Sabtu, Mac 09, 2013

Syahid atau tidak perwira yg gugur di Lahat Datu bukan hak kita untuk mengadili...

yang penting gunakan akal dan sumber rujukan sohih untuk memahami.. jgn taksub sgt dengan parti politik kau tu (ni sambungan tajuk kat atas tu.. hehe)

_____________________________________________________________________________

Pagi pagi lagi dah berdebat dgn colleague aku... aku ekceli malas nak berdebat pagi pagi ni dgn colleague aku yg tak berapa nak faham makna mati syahid..

Katenye mati syahid bila kita fi sabilillah saja... tolong luaskan sikit pemahaman kau tentang makna fisabilillah? berjuang di jalan Allah bagi mempertahankan agama, harta benda dan negara... tu bukan fi sabilillah ke..

Susah bila org dah terlalu taksub dengan parti politik ni.. pemikiran jadi sempit dan dangkal.. balik balik dok ulang 'dengan aku kau tak yah nk ckp bab bab agama ni ye' lebih kurang mcm maksudnye 'aku bab agama ni mmg expert ye, so takyah nak ajar ajar aku' gtu la.. pls la.. ilmu digali sepanjang hayat... bukan bila dah jadi ahli pas, terus konfem ilmu agama tinggi.. pls la... pls!!

Sedangkan Nabi SAW dah bersabda :

Dari Abu Hurairah r.a. Rasulullah bersabda:
"Apa menurut kalian tentang orang yang mati syahid?" Mereka menjawab: "Wahai Rasulullah, mati syahid adalah buat mereka yang dibunuh fisabilillah." Rasulullah bersabda: "Jika demikian saja, maka syuhada umatku sedikit." Mereka bertanya: "Lalu, siapa mereka Ya Rasulullah?" Rasulullah menjawab: "Barangsiapa dibunuh dijalan Allah itulah Syahid, dan barangsiapa mati fisabilillah itulah syahid, yang mati kerana thaun (sejenis penyakit lepra) maka dia syahid, dan siapa yang mati kerana sakit perut dia syahid." (Hadis Riwayat Muslim(3539))

Nabi dah cakap, jika fahaman erti fi sabilillah kau macam tu, jika yg demikian, syuhada umatku sedikit.....

dan lagi sabda Nabi SAW:

Rasulullah bersabda:
"Barangsiapa yang terbunuh kerana membela hartanya, maka ia syahid. Terbunuh kerana membela agamanya, maka ia syahid. Terbunuh kerana membela dirinya, ia syahid. Dan terbunuh kerana membela keluarganya, ia syahid." (Hadis Riwayat Ahmad(1565), Tirmidzi(1341), An Nasa’I(4026), Abu Daud(4142))

Jadi tolonglahh.... jangan ingat bila org yg terbunuh sebab nak mempertahankan negara daripada diserang musuh yg bersenjata dah menceroboh masuk kampung kampung sampai
  • aktiviti masyarakat setempat jadi tersangkut...
  • sampai orang orang kampung sume kene klua kampung dan berkampung beramai ramai berhimpit himpit kat dewan orang ramai..
  • sampai banyak skola kene tutup dan budak budak tak dapat meneruskan sesi pembelajaran..
  • sampai bekalan ubat ubatan tak mencukupi sebabkan mendadak ramai orang dapat penyakit sebabkan berhimpit himpit kat dewan orang ramai tu..
  • sampai pejuang negara terpaksa menggadaikan nyawa menjadi barisan hadapan nak mempertahankan penduduk penduduk kampung ni...
Maka kematian orang yg mempertahankan negara untuk mengelakkan segala masalah masalah ni berlaku adelah sia sia..

Mereka syahid insyaAllah.. kenapa aku kata insyaAllah? sebab hanya Allah yg Maha Mengadili....

Jadi kalau mereka ini dimandikan dan dikafankan ke ape ke, ikut sume procedure yg biase kite buat untuk jenazah, janganlah dipertikaikan... sangat tak menahan bile ade colleague aku yg kata kalau deme ni syahid, syahid tak payah mandikan tak payah kafankan... Allah yg Maha Mengadili dan Maha Mengetahui... ape masalah kau kalau mereka ini dimandikan dan dikafankan?

Pendapat aku, menggunakan akal fikiran aku yg Alhamdulillah boleh berfungsi dengan baik ni, yg aku faham daripada hadith sohih Rasulullah ni, mereka insyaAllah golongan syahid...


 

Rabu, Mac 06, 2013

memang kau ni munafik lah ustad roslan!

kali ni aku dah tak boleh menahan amarah sabar yg teramat meluap luap ni!

aku nak dedahkan serba sedikit maklumat pasal kau supaya org lain yg kalau ade kat area klang yg nak ambik ko buat job umah diorang, kensel! aku tak nak org lain alami nasib yg sama macam aku disebabkan title ustad yg kau pegang tu membuatkan org rase nak percaye padahal kau ni memang *y****n bertopengkan ustad!

nama ustad gila ni : ROSLAN
kerja tetap dia : ustad kat salah satu sekolah rendah kat port klang
nama syarikat kontraktor dia : ni aku kena double check, sbb laki aku tak nak ckp.. either RESTU ILHAM or BERKAT ILHAM.. laki aku tak nak aku buat bende ni lah.. reveal kat blog.. tp aku dah tak boleh tahan sabar lg dah ni!
no telefon ustad gila ni : 010262****

aku tak takut nak reveal maklumat ustad gila ni sbb aku ade bukti yg dia ni mmg munafik! janji 20 kali sekali pun tak tunai!

boleh smalam laki aku call tanya bila kitorang boleh collect kunci, dia boleh jawab :

'bagi ustad lagi seminggu, kalo tak siap jugak, ustad pulangkan duit'
 
amboi! tak ke mendidih darah aku mendengarnye. woi roslan! sekarang ni dah sah sah kau takkan nak siapkan umah aku tu kan, apehal lagi nak janji janji tggu seminggu! gile tahap tertinggi betullah kau ni! kau dah la postpone sampai 2 prospect tenant aku blah camtu je, skarang lagi nak janji! ape skarang kau tengah x de duit dan x dpt nak pulangkan duit aku tu ke? ambik duit pandai, keje tak siapkan, bile nak pulangkan liat! kau jgn smp aku hamun kau berbakul bakul depan org ramai!
 
dengan janji ko nak siapkan dalam mase 2 hari pas tu mintak tangguh lepas cuti raya cine pas tu mintak tangguh sampai jumaat pas tu tangguh sampai sabtu ahad entah berape kali sabtu ahad pun aku dah tak igt! kau ni memang suke makan duit haram kan roslan!
 
aku memang takkan halalkan duit aku yg kau tipu ni! even kau pulangkan separuh pun duit aku (which aku tak yakin pun kau akan pulangkan separuh) aku tetap tak halalkan kerugian yg aku tanggung sbb kau gharar dalam urusniaga ni! aku memang marah teramat sgt dengan kau ni! kalau ada event kat skola laki aku nnt, aku memang akan jumpe kau depan depan dan aku akan cakap baguslah kau bg anak bini kau makan duit haram! aku memang takkan halalkan!
 
 

Sabtu, Mac 02, 2013

='(

menyampah dan sedih...