Jumaat, November 13, 2009

kilang ini suda diserang sindrom down!

kilang tempat aku mencari sesuap nasi ini suda diserang sindrom down.. huhu..

jumlah pekerje suda down.. mase aku mle2 masuk kilang ni dulu, ade dekat 100 overall head-count (kilang & ofis skaligos).. tp makin lame head-count makin ngecil.. ngecil.. dan ngecil lg...

ade yg resign berganti.. tp takes time smp berbulan2.. cth jawatan : Prod exec., Eng., Filling S/visor.. sebahagiannye..

ade yg resign amik mase agak kejap utk dpt pengganti.. cth jawatan : penolak tong di retort area, co-packer, cleaner.. hahahaha...

kesimpolannye : jawatan2 bertaraf 'kepenyeliaan' sume amik mase berbulan2 nk dpt pengganti.. tp jawatan2 bertaraf operator bleh laaa nk dpt galang ganti dlm sebulan gtu..

tp kesimpolan aku ini adelah bertentangan dgn fakta yg salu kite bc kat paper ieitu : graduan susah mencari kerja yg seswaiii.. hmmm... kat tempat aku ni ade je keje kosong utk graduan food or applied sc.. kenape kedue2 fakta ini berkontradiksi antare 1 same lain? hahahaha.. sbbnyeeee kompeni aku ni sj2 suke2 ati drag pengambilan exec. baru.. bile terdesak sgt2 nnt baru hire gtu.. selagi bleh letak beban exec. tu pd bahu exec. sedie ade, jgn harap la deme nk hire org baru.. itu la yg aku belaja sepanjang aku keje kat sini.. resmi hr.. huhu =p

kenape aku yg pening dan sibuk2 keco bile ade org resign? hahaha.. saje jeeee... tak bleh? sj aku suke nk nyibok.. lg aku suke nk nyibok kalo yg resign tu adelah exec. bawah encik X yg entahapehape ni.. nampak sgt die tu teruk.. kalo x, takkan dlm mase setahun, 2 org staf bawah die resign berturut2? mesti something wrong somewhere nii.. tp mmg ade something wrong somewhere pon.. dan aku penah blogkan pon isu tu dlm entri lepas2..

lelame kt kilang ni..

yg betol2 tua semakin tua kat sinii..
yg betol2 baru, semakin baruu..

ade beberape kerat je yg so-so, tak tua tak muda gtuu.. (cam aku la hekhek =p)

entah la.. pressurezzz.. aku ni pon dh x saba nk tggu bulan januari thn depan.. insyaAllah aku nk rehat puas2 cuti maternity nnt.. aku x nak pikio apape psl keje dlm tempoh tu nnt.. heheh =p

aritu en X ade berdebat dgn cik Y pasal erti komitmen.. puncenye cik Y nak buat briefing dgn team IP die.. nak buat briefing tu pukul 4.30 ke 5.15pm.. pastu ini encik X suda kasi tunjuk die punya pandai..

encik X yg hampeh : why u do at 4.30pm aaa? (aku cukop nk tergelak kalo denga die ni speaking.. lebih broken drpd broken!)
cik Y yg belum ade tande2 nk marah : becoz that's the only tyme all of the team member are free
encik X yg hampeh : but i think aaa after 4.30pm aaa their mind is all thinking of going home u know.. they will neva focus on briefing one..
cik Y yg masih kontrol tak marah : everybody is bizi before 4.30pm
encik X yg hampeh : then u do on saturday la.. or sunday.. whichever suitable laa..
cik Y yg mule menunjukkan tande2 nak marah : i dont think it's suitable to do on saturday sunday.. i also hv my own commitment on saturday sunday
encik X yg hampeh : that's what i mean laa.. that shows how u commit to ur project (pertegangan urat mule menimbul di muke encik X yg know-nothing-about-his-job tu =p)
cik Y yg mmg suda marah daa : ur commitment definition and mine is different ok X! i know my way and i know where to go!
encik X yg hampeh : that's why la i say.....(he tried to continue his words.. haiyoo!!! encik X! cik Y suda marah okk.. tolong la tutop mulot ko tu bleh dak?)
cik Y yg mmg suda ultra marah =p : ok fine! ok fine! (fine bg seorang perempuan adelah bermaksod 'pls shut ur mouth. i dont want to listen to u anymore! =p)

pastu br itu encik X diam.. aku.. budak PE (yg tgh tggu notice period).. budak eng. tu.. ngn bos wanita bermate bulat skali.. sume pakat diam.. huhu..

aku nk je ckp "then u forced ur staf to do OT after 5pm.. sometimes need to OT on Saturday Sunday direct working 7days a week non stop (operator = mesin) tu suda sgt bagus laaa??" aku pon geram gak mase tu.. eeeee!!!

cik Y kate bos wanita bermate bulat yg juge bos cik Y dtg jumpe die tak lame pastu dan bagitau die akan ckp pd encik X to not to bring up that issue again next tyme.. (isu komitmen ni la kot) hahahhaha.. lawak je aku ase..

see??? mcm mane laaa staf2 die tak resign.. asyik nak menang je.. aku tau kebanyakkan bosses mmg camtu.. bile berckp apetah lg berdebat, ofkoz deme nk menang.. tp ini org suda tahap ultra kiasu..

mungkin encik X supporter DAP dlm diam2??

hihihii =p

Tiada ulasan:

Catat Ulasan