Rabu, Oktober 26, 2011

it's been 3 years!!


it's been three years since...
'aku terima nikahnye...' =)

more and more bahagia with u and our 2 lil princess =')

Ahad, Oktober 23, 2011

ansara muar karnival - adik ipar konvo - wedding kezen husband

my after raya 2011 calendar was totally full... penat tp seronok!! 
spend tymes with our beloved ones... =)

ansara muar all batches from batch 81 smp terkini.. i mean yg tengah belajo lg kat muar nun pon turun 1 bas.. (blum ansara lg la kot hehe).. congratez guys yg jd pengelola!! superb job.. kakak tercengang2.. =p
 siap ade stage lg.. ade band kot pg tu.. aku smp lambat.. (lambat sgt ekceli)
 abg yg xnk bergamba.. =p
 kat lobi putra kl.. stay kat situ semalam since my in-laws ade kat situ... esoknye nak g konvo adik ipar..
 kakak n adik yg dh pandai berebut mainan ieitu telefon.. (mainan?)
 on d way nk masuk uia.. sgt sgt sgt jem!!! adik dh cranky... kakak pandang adik pelik.. hihi
 yahooo grad sudah!! congratez dear =)
 con fest nye.. kalo U lain salu panggil pesta konvo kan... terigttt pesta konvo upm kat bukit expo.... hmmm..
 then latest event yg kami went was wedding sepupu my husband... modern wedding event, siap ade backdrop lg utk bergambar suka suka hati... =)
 abg agah adik.. adik pandang pelik..=p
 kakak ngn makde n spek oldskul nye =)
 dh pandai bergambo anak sulong aku ni...
 mmuahh!!!! heheh
 the bride n groom.. ngn my in-law family..
sume sedare belah abg... wedding kat dewan felda kat kelane jaye..

Jumaat, Ogos 26, 2011

raye 2011 as an emak of 2 lil kids.. seronoknyeee!!! =)

salam ramadhan terakhir to all my frens yg stil ade ms berblogging lg menjelang lg 2 3 ari nk raye ni =p


just to update persiapan raye as an emak of 2 kids ini... hihihi


baju raye anak2 dh siap beli lame dh.. memang urusan deme la beli dulu kan dlm pape hal pon.. kakak dh ade 2 lai gown.. pastu uwan nye bli kan 2 pasang bju kurung... opah nye pon ade tempahkan bju kurung utk kakak ikot tema kaler family mnawo.. pastu maklong kakak pon blikan selai gown yg mane kakak akan berboria ria ngn adik... jubah mekah aritu yg opah nye bg pon x pakai lg... hmm cukup la tu kot... 


utk adik tecik plak.. dh ade 3 lai gown.. plus gown berboria ria ngn kakak yg maklong nye blikan.. bju punjab dr mekah yg opah bg pon x berusik lg.. ngn ade selai bju kurung kakak tahun lepas yg kakak x dan pakai sbb ms dpt baju tu dr opahnye ase mcm besar n kakak x muat pakai, bl kakak dh makin memanjang, sarung kt kakak, tgk2 leher plak x muat.. kecik beno tebuk leher nye.. panjang dh suai dh.. so baju tu kasi adik pakai la kot nnt sbb adik pon jenis baby panjang gak ni.. ikut mak nye kan... hehehe =p


utk aku, eh nk update jugek.. hehe.. ade la selai bju kurung bli ikut suke mase tu jugak baru nk decide kaler pe nak bli, bli kat giant stadium shah alam, ske soping sane utk bli baju kurung raye sbb baaaaaaanyak sgt choice... gile rambang mato den.. tahun lepas pon soping situ gak.. pastu mak mertue ade tempahkan selai utk aku ikut tema kaler family mnawo.. hehe ngn jubah mekah pon x pakai lg kire bju baru la tu kot.. hehe


utk abg, die dh dpt dh baju raihan kaler itam yg dicari2.. g uptown klang tp jumpe bju tu kat pasar jawe.. pakcik yg jual tu muke kerek smacam je.. kdai yg 1st kitorg masuk tu bro tu mcm nak x nak je layan kasteme cam kami ni.. ase nk ckp je kt pakcik ngn bro tu 'lau ka na bai na na' hehhe ase sonok lak g soping kt uptown klang ngn abg, g berdue je mase tu, anak2 duk umah diam2 ye ngn uwan n atuk, mak abah nk g berjoli sat hehe.. g naik muto .. huhu mase berchente x merase naik muto ngn abg sbb mmg xkan boleh nye la.. ni 1st tyme naik muto sejauh tu ngn abg =))) *ati berbunge2 mase tu


kuoh raye bli kat uptown klang, 3 balang 50 hengget.. coklat chips, mama carey my all tyme feveret (laki aku cukop x ske) ngn almond 'fingger' hahahha ok la asenye.. kakak yg jual tu kate 'mak akak ngn geng2 die kat johor tu xde keje, sj buat kuih raye utk jual' ewahhh kalo aku tau td kakak tu org johor sunggoh aku xkan bli kuih tu, singgah gerai die pon aku x sudi *hoh tetibe


utk mak abah n mertua n anak2 buah ku yg teruna tu pon alhamdulillah dh setel sume ape yg patot di bli.. tggal tuk anak buah yg dara blom cari lagi.. tande ingatan kan.. ade rezeki lebih leh kongsi ngn insan2 yg tersayang d sekeliling kite.. bak kate herman tino 'harta bukan milikmu, untukmu hanya rezeki' ewahh jauh lak melalutnye


k la.. selesay sudeh menghapdet.. tgk ramai member update blog pasal persiapan raye, teringin plak nk join d club.. skrg tyme to gantung langsir n pasang sarung kusyen.. tahun ni recycle yg lame sajo hehe


to all frens yg bace blog aku ni, raye nnt jempot la datang beraye ye! aku x buat open house so dtg je la bile2 nk dtg insyaAllah =)

Khamis, Julai 28, 2011

lagi skali insiden stupid ngn ambank port klang

korang igt lagi x (ceh cam bagus je hehe) post aku yg ini? kan... aku telah mengalaminye lagi bebaru ini oi! geramnye aku.. rase nak sepak terajang je muke org kaunter ambank port klang tu (ok kali ni aku reveal name bank and branch mane skali, ambik ko! post yg dulu aku x reveal kan... sbb mase tu aku baik ati lg, xnk jatuhkan rapo bank tu). huh! lagi skali aku ulang, ambank cawangan port klang. memang bodoh bukan kepalang!! geramnye aku!!!

aku g petang smlm nak bayo duit kete kan.. dan macam biase aku nk bayo on 27th of the month kan.. aku smp bank dlm kul 4.10pm cetu.. kaunter memang kosong gile.. aku ambik nombo dan duduk kejap.. no aku dh dipanggil.. aku pon g la ke kaunter dan sekonyong2nye aku smp kat kaunter, bg nombo kete, trus pompuan gile kat kaunter tu kate "payment camni kene bayo kat mesin. payment tertunggak 3 bulan ke atas je kite terime pembayaran di kaunter!"

amboii!!!! byk lemak tersembunyi ko! past few months ni bapak aku tolong bayokan bleh je.. xde hal pon! aku kan semenjak isu bulan 7 2010 tu, aku mmg dh x g bayo sdiri dh.. aku malas nk bertekak ngn org gile kat kaunter ambank port klang ni. so aku mintak bapak aku yg tlg bayokan.. sementelah pule, bank ambank port klang ni bukan bz pon. sokmo kosong kaunternye. so bapak aku pon xde la penat nk kene nunggu. bygkan sejak 7 2010 smp 6 2011, xde pape isu pon, bulan 7 2011 punye payment aku nk g bayo sendiri, bleh jd hall pulak lagi skali. aku mmg hangin gile mase tu. rase nk mencarut pon ade tp alhamdulillah stakat ni kata2 kesat lg busuk tu x klua lg dr mulut aku.

aku kate la past few months ni bapak aku bayo kat kaunter ok je, and aku penah encounter this kind of problem b4, aku x sangke jd lg skali kt aku pasal dlm setahun ni bapak aku skali pon x penah kene isu ni. pastu bleh pompuan gile kat kaunter ambank port klang tu jawab "sejak bulan 5 2011 kite dh suruh customer bayar kat mesin kalau payment tu bukan payment tertunggak! ini arahan dr HQ kite" aku ase mase tu mcm nk melompat naik atas kaunter tu je. sejak bulan 5 konon,. bulan 7 2010 ko dh bg aku hangin ngn request mcm ni, dan sebab utame aku hangin ielah AMBANK TAK KELUARKAN SURAT RASMI KEPADE CUSTOMER MENGATEKAN YG NORMAL PAYMENT MESTI DIBUAT DI MESIN SAHAJA dan MESIH HANYA ACCEPT DUIT DLM GANDAAN 10 SEDANGKAN PAYMENT AKU ADE AMOUNT SINGGIT. so aku ckp kat pompuan gile tu, die bleh jawab "cik ade 2 opt (opt bodoh sebenonye), bayar lebih rm4 (DAN MACAMLAH MESIN TU AKAN DEFINITELY ACCEPT RM5 NOTE, SALU YG AKU PENAH ALAMI, RM10 NOTE JE MESIN CAMNI ACCEPT, so aku akan kene bayo lebih rm9 ok bukan rm4) dan rm4 tu akan disimpan dlm acct cik, bukan dapat kat kami (BODOH GILE KAN STATEMENT? AKU TAU LA TU, BUKAN AKU KATE RM4 TU AKAN BURN CAMTU JE CUMA AKU XNK BAGI KO UNTUNG RM4 BOLEH ROLLING SENANG2 CAMTU JE, AKU SORANG RM4, KALO KENE 1000 ORG DLM MSIA NI??) or cik bayar lebihan singgit tu melalui bank transfer (DAN MACAMLAH MONEY TRANSFER INTER-BANK TU NANTI XDE KENE APE2 CAJ).

pastu yg paling biadab tahap mafia, pompuan gile tu pegi pulak tukarkan rm50 note aku kepade rm10 note so that aku boleh bayo kat mesin tu mcm cadangan bodoh die yg kedua td. dan die dh nak step out of the conuter utk tunjuk kat aku cara guna mesin duit tu. oii igt aku bodoh tahap xreti gune mesin tu ke? aku terus jwb "dh xpe. sy tau gune mesin tu bukan sy x reti. tp sy xnak. sy purposely dtg kol4 ni sblum bank tutop sbb nak bayo kat kaunter tp korang ni keje tau nak nyusahkan org je. ade pulak bayo kat mesin 640 pastu lg singgit bayo gune inter-bank transfer, cube la jgn nyusahkan customer. bg balik rm50 note sy td, sy tau lah ape nak buat lepas ni" off i walked out from the silly ambank!! oleh kerane kali ni terlampau marah, aku lupa nk ckp aku nk jumpe manager die, tahun lepas aku ckp camtu, tu sbb lepas gak payment kat kaunter mase tu. memang aku cakap kuat gile mase tu, biar 1 ruang bank yg kecik sempit tu dengo. lantak kan. hak pengguna ko jgn main2 eh.

and yet, today bapak aku g bayo kan kat kaunter, bapak aku kate org kaunter tu xckp ape pon! tu la aku ase kalo ngn org tua, deme x ckp byk kot tp kalo ngn org muda, wahhh bukan main lg byk bunyi ko eh. nak kaut untung lebih je kejenye. laki aku pon penah terkena gak, dtg2 kt kaunter, die suh bayo kat mesin tp laki aku ni jenis malas nk bertekak die bayo je la kat mesin. aku ni mmg pantang nenek moyang aku org cuba pijak kepale aku mmg aku hangin. 

sorry to say la. post aku kali ni mmg banyak sumpah seranah (kalau laki aku bace ni mesti die tegur) huhu but i just cant stand it anymore!! YOU POMPUAN KAUNTER AMBANK PORT KLANG MMG STUPID!!!!

Ahad, Jun 12, 2011

kenduri cukur jambul dan naik buai - haifa farhah muhamad hamdi

dulu kenduri kakaknye buat kat malim nawar.. kali ni utk haifa kite buat kenduri kat klang pulak.. =)


haifa sebelum dicukurjambulkan, sleeping so sound even vacuum cleaner sedang beroperasi =)
kusi mejo pinggan mangkuk n khemah by pak asan n co. =p
kumpulan marhaban nurul ain from kg sungai udang.. makcik tu kate 'sampai2kan la ye pd kwn2 psl kump kami ni =)' okeh makcik! sbb service tiptop so sy akan war2 dlm blog sy hehe
bace doa mkn sblum srpn pulut kuning n smbl tumis bilis.. salu deme kate tuan umah x provide bekfes.. credit to my mum =)

dh dimandikn n dh pakai baju cantek =) sambung tido balik... pandai anak mak.. die tau mak byk keje nk buat pg tu (last minit kate ko =p)
cot kat tgh2.. perabot sume dh clear
cume sediekan 50 pcs paper bag, dan 100 pcs bekas telur... cukup la kan.. tanda ingatan sajo...
content dlm paper bag..
semoga menjadi anak2 solehah =)
abah pujuk kakak yg cranky sket tghari tu..
speaker yg digunekan oleh kumpulan marhaban nurul ain.. comey je =p
reciting marhaban..
sleeping lg.. sooooooo tidak mempedulikan keadaan sekeliling =p
reciting tahlil juge..
mak n abah dlm gmbr yg diambil dgn kamera dgn hikmat gambar bergegar.. camerawoman x pro =p
kakak n atuk
makcik yg bersuare lantang kt tepi pintu tu =p
mule membawe haifa mengelilingi makcik2 marhaban
dicukur jambul oleh makcik ketua kumpulan
nangis sepanjang acare mencukur jambul huhu
lagi gambar hanan sedang dicukurjambulkan
kakak mkn coklat dgn comotnye mase adik sedang dicukurjambulkan =p
comot pon comey (puji anak sendiri hihi)
aku mcm nk menari hiphop lak =p
makngah deme mase kakaknye cukur jambul dulu segan nk enterframe.. tyme haifa ni baru nk die cukur jambul anak buahnye
makcik2 kg keretapi.. tq to my in law yg jd pembawe dulang =)
sumbangan dr kumpulan marhaban nurul ain.. "tq nenek2 sume!" says haifa =)

Selasa, April 26, 2011

hehe


10 years plus including the 2 years and a half... 

semoga sentiase dlm rahmat dan kasih sayang Allah..

amiinnnn....

Sabtu, April 02, 2011

haifa farhah is 1 month young! =')

alhamdulillah haifa farhah dah sebulan usienye arini.. dan aku masih mampu memberikan haifa sepenuhnye susu aku which aku x mampu buat mase hanan dulu.. alhamdulillah jln aku dipermudahkan Allah.. pengalaman lalu mengajar kite kannn *background muzik sayu dlm filem Sepi*


aku mmg bercecite nk bg selama mungkin susu aku pada haifa.. maklumlah nnt lg sebulan, haifa akan dok ngn org luar which i mean bukan family member utk jaga dia mase aku g koje.. so aku tersgtlah nak bg susu aku pd haifa sepanjang ketiadaan aku or abah dia or other family member di sisi dia.. kannn.. supaye scare psychology nye haifa x ase kesorangan tggl kt taska tu sbb susu aku sentiase ade ngn die insyaAllah.. x same macam hanan yg dijage oleh atuk n wan nye mase kami laki bini g koje.. kasih sayang n perhatian tu berbeza sket lah kan... 

stok frozen pon dlm progress.. wpun sehari dpt pam xlah sebanyak yg mane aku leh terus ikat plastik liner tu, tp kumpul2 2 hari punye perahan adelah jugak rezeki haifa.. kannn...drpd xde langsong.. supplement blum penah amik lg.. nnt lah start amik supplement.. skrg ni bg stimulasi semulajadi je dulu...

aku harap nnt everything will be ok la.. ni first time ni cucu mak abah aku nk dianta ke nursery.. anak2 buah aku yg 2 org tu dr kecik smp nak masuk tadika, atuk ngn wan yg jage.. mak aku x smp ati nk deme dok taska.. yg haifa ni pon mak aku x smp ati katenye kecik sgt nk bg org jage.. awal2 dulu aku ade plan nk amik org jage kat umah tp yg mcm dh nk dpt is yg akan stay terus kat umah aku which aku kena sediekan bilik plak utk pengasuh tu ieitu salin x tumpah mcm maid.. so aku adelah tidak berminat at all.. 

so kali ni aku terpakse jugak anta haifa ke taska.. sbb selain opt maid td tu, another opt is mak abah aku yg jage tp aku lak x smp ati nk biar mak abah aku jage 2 org baby perempuan kecik yg jarak umo x smp setahon sengah pon.. x tertangan nnt... kang nk solat ape sume kang terkejar2 dlm keadaan mak abah aku pon mmg dh lanjut usie nk berlari pon dh x larat apetah lg nk main kejar2 kannn... option yg aku ade same ade anta ke taska (alhamdulillah dpt taska yg dekat ngn tempat koje dan that taska look Islami, harap2 ok insyaAllah) atau aku hv to think of a B plan la kot.. huhu


Rabu, Mac 23, 2011

hanan 14bulan 4hari, haifa lg sminggu nk jd 4minggu =')

rasa seperti menjaga sepasang anak kembar... yg tu nangis yg ni nak memanjat kusi.. yg tu dh tdo tetibe yg ni menjerit yg dh tdo tu tejage balik.. hehehe

itu dlm keadaan mak bapak aku ade skali kat umah ni.. bayangkan kalo aku tggal bertige ngn anak2 aku mase laki aku g koje.. tggal bertige kejap2 penah jugak la tp x lame.. dlm sejam 2 macam tu.. 

but i believe mase akan mematangkan kite.. ceewahhh ayat dramatis tersusun rapi gtu.. tp serius cakap ni! mmg mase dan pengalaman akan mengajar & mematangkan kite.. kann.. insyaAllah aku akan boleh handle sume cabaran ni...

alhamdulillah.. org lain ramai lg yg nk anak tp x dpt anak.. dan ramai kwn2 aku yg dh ready nk nambah anak tp lom dpt2 lg.. syukur sgt2 atas rezeki yg Allah bg...

=)

Sabtu, Mac 19, 2011

now i m an emak of 2 girls =')))

alhamdulillah... aku dh safely delivered my second dotter which initially i've being convinced by the GP doc that it was a he hihi =p

my second baby selamat dilahirkn on 2nd march 2011 at 2001hrs.. more details akn aku cite nnt kt blog deme k (utk those fren yg nk tau je le =p)

mmg sgt terkujat ok bile tgk jantina anak adelah girl.. tambahan pulak dgn alahan2 yg sgt teruk yg aku alami sepanjang mengandungkan second baby ni... aku dh tersgt yakin yg kali ni is a baby boy sampai semua barang baru yg kami belikan utk second baby ni dari baju, mitten, booties sampailah ke tilam bantal sume adelah dalam warne biru... huhu =)

xpelah kot.. sejuk mata memandang gtu... hehe

so presenting our second precious bundle of joyyy.... =)

haifa farhah = si genit yang menggembirakan =)








Isnin, Februari 28, 2011

starting maternity leave today?

arini aku dh start cuti maternity..

huhu

actually belum deliver lg tp pg td ase sakit sesgt2... so aku decide utk start arini rather than starting tomorrow mcm yg aku tulis dlm leave form tu.. sebab pg td ase mcm menarik2 sakit tu dari pinggang ke perut.. kulit perut jadi tegang.. berpeluh2.. memang aku ase mcm nak terberanak dah.. so dalam pukul 11am tu aku msg boss aku bgtau yg aku nk start arini instead of esok.. tp still aku ade selitkan 'keterujaan' aku utk menyiapkan keje2 aku yg pending ni b4 auditor comes on 23 & 24 mac.. and dia just reply 'k' je.. lantaklah..

bende2 camni bukan blh plan.. kalo kate aku deliver tgh2 bulan pun, aku x dpt nk close report utk bulan feb kan.. even kalo aku dtg arini pon, aku dpt result testing up to 23 feb je.. 28 feb nye result aku cume bleh dpt on 5 mac which is a day b4 my due date.. so baiklah aku pk kan kesihatan diri aku kan.. kalo jd pape kat aku, bukan kompeni nak bertanggongjawab... kang dtg2 opis tetibe contract selang 5 minit lg bahaya... ni pun dh ase contract selang kurang dari sejam.. huhu...

so since aku dh start arini, aku nye maternity leave will be ended on 28 april which is ari khamis.. huhu.. jumaat tu kena masuk keje and then cuti balik lg 3 ari... kalo dpt terus smp replacement leave for Labour Day tu kan best... lame sikit leh direct spend time ngn baby... hmm.... papepun xpelah.. Allah has planned everything for us very well kan..

the end psl kesah nak start cuti arini tu je.. post ni belum end lg.. hehe

oleh kerane aku masih boleh duduk dan menaip, maka aku pon mengupdate blog ini pd masa ini.. insyaAllah kalo xde aral due date aku will be
on 6 mac.. and dr ade bg post 9/7 which means by 15 kalo xde ape2 show atau real contraction, i have to go to hukm by then... to be monitored 1 day and then by 16 mac kalo xde pape gak, to be induced and see how's the progress.. hmmm... aku harap sgt2 dan berdoa sgt2 kali ni dptlah aku bersalin normal.. starting today, aku akan practicekan exercise2 yg berkenaan utk memudahkan aku bersalin nanti.. insyaAllah... doakan aku eh korang...


maternity leaves aku adelah 60days sahaja.. cam kepelikan la kan kalo kompeni chinaman ni nk bg 90 days... i mean mane2 kompeni swasta
pon la.. kalo bagi 90 days mesti cam kompeni tu dh established gile2 aa.. *e*e*o* pon aku ase xkan bagi 90 days kot.. aku adelah entitled utk maternity leaves ni sbb aku dah been working here more than 4 months b4 confinement.. eventhough aku x konfem lagi tp still according to Labour Law, aku layak utk leave tu la.. mase aku tanye boss aku bulan lepas, die jawab "not sure yet lor, i have to check, somemore u r not my confirmed staff.." bayangkan betape luluhnye ati aku mase tu.. terus aku ase ilang mood nak buat keje.. sampaiiiiiiiilah ke mase aku diberitahu yg aku entitled utk maternity leaves tu, baru lah mood keje aku datang balik.. serius! agaknye die igt bila die jawab camtu, aku lg bersemangat nak buat keje supaye dpt konfem cepat dan entitle utk leave tu kot? silap la..

memang lepas die ckp camtu tu, aku ase malas2 sahaja nak g koje... dan bile dh pegi pon, malas2 sahaja nak buat koje.. huhu... bukannye aku nak meraih simpati tp ye la... kalo x pasti, sbb die sendiri pon x kawin lg and x well-verse dgn Labour Law, jgn la sembarangan je bg konklusyen sendiri...

dh tu je aku nak taip.. kalo ade mase & tak sakit, aku maybe update sikit progress toddler and my coming-soon-2nd-baby ni dalam blog deme.. sian blog tu dah bersawang...