Selasa, April 17, 2012

tamat sudah

chicken pox yg tidak diminta datang tetapi pasti tetap akan datang dalam hidup kebanyakan org... rasenye spot yg last yg masih belum pecah tu, adelah blister yg terakhir la kot... kat kaki.... daripada yg 1st tumbuh kat belakang telinga (at 1st aku ingatkan kutu tepung (maklumla keje kilang roti) masuk menusuk dlm kulit aku mcm yg aku penah bace dlm emel2 tu)... alhamdulillah kat muke x banyak... jadi bekas pon xdela banyak... kat idung pipi n dahi sket... huhuhu... mase aku bitau bos aku yg aku akan mc for few days (membawak ke 10hari jugak la campo ahad n public holiday) bos aku kate 'habis la muke yg licin tu'... kuikuikui... perkare yg sgt sgt sgt aku takuti sejak azali... ielah muke berjerawat @ berjeragat @ berbintik or ape2 jelah yg menumbuh d muke dlm keadaan tidak dipinte... mujurlah Allah itu maha mengetahui *tahu aku sgt sgt sgt fobia dgn muke berbintik dan sebagainye.. hitam xpe, janji x berlekak leku dgn teruknye huhu.. dan juga maha mengasihani... alhamdulillah....

mase aku kene chicken pox hari tu, aku ade amalkan 3 ayat ni.. aku jumpe dlm blog sape tah.. lupe la plak.. xdpt nk bg kredit.. hehe... korang yg bace artikel *wah artikel! bajet jd wartawan la plak hehe aku ni, blh la amalkan ayat2 ni kalo terkena chicken pox.. bace dgn penuh yakin... insyaAllah... dipermudahkan segera sembuh...
1. surah al fatihah
2. salawattus syifaa
3. surah al hasyr, ayat 21 - 24

ok la.. jom layan gambo anak2 aku lg... hehehe










Khamis, April 12, 2012

peribahasa yg ramai org salah faham - part 2

kali ni aku nk share plak pasal 1 lagi peribahase yg ramai org slh fhm maksudnye... bukan setakat maksud nye slh, sebutannye pun slh... tp biaselah, bila sebutan tu dr mulut ke mulut ke mulut ke mulut.. maka mmg akan berubahlah bunyinya... kan? hmm ckp psl sebutan yg salah ni, nnt aku share 1 simpulan bahase plak dgn korang... ape slhnye share ilmu... nabi pun suruh =)


ok, korang penah dengar peribahase berbunyi : harapkan pagar, pagar makan padi? mestilah penah kan... maksudnye ala2 harapkan sesuatu untuk menjaga sesuatu tu, tp sesuatu yg diharapkan tu rupa2nya tak leh hrp... kan... ok.. maksud peribahasa tu dah betul dh tu, tp disebabkan ejaan dan cara sebutan slh satu perkataan dlm peribahase tu adelah salah, maka akhirnya ramai org yg telah salah mentafsir cerita di sebalik bagaimana peribahasa tersebut boleh wujud...


alkisah, pagar yg disebutkan dlm peribahase ini, bukanlah pagar yg melindungi tanah sawah mahupun bendang ye puan puan.. yg selame ini aku sendiri fhm, pagar tu dh termasuk sket kat tanah bendang tu, so dia dh termakan dh kawasan yg sepatutnya padi tumbuh... so wujud lah peribahse tersebut... tapiiii pagar yg dimaksudkan sebeno2 nye adelah sejenis burung, ieitu burung pegar (adapun sebutan 'e' tu aku sendiri kurang pasti adekah ie e tande atau e takde tande huhu) ... 




haaa.... jadinye, sebutan sebeno peribahase tu adelah 'harapkan pegar, pegar makan padi' , bukan 'harapkan pagar, pagar makan padi' ... ape yg aku tau, kesilapan berlaku oleh kerane peralihan dr tulisan jawi ke tulisan rumi... tp tahlah, pd aku lah, kirenye adelah lebih molek jika pencipta peribahase ni dulu2 letak perkataan burung kat celah peribahase tu kot kan 'harapkan burung pegar, burung pegar makan padi' kan... jelas sikit dan insyaAllah xde kekeliruan kot sekalipun peribahase ini diterjemah ke seberape byk bahase asing pun... ni sebab die nk bagi catchy kot kat peribahase tu, dibuangnye perkataan burung tu, dan nak dijadikan cerite pulak, salu kat sawah padi ade pagar (eh ade ke? hehe) maka sebutan mulut ke mulut ke mulut telah merubah pronansiasi 'pegar' ke 'pagar'....


walaupun begitu, korang bleh bace kenyataan pihak dbp kat bawah ni... berkait juge dgn paparan aku pasal peribahase 'melepaskan batok di tangga' yg aku post smalam.. aku pon x sure lah mane yg betul kan.. cuma sekadar ilmu... anyway, i still feel pihak dbp pon ade ego die sendiri dan bak kata mereka, peribahase ni ade unsur kiasan, to them logik x mematahkan unsur kiasan itu...






tepuk dada tanye ilmu... aku rase lg logik burung pegor ni kot drpd pagar... yg nk memakan padi...


gitu lah kisahnye.... so kwn2, lepas ni jgn lah korang sebut 'harapkan pagar, pagar makan padi' lagi ye kalo korang marahkan sesuatu yg korang kecewe kerane sesuatu itu takleh diharap utk menjage sesuatu.. sebutlah betul2... 'harapkan pegar, pegar makan padi'... tapi kalo budak skola, korang teruskan lah guna istilah sedia ade ye selagi dbp x tukar ejaan tu dlm kamus dewan.. kang x pasal2 je fail paper hehe

Rabu, April 11, 2012

peribahasa yg ramai org salah faham - part 1

aku saja nak share dgn korang pasal ade 2 pepatah ni yg aku just knew the real meaning of them selepas diexplainkn oleh laki aku.. saje.. share ilmu.... 


1. melepaskan batuk di tangga
maksudnye : membuat kerja separuh jalan atau tidak habis atau hasilan yang tidak memuaskan
mase aku skola kat muar dulu, aku igt lg, ade skali tu, kelas bm, buat grup presentation, cikgu bm aku merangkap penasihat homeroom aku, mama lina (manje, ko rindu mama lina x? hehe) telah mengutuk presentation grup aku yg pada waktu itu dianggotai oleh 2 perempuan, selebihnye lelaki2 yg xleh harap buat keje hehe (sbb kelas aku mase tu nisbah 10 pompuan kepade : 20 lelaki).. so mama lina telah menghamburkan kata2 yg berbunyi 'apa yg kamu buat ni? ini bukan setakut melepaskan batuk ditangga, tapi dengan kahak2 skali kamu kluakan' hohohohoho amboi3 cikgu... nasib baik mase tu kami ni baik.. kalo x dh pancit 4 4 tayar kete cikgu tau heheh. tapi ternyatalah mama lina si cikgu bm itu silap sesilap silapnye.. kerane ape? kerane batuk dlm peribahasa tersebut bukanlah batuk dr tekak atau kerongkong adanya, tapi batuk dlm yg dimaksudkan adelah seperti imej di bawah :
yaa... sejenis senduk yg diperbuat drpd tempurung... orang dulu2 kan sblum masuk umah, cuci kaki kat tangga umah dulu kan.. ade tempayan tadah air, ada pencedok air yg diperbuat drpd tempurung kelapa.. haaa.. so yg tu lah actually nye yg dipanggil batok....  so bile anak2 basuh kaki tergesa2 sbb rushing, pastu main lepaskan je batok tu kat tangga... tak sangkut semula betul2... tu yg mak2 yg melihat pun akhirnye dtg idea 'anak aku ni, main suka hati dia je melepaskan batok di tangga, aku dah letak paku baiikk punye kat tepi dinding tu, tak reti2 dia nyangkutkannye balik' kan.... alah, sedangkan tempayan pon org bleh terpikir nk buat peribahasa, ni kan pulak batok, ape ade heran...


so ternyatalah, cikgu2 bm ni, bukan semua pon fhm dan jelas dgn maksud secara istilahnye setiap peribahase yg ade dlm masyarakat melayu ni... ni pon nasib laki aku share ngn aku hr tu... sbb die dpt ilmu ni mase 1 kursus tu yg faci nye sj nk bg ice breaking jap, so bg cerita pasal salahsilah peribahasa ni. pastu aku g bertekak lak ngn laki aku kate faci tu tahapehape hehehe.. ternyatelah aku yg tahapahape rupenye.... hihi


ok... lg 1 peribahase tu, aku akan share dlm next post ye.... hehe

Isnin, April 09, 2012

6th day of chicken pox

woahh... hr ni dh hr ke 6 aku kene chicken pox.. banyak blister yg dh pecah.. yg masih in a form of bintik pun byk lg... yg dh pecah2 tu, jadi mcm keluping warne itam... aku x mkn kicap pon sepanjang berpntg mkn sejak kene chicken pox ni... hmmm.... dah kate pon petue kan.... 


hr sabtu lepas, which was i am on 4th day of having this virus on board, aku g klinik mediviron kat sini.. nak continue mc masih dlm stage yg aku tidak boleh bekerja kerane hanye akan mengjangkitkan virus ini ke kelig dan produk hasilan kilang aku bekerja tu sahaje nnt jika aku pergi bekerja... kan... hmm.. ade ke patottt dokto klinik tu at first bg aku mc utk that particular day je... boleh?? aku pon tanye 'logik ke sy sembuh dr chicken pox ni by monday?' kan... clinic asst yg pompuan mlayu tu mcm entah apa2 (actually aku fhm situasi die yg bekerja dgn dokto india so mungkin dia takut nk ckp ketidaklogikan tindakan dokto tu) and then clinic asst yg mcm benggali tu pon ckp 'a'a la, takkan 1 day je. give me your mc tu' and die masuk balik dlm bilik dokto... pung pang pung pang dia klua balik 'okkk, so now dokto bg u mc 5hari smp 11.4 (tmasuk ahad dan public holiday hmmmmmm). nnt kalo chicken pox x kecut lg, dtg sini sambung mc lg' hoh!! xnk dh aku. x logik langsung bg mc pd pesakit chicken pox 2hari n then 2nd visit ko bg 1 hari. tiap visit, i have to pay rm30 for krim n even on the 2nd visit i didnt asked for medication, ko still bg gak sbb nk untung kan, so dgn harapan next visit yg aku dtg nk sambung mc tu, aku akan kluakan lg rm30 n rm30 n so on n so... kan? kalo x kecut gak nnt by rabu, better aku g klinik kerajaan je khamis tu... bukan nk rushing mane pon, bayar singgit je.. dgn kompeni nnt mmg la buleh klem, tp lmbt.... hujung bulan 4 baru dpt.... tggu skali cut off date... wpun belum ada unsur2 urgency nk pakai duit byk bulan ni, tp aku tetap x suke tggu duit klem masuk akaun... huhu


so disinilah aku hr ni... masih di rumah dan bermc dgn bosannye... hmm..... jom layan gamba apple of my eyes.... 


 pusing2 kat terminal bersepadu selatan mase stesen tu baru sehari 2 bukak...
 abah n kakak agah adik... mase ni adik haluih sgt lg...
 adik sonok betui dpt mandi kolam at teluk dalam resort, pangkoq.. kakak dr semalamnye dh dpt berendam..
 begamba b4 balik.. kakak dh tetido... adik sentiase ceria...
 dlm bot mase nk g tempat snorkeling tu.. comey sgt tengok life jacket baby tu =p
 makan time.. at pizza hut klcc ke mane tah.. pas tgk exhibition..
 3 beranak on pagi raya 2011... 
mase makan kat sekinchan ikan bakar bukit tinggi mase celeb bday abg ke-29.. skang dh tutop dh kedai tu.. franchisee nye ase situ x untung kot...hehe

Jumaat, April 06, 2012

3rd day of chicken pox

mlm td haifa meragam gila2 pasal aku x dpt nk bfeed dia sbb chicken pox ni... aku keraskan jugek ati ni.. mlm semalam aku still bfeed die wpon dh terang2 chicken pox... sbbnye, biaselah naluri ibu kan, x smpai ati yg teramat dengar dia nangis kesedihan tgh2 mlm tu nk kan susu.. lagi2 bila dia nampak aku... 


tp mlm td mmg aku x bg lgsg... by 2.30am tu die dh tido kot sbb mase tu aku bg haifa kat husband... aku lelap jap.. dlm kul 2 lebih tu aku dgr haifa nangis.. so aku amik dia sbb feel so pity.. aku pakai telekung utk bg terlindung sikit bintik2 chicken pox ni (even though i knew that this is an airborne virus) dan peluk2 dia bg die lege.... dia mcm mencari2 gak susu... siannye la.... tp kali ni aku mmg xleh bg sbbnye bintik chicken pox tu mmg akan bersentuh dgn haifa kalo aku bg die minum susu aku... so aku bg haifa minum susu kakak dia.. mula2 bg perasa plain... dia meraung2 x nak... dlm kul 4.30 tu dia terlelap kat riba aku.... aku pon tido duduk smp kul 6.45 dia terjaga nk susu lagi... aku pon bg haifa kat husband and buat susu kakak utk haifa perisa coklat lak... kali ni baru dia nak minum....


so pity my little girl... jap ye sayang mak.... insyaAllah lg seminggu mak sembuh dr pox ni, adik direct feed dgn mak balik ye...


akak agah adik dlm kete smbil berposing bile nmpk mak pegang kamere
kakkkkk.. nak sikit blehh???
mase ni adik baru bleh mengengsot ala2 komando.. kakak tgh cari geng yg bleh bejalan dan belari
adik mase ni belum 2 bulan pon lg.. aku sentiase berdoa semoge kakak x rase die terpinggir sejak adik lahir...
adik nguap.. kakak tgk dari bawah
2 2 dh berani swim... jgn jd mcm mak ye anak2 mak.... takut berenang hoho
i love this pic!! mcm adik was thinking sumthing while kakak tgh mengusik die
xmo gado2 ye anak2 mak... 
kakak baik... relekan je adik yg kecik buat ape... x smp time kakak ngamuk lg la huhu
time meragam.... huhu nk suh begambo pon susah

Khamis, April 05, 2012

gamba lagiii : time frame - part 1

oleh kerane mase yg terluang kerane mc yg diterime akibat chicken pox ini... mari kite menghapdet blog... walauuupon dlm kesakitan dan kegatalan ini... semoga aku kekal tabah demi suami dan anak2 ku especially si kecik yg x penah berenggang dgn ku waktu mlm nk tido sejak dia lahir lg.... sembuhkan la bintik2 varicella zoster di badan ku ini sesegere mungkin ya Rabb.... amiinnnn.....

 kakak baru lahir
 adik baru lahir
 kakak sebulan
 adik sebulan
 kakak 2 bulan
 adik 2 bulan
 kakak 3 bulan
 adik 3 bulan
 kakak 4 bulan
 adik 4 bulan
 kakak 5 bulan
 adik 5 bulan
 kakak 6 bulan
adik 6 bulan


ahah!!! so to those yg kate 'lain2 la muke 2 badik ni' kan... shall i conclude here that i have proved u all wrong? based on the same time frame of ages of these 2 buah hati aku ni??

hehe terberia plak aku ni