Khamis, Julai 29, 2010

nak bayar duit kereta ngam2 mcm dlm agreement x bleh dibuat kat kaunter?? peraturan mana ni bank dari timur tengah ni guna ni???

last tuesday aku g bank cam biase la nak bayar duit kete.. and as usual aku akan bayar duit kete on or before 27th of each month kan to avoid the interest to be charged on me sbb bayar lewat while if bayar awal xkan dpt ape2 token as appreciation pun kan... so nk bg pueh ati, bayar on d dot of the day... lagi pueh ati kalo aku dpt bayar pukul 4 ptg just before pintu bank ditutop oleh mokcik guard....

yer... mokcik guard! mokcik guard itulah pemule ceritera aku hari ini... hehe

aku masuk n terus tuju ke mesin amik no... mcm biase la kan prosedur bila kite masuk bank.. terus aku diterpa oleh mokcik guard ni "cik nk bayar ape?" aku jawab "nk byr wet kete" die tanye "ade apa2 tunggakan x?" aku balas dgn bangga diri yg membuak2 =p "xde" pastu die ckp "kalo camtu cik KENE bayar kat kiosk.. bayaran yg xde tunggakan xboleh bayar kat kaunter" 

aku terus kate "wutthehell, wut do u mean by x boleh???" hoho xde la aku ckp wutthhell bagai...aku ckp "tp sy nk byr ngam2 and ade singgit dlm payment ni, kiosk xleh accept singgit so sy nk byr kat kaunter jugak" sbb aku ekceli dh tau dh helah diorang ni pastu mokcik guard tu mcm buat muke siottt... buroks gile muke yg die buat tu.. aku ase nk lempang je mokcik guard tu! pastu aku buat x pedulik dan terus ke kaunter sbb nombor aku dh dipanggil! aku ulang, dlm a blink of an eye name aku dh dipanggil sbb mase tu KAUNTER BANYAK GILE YG KOSONG sbb bank baru bukak ieitu dlm kul 9 suku am camtu... 

aku g kaunter dan bg details no kete aku n kete tu atas name sape yg diminta oleh adik kaunter yg berbudi base tu...  pastu selepas sume details yg diminta terpapar di skrin, adik tersebut terus berkate 

"oh kalau payment tetap mcm ni, cik KENE bayar kat kiosk" so aku terus jawab ayat yg same mcm aku jawab kt mokcik guard td 
"tp payment sy ade singgit, kiosk takleh accept duit singgit" and adik kaunter tu jawab 
"kalau mcm tu, cik kene bayar 645" meaning lebih 4 hengget drpd ape yg sepatutnye aku byr. so aku jawab 
"tp skarang sy datang bank bawak 641 ni je so macam mana sy nak bayar kat kiosk?" dan die pegi jawab 
"camtu cik KENE carik la lagi 4 hengget tu" ewah!!!! banyak lemak ko! dan oleh kerane aku ni semenjak azali adelah seorg yg x suke dipijak2 dan very d by-book-person, aku telah menjawab seperti berikut 
"dlm agreement sy kate sy KENE byr 641 so skarang sy nk byr 641 fullstop!" then dibalas dgn minyak yg menambahkan bara memerah 
"xboleh cik" pastu aku ckp 
"ok kalau camtu saye nk buat report! sy nk jumpe manager!" pastu dengan muke yg masih kul dan budi base yg masih ade aku kire pd adik kaunter tu, die jawab 
"oklah, KALI NI sy accept tp bulan depan cik KENE byr kat kiosk" ewahh!!! besooo lesen ko nk kate kali ni accept kali tu x accept! and system ko tu bleh lak accept payment ni kan? bukan kate aku kene bayo kat kiosk sbb system korg dh dicipta supaye reject payment ngam2 cam ni kan? pastu aku jawab 
"hah tgk lah camne nnt" SORIIII sikit aku nk byr kat kiosk bulan depan! 

aku nk je ckp "oi!!! mane circular korg yg mengatekan payment ngam2 kene byr kt kiosk? yg aku tau dlm agreement aku yg ditandatangani 4 tahun lepas, aku KENE bayo 641 on or before 27th of each month... tu je! jgn nk memandai2 nk ambik lebih duit dr customer ko ye... kang aku report kat persatuan pengguna kang.. kalo sorg cam aku ni ko ambik wpon cume 4 henget, kalo dh seribu org ko buat camtu? dah 4 riban ko untong senyap2 camtu je... cube kalo 4 riban org ni terbyr kurang dlm certain bulan tu, ko caj kitorg interest plak kan which is ko jugek yg dpt untong? ko tau keje ko nk untongggg je ek? byk lawa! ko dpt customer cam aku ni, mmg silap beso la ko nk pijak kepale aku... 

aku bukan nk berkire psl 4 hengget tu.. yelah bg sesetgh org yg bace blog aku ni, mesti korg terdetik dlm ati "apelah sgt ade pd 4 hengget tu kan?" memangggg... memanggg.... aku pon xsuke berkire bab2 mende 4 hengget ni.. and mase tu ade pon 4 hengget dlm wallet aku... cume aku x suke bile die kate KENE KENE tu.. mende tu xde dlm agreement, apekebendenye yg dikatekan sbg KENE nye??? ini adelah perkare rights kite as penggune... 

dan 1 lagi, kaunter bank mase tu tersgttt lah kosong ok! aku smp kul 9 suku, org xde, aku smp2 je nombor aku terus kene panggil, so wutda ko nk suruh aku susah2 g kiosk lak? oiii aku bukan nk bayo duit kete ni mase bank tgh tutop.. aku ase penggunaan kiosk tu boleh kalo aku dtg nk bayo after office hour ieitu bank dh tutop... and aku willing to pay more disebabkan kesalahan aku sendiri ieitu lewat kan.. ni aku dh tercongok pagi2 buta kat situ, dgn keadaan lengang nye kaunter tu, ko nk suruh aku berundur dan g lak beratur kat kiosk yg mase tu setiap mesen tu ade org tgh gune? byk canthekkk!!!

ko pk x, kalo certain org yg katekan smp on that 27th tu kan, mmg tggl 4 hengget je belen dlm poket die utk die gune as duit blanje kat opis or duit isi minyak motor katekan smp end of d month to those yg dpt gj copoi2 je at the end of d month, so adekah org itu perlu mengorbankan 4 hengget tersebut semate2 nak membayo duit kete kat kiosk td yg xnak accept duit singgit padahal org tu dah pon tercongok depan kaunter dtg bank pagi2 sbb nk bayar ngam2 payment yg x langsung pon menyalahi agreement??? tell me!!! 

eeee aku mmg bengang gile mase tu.. aku ase customer's right aku telah dicabar! dan bank ini mmg kaunter staff nye cit porah ok.. i know ini mmg arahan branch manager or superior diorg yg nk profit lebih maybe.. tp mmg bebudak kaunter bank jename ni yg ade kt klang ngn port klang ni mmg hampeh tahap cipan! 3 tahun lepas kt klang, budak tu x submit name aku utk renew roadtax dgn alasan aku dtg lepas despatch die g jpj sedangkan aku dh tggu smp kul 3pm br nk gtau despatch nk lame dhhhhh g jpj.. mase tu aku ngn abah so mmg like father like dotte la.. harusss la manager die klua nenangkan kami anak beranak.. kes setel dgn kehadiran manager... a year after that, dgn budak kaunter yg same (aku igt sesgt sbb budak kaunter tu halimah jongang so mmg aku igt gile muke die) same case happened..  aku dh dtg awal pg, die lak tertinggalkan geran aku x bg kat budak despatch tu... pastu tanpe say sorry at all, suruh aku dtg smule esok.. hoi!!! ko igt aku ni byk sgt mase nk ambik cuti ke? pas aku dh ngamuk2 termasuk mengungkit kejadian tahun lepas tu, dan aku siap ckp ko adelah budak kaunter yg same making d smae silly mistake ni, die terus bg aku geran tu so that aku bleh g renew sendiri kt post office... bleh??!! padahal sbelum tu die nk kate aku yg slh tau... aku tunjuk slip no giliran aku tu pukul berape means aku dh dtg awal pagi tp die yg lalai lembab tinggalkan geran aku tu, baru lah pastu die bg aku solution dgn bg aku geran aku tu.... cet porah!!!

aku mmg tetiap tahun pon akan ade knangan busuk giler pasal bank ni... eh korang kalo idop x nyusahkan idop org lain bleh dak?? jgn jd soh chai la oiii..... geramnye aku!!! 

Sabtu, Julai 10, 2010

Paul d Octopus sesgttt


aku jumpe artikel ni dlm fb KBSB.. dan rase sesgt2 ingin mengeshare dgn sahabat handai sekalian...

The fact : Paul adalah seekor sotong kurita spesies Octopus vulgaris yang buta warna, dan beberapa saintis berpendapat ia akan lebih kerap memilih bendera yang berjalur warna terang seperti Jerman dan Sepanyol berbanding England dan Argentina.
Penambahan : Paul hanya digunakan utk 'meramal' keputusan perlawanan pasukan Jerman sahaja. U...ntuk ramalan Spain VS Holland, ini adalah kali pertama membuat 'ramalan' keputusan perlawanan yg tdk melibatkan jerman.

Ok, sekiranya Paul memilih atas faktor warna terang yg dilihat oleh matanya, (Paul The Octopus ni buta warna), mari kita selidik perlawanan jerman dr mula2 hingga semi final

Germany VS Australia? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Serbia? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Ghana? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS England? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Argentina? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Spain? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Uruguay? Yang mana lagi terang warna benderanya?

So, gua simpulkan di sini, Paul buta warna, dan dia hanya memilih warna2 yg terang. Jika dia memilih Germany dan Uruguay, pasti Germany pilihan dia. Sbb bendera Uruguay warnanya mirip Argentina.
Begitu juga kenapa dia memilih Spain, tdk memilih Belanda.

Siapa yg tertipu dan menipu skrg ni? 
hmmm kalo warne hijau terang camni mesti sotong ni leh detect jugek kann..
renung2kan... dan selamat beramalll.... =)