Jumaat, Ogos 31, 2012

iftar di premiere hotel, bukit tinggi, klang


Okeyh. 
So pada malam 15 aug bersamaan 26 ramadhan, kami telah mendapat tajaan *wink* untuk beriftar di hotel premiere kat bukit tinggi klang. Free voucher tu aku dapat dari sorang kelig aku yg dpt dr kawan dia. 
kelig aku ni seorang indian yg aku xlah baik sgt ngn die kat kilang ni, salu je aku raised ncr kat dia hehe. Tp die kate saje nk bagi aku free voucher tu, lagipun die kate wife die xnk pegi ‘so xpelah I beri pade u, boleh la dpt suasane sikit kan’ suasane raye gamaknye hihi. Aku ok je la so die kate esok die bawak voucher tu. So esoknye aku tggu tggu die tak bg pon haha aku dh la dh ckp kat abg mlm sebelumnye yg ‘kalo ade rezeki kite,esok kite g makan tmpt best eh’ hehe nk bg surprise la kunun. Best la sgt pon. Hmm… asal name makan kat hotel je terus bajet best ek padahal… ok akan aku ceritekan jap g. so dlm kul 11sengah camtu, aku send IM kat dia tanye ade ke die bawak voucher tu, die balas ada n nnt die akan bg. Aku pon kate xpelah biar aku yg p ofis die sbb kalo die bawak masuk ofis aku kang, bos ngn kelig aku nmpk kang diorg igt ape lak kan sbb bos ngn kelig aku salu kutuk kutuk mamat ni so kalo aku cam tetibe diberi penghormatan mendapat free voucher tu, x semena mena diorang fikir lain lak (bukan fikir aku ade apape ngn mamat tu, fikir aku ni dlm pd diorang kutuk kutuk die, aku pon kekadang join kutuk die, tp blakang blakang baik lak ngn die, kan ke mcm talam 2 muka tu). So bile aku g ofis die, die pun bg aku voucher tu, siap ckp ‘u kene pegi cepat cepat lah, tggl lagi 3 hari nk due’ which is on 18th.. aku angguk je la dan pas dpt je voucher tu, aku gugle gugle dulu pasal kehalalan hotel tu.
so ok, jais approved halal untuk hotel premiere tu for main kitchen, buzz kitchen, ngn pastry kitchen. Iftar yg akan dibuat ni kat buzz kitchen, so ok la. Dh lega sume konfem halal, aku pun buat reservation. masuk changing room, zass aku call hotel tu utk reservation… hehehe.. pompuan cina tu ckp ok die reserve mlm ni seat utk 2 kapel with 2 kids.. okeyh settle.. aku pon text abg yg berbunyi ‘mlm ni kite mkn secare pukal’ hehehe . mase aku gugle gugle tu jugak , aku dpt tau yg sesape yg beli 10 voucher aka 1 booklet, akan dpt 2 free voucher which is voucher yg aku dpt tu la. so ade la tu kwn kelig aku tu yg beli 1 booklet  dan bagi kat die 2 complimentary voucher tu.
kul 7sengah mase org tgh azan, kami sampai kat parking lot. Lambat sikit bertolak dr umah sbb nk nyiapkan anak anak dulu. Si adik lak mase tu nk terberak so pas gedebak gedebuk, baru lah klua umah dlm kul 7 camtu. On the way nk ke premiere tu kan, ade moto eksiden xjauh dr Bandar botanic tu, kesian sgt sbb nmpk ade kasut budak kat atas jln raye. Mangse mungkin budak dan kluage.. diorang baru je dianta ke htar mase tu, sbb abg kate nmpk kete polis xjauh kat depan traffic tu. Siannye… moga moga budak tu dan kluage dipermudahkan urusan. Nk nk raye ni, eksiden, nauzubillah.. sedih jap
kakak dlm lif.. senyum senyum die tgk muke sendiri kat cermin dlm lif tu... pompuan biaselah kan nampak cermin mesti nk tgk, dh tgk mesti nk senyum, eh!
budak mlayu yg welcome kitorang cek skali lalu name aku kat list dan ok, ade name puan die kate. So die mencari sorg pompuan cine ni (ni pompuan yg jwb call aku td kot) so pompuan tu pun terus je ckp ‘ade ade, hazm*na ade booking’ pastu laki u jwb ‘memang la ade, meja die mana’ pastu aku pun dihalakan ke meja dgn 4 seats. Okeyh. Aku igtkan dpt meja 2 seats je rupenye sbb aku ckp bwk 2 kids, so dpt meja dgn 4 seats. Nasib. Kalo aku mengambil maklum yg below 6 adelah free, dan xckp mase booking tu yg aku nk bawak 2 budak kecik, x ke susah nk makan kat meja kecik (dan dan ase susah hehe).laki aku ckp, ‘pompuan tu x tgk kertas pun terus kate name aku ada’ hehe yelah name aku kan ke jarang jarang ade so die igtlah kot. Ceh bajet unik jap. *wink*
beso gedabak font..
so jom layan gmbar gambar seterusnye dgn caption yg sewajarnye. Aku ratekan pengalaman iftar ni as 3 la out of 5. Somemore it is free so haruslah panjatkan saje kesyukuran pd yg Maha Esa kan. Fyi, last aku merase iftar kat hotel 4 tahun lepas kat bluewave mase tu maziah belanje. Mule mule memasing (aku azee anis) nk bayar sendiri tp maziah beria ria nk belanje so oklah kami offer skali je la kate nk bayar sendiri dh ko nk belanje sgt kan. Hehe. Before that, mase tahun 2006 kat de palma ampang mase tu ade supplier belanje, en nizam ngn chef zul ajak aku ngn ell join diorang sbb ade extra 2 seats. Yg tu pun kebetulan je sbb aku mase tu dah menapau dh nasi pattaya nk buke kat umah, skali 2 org yg sepatutnye ikut bos ngn chef xjd ikut (sape tah lupe) so kami la yg diajak. So since mase tu single mingle kan so ikut je le.

Kakak ngn gaye sendiri. Nampak tapai ngn dauh getah tu? Aku suke sgt sgt! Kalo jumpe tapai ngn daun getah ni kan, aku cam, aaaaaaaaa sgt sedap!! Sbb sekarang kan salu jumpe tapai dlm bekas dadih je.
Adik merenung kakak. segan aku name tag sebeso beso huruf. so kasi letak tepi sikit ehe.
Abg yg aku pakse senyum! abg salu nk wat wat muke cam xde perasaan tau bile bergambar, so haruslah aku jd kamerewoman x bertauliah. Depan tu ade char kuey teow ngn kambing bakar juge. Abg kate q panjang gile! Caya ngn alifnun ramai dlm q tu! Pls la guys. X respek langsung! Bile bab nk kan hak meritokrasi kemain lagi korg. Ade sedikit geram rasenye mase tu.
Adik ngn mak.
Ni ikan salmon ngn sos sos nye la. tah ape name aku x igt. Kesian budak pompuan melayu yg jage booth ni, cayanunalif cayanunalif yg dtg nk sume cam ‘I want this’ mengarah ngarah. Memang la budak budak tu keje so have to buat la ape yg customer mintak tp… arghh kesian jugak! Muke budak pompuan tu masam je, even mase latk dlm pinggan aku pun muke die masam. Kesian kan. Syukurlah keje aku x memerlukan aku melayan karenah bangse asing waktu ummat lain sedang beriftar. Alhamdulillah!
Aku amik jugak nasi ngn lauk pauk ni. ni gambo before makan..
ni gambo pas makan!

Cam xde beza kan b4 n after? Entah mcm kembang tekak aku makan lauk lauk hotel yg katenye sedap sgt ni. Tipikal nasi ngn lauk pauk hotel la. mungkin lepas lepas ni kalo aku makan kat hotel lg, lauk pauk dgn nasi harus dielakkan.
Jom berbuka la sangat!! Boleh kata 50% or maybe more?? is non-muslim. So di mana yg katenye ini adelah sesi ‘jom berbuka’??? it is actually kind of event yg pd deme is an event that u pay rm85 and eat all u can!! Don’t bother about others. U paid so u deserved to eat whatever u want! Cam tu la gamaknye.. hmm… that is what I observed suasene mlm tu.. I don’t give a damn if u don’t agree *tetibe emo*
2 beradik ni berlari lari bertolak tolak kat atas stage. Nasib x runtuh replika rumah yg jadi backdrop stage tu. Berkejar kejar aku ngn laki dr hujung tangge stage ke tangge 1 lagi. Adoi!! Cabaran membawe budak kecik ke iftar di hotel, yet an experience yg kau ado?? Hehe
Org semakin surut dlm kul 9 camtu. Makanan turut surut tanpe di topup!! Kate dlm voucher tu up to 10.30pm.. ni kul 9 tinggal dessert je, yg lelain dh abis.. camno tu? Ini sudah dinamekan satu penipuan!! Tp yelah, sbb free so diam sahaje. Kalo berbayar, harus lah bising. Seigt aku bluewave dulu mmg sampai kul 10 ade lg mknn.. memang mase tu kitorang mkn sampai lebam la.. kat de palma pun.. tak tau la kalo trend terbaru iftar kt hotel hotel zaman skarang ni adelah mcm tu.. yelah zaman aku iftar kt bluewave dulu tahun 2008… tp aku still ase x adil! Dan 1 penipuan secara terang terangan. Dah la bebudak banquet tu sume sebok dok kemas pinggan gelas sume even siap ckp ‘akak pakai 1 gelas je la ye, yg ni sume saye kutip’ blh?? Amboi… nasib baik free…
 anak beranak bergambar depan entrance tanpe mempedulikan pekerja pekerja banquet hotel tersebut

kakak 'membyekan' warga premiere dgn gayenye yg tersendiri.... *wink*


Rabu, Ogos 29, 2012

semoga bertemu kembali insyaAllah =)


Catatan ini sekadar untuk memorial aku je.. bukan berniat riak takabbur atau ape ape saje yg sewaktu dgnnye okeyh..

Alhamdulillah bulan pose yg lepas, aku rase ade penambahbaikan yg aku lakukan berbanding bulan pose tahun sebelumnye. Mungkin sebab haifa pun dh setahun lebih, hanan dh 2 tahun setengah, so mase aku lebih manageable. Diorang pun dh boleh di pass pass kan pd org lain. Bukan aku menyalahkan kehadiran anak anak, bukansama  sekali. Yg salahnye adelah faktor pengurusan mase yg x betul yg boleh mengkucar kacirkan rutin harian mana mana mother of 2 I guessed.. kan? Ehe. ayat skem plak dh.

Okeyh so ape penambahbaikan nye kan? Aha.. ni nak cite sket. Tp bukanlah nk gebang p riak takbur suma kan. Just sebagai kenang kenangan aku lepas lepas ni boleh la aku dok igt aku penah did something good mase ramadhan lepas kan. Sebagai pemangkin la kunun. Hehe. So kite cite 1 per 1 okeyh.

Tarawikh.
Huhu. Ramadhan sebelum ni, aku dgn penuh rasa malunya nk ckp, mmg x buat sekali pun, teruk kan? Mase tu nk buat yg wajib pun tergesa gesa. Nk berlama lama mmg x sempat sbb sat sat g haifa nangis la, nk susu la. pastu kalo dpt time yg dia x nangis, aku plak rase penat teramat. Tetibe kan hehe. So decided la nk rehat sat pas solat isya. Last last bila haifa dah start nangis plak, langsung apa pun x boleh. Nk bangun tengah malam mmg x larat la (teruk sgt kan penyakit x larat aku huhu) so end up smp hujung ramadhan, sayu je bila pikio yg aku langsung xde buat solat tarawikh. Dan kendian, Allah bg peluang bertemu ramadhan kali ini, Alhamdulillah ade penambahbaikan nye wpun bukan penuh 30 mlm, tp ade setiap 10 mlm tu, adelah aku dpt bersolat tarawikh. X dpt buat lepas isya, Alhamdulillah ade ruang sikit dpt lah buat tgh tgh mlm pas siap kemas dapo. haifa pun dh boleh berlari ke hulu ke hilir rumah so x ketara sgt die nk mencari aku. Kalo dulu, sbb mase tu die masih melekap je ngn aku, mase tu baru 5 bulan, so mmg aku pun x sampai ati nk suh laki aku pegang die lama lama bila dia start cranky. Target aku, insyaAllah tahun depan ramadhan aku nk buat solat tarawikh lebih banyak hari lagi drpd kali ni. Amiinn..

Bersahur.
Alhamdulillah kali ni Cuma sekali je kami laki bini terlepas sahur, tu pun mase tu abg je yg pose, aku on leave. Hehe. So bile time time on leave ni, kite kan ase cam penat lebih sikit kan sbb kekurangan darah dlm badan ecewahh. Lesu je badan. Ni biological structure aku la, org lain aku x tau camne. So hari pertame aku on leave tu, sedar sedar dh kul 6sengah. Sian abg. Dh la mlm nye tu abg buat koje kemas umah sket, pastu dh lewat langsung x mkn nasi sbb mase tu dah mcm alang kepalang so die igt nk mkn mase sahur nanti je. Sekali, terlajak lak. Mesti lapa tahap gaban kan. Tp abg tetap kool je, saaayang abg! Hehe. Yg lelain, Alhamdulillah, dpt lah aku masak lauk baru tetiap kali sahur. Kekadang masak yg senang je cam crab stik goreng, sambal kentang, bilis goreng bawang, tauhu telur salut tepung, camtu la. kekadang kalo terbangun awal, buat la gulai kurma, kari ikan, taucu, ketam masak lemak cili api, huhu. Ade la sekali 2 yg aku panaskan lauk sbb lauk berbuka tu langsung x dijamah bile time time abg x mkn nasi mase berbuka. kekadang mak bagi lauk buke so lauk tu aku panaskan mase saho.. Ade jugak hajat nk bersahur kat luar tp hanan haifa kecik lagi kot. insyaAllah tahun depan, boleh la kot, tinggal deme kat umah mak abah, kami p bersinggah sahur kat lua. Hehe. Sahur kali ni ade skali abg p klua kul 4 pagi g beli mcd, aku bgn bgn je nk masak tgk tgk dh ade mcd terhidang atas meja. hehe. Skali tu, sedar sedar tgh blackout, maka disbbkan byk nyamuk yg bermaharajalela bila blackout, so hangkut anak anak masuk kete bg deme tido lena sket dlm aircond. dh alang kepalang ade dlm kete, terus decide sahur kat luar je. yg paling senang skali adelah off ke mcd, beli thru drive thru, dan walla! bersahur dlm kete sbb nk ngejarkan mase imsak tu. Hehe. 1 lagi pencapaian aku rase la, kali ni aku dptlah kurangkan sikit makan nasi mase berbuka, boleh kate sekali 2 je kot aku mkn nasi mase berbuka. Tu pun sbb kat umah mertua mase ari yg nk balik klg balik tu.  Yg selebihnye aku mkn kuih, bubur or mee camtu. Tp x dan nk cek berat badan turun ke x pd hari terakhir ramadhan aritu. huhu target mahu turun 3 kilo sempena ramadhan ini hahaha besar cecite kan.

Berbuka
Kali ni Alhamdulillah cecite aku nk msk untuk berbuka adelah dimakbulkan Nya. Hehe. Boleh kata most of the time, main course aku yg masak la, cuma beli kuih ngn air je, tu pun sbb tertarik warna warni air tu (eh tapi air tembikai susu tu mmg sgt sedap la ops). okeyh. Awal awal puase tu galak jugak aku buat kuih, such as seri muka, pulut kacau, puding karamel, pudding jagung, kuih kasturi, dan byk kali jugak kuih kuih yg x jadi. Hehe. Xpelah, janji aku ade initiative nak bg laki aku mkn air tangan aku kan (motivasikan diri sendiri itu perlu). Anak anak aku pun suke especially puding jagung ngn karamel tu. Aku akan cuba further improve from time to time. Selain teori, harus juga berguru secara praktikal dgn mak. Dan untuk ramadhan kali ni, bila balik keje, sempat lagi aku buat nasi dgn set lauknye such as nasi minyak hujan panas, nasi tomato, nasi ayam, nasi goreng tomyam, mee hailam dan berkali kali buat bihun goreng. mak aku pun ckp sempat lg buat sume ni dlm terkejar kejar nk amik anak sume tu hehe. pd aku bende ni kan bile kite nak buat, mesti bolehnye lah. Tinggal bile dtg kate xnk tu, ha memang x sempat la kan. Ahaha tp kan abg mcm x suke sgt mkn bihun goreng yg aku kerap buat tp ntah aku suke jugak nk buat. Ke sbb aku suke ubahsuai resepi bihun bihun tu. Hihi. Dan Alhamdulillah juge kali ni kami dpt jemputan iftar di hotel. Hahaha kalo aku nk klua duit sendiri bayar buffet tu mmg x la kan. Paling murah aku survey harge buffet ramadhan (skrg dh xleh guna istilah buffet ramadhan kan? Tp ade je jugak aku tgk hotel guna… hmmm jakim got to be stricter about this matter la) was around rm50++ camtu. Yg member ansara muar buat kt kelab tasik putrajaya tu je dlm rm52. Kalo yg jenis mmg boleh isi byk xpe la. aku ni sah sah mmg jenis mkn sikit tp berulang ulang dlm jangke mase panjang. Mmg species x sesuai mkn buffet. Tp sebabkan free, maka kami pun beriftar la di hotel tersebut. Yg tu ade diceritekan dlm post berasingan. =p

Alhamdulillah.. doa aku semoga kite semua dipanjangkan usia dan disihatkan tubuh badan dan dapatlah kita bertemu ramadhan yg akan datang pula. Mudah mudahan ramadhan akan datang juga menjadi ramadhan yg lebih baik daripada ramadhan kali ini. insyaAllah amiinnn… =)

Isnin, Ogos 27, 2012

bersalam salaman di aidilfitri nan mulia ini

-frens sume yg view post ni, jom share link.. tinggalkan link frens kat ruangan comment ye, boleh saye singgah balik blog frens ^_^-

Okeyh. 
Mari kita berblogging tentang bersalam salaman bermaaf maafan di hari nan mulia ini. Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku, masyarakat la ni suda semakin peka dan sedar tentang kebolehan dan ketidakbolehan kita bersentuh dalam konteks bersalaman ni. Cuma masih ada la segelintir puak yang tak faham atau buat buat tak faham. Kalo yg non-muslim tu pun aku dah skeptikel kalo ade yang tak faham bab bab boleh bersalam atau tidak ni, apatah lagi kalo yg buat hal hulur tanan nak salam tu adelah muslim.
ape kes ni salam ngn tangan kiri ni? hehe
Mase 1st day aku masuk keje lepas raye hari tu, aku cari budak cleaner sabahan yg baru convert tu. Sebab aku carik dia, white jacket aka uniform aku xde. So terpakselah suh budak Nepal tu masuk laundry panggil dia. Die pun sekonyong konyongnye datang dan membawakan aku selai white jacket yg diidam idamkan. Yg tak bestnye, kengkononnye kan aku ni 1st day masuk keje pas raye, dan salu pulak rajin tegur die kalo selisih bahu kan, so die pun hulur tangan dan ucap ‘slamat ari raye bos’. Haruslah aku cam tarik muka kan. 

Tp sebab mase tu ramai org tgh q nak cuci tangan kat sinki yg ade kat situ, so terpakselah aku sambut dlm menyampah huluran salam budak sabah ni. Aku penah terbace yg kalo cam kite sambut huluran tangan die tu sbb nak jaga air muka dia sbb mase tu ada ramai org, atas dasar xnk malukan die, diharuskan. Entah la kuat ke x pendapat ni, aku pun x pasti. Maka, aku cuma berpegang pada pendapat bahawa selemah lemah iman adelah membenci sesuatu perkare tu dlm hati kalo kita x mampu nk mengubahnye. So, aku cume mampu membenci saje perbuatan budak yg hulur tangan nk salam ngn aku ni. Sedia maklum yg dia bukannye gatal gatal nk salam tp mungkin die berniat baik la nk wish happy raya day to me, cuma caranya x betul.

Dulu aku ade sorg kelig kat tempat keje lama, mase orientation day die, mase die diperkenalkan pd semua kakitangan syarikat, dia Cuma angguk dan meletakkan tgn kanan kat dada kiri sebagai simbolik menyambut huluran tangan kelig kelig non-muslim lelaki. Nk jadikan cite, salah sorg kelig laki caya tu, telah bercerita dgn aku aka bertanya la, kenape az*h tu xnak sambut slm die mase hr bawak die kenal kenal kelig tu. So aku ckp la mmg lah x boleh sentuh, tp ikut lah ade org yg nk sambut slm, tgk lah situasi tu mcm mana. Kalo yg betul betul firm, diorang memang xkan sambut lah. Pastu die tanya ‘then why u sambut?’ Boleh? Hehe. Aku pun ulanglah tulah I kata tadi tgklah situasi nye camne, dan kalo org tu firm, dia akan stick pd pendapat die la. boleh ke aku jawab camtu?

Aku igt lagi mase wedding aku dulu, depan depan laki aku yg mase tu baru je mendapat mandat untuk ‘menanggung dosa aku kalo aku buat silap dan mendapat pahale kalo aku buat baik’ =), ade pulak sorang mamat tu, kelig aku jugak la, melayu, hulur tangan ucap syabbas bette kat aku sbb dah berumahtangge dgn jayenye. Aku pun x igtlah aku sambut ke x tp laki aku sgt konfiden kate aku sambut selambe selambe je depan die. Ye ke? Huhu. Sampai sekarang aku nafikan sbb aku mmg x igt tp laki aku tetap kate aku sambut. Punyelah besar impak die tengok, sampai dah beranak 2 ni laki aku dok ungkit ungkit. So haruslah berhati hati selepas tu kalo laki hulur tangan nk salam, especially laki melayu, dan double especially if pd situasi yg aku boleh sgt sgt to say no, I will definitely say no to dadah bersalam! Hehe

So jom kite tgk list of aurat perempuan (in terms of kebolehan bersalaman) yg kekadang org terlepas pandang :
1.       Pompuan dgn adik/abg ipar atau biras : xleh salam
2.       Pompuan ngn bapa saudara (adik beradik mak/abah) : boleh salam
3.       Pompuan ngn anak saudara lelaki (anak lelaki kepada adik beradik) : boleh salam
4.       Pompuan ngn bapa saudara suami kita (adik beradik mertua) : xleh salam
5.       Pompuan ngn suami kepade ibu saudara (adik/abg ipar mak atau abah) : xleh salam
6.       Pompuan ngn suami kepade ibu saudara suami kita (adik/abg ipar mertua) : xleh salam
7.       Pompuan ngn sepupu laki : xleh salam ßyg ni ramai yg tau n x konfius tp kalo yg jenis   
       rapat tu yg cam dh anggap xpe slm je kan kezen kan, siap peluk bahu peluk pinggang laga   
       pipi lg bile bergambar time raye, tp ramai jugak yg tau batas batas dgn sepupu
8.       Pompuan ngn adik beradik lelaki seibu lain bapa: boleh salam
9.       Pompuan ngn adik beradik lelaki sebapa lain ibu : boleh salam
1.       Pompuan ngn adik beradik lelaki lain ibu lain bapa : xleh salam
1.       Pompuan ngn hamba dan fakir miskin : boleh salam dengan syarat mereka tiada nafsu ke atas kita, kalo agak agak si miskin ni nampak macam bernafsu kat ko, jgnlah g salam dia
*sila betulkan kalo ade kekhilafan*

note : untuk item 8, 9 and 10 tu, aku wat 1 diagram kat bawah ni sbb mase memule aku nk memahamkannye pun, aku cam pening. So kalo korang ade yg pening gak, harapnye diagram ni boleh lah membantu =) :



Ahmad   kawin   Salmah     kawin      Rahman    kawin   Fatimah

             Kamal                   Aidil                       Bazli                                      
              Intan                   Rita                      Neelofa

kesahnye, ahmad kawin ngn salmah, rahman lak kawin ngn fatimah.. last last xde sefahaman katenye.. so salmah kawin ngn rahman... cetu la cthnye... so...

Kamal ngn Rita seibu, so boleh salam..
Intan ngn Aidil seibu, so boleh salam..
Aidil ngn Neelofa sebapa, so boleh salam..
Rita ngn Bazli sebapa, so boleh salam..
Kamal ngn Neelofa lain ibu lain bapa, so xleh salam..
Intan ngn Bazli lain ibu lain bapa, so xleh salam..

Pastu kalo nak jadikan lebih tragis hubungan kluage ni, en ahmad kawin plak ngn puan fatimah,Hehe. Still same kamal ngn neelofa tetap haram xleh bersentuh aka bersalaman, same goes to intan n bazli.. malahan blh kawin lak lagi..


Sabtu, Ogos 18, 2012

selamat hari rayaaaaaa!!!!! =)


Hari ni dh ramai org yg start cuti. Aku pun ape lagi amik kesempatan la masuk lambat sikit.. pas saho td, tido balik. Wpon tak saho kan. Tapi kena bangun gak temankan abg saho, wpon bukan aku yg prepare pg ni, abg prepare sendiri. Aku nak bangun tp time tu la adik bangun. Nk nyusu. So aku igt nak lunaskan tanggungjawab pd adik dulu, skali tgk abg dh gerak ke dapo. Cian abg..
Tp dlm pd ramai yg dh x dtg pun, parking lot tak kosong gak. Aiseh mcm ramai je lagi yg belum start cuti. Tp aku stil x buat dable parking, aku parking ala ala tamak kat tengah tengah line kuning tu. Xde dah kot org yg datang lambat lebih lambat dari aku heheh. Aku tgk kete kakak hr tu pun ade lg, menandekan die x start cuti lagi. Xdpt la aku nak berjimba secara berhemah arini. Igtkan dpt la nak melunaskan sedikit lagi nafsu membeli apa yang patut kan. Ole ole utk mak n mil tak beli lagi. Semalam shopping tp xjumpe ape yg patut dibeli, dah la tak jumpe, idea pun tarak. Harap harap jap lagi mase meround, dtglah idea.

yg hijau hijau tu sume keje arini. Ade 5 mlayu. Betul la kot x ramai. =p
Semalam skola abg dh start cuti, apelah skolah ni kejap nak buat event kejap nak cuti. Tak faham aku. Last last abg ckp, skola abg jd cuti. Hari isnin lepas aku memang dah apply halfday leave utk membolehkan aku dan abg berjimba tanpa anak anak. Bukan selalu kan. Aku ngn abg bukan jenis klua shopping x bawak anak anak even mak n abah aku ok je kalo aku nk tinggalkan deme ngn diorg. Tp as naluri seorang ibu kan, aku bawak je diorang ke mana mana saja kami pegi cewahh. Lagi lagi si kecik tu memang semedang je nak memerap ngn aku. Kalo kene tinggal, alamat diketuk ketuknye lah pintu yg menyambungkan umah abah ngn umah aku ni. Ade skali tu abah kate sampai ke dapo dicariknye kitorg bile die bangun tido tgk tgk kitorg xde. Abah lak mase tu x perasan pintu dapo aku terbukak. Sayu jap. Huhu.
Maka ke uptown klanglah kami semalam. Mencari apa yang patut. Apa yang patut? Ntah. Hihi. Kuih raya abg dh beli dgn cikgu skola die. Cukup kot 3 jenis, malas nak banyak banyak. Bukan ade org nak makan sangat pun. Tahun lepas kuih sume membazir. Aku nak makan sendiri pun x lalu sbb xsedap. Mase membeli menawar kemain lagi. Dah la foreigner, jual nak mahal. Tp x sedap. Ptui. Hehe. Takpelah tu cite tahun lepas. Tahun ni jgn diulang lagi, tu yang penting. 1st mistake is wisdom, 2nd mistake is stupido. Hehe.
Ape yg dishopping kan semalam? Kasut kakak n adik. 
 24 saiz kasut kakak
21 saiz kasut adik
yg aku nak cite pasal kasut polkadot putih tanah merah cam baju diorang tu. Tapiiiii bile dh beli, kakak x muat size 24, adik x muat size 21 tu. So end up, kakak kena cari kasut lain, adik pakai kasut kakak tu dgn stoking tebal sikit supaye muat sbb adiknye size sbenanye 22 kot. Adoi la. Dah la aku kalah ngn penjual tu, x dpt menawar pd harge yg aku nak. Die berkeras nak jual 2 rm30. Salu katenye 1 rm20. Ye je. Last last aku mengalah lepas dah pusing seround uptown tu dan harge kasut yg same dan yg seakan akan same dgn kasut yg aku berkenan tu adelah lebih tggi. Tapi kan, bab beli kasut ni mmg kena ada fitting test la kan wpon kasut budak. Sbb memang sizenye akan ade lari sikit. Abg was very confident size kakak 24 sbb kasut oren dlm kete tu size 24 which abg mmg cam baru baru terpandang size kasut tu 24, so konfiden je la kate 24. Adik kitorg cam ukur ukur agak agak je la size 21. Skali… hmm…. Tak dpt nak sedondonkan kasut ngn baju deme, adik je la dapat. Kasut kecik tu nnt bg je la sapa sapa yang patut. Ade jugak rase nak ke uptown tu lg skali mlm ni, semata mata nk tukar kasut tu ke size lebih besar. Tapi tgk lah camne, kalo abg ok.. huhu
Pastu jln jln jumpe stall kuih muih. Abg beli kacang kacangan. Die nak beli kacang yg macam kat umah along aritu, tapi xde, susah jugak sbenanye nak jumpe kacang camtu. Dulu ex-bos aku bawak balik dr bali, ala korang biase makan kot kacang yang mcm ade salut bbq, kari tu. Tp mase tu aku mkn sikit je sebab lepas tu banyak la pulak tangan tangan cayanunalif menyeluk masuk balang kacang tu, geli lak aku nak makan.
Ok back to cerita di uptown klg. Kami lajak ke pasar jawe yg menjadi tempat mak abah membawe kami bershopping mase zaman kanak kanak dulu. 
Aku pun x igt dulu salu beli ape tapi kerap la perkataan pasar jawe pasar jawe ni bermain main di bibir kami dulu. Pusing pusing tengok tengok jubah n baju kurung sume, sekadar cuci mata, xde yg boleh dibeli, so kami off back to uptown smule.
Pastu jalan jalan ternampak baju kurung baby banyak gantung gantung, bila tanya kat penjual yg juge foreigner tu, katenye rm10 je sepasang. Ok jugak kan baju budak xyah mahal mahal sgt sbb bukan pakai lama, japje lagi membesar badan adik tu, yg ke3 nnt xtentu lagi baby girl lagi kan eh sampai ke situ lak aku pikio hehe. nak nak pulak bile aku ternampak sepasang baju kurung size untuk adik tu, ala ala pattern baju kakak yg uwannye belikan. kaler lain sikit tp pattern seakan akan so ok la kot kan hehe.
So ape lagi terus grab baju tu. Dapatlah bertema sedondon sikit pg raye kat klang nnt. Baju aku yg seakan akan same dgn pattern baju deme tu was baju tahun lepas tp xpe x kisah sgt. Bukan salu pun pakai baju kurung, silap silap org igt tu baju baru eh yeke. Dah siap buat profile pic bagai camne org nk igt tu baju baru lak kot kan. Hehe. Abg recycle baju maroon die 2 / 3 tahun lepas. Xpe lelaki lagi la x kisah kot kan. Abah aku dulu, 5 kali berturut turut raye ngn baju melayu yg same.
Then lepas tu pusing pusing lagi la mengukur jln sepanjang uptown tu, beli 1 bag isi baju ala ala pattern burberry ngn abg beli belt baru. Aku igt nak capai jugak kerongsang yg jual 5 rm10 tu, tp pikio pikio balik cam malas lak sbb nnt mesti berderai derai cam biase bijik bijik manik kerongsang aku skarang sume tercabut cabut. Buta buta belaka keronsang aku ni, sedih kan. Jadi aku membatalkan saja hasrat aku tu. Igt nak carik bidai kayu wat tutup tingkap lame kat hall aku tu, tapi x jumpe jumpe. Ade 1 kedai karpet ni, abg tanye la ade ke jual bidai, boleh pulak si foreigner ni kate, dulu ada jual tp 3 bulan stok langsung 1 pun x terjual, bile dah pulangkan stok barulah ade org cari (kami ke tu? Ade jugak org lain yg carik kot hehehe). Hmm ye je bangla foreigner ni. Tapi at last jumpe jugak bidai tu kat billion. Ok gak, warna mahogany. Kakak lalu tepi bidai tu mase abg tgh adjust adjust takal die, kakak kate ‘busuk!’ hihi bau kayu kan.. sabo je la anak sulung aku ni.
Dlm pada nak menghabiskan sisa sisa jln raya tu, Nampak tudung yg aku rase sesuai ngn baju raye aku yg kaler ijau pulak. Eh tadi kate recycle kan. Hehe yg recycle tu sbb nk mensedondonkan baju aku dgn baju anak anak. Tapi aku ade gak la keteringinan beli baju baru barang sepasang dua. Oleh kerane pattern polka dot (anak murid abg kate ‘pokodot’, hihi mcm aku sebut mase zaman mude mude dulu je hehe), make aku telah membeli sepasang baju kurung polka dot hijau dgn kain belang belang which aku suke sgt sgt!! Aku memang suke baju pattern selain bunga. Oh it is just not me dgn bunga bunga ni. Abg nk letak bunga kat penjuru rumah pun aku xbg, ni kan nk beli baju bunga. Cukuplah baju baju lama yg berbunga bunga. Xnak dah beli baju bunga bunga lagi. Tp kalo org cam cth mil ke (mil aku mmg tetiap tahun bagi sepasang baju kurung kat aku ikut tema family belah sana, bertuah kan =)) bagi baju corak bunga aku ambik je, menghargai ape yg org bagi kan, cuma kalo aku nk beli sendiri la, mmg bukan pilihan la bunga bunga ni (bukan ‘bukan pilihan utama’ ye, terus ‘bukan pilihan’ gtu hehe). Eh td ckp pasal tudung kan, ke lain pulak. Hehe anyway, bile aku tunjuk kat abg, abg cam…. Hmm…. Maybe abg ase x suai kot tudung tu ngn baju aku sbb mesti jadi cambercorak corak muke aku sbb tudung tu pun mcm ala ala polkadot jugak. Hahah xpe lah bang, kite tgk camne nnt eh hihi. Pastu jumpe gak tudung hijau kiuttt je utk 2 2 anak dara aku tu, so aku grab jugak la, dpt diskaun rm2, jadikla.. rm18 utk 2 helai tudung budak yg xtentu budaknye nak pakai hehe xpe la janji diorang happy harap harap nak la deme makainye nnt kalo tudung aku kemain suke lagi deme buat main.
Okla, cukup kot cite pasal berjln jln di uptown klang sempena last minute shopping utk raya ni. Penat taip ni. Hehe.
Anyway, aku ucapkan slm aidilfitri dan maaf zahir batin utk sejempot kengkawan yg bace blog aku ni. Drive carefully and semoge bergembira dlm redha Allah sepanjang musim perayaan ini. =)