Jumaat, Julai 19, 2013

pathetic!!! sabar je la...


poyo je...
marah aku ni marah!

ini pengalaman aku yg keempat yg aku rase benci deal dgn peniage bangse sendiri!
ini yg aku cube lakukan skrg..buy malay first.. sbb aku pun nak jadi biz lady kan insyaAllah ^_^
aku salu pk kalo bukan bangse kite yg nak tolong kite, sape lagi?
tp it was sometimes so pathetic!!

aku beli dr kau sebab nak support biz anak bangse sendiri.. tapiiii...
reply emel mcm t*ik..
worst part is, kalo ko rase annoyed sgt aku asyik emel emel kau, pls jgn letak ayat seperti di atas as a template signature of your mail...
your words seems like you are welcoming your potential customers' emails..
tapi bila aku anta emel, ko reply mcm aku ni beggar plak!!
oii!!! 
kedai dekat klang ni pun berlambak yg aku bleh beli barang yg aku nak beli daripade kau ni tapi sebabkan nak support anak bangse sgt, aku orderlah online daripada kau.
takyah la nak kerek sgt wei!!
buang je template signature yg sounds so frenly tu dari emel kau.

note : pengalaman pertame beli bengkung.. yg kedua beli mini food processing machine jugak.. yg ketige buat minor home reno.. pengalaman ke3 tu ade aku cite dlm post sebelum sebelum ni.. yg lagi 2 pengalaman tu akan aku cite nnt nnt bile bile ade kelapangan.. hoho.. skrg ni xde kelapangan, skrg ni aku nak bersabar je...

Isnin, Julai 08, 2013

motivasi pagi ^_^


arini bday abg.. 
happy bday abg! 
semoga abg dipanjangkan umur untuk terus bersame same syg melihat anak anak kite membesar dgn sihat dan sempurna, dan semoga abg dimurahkan rezeki utk kite same same memberikan yg terbaik dan sesempurna mungkin utk anak anak kite insyaAllah...
dan 1 lagi semoga abg terus tabah mendepani karenah syg ^_^.. semoga perkahwinan kite sentiase dalam rahmat dan kasih sayang Allah hingga akhir hayat kite.. 
luv u since 2001! ^_^

Rabu, Julai 03, 2013

Maktab Rendah Sains Mara

Maktab Rendah Sains MARA adelah jenis sekolah berasrama penuh yg ditubuhkan oleh Majlis Amanah Rakyat. Institusi ini menyediakan kemudahan pembelajaran untuk pelajar pelajar cemerlang di sekolah sekolah harian seluruh Malaysia.




MRSM yg pertame dibina di Seremban pade Februari 1972 dengan kemasukan pertame seramai 150 org pelajar (lelaki sahaje, dan abg besfren aku semasa di Convent Klang, Anis, adelah salah seorang alumni MRSM perintis ini). Pengambilan terakhir MRSM Seremban adelah untuk kemasukan 1986 dan kendian secare berperingkat dinaiktaraf menjadi Kolej Mara Seremban secara rasminye pada bulan Februari 1994.

Pelajar yg ingin memasuki MRSM perlu menduduki Peperiksaan Khas yg dipanggil Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM). Peperiksaan Khas ini adelah lebih susah soklan soklannye berbanding peperiksaan UPSR (bagi kemasukan ke tingkatan 1 MRSM) dan PMR (tingkatan 4 MRSM) dalam usaha mencari pelajar yg terbaik di kalangan terbaik ^_^. Pelajar yang medapat keputusan 4A UPSR atau sekurang-kurangnya 6A PMR dengan subjek Matematik dan Sains adelah wajib A, berpeluang memasuki MRSM dengan syarat mencatat keputusan cemerlang dalam UKKM. 

Pelajar di MRSM dinilai mengikut sistem semester seperti di Universiti dengan menggunakan sistem pemarkahan Purata Nilaian Gred (PNG). Pada penghujung setiap semester, pelajar yg cemerlang gila babas (istilah popular semasa di MRSM Muar dulu) akan dianugerahkan Anugerah Kepujian Pengetua yg mana diekstrak daripada konsep Anugerah Kepujian Dekan seperti di Universiti. Pelajar yang mendapat Timbunan Purata Nilaian Gred (TPNG)  kurang daripada 2.00 untuk 2 semester berturut turut kemungkina besar akan dipertimbangkan untuk dikeluarkan dari sistem MRSM dan kembali meneruskan persekolahan di sekolah harian. Untuk Graduasi di akhir semester 4 pula, pelajar perlu mendapat TPNG sekurang kurangnya 2.00. Kegagalan mendapat sekurang kurangnya 2.00 akan menyebabkan mereka tidak dapat bergraduasi dan akan hanya memperoleh Sijil Pelajaran Malaysia sahaja.

Selain daripada subjek asas akademik, pelajar MRSM juga didedahkan dengan subjek subjek Keusahawanan, Asas Sains Komputer (C++ hehe), Senireka, dan lain lain. Contoh subjek subjek di MRSM (menengah atas) adelah seperti berikut :
Yang paling aku tunggu tunggu semasa belajar di MRSM adelah MINGGU AKTIVITI. Yeayy... boleh pakai baju biasa pegi kelas dan takde proses pembelajaran formal dalam minggu tu. Kami beraktiviti di Dewan besar (DDO di MRSM Muar) dan minggu aktiviti itu sangat menyeronokkan bagi aku  ^___^

Mase aku kat MRSM Muar dulu, kemasukan tahun 1998, hanya ada 18 buah MRSM di seluruh Malaysia. Persaingan memasuki MRSM agak sengit pada ketika itu (aku kata 'agak' sebab rasenye tahun 70's and 80's yg persaingannya 'sangat' sengit kot.. tehehe)

Selepas tahun 1998, bertambah lagi 30 MRSM seluruh Malaysia menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 48 buah MRSM. Kali ni barulah tertubuhnya MRSM pertama di Selangor iaitu di Kuala Kubu Bharu itu pun hanya pada tahun 2002. Knape eh?


Kemasukan ke MRSM dari sekolah aku adelah amat sangat terhad, walaupun Convent Klang pada tahun 90's adelah sekolah harian terbaik di daerah Klang, tetapi mungkin kuota untuk sekolah bandar tak banyak kot untuk kemasukan ke MRSM. Sekolah aku, Convent Klang, adelah pusat UKKM bagi daerah Klang. Ingat lagi, mase aku ambik exam tu, aku duduk di dewan besar yg dikongsi sekolah rendah dan menengah Convent (mase tu dewan sekolah menengah tak siap lagi) dan beratus pelajar dari sekolah sekolah lain di daerah Klang juga menduduki peperiksaan di pusat UKKM tersebut. Ada yg sama dewan dengan aku dan ada yg duduk di kelas kelas sekolah rendah yang dijadikan pusat peperiksaan. 

Ironinya, walaupun Convent Klang menjadi pusat UKKM, yang terpilih dari Convent Klang sangatlah sikit. PMR batch aku, cuma 4 orang di antara kami yg dapat ke MRSM ; aku ke Muar, Farah ke KT, Nana ke Taiping, Effa ke Jasin. PMR junior aku pulak, cuma seorang sahaja budak di Convent Klang tahun tu yg dapat masuk MRSM ieitu Zilla ke MRSM PC. Di antara kami berempat, aku sorang sahaja yg tidak mendapat straight A's huhu.. Alhamdulillah rezeki yg Allah bagi sebab mak abah aku memang amat sangat berharap aku dapat ke boarding school, terutamanye mak aku... biasalah perasaan seorang mak kan... rasa bangga bila anak dapat masuk boarding school. Sementelah mase tu di kalangan sedare mare aku, sibuk membandingkan anak siapa yg dapat masuk asrama (okeyh, maknenye, tak kisahlah asrama penuh atau asrama sekolah teknik atau asrama rumah jauh dari sekolah.. janji asrama huhuhu).

Dan aku sangat gembira dapat menunaikan hajat mak untuk tengok aku masuk boarding school =')

Sekian karangan saye tentang saye dan MRSM... eh!!! tehehehe ^______^