Rabu, November 18, 2009

*e*e*o* - lg 3 mggu menjelang 3 tahun..

pg2 lg aku nk berceritera psl keje..

ohhh.. topik yg suam2 kookoo... tp aku nk luahkan jugek kat sini..

kilang tempat aku mencari sesuap nasi ni dh makin melampau2.. seb bek perkare ni tak berlaku pd aku..

ade sorg kelig (colleague =p) aku ni nk resign.. dh tender dh pon.. sbb tensen tak tahan pressure.. aku penah cite kat entri sblom ni..

pastu hr dpt tau yg die nak resign seblom dpt keje baru.. so okkk.. hr cube bermanis mulot dgn die.. kate hr "since u oso dont get new job yet, y dont u just work with us until end of nov. it is oso a WIN-WIN situation laar.." sbb nye org br yg nk ganti tmpt simangse tu cume bleh masuk early dec nnt.. asalnye simangse ni dh dpt info dr hr yg die punye last day was on 7th nov.. tp oleh kerane simangse ni aku pon x fhm nk klasifikasikan sbg ape.. baik atau xtau cara idup? make simangse telah bersetujus mahu extend notice period die smp ujong nov.. kitorg sume ms dgr bite tu mmg terkejut la.. sume ase cam "ape la hr ni.. bile nk mintak tolong, manisssss mulot... win-win situation konon.." tp still die x de wat hand-over dgn budak br tu nnt.. at least, biarla ade proper hand-over alang2 dh suruh simangse ni stay smp end nov.. haiah!!

aku ase hr kat sini makin kronik.. makin x slamat asenye keje kt sini.. resmi burok hr ni makin menjadi2.. hahaha.. ke mane2 tempat pon hr nye mmg berpangai mcm ni? ih ih ih.. macam ne la agaknye ek kawan aku yg keje as hr manager tu ek.. macam gini jugek ke pangai nye.. bile terdesak, gune istilah WIN-WIN situation.. tp bile xnak, ohh.. suke2 ati tamatkan perkhidmatan.. mcm simangse kat whouse tu.. pon dh resign jugek.. kaba2 angen sepoi2 bahase yg aku dengo, hr kate kt simangse tu "u are still not confirm yet? so wut u gonna do?" amboiii.. terus aku terigt kat sistem ala2 ISA kt tempat keje lame aku dulu.. camtu la jugek.. bile dh xnk simangse tu keje kat situ, g campak simangse tu masuk outlet ni laa.. outlet tu laa.. smp la simangse tu sendiri fed-up.. kt sini style die, extend probabtion period pastu ckp kt simangse 'wut u gonna do' plak..

pd aku sia-sia je simangse tu tender surat aritu.. sbb skang dh nak masuk dec dh pon.. x smp lg 2 menggu.. dec ni mgmnt akan meeting psl bonos (harap2nye dec ni =p).. tp kalo dh tender, wpon sebulan je lg nk cukup fiscal yr, jgn harap la nk dpt variable bonos tu.. contractual pon kene catu nnt... sbb tu aku kate td alang2 dh decide nk resign, jgn tuka2 fikiran lg only sbb hr kate WIN-WIN situation tu.. x dpt ape pon...

okeh. itu pasey hr.. skrng jom kite menjarum pasey bos aku plak.. =p

bos aku ni seorang yg mempunyai high expectation.. even facility yg die provide pd kite ni ala2 idop segan mati xmau, tp die still expect output yg sgt 'waaaaaa' dr kite.. die juge seorg yg sgt suke mengumpul sijil.. bukan sijil peribadi.. tp sijil pensijilan.. stakat ni kilang tempat aku mencari sesuap ns ni dh ade : HALAL, HACCP, GMP, ISO, VHM, OHSAS, and nowwwww they want us to go for 14001 in d new plant nnt.. bleh??? bleh biol otak aku lame2 keje kt sini.. gile ke hape... dgn keje hakiki lg yg die mmg always expect output yg 'waaaaa' nyee.. adoyaiiii!! mmg x larat la nk layan karenah die.. sijil yg dh ade pon susah nk maintain.. maksod aku, berhempas pulas.. sbb byk sgt.. aku ase kompeni food lain xde yg collect sijil byk gile cam kilang tempat aku mencari sesuap ns ni.. tu OHSAS tu.. bukan sng nk maintain.. mase die wat audit smlm die sendiri ckp die ase workers tak follow pon safety WI.. so??? wut's ur point pegi tambah lg cert2 lain yg belum tentu dpt diimplemen dan dimaintain dgn superb nye? adoyaiiiii!!!

itu utk keseluruhan kilang.. and nowwwwwwwwwwwww (kasik tambah sket 'w' tu =p) die nak aku dan cik Y go for ISO 17025 plakkkkkkkkkkk (tambah 'k' jugek kat sini =p) utk lab.. ADOYAIIIII!!!! (kasi cap & bold letters & sket =p) aku ngn cik Y mmg dh ase cam 'mcm2' dh skng ni.. go for 2 certification in a year?? bleh???

smlm konsalten 17025 tu dtg bg explanation psl accreditation tu.. die tye aku ngn cik Y accreditation yg kitorg nk go for ni customer driven ke internal driven.. kalo customer driven mmg harus la kite amik.. cam commercial lab ke.. mmg customer nak kan SAMM accreditation tu.. tp kalo internal driven bek xyah la katenye.. yg aku nk tergelak tu, die bg cth mmg terkene pd situasi kitorg.. cth : sister kompeni in thailand dah accredited, so kompeni kt mesia ni pon nak jugekk.. hahaha.. aku tau bos wanita bermate bulat overheard ms tu.. aku ngn cik Y pandang2 sesame kitorg je.. mmg pon bos wanita bermate bulat ni obses nk ikot sister kompeni kat thai nun.. ape deme ade sume nk ade kt mesia ni jugek.. kalo cukop kakitangan xpe.. ni jumlah kakitangan xnk lak ikot thai.. menciiii tawww!!!

so secare keseluruhannye, lepas briefing tu, aku ngn cik Y pon berdiskas ala2 bergossip gtu.. bleh ke kite nk capai accreditation ni.. berbaloi ke dgn keadaan equipment yg idop segan mati xmau nye ni.. pastu kitorg pakat ckp kat bos wanita bermate bulat ni yg ase cam tokleh g laa ngn timing yg diberi.. sblom masukkan dlm KRA, baik mantapkan dulu equipment wise nye then br ckp psl nk dptkan accreditation.. pastu ade ke patot bos wanita bermate bulat ini telah berkate "ok u all diskas first (kitorg br je pas diskas bos! =p) and then let me know wut's uols planning.. BUT JUST PUT IN FIRST IN THE KRA"

wutttt???? aku ase cam nk melompat.. kitorg br je ckp accreditation ni x realistik utk dicapai dlm mase FY0910 ni, die bleh suh gak kitorg letak dlm KRA?? pastu nnt kalo x tercapai, nk slhkan sape? bende ni kitorg dh highlight awal2 dh ketidakrelevanan ie boleh dicapai... adoyaiii!!!

pastu cik Y pon ckp how come to put in the KRA.. pastu bos wanita bermate bulat pon kate "ok la.. if that's d case, uols think of sumthing that related to lab achievement.. becoz aaa L*ck*n* aa.. everytyme she sees me, she always ask about getting the accreditation."

see?????? mentaliti bossssss.... die patot lg ade authority utk bgtau atau bincang atau at least suarekan pd itu miss L*ck*n* yg accreditation tu is something yg not realistik utk dicapai kat mesia branch ni.. at d moment la.. melainkan equipment cukopp...

bdk eng. yg baru 5 bulan keje (tp suda stress ala2 nk resign =p) tu ckp "u kire power la ye bleh tahan keje kt sini smp 3 tahun.." hohohoh.. mmg pon (riak sekejap =p) sbb aku tgk rekod microbiologist yg keje dgn bos wanita bermate bulat ni sblom2 ni sume bertahan paling lame pon 2 thn je.. microbiologist yg 1st tu je yg masuk skali dgn cik Y yg keje kt sini dekat 10 thn.. lepas2 tu 2 thn 2 thn yg tahan.. aku je yg dh nk dkt 3 thn kt sini.. igt senang nk deal ngn bos fomfuann?? lagi2 plak kap lam ya nga.. adoyaiii!! kalo ikotkan ati nurani aku yg suci murni ni, nk je aku blah saat2 camni.. saat2 byk org resign serentak.. saat2 byk certification tgh tggu due nk buat surveillance audit.. bia teklua usus besa usus kecik bossess kat sini yg blagak nk mampuih ni.. diorg igt diorg besa sgt???

xtau la thn depan smp bulan bape je aku tahan lg keje kat sini..
stress!!
menciii tawww!!!

Jumaat, November 13, 2009

kilang ini suda diserang sindrom down!

kilang tempat aku mencari sesuap nasi ini suda diserang sindrom down.. huhu..

jumlah pekerje suda down.. mase aku mle2 masuk kilang ni dulu, ade dekat 100 overall head-count (kilang & ofis skaligos).. tp makin lame head-count makin ngecil.. ngecil.. dan ngecil lg...

ade yg resign berganti.. tp takes time smp berbulan2.. cth jawatan : Prod exec., Eng., Filling S/visor.. sebahagiannye..

ade yg resign amik mase agak kejap utk dpt pengganti.. cth jawatan : penolak tong di retort area, co-packer, cleaner.. hahahaha...

kesimpolannye : jawatan2 bertaraf 'kepenyeliaan' sume amik mase berbulan2 nk dpt pengganti.. tp jawatan2 bertaraf operator bleh laaa nk dpt galang ganti dlm sebulan gtu..

tp kesimpolan aku ini adelah bertentangan dgn fakta yg salu kite bc kat paper ieitu : graduan susah mencari kerja yg seswaiii.. hmmm... kat tempat aku ni ade je keje kosong utk graduan food or applied sc.. kenape kedue2 fakta ini berkontradiksi antare 1 same lain? hahahaha.. sbbnyeeee kompeni aku ni sj2 suke2 ati drag pengambilan exec. baru.. bile terdesak sgt2 nnt baru hire gtu.. selagi bleh letak beban exec. tu pd bahu exec. sedie ade, jgn harap la deme nk hire org baru.. itu la yg aku belaja sepanjang aku keje kat sini.. resmi hr.. huhu =p

kenape aku yg pening dan sibuk2 keco bile ade org resign? hahaha.. saje jeeee... tak bleh? sj aku suke nk nyibok.. lg aku suke nk nyibok kalo yg resign tu adelah exec. bawah encik X yg entahapehape ni.. nampak sgt die tu teruk.. kalo x, takkan dlm mase setahun, 2 org staf bawah die resign berturut2? mesti something wrong somewhere nii.. tp mmg ade something wrong somewhere pon.. dan aku penah blogkan pon isu tu dlm entri lepas2..

lelame kt kilang ni..

yg betol2 tua semakin tua kat sinii..
yg betol2 baru, semakin baruu..

ade beberape kerat je yg so-so, tak tua tak muda gtuu.. (cam aku la hekhek =p)

entah la.. pressurezzz.. aku ni pon dh x saba nk tggu bulan januari thn depan.. insyaAllah aku nk rehat puas2 cuti maternity nnt.. aku x nak pikio apape psl keje dlm tempoh tu nnt.. heheh =p

aritu en X ade berdebat dgn cik Y pasal erti komitmen.. puncenye cik Y nak buat briefing dgn team IP die.. nak buat briefing tu pukul 4.30 ke 5.15pm.. pastu ini encik X suda kasi tunjuk die punya pandai..

encik X yg hampeh : why u do at 4.30pm aaa? (aku cukop nk tergelak kalo denga die ni speaking.. lebih broken drpd broken!)
cik Y yg belum ade tande2 nk marah : becoz that's the only tyme all of the team member are free
encik X yg hampeh : but i think aaa after 4.30pm aaa their mind is all thinking of going home u know.. they will neva focus on briefing one..
cik Y yg masih kontrol tak marah : everybody is bizi before 4.30pm
encik X yg hampeh : then u do on saturday la.. or sunday.. whichever suitable laa..
cik Y yg mule menunjukkan tande2 nak marah : i dont think it's suitable to do on saturday sunday.. i also hv my own commitment on saturday sunday
encik X yg hampeh : that's what i mean laa.. that shows how u commit to ur project (pertegangan urat mule menimbul di muke encik X yg know-nothing-about-his-job tu =p)
cik Y yg mmg suda marah daa : ur commitment definition and mine is different ok X! i know my way and i know where to go!
encik X yg hampeh : that's why la i say.....(he tried to continue his words.. haiyoo!!! encik X! cik Y suda marah okk.. tolong la tutop mulot ko tu bleh dak?)
cik Y yg mmg suda ultra marah =p : ok fine! ok fine! (fine bg seorang perempuan adelah bermaksod 'pls shut ur mouth. i dont want to listen to u anymore! =p)

pastu br itu encik X diam.. aku.. budak PE (yg tgh tggu notice period).. budak eng. tu.. ngn bos wanita bermate bulat skali.. sume pakat diam.. huhu..

aku nk je ckp "then u forced ur staf to do OT after 5pm.. sometimes need to OT on Saturday Sunday direct working 7days a week non stop (operator = mesin) tu suda sgt bagus laaa??" aku pon geram gak mase tu.. eeeee!!!

cik Y kate bos wanita bermate bulat yg juge bos cik Y dtg jumpe die tak lame pastu dan bagitau die akan ckp pd encik X to not to bring up that issue again next tyme.. (isu komitmen ni la kot) hahahhaha.. lawak je aku ase..

see??? mcm mane laaa staf2 die tak resign.. asyik nak menang je.. aku tau kebanyakkan bosses mmg camtu.. bile berckp apetah lg berdebat, ofkoz deme nk menang.. tp ini org suda tahap ultra kiasu..

mungkin encik X supporter DAP dlm diam2??

hihihii =p

Khamis, November 12, 2009

geli geleman



eeeeee pelis laaa... geli geleman aku..

aku still still still ase dafi gak yg seswaii jd ambassador.. mke2 ni mke2 generasi H. E. B. A. T??? mke becinte ade le.. seb bek mke lg sorg ambassador tu takde dlm gambo ni..

sekian entri mengutuk d pg2 ari khamis dr sy..

time kassey time kassey.. =)

Selasa, November 10, 2009

topik pg breakfast @ suria =)

pg ni on d wey nak g keje, aku denga redio suria.fm.. agak jarang gak sbenonye aku dengo stesen ni.. tp disebabkan pg ni kat sinar ade najman (aku x ske suare die yg ala2 tu =p) and kat hot plak ade halim othman (pon aku x ske style mengacare die.. old skool style =p) so aku pon stick to suria.fm.. topik die pg ni pon agak bes.. pd aku la..

wanita2 yg berkerjaye kurang berjaye menjadi ibu yg baik =p

zizi kate ini adelah personal opinion die.. hmm.. tp to my surprise ramai caller wanita yg call tak melenting pon.. salunye deme ni poyo2 pakat melenting ngn topik2 camni..

aku tak melenting la.. sbb aku pon lom jadi mak lagi.. so dunno wut to say yet.. hihi

tp pd aku, definisi 'berjaye' tu adelah subjektif.. org luar mebi nampak cam die tak berjaye tp sbenonye die berjaye menjadi ibu yg hebat.. bukan stakat baik je.. hebat lagii..

ade jugek yg nampak dr luaran cam berjaye.. super mom.. tp sbenonye.. ampeh.. mereke dan kluage mereke aje yg tau hakikat sbeno..

kalo aku diberi pilihan, aku nak keje sampai anak aku belum masuk skola je.. once die step in standard 1, kalo bleh aku nak benti.. by that time, insyaAllah aku dh pon bekeje selame 12 tahun.. and mase tu umo pon dh mencecah 34 dh.. skarang ni aku sayang nk benti (wpun aku salu ckp kat abg aku nak benti =p) sbb aku sayang ngn ape yg aku dh ade ni.. ase tak cukup berbaloi lg belaja penat2 3 tahun kat U dulu.. lgpun utang kete ade lagi 3 tahun nak setel.. tak sampai ati lak nak suh abg sambung utang yg aku gatai2 g mulekan =p

tp kalo bleh, aku nk keje yg tak memerlukan otak aku berfikir secare kritikal sgt.. supaye bile aku balik umah, aku tak ase tensen so anak2 =p aku pon nnt tak la tensen bile tgk aku tensen.. cian budak2 tu nnt.. aku ni kalo dh temper satu hal..

ade tak keje yg camtu? keje kerani pon stress jugek kan.. mase aku keje kerani kat kompeni kapal dulu pon, cam ampeh je ase.. 8-5 aku stress.. nak nak plak mase tu aku berdesk-mate ngn budak ca ya nun alif yg busuk tak suke mandi pg tu.. adoyaiii!! tak larat tol..

mcm mane lah ek nnt bile aku dh jd mak tahun depan.. hihi.. harap2 aku bleh menjadi mak yg bleh seimbangkan antare kluage dan kerjaye.. gtu.. =)

ameenn....

Jumaat, November 06, 2009

.,.3 event pd bulan oktober.,.

saje nk tepek kat sini..

bulan splo aritu aku ade menghadiri 3 event yg aku ase mcm nak share kat sini..

1. majlis pertunangan kawan baek mase kat convent :


ngn azeey & dini..


balasan dr azeey..


hantaran dr tunang azeey..


me ngn abg..sembabnye muke aku..


ngn azeey ngn sireh junjong yg aku sgt suke tgk..

event ni berlangsong on 10.10.09 dlm tengahari cetu.. congratez to my fren yg dh slamat menjadi tunangan org selepas tabah mengharungi suke duke percintaan.. =p



2. tea reception for Deeparaya :


aku ngn meje-mate aku..macik2 joyah =p


emcee sedang berkate2..


sebahagian drpd mknn2nye..


pd aku hiasannye ade ala2 kap lam ya nga sket..name pon deeparaya.. =p


setting meje dudok bersile..

kompeni tempat aku mencari sesuap nasi ni agak kedukut gak la kan.. sbb wat 2 in 1 event.. hehe.. padahal on that particular date tu, dh 26 syawwal dh.. and deepavali belom pon lagi.. haiah!! tp mknn mmg sgt byk.. sume pakat tapau termasuk la aku =p dan paling best sbb aku dpt mkn putu mayam.. lame dh aku craving putu mayam tp x tau kt mane nak cr yg sedap..



3. active day :


grup photo..aku yg agak besa disuroh dudok kt depan skali =p


grup ektiviti aku..


mnari makarena.. last aku mnari makarena mase dajah 6! bayangkan punye lame lagu yg komiti ni pilih.. (kutok komiti jap =p)


cari gegule bertulisan 'active' dlm tepong..


cari bola pingpong bertulisan 'day 2009' dlm kolam renang.. tetibe je ade org yg tgh berenang2 tu klua dr dlm kolam.. terkejut mak!


ngn macik2 operator..


ngn zanah..

bende ni kire mcm hari sukaneka la.. which the term 'active' tu pon comes from the sentence 'All Ce*e*o* Together In Various Exercise'.. so ini adelah ari utk sume pekerje in all branches melakukan various exercise tu serentak.. tak kire la malaysia ke.. china ke.. thai ke.. taiwan ke.. kekunun sume pakat serentak la.. poyo je kan.. tp tahun ni mesia wat lambat sikit sbb date yg regional pilih tu adelah pd bulan puase yg dah dekat sgt dgn ari raye.. so pospon punye pospon, last2 buat bulan splo.. salunye active day ni held on september.. dan kali ni it was held kat holiday inn shah alam.. salunye kat perkarangan kilang je.. huhu

sekian.. =)

Khamis, November 05, 2009

adiah adiah =)

adiah anniversary dr abg.. =)))))



muahh mmuahhhhh!!!
ameenn... moge menjadi pengantin baru setiap harii.. walaupon selepas kelahiran baby kite ni nanti eh bang =)**

abg kate "sowee tak bg adiah bju tido sexy cam yg syg mintak.." hihi tak pe abg... =p

adiah besday dr abg..? ke cum...? huhu.. alaaa nk adiah besday separate.. hehe.. bleh eh bang..?



adiah besday dr kompeni.. =)


sebelom bukak wrapper =p


selepas bukak wrapper =p

tahun lepas deme bg kek sebijik.. tahun ni kompeni bg frame gambo dgn customized photo besday tahun lepas.. mase ni aku baru balik keje lepas cuti kawin.. so jari masih berinai lagi ketike gambo ini diambil.. =p