Sabtu, Oktober 30, 2010

membantu is3 amalan mulia =)

tajuk je.. hihi

so oleh kerane hari ini hari sabtu.. bos wanita bermate sepet pon xdtg opis... make adelah sedikit rajin utk googling kat zaharuddin.net... tajuk quite menarik which is about 'isteri bekerja' ... actually post ni pon post lame... tp ok la.. saje nk tepek sini.. more reading bleh g ke sane... k?

kat dlm tu uzar adelah bg point2 die.. pro & kons utk wanita bekerja ni berkerjaya... atau sekadar bekerja utk bekerja... kan..

below ni komen aku.. (mcm penting sgt je kene bg komen hihi)

Cuma fikir semula sebelum bantah secara total. Bagi saya apapun hakikat dan realiti di hadapan anda, menyuruh atau mengharap isteri bekerja dan pada masa yang sama mengharap isteri :

  • 01) didik anak dengan hebat dan berkesan --> in progress InsyaAllah.. ni kena 2 2, takleh dh pakai konsep 'suami klua cari rezeki, is3 kat umah keje didik anak' berkat persefahaman & kerjasama, InsyaAllah boleh! =)
  • 02) layan suami dengan baik --> ni abg kene jawab
  • 03) senyum melebar setiap kali bertemu suami yang 'penat' bila balik --> huhu trying my best tp kekadang terbabas.. sbb bayangan muke org2 yg tidak ingin diingati kat kilang tu tetibe menjelma..
  • 04) tempat suami mengadu masalah dan dapatkan sokongan --> kekadang terlebih bg 'sokongan'.. pon susah gak..
  • 05) memberikan buah fikiran yang baik kepada suami yang buntu di tempat kerja --> mcm yg aku komen kat ateh ni la.. aku lak yg kekadang over...
  • 06) untuk in-charge untuk menjaga berak kencing anak --> abg byk membantu..
  • 07) basuh baju --> abg tolong kalo sabtu aku kene keje... huhu sedih!! keje ari sabtu adelah sgt tidak best...
  • 08) gosok baju --> kerelaan sendiri
  • 09) sidai dan angkat baju --> tgk sape yg basuh baju hihi
  • 10) urut badan suami --> pahala besau ni..
  • 11) masak sedap --> am trying my best lg... bile dpt 6 out of 5 stars ase mcm nk melompat *sambil mencium abg bertubi2 (over plak) hehe
  • 12) basuh pinggan --> kerelaan sendiri
  • 13) sapu dan buang sampah --> buang sampah tu kene bantuan abg
  • 14) kemas rumah --> kena keeping the house together2 la.. bak kata abg.... macam gamba kat bawah ni.. =))) (ni mase aku tgh sarat aritu.. huhu)


  • 15) tangani karenah anak dengan baik --> kena bantuan abg
  • 16) ajar anak ngaji --> blom lg hehe
  • 17) tak membebel --> alamak! kekadang terbabas da...
  • 18) tak mahu dengar anak menangis dan harap isteri berperanan --> abg sgt byk membantu! i love u abgg!! =)
  • 19) tak muncung dan lain-lain --> abg kate bile aku muncung aku jd comey.. so x salahkan aku muncung? hehehhehehe
haih! rajin btoi bg komen tanpe dipinta.. hihi

hmm tp kan.. ngikut kate pemula topik kat website uzar tu, ade sesetgh lelaki zaman sekarang yg meletakkan syarat utama nk kan is3 berkerjaya sebagai pasangan hidup.. mcm melampau kan? dh la 4 syarat utama yg disaran dlm Islam x dipatuhi, ni lagi mau demand syarat poyo camtu... aku sendiri penah bace ade sorg dj radio yg x berape nk glemer yg dtg dr rancangan realiti yg dah masuk 8 musim tp macam makin entah ape2 tu... yg die nk kan calon is3 yg ade kerjaya.. which means die awal2 lg dh letak tugas future is3 die tu as to membantu menjana pendapatan rumahtangga deme later la.. kalo x watpe die awal2 lg dh ckp 'kalo u nk jadik bini i sesgt, u kena ade kerjaya ok?' kan...

sbb pd aku papehal, is3 tu boleh membantu (since peluang keje tu pon suami yg bg keizinan kan... so jgnlah kedekut sgt..) dan tambahan pule bantuan itu dikira pahala sedekah yg besar ganjarannye (bersedekah pd ahli kluage sendiri beso ngat pahale nye tau, sekirenye ikhlas la kan.. kalo later on ngungkit2 bek takyah..)

tp jgnlah pulak ie dijadikan syarat utame bile nak mencari jodoh... x berkat nanti... (aku rasela sbb dh lari niat kawin tu)

Selasa, Oktober 26, 2010

kebahagiaanku

since aku pon dah genap 5 bulan pregnantkan my second child (name cadangan dh ade tp xleh expose lg sbb xsure jantina hihi) tp xpnah jot down anything bout him / her yet kan.. even dlm blog aku utk anak2 pon x pnah update pape lg... buku merah pon x wat lagi... secara tetiba ase nk upload gegamba ni... aku ase gegamba ni nice.. dpt dr emel sape tah dulu..



dan juge doa ini... moga kluage aku bahagie aman damai smp bebile.. insyaAllah.. amiinnn... ='))

Isnin, Oktober 25, 2010

it's been 2 years! =')))

730 hari yg lalu... @ 9.11 pm, 25 syawal.. =')))

after waited for 2555 hari.... =')))


mlm pertame bergelar suami is3 dh pandai bekerjasame..
meletakkan wang maskahwin ke dulangnye bersame2.... hihi

Jumaat, Oktober 15, 2010

family day sktg part 3

mase mak ngn abah ngah bekfes, hanan dh tetido dh.... penat ngat....
hanan dpt ayo kotak... apekah??
dpt main sudu kemain sonok lg die ye.. wpon dipangku oleh entah sape2... huhu
anak mak yg comey... (apekah susunatur ayat tersebut? =p)
abah lentok die pon nk ikot lentok....
hanan kecik no lagi nk mandi toyam... dh besa sikit nnt br boleh ye sayang.. (tu pon mak x janji tau)
hanan melihat abah dr kejauhan... huhu
dh hampir2 bleh dok sendiri.. =)
ngn abah bekground pantai morib...
mak lentok die pon nk lentok jugek... sampai terklua2 dr frem... =)

ni part 3 which shud b part yg last skali.. hehe shud be la.... =p

Khamis, Oktober 14, 2010

family day sk telok gong part 2 =)

tggu abah abis sukaneka then baru mak begamba ngn hanan lg..

barang2 sukaneka yg provided by the Impian Morib staff.. not bad la... tp emcee macam hampeh.. xreti bg intro yg best utk game budak2 tu.. (pd aku la hihi)
kejo yop kejo... abg teringin sgt nk main bola sbb lame dh x dpt..
game utk cecikgu pempuan... slipa gegasi..
3 of us.. =)
abg is preparing to play football wpon kaki sakit2.. pas main baru igt kaki sakit...
kiut je.. hehe
lari dlm goni..
elok plak hanan ngn cikgu ni... hmm tp jap je la pon.. hihi

Rabu, Oktober 13, 2010

family day sek keb telok gong

layan gamba lg eh.. ni masa family day tempat keje abg...

anak abah...
anak cikgu apetah yg suke tgk hanan... =)
excited ngn abah...
lagi gamba excited ngn abah...
ngn mak pon excited jugak... =)
mule2 turun ke lobi utk sesi begamba.. masam je sbb kene kaco time tido... huhu
model kasut.. mcm style org kawin amik gamba x? =p
ngn abah mase mule2 masuk bilik otel...
nk melompat ke kamere.. tu je la keje hanan... =)

nanti kalo rajin aku upload lg eh.. running out of tyme ni!

=)