Jumaat, Disember 10, 2010

this one to me is soooooo disgusting ok!!!

tolong la!!!!

so yucks yucks yucks!!! cari la upah ke atas pekerjaan yg senonoh sikit!!!

Linksekian.

Sabtu, November 20, 2010

my new workplace : fast review

alhamdulillah setakat arini aku x penah lagi cite psl tempat koje baru aku kan.. baru pon x la baru sgt.. dah masuk bulan ke4 aku koje kat sini.. kalo kat *e*e*o* dulu dh konfem dh.. 3 bulan je.. ni nak kena tunggu 6 bulan habiskan probation.. macam post manager plak.. hmm..

sume mcm ok.. just so so fine.. nak kate best sgt tu idak la.. tp terok sgt sampai ase nk termuntah hijauoren tu xde la jugek.. cuma feel nye mmg x leh lawan feel mase aku baru2 keje kat *e*e*o* dulu.. my first 3 months kat sane mmg mengujekan.. i mean byk bende aku nk explore dan willing teramat sgt utk belaja.. tp kat sini mcm kene forced baru aku nk begerak.. being reactive rather than proactive.. entah ade kaitan ngn aku tgh pregnant or not aku pon x sure.. tp mmg pg2 nk g koje tu ase malas2 sahaja.. huhu

aku masih lagi dgn post yg sama.. hidup aku akan sentiase terus menerus bergelumang dgn germs and bacteria kot.. entah lah.. actually mase aku apply for the interview, the advertised post was qaqc/rnd exec.. aku macam berminat jugek mase tu nk explore dunia r&d.. tp mestila gj yg aku akan dpt tu ciput sbb i have limited knowledge pasla rnd.. pastu pk maybe qaqc la yg suits ngn capability n pengalaman aku kan.. last2 mase kene interview, bos tu kate die interested nk hire aku still as a microbiologist dek kerane experience aku mmg 90% dlm bidang tu.. dan oleh kerane swasta adelah boleh meminda2 post atau struktur organisasinye sesukahati mak bapaknye, so aku telah ditawarkan post tersebut jugek.. lagi aku nk lari lagi aku stucked kat bidang ni.. apekan daya tu je yg aku bleh jual dlm resume aku.. hihiii

kat sini bos aku adelah seorg gadis bermate sepet.. kire aku dh dpt 1malaysia punye bos la sejak aku mule2 menapak dlm bidang pekerjaan ni.. 1st bos aku malay guy yg sgt capable dan boleh masuk ngn set2 fresh grad macam aku n my prev prev kompeni team mate dulu.. 2nd bos aku was wanita bermate bulat yg dh keje for 15 years over so expectationnye terhadap output2 kite adelah sgt tinggi.. aku salu tulis pasal bos aku ni dlm post2 aku yg lepas.. lepas geram segale la mase tu hihi...

now my current bos ni still a young girl (gadis yg x brape nak gadis la pon hahaha) tp dh jd manager.. sebaya aku je pon.. yelah.. cepat die naik kan.. aku penah ditanya oleh my ex colleague tak ase tercabar ke koje ngn bos yg sebaye.. my answer : TAK LANGSUNG. sbb mase tu aku pk if u want something, u will lose other thing.. ko dpt kerjaye yg ko ase hebat x hengat jike dinisbahkan ngn umo n experience ko koje, tp social life ko ilang entah ke mane.. wpon aku x dpt sampai tahap tu, tp my social life terjage.. i mean aku ade family, dah ade anak, dan x semestinye ketinggian tempat dlm kerjaye tu yg menentukan achievement aku in life kan.. (muntah hijauoren x korang bace ayat sedapkan ati aku ni =p) tp actually mmg itu pon yg aku pk.. and i bet ramai yg pk same macam aku kan.. hehe ye ke?

colleague wise ok ok sahaja.. ade la yg aku dh bleh anggap buddy kat sini.. i mean, agak rapat n bleh dibawak bergosip hal2 koje & peribadi (kot).. tp ade la segelintir yg aku ase macam "argghhh knape la aku kene koje ngn org macam ni" dan 'arghhhhh kenape aku dipertemukan lagi dgn makhluk spesis ini?" kan.. macam sengal... poyo x hengat.. macam sgt capable & multitasking ala2 terbaik.. pastu psyco.. tau psyco? ala macam mase zaman kite skola dulu, nak amik exam kan, pastu ade member psyco dtg bilik kan pastu akan wat ayat yg berbunyi "ehhh ko... study ke.. aku x study lg ni.. takutnye esok nk exam!" haa kan... macam tu la aku ase ngn ade la 1 2 kelig yg psyco ni.. tolong la wei.. kekadang aku ase macam nak sepak pon ade kekadang ase nk gelak pon ade ngn kepsycoan deme ni.. bile aku cite ngn abg, abg kate abaikan sahaja deme tu.. ye lah.. kekadang mmg ase macam nak abaikan tp kekadang ase nk update status geram dlm fb dan2 tu jugek tau.. hihi =p

distance wise mmg tersgt ok.. dr umah aku ke sini pegi balik x sampai pon 40km.. compared to dulu mase tempat koje lame, pegi je dh 40 km.. dgn tol lagi..jem lagi.. ni tol pon xde.. jem pon ala2 idup segan mati x mau je.. tp jalan memang bengkang bengkok la.. tp xpe.. boleh la aku belaja2 jadi pemandu berhemah sikit.. kalo x dulu mmg speed memanjang je waktu pagi...

produk wise pon ok.. hehe.. oleh kerane aku koje dlm bidang food kan, so aku kalo bleh nak koje ngn kilang yg producekan makanan yg aku suke supaye aku leh hentam staff sale die puas2.. =p macam dulu kilang tu produce bende alah yg bg free berkotak2 pon aku x minum.. sampai expired2.. tp product kilang ni ok la.. bende alah yg aku leh utilise bukan utk aku je tp juge utk seisi keluarga =) bleh utilise staff sale quota tu sepenuh2nye.. tp impian aku kan *tetibe kalo bleh nak koje kilang coklat la satu hari nanti hehe

ape lagi ek aku nk review.. dah senja2 sabtu ni macam kosong lak otak ni nak nulis.. nanti la kalo rajin aku buat part 2 k.. =p

Selasa, November 09, 2010

pls pls pls kamu jangan terlebih

dear you,


somehow i feel it's good for me to learn how to handle customer complaint plus completing the report.. i try to take it as positive as i can.. i can learn more about the product, the record details, the equipment used in manufacturing site, the customers' peel, and initiate a communication with lotsa people whom i never talked to in this factory in order for me to get the respective document to support the report..


i feel ok if i was given the customer complaint task every single week.. i feel in that way that i can polish my investigation skill.. caused if i were to do the investigation & report only once in a blue moon, i will definitely forget the method to do so.. it's just that DONT PUSH ME TO SUBMIT THE REPORT JUST AFTER 2 DAYS U GAVE ME THE SAMPLE plus no any information to support the complaint and expect me to submit such a niceeee report!

bleh dak?

and to that another you,

pls dont use the word 'bos suruh awak handle kalau ada apa2 complaint, saya cuma cari record2 yg berkaitan je. report2 sume same ade awak atau cik Tan yg buat' bleh dak? if i didnt get the instruction from that abovementioned 'you' to handle the complaint, why must i? it's not the seniority that u have that u can used to voice out such idea. pls and pls.


pls dont step on me.
coz i wont let people step on my head!

think i'm sweet?

noooooot so sweet!

ok.

the end.
thank you.

Rabu, November 03, 2010

syukur dah jadi 28 =)

alhamdulillah.. arini genap sudah umo aku 28 tahun.. at 4.47pm td, 28 years ago, mak aku bertarung nyawa nak lahirkan aku.. kasih ibu mmg x terbanding kann... mak aku lahirkan aku normal lak tu (dolu2 jarang sgt org kena caeser kan).. aku x ase fully sakit neran normal ni.. tp jln2 kontreksyen tu ade la aku ase.. tu pon dh ase sakit yg teramat........ amat2 sgt... 4 jam je tahan sakit pastu merayu2 kat abg g jumpe dokto dengan segere sbb nk kan epidural tu.. dokto lak g lanc.. huhu tggu lak lagi dokto balik lanc.. hmm...

hmm panjang lak intro nye hehe..


alhamdulillah after this beautiful 28 years yg dh dilalui, aku bersyukur sgt2 sbb BANYAK ok bende yg aku nak, aku dpt... serius alhamdulillah! jarang lah aku x dpt ape yg aku nak.. kalo ade pon, bende yg aku x dpt tp aku nak tu adelah bende yg boleh dilupekan begitu sahaje la... xde la smp membuatkan aku meroyan gile ke kan.. alhamdulillah!


after this beautiful + meaningful 28years...

  • aku dpt kawin ngn lelaki yg aku sgt2 sgt2 sgt2 cintai selame bertahun2... hihi =))) bukan senang eh nak mempertahankan cinta kami ni.... BANYAK gile dugaan spanjang 7 tahun bekawan tu.. Allah je yg Maha Mengetahui.. bile terkenang2 kekadang ase nk nangis pon ade... nangis sedih sbb knape dugaan2 tu sume terjd pd aku & abg dan nangis sbb syukur sgt2 kami kuat dlm menempuh dugaan2 tu..
  • aku dh jd emak pon.. dan in next 4 month time insyaAllah akan jd mother of 2 at the age of 28.. hihi.. cam x caye pon ade ni.. ekceli aku x merancang pon aritu.. just mengagak dengan 'cara semulajadi' which aku ase mcm boleh jd cara semulajadi tu sbb lepas abis pantang, aku x didatangi apa2 tanda yg menunjukkan aku tgh subur or what kan... tp, ade pendatang baru upe2nye dlm womb aku ni... =))) syukur sgt2.. rezeki Allah bagi...
  • aku ade kerjaye yg aku kire best hihi i mean yg aku ase best la.. sbb aku keje mmg dlm bidang ape yg aku blaja.. alhamdulillah.. dr lepas grad smp skrg aku mmg xde masalah dpt keje wpon kalo aku resign sebelom aku dpt next job hihi (dh 2 kali wat camtu).. syukur sgt2 pd Allah..
  • aku masih ade mak abah sampai ke saat ni.. ade ramai kengkawan aku yg dh jadi anak yatim atau anak piatu atau anak yatim piatu pon ade.. tp aku alhamdulillah still ade parents yg aku leh ngadu to.. even masih sanggup menjage aku mase aku dalam pantang aritu..
  • i have everything that i need & almost everything that i want! syukur sgt2 and i can ask for no more...
my wish utk umo aku yg dah getting 28 years old ni.. : semoga Allah menjadikan aku org yg lebih sabar dalam menghadapi dugaan & cubaan2 hidup.. amiin... (org2 yg rapat ngn aku tau la aku ni camne bab sabar ni kan hihi)

amiiinnnnn.... =)))

Sabtu, Oktober 30, 2010

membantu is3 amalan mulia =)

tajuk je.. hihi

so oleh kerane hari ini hari sabtu.. bos wanita bermate sepet pon xdtg opis... make adelah sedikit rajin utk googling kat zaharuddin.net... tajuk quite menarik which is about 'isteri bekerja' ... actually post ni pon post lame... tp ok la.. saje nk tepek sini.. more reading bleh g ke sane... k?

kat dlm tu uzar adelah bg point2 die.. pro & kons utk wanita bekerja ni berkerjaya... atau sekadar bekerja utk bekerja... kan..

below ni komen aku.. (mcm penting sgt je kene bg komen hihi)

Cuma fikir semula sebelum bantah secara total. Bagi saya apapun hakikat dan realiti di hadapan anda, menyuruh atau mengharap isteri bekerja dan pada masa yang sama mengharap isteri :

  • 01) didik anak dengan hebat dan berkesan --> in progress InsyaAllah.. ni kena 2 2, takleh dh pakai konsep 'suami klua cari rezeki, is3 kat umah keje didik anak' berkat persefahaman & kerjasama, InsyaAllah boleh! =)
  • 02) layan suami dengan baik --> ni abg kene jawab
  • 03) senyum melebar setiap kali bertemu suami yang 'penat' bila balik --> huhu trying my best tp kekadang terbabas.. sbb bayangan muke org2 yg tidak ingin diingati kat kilang tu tetibe menjelma..
  • 04) tempat suami mengadu masalah dan dapatkan sokongan --> kekadang terlebih bg 'sokongan'.. pon susah gak..
  • 05) memberikan buah fikiran yang baik kepada suami yang buntu di tempat kerja --> mcm yg aku komen kat ateh ni la.. aku lak yg kekadang over...
  • 06) untuk in-charge untuk menjaga berak kencing anak --> abg byk membantu..
  • 07) basuh baju --> abg tolong kalo sabtu aku kene keje... huhu sedih!! keje ari sabtu adelah sgt tidak best...
  • 08) gosok baju --> kerelaan sendiri
  • 09) sidai dan angkat baju --> tgk sape yg basuh baju hihi
  • 10) urut badan suami --> pahala besau ni..
  • 11) masak sedap --> am trying my best lg... bile dpt 6 out of 5 stars ase mcm nk melompat *sambil mencium abg bertubi2 (over plak) hehe
  • 12) basuh pinggan --> kerelaan sendiri
  • 13) sapu dan buang sampah --> buang sampah tu kene bantuan abg
  • 14) kemas rumah --> kena keeping the house together2 la.. bak kata abg.... macam gamba kat bawah ni.. =))) (ni mase aku tgh sarat aritu.. huhu)


  • 15) tangani karenah anak dengan baik --> kena bantuan abg
  • 16) ajar anak ngaji --> blom lg hehe
  • 17) tak membebel --> alamak! kekadang terbabas da...
  • 18) tak mahu dengar anak menangis dan harap isteri berperanan --> abg sgt byk membantu! i love u abgg!! =)
  • 19) tak muncung dan lain-lain --> abg kate bile aku muncung aku jd comey.. so x salahkan aku muncung? hehehhehehe
haih! rajin btoi bg komen tanpe dipinta.. hihi

hmm tp kan.. ngikut kate pemula topik kat website uzar tu, ade sesetgh lelaki zaman sekarang yg meletakkan syarat utama nk kan is3 berkerjaya sebagai pasangan hidup.. mcm melampau kan? dh la 4 syarat utama yg disaran dlm Islam x dipatuhi, ni lagi mau demand syarat poyo camtu... aku sendiri penah bace ade sorg dj radio yg x berape nk glemer yg dtg dr rancangan realiti yg dah masuk 8 musim tp macam makin entah ape2 tu... yg die nk kan calon is3 yg ade kerjaya.. which means die awal2 lg dh letak tugas future is3 die tu as to membantu menjana pendapatan rumahtangga deme later la.. kalo x watpe die awal2 lg dh ckp 'kalo u nk jadik bini i sesgt, u kena ade kerjaya ok?' kan...

sbb pd aku papehal, is3 tu boleh membantu (since peluang keje tu pon suami yg bg keizinan kan... so jgnlah kedekut sgt..) dan tambahan pule bantuan itu dikira pahala sedekah yg besar ganjarannye (bersedekah pd ahli kluage sendiri beso ngat pahale nye tau, sekirenye ikhlas la kan.. kalo later on ngungkit2 bek takyah..)

tp jgnlah pulak ie dijadikan syarat utame bile nak mencari jodoh... x berkat nanti... (aku rasela sbb dh lari niat kawin tu)

Selasa, Oktober 26, 2010

kebahagiaanku

since aku pon dah genap 5 bulan pregnantkan my second child (name cadangan dh ade tp xleh expose lg sbb xsure jantina hihi) tp xpnah jot down anything bout him / her yet kan.. even dlm blog aku utk anak2 pon x pnah update pape lg... buku merah pon x wat lagi... secara tetiba ase nk upload gegamba ni... aku ase gegamba ni nice.. dpt dr emel sape tah dulu..



dan juge doa ini... moga kluage aku bahagie aman damai smp bebile.. insyaAllah.. amiinnn... ='))

Isnin, Oktober 25, 2010

it's been 2 years! =')))

730 hari yg lalu... @ 9.11 pm, 25 syawal.. =')))

after waited for 2555 hari.... =')))


mlm pertame bergelar suami is3 dh pandai bekerjasame..
meletakkan wang maskahwin ke dulangnye bersame2.... hihi

Jumaat, Oktober 15, 2010

family day sktg part 3

mase mak ngn abah ngah bekfes, hanan dh tetido dh.... penat ngat....
hanan dpt ayo kotak... apekah??
dpt main sudu kemain sonok lg die ye.. wpon dipangku oleh entah sape2... huhu
anak mak yg comey... (apekah susunatur ayat tersebut? =p)
abah lentok die pon nk ikot lentok....
hanan kecik no lagi nk mandi toyam... dh besa sikit nnt br boleh ye sayang.. (tu pon mak x janji tau)
hanan melihat abah dr kejauhan... huhu
dh hampir2 bleh dok sendiri.. =)
ngn abah bekground pantai morib...
mak lentok die pon nk lentok jugek... sampai terklua2 dr frem... =)

ni part 3 which shud b part yg last skali.. hehe shud be la.... =p

Khamis, Oktober 14, 2010

family day sk telok gong part 2 =)

tggu abah abis sukaneka then baru mak begamba ngn hanan lg..

barang2 sukaneka yg provided by the Impian Morib staff.. not bad la... tp emcee macam hampeh.. xreti bg intro yg best utk game budak2 tu.. (pd aku la hihi)
kejo yop kejo... abg teringin sgt nk main bola sbb lame dh x dpt..
game utk cecikgu pempuan... slipa gegasi..
3 of us.. =)
abg is preparing to play football wpon kaki sakit2.. pas main baru igt kaki sakit...
kiut je.. hehe
lari dlm goni..
elok plak hanan ngn cikgu ni... hmm tp jap je la pon.. hihi

Rabu, Oktober 13, 2010

family day sek keb telok gong

layan gamba lg eh.. ni masa family day tempat keje abg...

anak abah...
anak cikgu apetah yg suke tgk hanan... =)
excited ngn abah...
lagi gamba excited ngn abah...
ngn mak pon excited jugak... =)
mule2 turun ke lobi utk sesi begamba.. masam je sbb kene kaco time tido... huhu
model kasut.. mcm style org kawin amik gamba x? =p
ngn abah mase mule2 masuk bilik otel...
nk melompat ke kamere.. tu je la keje hanan... =)

nanti kalo rajin aku upload lg eh.. running out of tyme ni!

=)

Isnin, September 27, 2010

masa


soooooo many things nak cerita...

tp xde masa yg sesuai lagi mengizinkan...

pasal keghoje kt tempat baghu...

pasal anak(2)...

pasal diri sendiri...

pasal sume2 la!!!

hai bile la nk ade masa ni....

masa masa.. tolong datang sini!!!

hehe =p

Khamis, September 23, 2010






selamat belated hari raya kengkawan bloggers sume.. =)

byk yg aku nk cite ni tp nnt la kot.. layan gamba raye je dulu eh =)

Selasa, Ogos 31, 2010

ade chef bodoh dalam tv skarang!!!!

alamak ade chef bodoh la plak kat tv ni...

dah la pegi layan mokcik raziah dangdut tu buat lawak lucah....

pastu chef tu itself pegi wat lawak bodoh gonjeng lak kat dlm rancangan masak2 tu....

kebetulan aku tgh on9 blog ni so terus masukkan aa insiden tak manis untuk ditonton ni dlm ni...

aiyooo!!!! ini macam punya chef pon boleh klua tv ka???

Isnin, Ogos 30, 2010

sempena sepuluh terakhir Ramadhan 1431 hijri =)

rasa sangat gembira & bahagia mendapat perkhabaran yg sangat menggembirakan menjelang sepuluh terakhir ramadhan ni...

sepuluh terakhir ramadhan kan adelah kebebasan daripada belenggu api neraka....

semoga perkhabaran gembira ini akan membantu aku membebaskan diri daripada belenggu api neraka InsyaAllah....

=)))


SALAM MERDEKA semua!!!

Jumaat, Ogos 27, 2010

amboi! ko igt ko je ada taik????

Malaysia terus dihina

Daripada BORHAN ABU SAMAH
borhan.samah@utusan.com.my

PENUNJUK perasaan membakar bendera Malaysia di hadapan Kedutaan Besar Malaysia Indonesia di Jakarta, semalam.

JAKARTA 26 Ogos – Penunjuk perasaan di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di sini terus bersikap liar dengan membakar dan meludah Jalur Gemilang serta bergaduh dengan pasukan polis Indonesia yang mengawal di situ hari ini.

Seramai 600 orang menyertai demonstrasi itu berteriak “ganyang Malaysia” bagi membantah apa yang mereka dakwa pencerobohan pihak berkuasa Malaysia di perairan perbatasan kedua-dua negara, berhampiran Bintan, Kepulauan Riau, 13 Ogos lepas.

Demonstrasi bermula kira-kira pukul 1 petang itu berakhir kira-kira dua jam kemudian dan tunjuk perasaan kali ini disertai oleh anggota Forum Kebangsaan Indonesia, Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Benteng) dan Forum Betawi Rempug.

Tunjuk perasaan menjadi kecoh apabila polis menangkap dua orang penunjuk perasaan yang membakar Jalur Gemilang, menyebabkan para penunjuk perasaan bertempiaran lari dan ada juga melempar buluh serta kasut ke arah polis.

Cuaca yang terlalu panas menyebabkan para penunjuk perasaan keletihan dan berkumpul di bawah pokok untuk berteduh dan pada masa yang sama ketua-ketua mereka juga seolah-olah telah kehilangan suara untuk berucap menggunakan alat pembesar suara.

Tunjuk perasaan pada mulanya mengecam penangkapan tiga anggota penguat kuasa Jabatan Kelautan dan Perikanan Indonesia dekat perairan Johor, tempoh hari, akhirnya bertukar kepada tunjuk perasaan mengecam kepimpinan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono.

Tunjuk perasaan bertema ‘Panggung Merah Putih-Tegakkan Harga Diri Bangsa’ itu mendesak Malaysia supaya meminta maaf kepada seluruh rakyat Indonesia kerana perbuatan menghina kedaulatan Indonesia.

Mereka juga mahu Malaysia menghormati hak asasi manusia serta memberi perlindungan undang-undang kepada seluruh rakyat Indonesia yang bekerja di Malaysia.

Penunjuk perasaan juga mendesak kerajaan Indonesia supaya bertindak tegas dan berani dalam menyelesaikan persoalan dengan Malaysia.

Mereka juga mahu kerajaan Indonesia mengambil alih semua ladang kelapa sawit milik syarikat Malaysia di seluruh Indonesia.

Pada Isnin lalu, 37 anggota Bendera mengadakan demonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia turut membawa bersama lima bungkus najis manusia.

Salah seorang daripada mereka sempat melemparkan bungkusan itu ke dalam pagar kedutaan manakala yang lainnya meletakkan najis tersebut di atas Jalur Gemilang dan memijaknya. – UTUSAN

hmmm... pastu kat sini kate cenggini....


haii,,,, takkan kecewe je tuan,,,,

buat ler TINDAKAN sewajarnye...

ouch!! ai bukan nk mengajar ye....

tp ini melibatkan maruah bangsa....

as i said here....

dah la datang sini keje deme merompak menyamun...

pastu nyewa umah org xnak bayar sewa...

oi ko igt bapak aku nk bg welfare kat ko 1 kuage ke hah??!!!

Jumaat, Ogos 20, 2010

mulut2 busuk yg gatal! *mode politik

terpanggil aku nk share psl perkare ni..... u know like kekdg bile bc brite cam ni ase cam semgt kenegaraan aku membuak2.... ehh tp apsal aku dpt B+ je dulu kt UPM? hihi.....
.
.
.
*mode serious membace akhbar

Sejarawan kecewa kenyataan Soi Lek
Oleh Faiza Zainudin

2010/08/20

KUALA LUMPUR: Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek diminta menghentikan kenyataan atau serangan ke atas segala perkara yang membabitkan kepentingan Melayu dan Bumiputera seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara bagi mengelakkan peristiwa 13 Mei berulang buat kali ketiga.

Sejarawan negara, Prof Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, berkata kaum Cina terutama golongan seusianya bimbang dengan tindakan Dr Soi Lek itu dan pemimpin lain yang seolah-olah tidak faham sejarah penubuhan negara dan sanggup memberi kenyataan menghiris hati kaum lain atas alasan untuk keadilan semua pihak.
Katanya, serangan ke atas orang Melayu walaupun membabitkan isu kecil seperti pemberian ekuiti 30 peratus adalah sesuatu yang sensitif dan tidak menjamin sokongan dan kemenangan berpihak padanya pada masa akan datang.

Hentikan serangan itu, ia tidak bawa hasil positif, kalau duduk berbincang dan bertolak ansur seperti mana yang diamalkan Barisan Nasional (BN), mustahil ada konfrantasi, sebab itu BN ditubuhkan supaya parti komponen boleh duduk bersama berbincang masalah rakyat.

BN ditubuhkan selepas 13 Mei, tapi semua sudah lupa, pemimpin terus bergaduh, kalau sentiasa tumpu kepada hubungan kaum, langkah tidak diambil untuk rapatkan kaum, saya takut, bimbang berlaku rusuhan 13 Mei lagi, selepas kejadian pada 1945 dan 1969.

Oleh itu, dia kena jawab apa yang MCA mahu, supaya rakyat tidak keliru, benda ini (ekuiti 30 peratus) tidak perlu dipersoalkan lagi, kalau kita perhatikan banyak orang miskin di negara ini masih orang Melayu, mereka perlu dibantu, tak perlu menjerit-jerit untuk kurangkan hak mereka, tak guna... apa yang penting pujuk mereka (Melayu) untuk dapat sokongan, bukan cari gaduh dengan mereka, katanya ketika dihubungi di sini, semalam.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sikap Dr Soi Lek yang masih mempertahankan pendiriannya terhadap cadangan untuk mengurangkan ekuiti Bumiputera 30 peratus dalam semua sektor ekonomi secara berperingkat selain kenyataannya yang melahirkan perasaan kecewa terhadap Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengingatkannya supaya tidak membuat kenyataan yang menimbulkan kemarahan dan prasangka terhadap kaum lain.

Sementara itu, Pengerusi Dewan Muda Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS), Aqil Faisal Ahmad Fadzil, melahirkan perasaan kecewa terhadap tindak tanduk Dr Soi Lek itu yang tidak mencerminkan semangat kerjasama yang diamalkan golongan usahawan pelbagai kaum di negara ini.

Kami usahawan tulen babitkan Melayu, Cina dan India memang bekerjasama, tapi bila timbul isu ini buat kami keliru. Pada pandangan kami, dasar ini (ekuiti) tidak merugikan mana-mana pihak, malah menguntungkan semua terutama kaum Cina, katanya.

sbb itu aku sgt suke dgn buku sejarah aku ms form3 dulu yg ditulis oleh khoo kay kim ni.... terus dpt A... wahhh!! motif ape ni?? hehe

*mode serious semule
terok kn? terrrrrroookkkkkkk gile deme ni!!! bkn ke kite yg beraye pon deme yg untong beso ke? bli kain bju, bli lgsir, bli alas meja, itu ini sume bli dr kedai2 kaum deme.... so wutda??? yet they still feel diorg teraniaye dan xdpt hak deme.... bg capital WUTDA kat deme!!!! eeee geramnye aku!!!!


Khamis, Julai 29, 2010

nak bayar duit kereta ngam2 mcm dlm agreement x bleh dibuat kat kaunter?? peraturan mana ni bank dari timur tengah ni guna ni???

last tuesday aku g bank cam biase la nak bayar duit kete.. and as usual aku akan bayar duit kete on or before 27th of each month kan to avoid the interest to be charged on me sbb bayar lewat while if bayar awal xkan dpt ape2 token as appreciation pun kan... so nk bg pueh ati, bayar on d dot of the day... lagi pueh ati kalo aku dpt bayar pukul 4 ptg just before pintu bank ditutop oleh mokcik guard....

yer... mokcik guard! mokcik guard itulah pemule ceritera aku hari ini... hehe

aku masuk n terus tuju ke mesin amik no... mcm biase la kan prosedur bila kite masuk bank.. terus aku diterpa oleh mokcik guard ni "cik nk bayar ape?" aku jawab "nk byr wet kete" die tanye "ade apa2 tunggakan x?" aku balas dgn bangga diri yg membuak2 =p "xde" pastu die ckp "kalo camtu cik KENE bayar kat kiosk.. bayaran yg xde tunggakan xboleh bayar kat kaunter" 

aku terus kate "wutthehell, wut do u mean by x boleh???" hoho xde la aku ckp wutthhell bagai...aku ckp "tp sy nk byr ngam2 and ade singgit dlm payment ni, kiosk xleh accept singgit so sy nk byr kat kaunter jugak" sbb aku ekceli dh tau dh helah diorang ni pastu mokcik guard tu mcm buat muke siottt... buroks gile muke yg die buat tu.. aku ase nk lempang je mokcik guard tu! pastu aku buat x pedulik dan terus ke kaunter sbb nombor aku dh dipanggil! aku ulang, dlm a blink of an eye name aku dh dipanggil sbb mase tu KAUNTER BANYAK GILE YG KOSONG sbb bank baru bukak ieitu dlm kul 9 suku am camtu... 

aku g kaunter dan bg details no kete aku n kete tu atas name sape yg diminta oleh adik kaunter yg berbudi base tu...  pastu selepas sume details yg diminta terpapar di skrin, adik tersebut terus berkate 

"oh kalau payment tetap mcm ni, cik KENE bayar kat kiosk" so aku terus jawab ayat yg same mcm aku jawab kt mokcik guard td 
"tp payment sy ade singgit, kiosk takleh accept duit singgit" and adik kaunter tu jawab 
"kalau mcm tu, cik kene bayar 645" meaning lebih 4 hengget drpd ape yg sepatutnye aku byr. so aku jawab 
"tp skarang sy datang bank bawak 641 ni je so macam mana sy nak bayar kat kiosk?" dan die pegi jawab 
"camtu cik KENE carik la lagi 4 hengget tu" ewah!!!! banyak lemak ko! dan oleh kerane aku ni semenjak azali adelah seorg yg x suke dipijak2 dan very d by-book-person, aku telah menjawab seperti berikut 
"dlm agreement sy kate sy KENE byr 641 so skarang sy nk byr 641 fullstop!" then dibalas dgn minyak yg menambahkan bara memerah 
"xboleh cik" pastu aku ckp 
"ok kalau camtu saye nk buat report! sy nk jumpe manager!" pastu dengan muke yg masih kul dan budi base yg masih ade aku kire pd adik kaunter tu, die jawab 
"oklah, KALI NI sy accept tp bulan depan cik KENE byr kat kiosk" ewahh!!! besooo lesen ko nk kate kali ni accept kali tu x accept! and system ko tu bleh lak accept payment ni kan? bukan kate aku kene bayo kat kiosk sbb system korg dh dicipta supaye reject payment ngam2 cam ni kan? pastu aku jawab 
"hah tgk lah camne nnt" SORIIII sikit aku nk byr kat kiosk bulan depan! 

aku nk je ckp "oi!!! mane circular korg yg mengatekan payment ngam2 kene byr kt kiosk? yg aku tau dlm agreement aku yg ditandatangani 4 tahun lepas, aku KENE bayo 641 on or before 27th of each month... tu je! jgn nk memandai2 nk ambik lebih duit dr customer ko ye... kang aku report kat persatuan pengguna kang.. kalo sorg cam aku ni ko ambik wpon cume 4 henget, kalo dh seribu org ko buat camtu? dah 4 riban ko untong senyap2 camtu je... cube kalo 4 riban org ni terbyr kurang dlm certain bulan tu, ko caj kitorg interest plak kan which is ko jugek yg dpt untong? ko tau keje ko nk untongggg je ek? byk lawa! ko dpt customer cam aku ni, mmg silap beso la ko nk pijak kepale aku... 

aku bukan nk berkire psl 4 hengget tu.. yelah bg sesetgh org yg bace blog aku ni, mesti korg terdetik dlm ati "apelah sgt ade pd 4 hengget tu kan?" memangggg... memanggg.... aku pon xsuke berkire bab2 mende 4 hengget ni.. and mase tu ade pon 4 hengget dlm wallet aku... cume aku x suke bile die kate KENE KENE tu.. mende tu xde dlm agreement, apekebendenye yg dikatekan sbg KENE nye??? ini adelah perkare rights kite as penggune... 

dan 1 lagi, kaunter bank mase tu tersgttt lah kosong ok! aku smp kul 9 suku, org xde, aku smp2 je nombor aku terus kene panggil, so wutda ko nk suruh aku susah2 g kiosk lak? oiii aku bukan nk bayo duit kete ni mase bank tgh tutop.. aku ase penggunaan kiosk tu boleh kalo aku dtg nk bayo after office hour ieitu bank dh tutop... and aku willing to pay more disebabkan kesalahan aku sendiri ieitu lewat kan.. ni aku dh tercongok pagi2 buta kat situ, dgn keadaan lengang nye kaunter tu, ko nk suruh aku berundur dan g lak beratur kat kiosk yg mase tu setiap mesen tu ade org tgh gune? byk canthekkk!!!

ko pk x, kalo certain org yg katekan smp on that 27th tu kan, mmg tggl 4 hengget je belen dlm poket die utk die gune as duit blanje kat opis or duit isi minyak motor katekan smp end of d month to those yg dpt gj copoi2 je at the end of d month, so adekah org itu perlu mengorbankan 4 hengget tersebut semate2 nak membayo duit kete kat kiosk td yg xnak accept duit singgit padahal org tu dah pon tercongok depan kaunter dtg bank pagi2 sbb nk bayar ngam2 payment yg x langsung pon menyalahi agreement??? tell me!!! 

eeee aku mmg bengang gile mase tu.. aku ase customer's right aku telah dicabar! dan bank ini mmg kaunter staff nye cit porah ok.. i know ini mmg arahan branch manager or superior diorg yg nk profit lebih maybe.. tp mmg bebudak kaunter bank jename ni yg ade kt klang ngn port klang ni mmg hampeh tahap cipan! 3 tahun lepas kt klang, budak tu x submit name aku utk renew roadtax dgn alasan aku dtg lepas despatch die g jpj sedangkan aku dh tggu smp kul 3pm br nk gtau despatch nk lame dhhhhh g jpj.. mase tu aku ngn abah so mmg like father like dotte la.. harusss la manager die klua nenangkan kami anak beranak.. kes setel dgn kehadiran manager... a year after that, dgn budak kaunter yg same (aku igt sesgt sbb budak kaunter tu halimah jongang so mmg aku igt gile muke die) same case happened..  aku dh dtg awal pg, die lak tertinggalkan geran aku x bg kat budak despatch tu... pastu tanpe say sorry at all, suruh aku dtg smule esok.. hoi!!! ko igt aku ni byk sgt mase nk ambik cuti ke? pas aku dh ngamuk2 termasuk mengungkit kejadian tahun lepas tu, dan aku siap ckp ko adelah budak kaunter yg same making d smae silly mistake ni, die terus bg aku geran tu so that aku bleh g renew sendiri kt post office... bleh??!! padahal sbelum tu die nk kate aku yg slh tau... aku tunjuk slip no giliran aku tu pukul berape means aku dh dtg awal pagi tp die yg lalai lembab tinggalkan geran aku tu, baru lah pastu die bg aku solution dgn bg aku geran aku tu.... cet porah!!!

aku mmg tetiap tahun pon akan ade knangan busuk giler pasal bank ni... eh korang kalo idop x nyusahkan idop org lain bleh dak?? jgn jd soh chai la oiii..... geramnye aku!!! 

Sabtu, Julai 10, 2010

Paul d Octopus sesgttt


aku jumpe artikel ni dlm fb KBSB.. dan rase sesgt2 ingin mengeshare dgn sahabat handai sekalian...

The fact : Paul adalah seekor sotong kurita spesies Octopus vulgaris yang buta warna, dan beberapa saintis berpendapat ia akan lebih kerap memilih bendera yang berjalur warna terang seperti Jerman dan Sepanyol berbanding England dan Argentina.
Penambahan : Paul hanya digunakan utk 'meramal' keputusan perlawanan pasukan Jerman sahaja. U...ntuk ramalan Spain VS Holland, ini adalah kali pertama membuat 'ramalan' keputusan perlawanan yg tdk melibatkan jerman.

Ok, sekiranya Paul memilih atas faktor warna terang yg dilihat oleh matanya, (Paul The Octopus ni buta warna), mari kita selidik perlawanan jerman dr mula2 hingga semi final

Germany VS Australia? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Serbia? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Ghana? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS England? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Argentina? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Spain? Yang mana lagi terang warna benderanya?
Germany VS Uruguay? Yang mana lagi terang warna benderanya?

So, gua simpulkan di sini, Paul buta warna, dan dia hanya memilih warna2 yg terang. Jika dia memilih Germany dan Uruguay, pasti Germany pilihan dia. Sbb bendera Uruguay warnanya mirip Argentina.
Begitu juga kenapa dia memilih Spain, tdk memilih Belanda.

Siapa yg tertipu dan menipu skrg ni? 
hmmm kalo warne hijau terang camni mesti sotong ni leh detect jugek kann..
renung2kan... dan selamat beramalll.... =)

Selasa, Jun 29, 2010

MIHAS was just soooo........... =)

last Sunday we went to Mihas... hehe... at 1st mcm dh x jd nk pegi oleh sebab2 yg tidak dpt dielakkan kan... patsu abg ajak g... browse punye browse upe2 nye end tyme die kul 7pm... so aku terus ckp kt abg ok je utk g... sbbnye memule tu aku pk nk mencari bangunan matrade tu lagi... mihas pon dh nk end dh... so ase mls tu mcm muncul la... tp bile tgk end tyme die kul 7pm, terus ase cam sempat lg...

kami betolak kul 3pm and reached the venue at about 4pm camtu.. itu plus singgah kedai beli bateri kamera sekali tu.. kalo x lagi cepat kot... we used NKVE and then heading straight to Jln Duta where the matrade building is at Jln Khidmat Usaha off Jln Duta.... quite senang nk cari.... thanx to abg sbb very the picky ngn google map direction.... =)

layan gamba... =p *mls nk menaip



 ase mcm nk bawak balik tin ni boleh?? =p















abg ngn pakcik d umah hj alif bin sime darby




















hanan tetido sampai 2 kali... 
oleh kerane aku masih lg minat tok ti (wpun dh x fanatik) so wajibbbb aku begambo kat booth ni...katenye halal...... hehe
wajib.... ngn booth d negeri kebanggaan abg yg menjual Nasgera "children lovessss it!" kate CEO nye yg takmcmCEO hehehe
manje anak abah... =) 
tu produk terbaru menggantikan tempat kopi jatte... dgn name yg lg kejantanan =p 
kelapa laut afrika =p 
duta kecil ulor kismis tp aku suh die posing jap =p 
nampak gigi je pon jadi laaa... hihi hanan dh boring dh... nak balik nak balikkkk katenye.. hehe

ngn abah ceria plak??? aishhhh....



announcement utk MIHAS 2011 pon dah ade mase tu... planning to go jugek nnt.. bleh e bang? =p

1st tyme aku g MIHAS ms MIHAS ke-2 which was on 2005.. mase tu kt mines so sgt dekat ngn UPM.. lepas g konvo member, terus g MIHAS...

and this is also 1st tyme g MIHAS ngn abg since yg aku ajak abg g for MIHAS 2006... bleh? tunda punye tunda... 2007 xtau kenape x pegi.. asenye mase tu g ngn lani kalo x silap... MIHAS 2008 tgh darah manis so x leh pegi ngn abg n ngn geng pon x pegi... MIHAS 2009 tgh pregnant plak... so x berani jln tempat sesak mcm tu....

nnt mase tu hanan dh besa sikit so boleh la join mak abah buat food tasting ye sayang... cian dia semlm pandang je mak abah makan.... dh pandai sua mulut nak makan tau anak aku ni.... =)