakang tu dia kasi cabut sume.. fencing cinonit kat luar tu dia cat which is as far as i know, memanglah itu termasuk dlm kiraan asal nilai 4K tu pun.. katenye lagi, rumput yg budak budak dia potong tu, dlmnye ade banyak botol kaca which jadi cost kat dia jugak (i dont know if budak dia terpijak kaca tu ke...... so jadi cost of medical pulak ke...hmmmmmm) aku pun mlm tu terus tak dapat menahan mulut dari menghamburkan kata kata cacian nista terhadap ustad tu. gila ke ape kau ni ustad? kerja dah la lembab, ada hati nak mintak tambah. orang kalo profesional, bagi dateline bila kerja boleh siap, follow dateline, tak siap kena penalti, tapi kau??? kerja tak siap, lembab, lagi mau mintak tambah harga.. sungguh gila!!!

6.2.13 mlm - aku n abg p tengok umah tu. mase abg amik kunci dari ustad tu pun, ustad tu kata umah tu tak siap lagi, saya cuba jumaat (8.2.13) ni katenye, boleh cuba cuba?? oiii ustad! kau igt aku suka suka je ke nak baikpulih umah ni. aku nak sewakan la oiii.. kalo kau lembab lembab macam ni menyusahkan aku la oiii!!! bila kami p tengok, aku rase mcm nak terajang je muka ustad tu kalo dia ade depan aku. why? because bende yg asalnye masuk dlm kiraan 4K tu pun tak siap lagi, lagi bende yg dia kata dia mintak tambah 500 sbb dia buat bende bende tu tu, pun tak buat lagi ok!!!! tak malu sungguh kau ni ustad, mintak duit untuk bende yg ko langsung tak sentuh pun lagi, nak kata ada intro nak buat pun tak lagi, tapi tanpa segan silu kau mintak tambah kan, yg asalnye konon konon kau kata boleh bayar 2 kali ni apa?  aku bayar sekali pun kau tak siapkan keje dan mintak tambah untuk keje yg belum pun kau buat lagi, kalau aku planning to pay 2 kali aritu, lagi lah entah macam mana tahap lembab kau ni agaknye.

8.2.13 mlm - seperti yg dijanjicubakan, nak siapkan by jumaat. pagi abg berselisih bahu dgn dia kat skola, dia tak ckp apa apa pun! bagus kan kau ni ustad!! buat muamalat yg gharar. then mlm abg text dia tanya dah clear ke umah tu? tapi as always, laki aku ni takkan ckp kasar punya, so dia tanya umah dah clear kan ustad? instead of umah dah clear ke belum ustad? see?? ayat frenly dan ayat arahan? and whoa!! NO REPLY FROM HIM!! berapi sungguh aku.

9.2.13 pg - lepas subuh, oleh kerana aku dah tak boleh menahan marah lagi, aku text ustad tu guna henset abg. tp aku tak guna ayat yg harsh pun, aku buat ayat ala ala ayat abg la yg agak frenly... huh!! aku kata aku dah pening sbb tenant tu dah bising tanya bila boleh masuk, and it is true, memang tenant tu asyik dok tanya bila boleh masuk, and this is the 2nd prospect ok, bakal tenant yg 1st aritu dah kensel buking sbb dah tak tahan menunggu. tapi lepas aku text ustad tu, aku delete msg tu so that abg tak tau yg aku ade msg ustad gila duit tu........

10.2.13 tghari - tenant tanya pasal status umah, abg text ustad tu, DIA SENYAP JE OK.... langsung tak balas.. call abg pun dia tak angkat... so that's it!! kau ni memang nak makan duit daripada muamalat yg gharar la ustad..... i bet u know what is the hukum of gharar muamalat kan ustad oi! so baguslah, bagi bini ko yg ustazah tu dan anak anak kau makan duit daripada urusniaga gharar....


15.2.13 pg - tenant bagitau yg dia nak tengok umah tu after maghrib arini! ok, 1 decision yg aku rase tenant tu pun dah sampai tahap bosan menunggu, dan nak tengok jugak umah tu walaupun x siap lagi. so aku bgtau abg, dan abg text ustad. TAK REPLY JUGAK. call ustad. TAK ANGKAT JUGAK. memang kau ni manusia gilalah ustad. apa masalah kau, cuba bagitau kat aku. kalau sebab 500 tu ko tangguh keje umah aku, sgt tak patut sbb keje utk nilai 4K tu pun tak siap lagi. ptg tu aku balik keje, abg kata ustad dah angkat call, dan reason yg dia bagi tak dapat nak siapkan lagi umah tu sbb KEDAI CINA TUTUP PANJANG SEMPENA CHINESE NEW YEAR DAN BARANG TAK SEMPAT BELI!! amboi!! agak agak la nak menipun pon ustad oiii!! dah la kau makan duit gharar, sekarang lagi mau menipu. on 29.1.13 tu kau kata sume barang dah bawak masuk sbb kau tak nak bawak masuk lori tu banyak kali, kau yg mentioned kat laki aku kata sume barang dah bawak masuk. so sekarang ape pulak lagi barang yg kau kata x sempat beli sebab kedai cina tutup panjang sempena chinese new year? dari 29.1.13 sampai ke 9.2.13 tu ade 9 hari bekerja kot.. 9 working days!!! kenapa tak beli barang siap siap mase tu? dan kau sendiri yg kata barang sume dah bawak masuk on 29.1.13 tu? sungguh la kau ni ustad! sungguh gila!!! ke kau ni penghidap autisme?? hidup dlm dunia kau sendiri?

apapapun, alhamdulillah, tenant mlm td setuju dan berkenan nak sewa umah tu. katenye setakat ni dia yakin la bila umah tu siap, akan cantik dan berbaloi dgn harga sewa yg aku letakkan. alhamdulillah! siap bawak boifren lg, yelah, boifren risau kot nnt awek kene tipu dpt umah buruk tp sewa mahal. katenye kat bandar botanic pun flat tingkat 4 sewa 650, so dpt umah aku ni gated apartment groundfloor dgn nilai sewa yg aku tetapkan tu, diorang insyaAllah setuju la.

cuma yg masih dan tak dapat aku hilangkan ni rasa kesal dengan tindak tanduk ustad ni... gharar..... gharar sgt ustad!!


dengan text tak reply... call tak angkat... nak tunggu dia sendiri text atau call bagi tau status lg lah jgn harap... abg kata dia tau ustad memang tgh ada job ratus ratus ribu buat umah guru besar kat skola abg.. kat skola lain.. umah sorang lg cikgu tu.. nak bandingkan dengan nilai projek umah aku ni, memang mcm ikan bilis la kot.. tapi at the first place, jgnlah agree nak buat kalo kau rasa tak sempat dan not even memberi pulangan keuntungan yg besar kepade kau... menyusahkan aku je.. aku pun boleh dan akan sedaya upaya mencari kontraktor lain... bila kau nak rembat job, make sure kau boleh buat job tu ustad oii.... jgn menyusahkan org... kau kan ustad.. takkan bende asas mcm ni kau tak tau... adoi... aku asyik nak ulang ulang ayat ni je... sbb aku memang kecewa teramat sgt....

dan sekarang ni bila aku fikir fikir balik, kalaulah aku setuju nak suruh dia buat semua bende yg dia quote tu, dengan nilai 6.5K tu, dengan konon kononnye mengambil ayat dia kite ni nak sewakan umah pada orang ni, biar buat betul betul cantik bagi orang nak masuk, nak bayar 2 kali pun bolehentah entah tahun 2014 baru umah tu siap kot.....

Ahad, Februari 03, 2013

cara cara membeli rumah subsale - part IV

-frens sume yg view post ni, jom share link.. tinggalkan link frens kat ruangan comment ye, boleh saye singgah balik blog frens ^_^-

Minggu ni rasa hectic sgt…

Letihhh… weekdays aritu rasa mcm…. cepatttttlah datang jumaat.. ade bende lain tgh planned to do on weekend dalam kepala otak ni.. bende yg lebih best yg bakal merobah nasib anak bangse hehehe lebih lebih pulak..

Nasib baik ade budak berdua ni yg boleh menghibur duka ^____^



Ok. Aku nak sambung part III of progress membeli rumah subsale aku hari tu. Sesiapa yg berminat bolehlah meneruskan pembacaan anda ye ^_^

Hari tu aku ade ckp yg progress of property valuation daripada valuer tu berlaku serentak dengan proses penyiapan S & P.

Kronologi penyiapan S & P adelah seperti berikut :

27.4.12 – lawyer anta 1st draf

28.4.12 - aku reply kata ade kesilapan here and there

30.4.12 – deme anta 2nd draf, say sorry and bla bla bla la kan… hmm

2.5.12 – aku reply kata still ada error on certain clause, dan seperti hendak berkata ‘aiyooo’ pada lawyer tu. Tolonglah cek betul2 before submitting any agreement draft to your client. Lawyer reply emel aku on the same day together with the 3rd draf, again say sorry dan betulkan.. hmmmm

Finally on 8.5.12, lawyer tu datang opis aku, jumpe kat lobi dan sesi menandatangani perjanjian S & P itu pun berlaku. Aku habaq kat boss kecik aku yg lawyer rumah datang nak jumpe jap, yelah kan sbb waktu kerja kan. Takut dia tak selesa pulak aku guna mase kerja utk urusan peribadi, mcm blogging ni dia mana tau aku guna waktu kerja utk urusan peribadi hehehe. Lagi 1 aku takut kalo boss besar aku si omputih mexico tu nampak kang, kalut pulak dia ingat aku jumpe supplier. Dia tu tak suke kalo kitorang kitorang kat QA dept ni jumpa jumpa supplier ke ape ke, dia mesti kene ‘diawarekan’ kalau ade nak jumpe supplier. So kalo at any time dia nampak kitorang jumpe orang luar kat lobi tu, dia akan saspek yg bukan bukan la.. konon macam ade perbincangan dengan supplier dalam keadaan mengetepikan dia.. huh! menyampah sgt ok..

Ok jadi selepas 8.5.12 tu, officially aku dah terikat dengan kontrak perjanjian S & P tu. Secara ganasnye kasarnya, kalo aku ade buat silap yg menyebabkan kelewatan dan kerugian pihak penjual, aku akan dikenakan caj 8percent per annum calculated daily daripada harga jual rumah tu. Macam mana perkiraannye, aku pun tak mahir sgt, lawyer tu pun tak terangkan in details mase aku jumpe die aritu.

Lawyer ni memang, diorang kalo kite tak tanye, dia tak akan cerite details. TAK AKAN OK! Jadi kalo korang betul betul rasa nak tau dan perlu tau sesuatu content dalam S & P agreement tu, atau kalo korang saja saja je nak menambah pengetahuan regarding anything yg terkandung dalam S & P agreement tu, pls ask dear! Nanti tak memasal kena bayar 8percent per annum calculated daily pulak… huhu. Dan penjual juga terikat dengan term 8percent per annum calculated daily tu jugak kalo dia ade membuat sesuatu yang akan menyebabkan kelewatan dan kerugian pihak pembeli.. kire macam ala ala win win situation yg tak berapa nak win win sangat la.. ^_^

Lepas aku dah sign, lawyer tu bawak S & P tu p jumpa owner rumah tu pulak dan mintak dia sign. Communication lawyer dgn penjual tu aku tak tau la, cuma sekali je dia ada anta emel kat penjual tu dan cc pada aku. Lepas kedua dua pihak dah sign, lawyer tu p bawak S & P tu untuk disetemkanhasilkan oleh pihak LHDN dan proceed untuk kurierkan S & P tu kat aku dan si owner rumah tu. On 10.5.12, lawyer tu mintak alamat opis untuk anta kurier tu, tapi lepas aku tunggu tunggu tak jugak sampai kurier tu, aku pun emel kat lawyer tu tanya status penghantaran S & P tu on 16.5.12. aku rase lawyer tu pun tak berapa suka aku ni asyik nak emel tanya mana S & P tu tak sampai sampai lagi kan. Tapi ofkos la aku nak tau status penghantaran S & P tu sebab aku nak proceed dgn macam macam perkara lagi. Bila kurier tu sampai, aku tengok ada 2 copy, satu copy dengan cop ‘Original’ dan satu copy lagi dengan cop ‘Salinan’. Actually mase tu aku pun tak faham kenapa diorang anta 2 copy tu kat aku. Tapi aku tak cakap apa apa lah, sebab kurier kan, nak cakap macam mana hehe.

Lepas dah ada completed S & P yg dah duly stamped, rupa rupanya 1 copy hendaklah diberi kepade pihak bank. Macam kes aku, memula kata lawyer ni, dia nak bagi sendiri kat bank, then tetiba macam ‘eh saya dah terkurier 2 2 copy (original and duplicate) kat puan la, boleh tak puan passkan pada pihak bank’ gtu kaedahnya kan. Because at first dia nak kurier kat aku copy yg untuk simpanan aku, entah macam mana kan nak dijadikan cite die terrrrrkurier 2 2 copy pulak.. so terpakselah aku bagi sendiri copy utk bank tu. Copy yg ada cop ‘duplicate’ tu aku simpan untuk urusan urusan permohonan yg berkaitan seperti KWSP, TNB dan pendaftaran dengan pihak Persatuan Penduduk kawasan apartment tu.Kali ni aku nak cite pasal cara memohon untuk pengeluaran wang KWSP akaun 2 untuk Pengeluaran Membeli Rumah Kali Pertama.  Yg lain lain tu akan aku ceritakan dalam post akan lain lain ^_^

Urusan dengan Pihak KWSP

Urusan aku dengan pihak KWSP boleh dikatekan agak mudah la. kesilapan cuma kesilapan kecil yg berlaku masa 1st time aku p KWSP cawangan Klang kat BBT One Tower on 21.5.12. kesilapan on 2nd time aku p tu tak memerlukan aku p semula ke pejabat KWSP tu so ok la.. on 21.5.12 tu, aku p pejabat KWSP cawangan Klang kat BBT One Tower dengan membawe segala mak nenek dokumen untuk permohonan pengeluaran wang KWSP akaun 2 untuk Pengeluaran Membeli Rumah Kali Pertama tu. Senarai mak nenek dokumennye adelah seperti table kat bawah ni. Disebabkan kategori rumah aku tu rumah yg dah ade geran atau dalam bahasa standardnye rumah dengan suratan hakmilik telah dikeluarkan, aku punye required mak nenek dokumen adelah dalam kategori Suratan Hakmilik Telah Dikeluarkan  ^__^

Kategori kategori lain korang boleh refer kat sini. 

Cuma silap aku mase p 1st time tu, aku p bawak S & P lama antara owner rumah dgn pemaju perumahan danaku tak bawak aku punye S & P. bijak kan hihi. So permohonan aku direject di kaunter oleh pompuan kaunter KWSP itu. Selain tu, pompuan itu juge mereject bank statement yg aku bagi walaupun bank pilihan rakyat aku untuk pihak KWSP bank-in kan duit permohonan tu nanti adelah bank yg ade dlm senarai bank panel KWSP, tapi sebab bila aku print online bank statement tu, kat bahagian bawah kertas tu takde klua mcm link page yg aku print tu, so pompuan kaunter KWSP tu kata ‘nampak macam tak original, kalau saya nak kata puan buat sendiri statement ni kat Microsoft word pun boleh…’ boleh??? 

Tapi takpelah, kekadang kite kene belajar bersabar untuk mendapatkan kemudahan di hari muka kan.. so aku bersabar saja dengan kata kata pompuan kaunter KWSP tu dan aku pun balik rumah print bank statement dari bank lain pulak.. selamat lah aku ade active accounts kat few banks yg listed dalam senarai bank panel KWSP tu. Boleh refer sini    ^_^

Tapi kan, maybe, if aku tak lupa nak bawak S & P yg betul ieitu S & P antare aku dengan owner baru, mungkin aku akan hangin jugak kot dengan ketidakterimaan pompuan kaunter KWSP tu terhadap bank statement aku tu hihihi

Kirenye, lepas 1st time yg spoil tu, aku p kali kedua ke KWSP cawangan Klang kat BBT One Tower tu on 1.6.12 pulak disebabkan kesukaran untuk mencilok keluar pada waktu kerja dan kesukaran memohon cuti exec cabuk macam aku ni pun susah nak approve , submit everything dan ingatkan dah OK dah sebab mase aku p 1st time tu, pompuan kaunter KWSP tu cuma cakap aku silap tang S & P ngan bank statement je. 

Kali kedua p tu, orang kaunter tu kata dokumen sokongan aku ie: Developer Confirmation Letter dan Title dari Pejabat Tanah tu takde Certified True Copy aka CTC stamp yg original (contoh cam CTC dengan stamp pad warna biru). So aku ckp lah kat budak lelaki kaunter KWSP tu yg bende alah ni sent from my lawyer through email, CTC tu ade tapi warna hitam la sebab aku print doc tu dgn printer hitam putih.  So dia bawak mak nenek dokumen aku tu p jumpe boss dia named Puan Samson dan akhirnye Puan Samson yg baik hati tu kate ok, aku forwardkan je emel yg lawyer aku anta tu ke dia untuk dia verify. Aku suke cara kerja bos dia tu sebab memudahkan customer, sebab dia nak verify je pun kan, so cukuplah dengan she herself sight the evidence of email tu.

So on 8.6.12, aku cek i-akaun KWSP aku dan nah!! Permohonan Pengeluaran Beli / Bina Rumah Pertama anda telah diluluskan.. hehehe

OK next episode aku cite hal hal seterusnya terhadap previous progress of buying this subsale haouse of mine ni ye... jumpe nanti dalam part IV ^_____^