Jumaat, September 21, 2012

bazaar ramadhan at putrajaya

Hari tu g bazaar ramadhan at putrajaya. Teringin kan, sbb tgk kat tv si fizo omar tu mengacarekan rancangan ape ntah kan, jenjln kat bazaar ramachan tu, mcm best jek. So apa kata kita rasai sendiri kenikmatan berbazaar di bulan ramadhan ni kan. Sementare dok klang lg ni. Nanti kalo dh pindah, susah nak merasa. Tak gtu?

So kul 4 lebih tu, kitorg bertolak ke putrajaya. Belum asar lg. so haruslah nnt masa berbazaar pikiran dok pk ‘beli barang cepat, solat asar lum lg ni’ gtu kan.. ade sedikit ketidakenjoyan di situ. Kalo dh solat, snang kan. Boleh berjimba tanpa was was. Tapi, tu lah, dh alang kepalang, maka ke bazaar dulu lah kami.

Ada 2 bazaar kat putrajaya ni. Abg la kata, dia dh tolong survey. Almaklum, bini dah bg hint nak ke bazaar putrajaya ni, so haruslah sebagai suami yg berhemah, dia survey siap2 jln nk ke bazaar ni. Kang sesat pulak. Putrajaya ni dah la jlnnye pusing pusing mcm sama je. Hehe.

jom layan my few comments and photos.. =)

First pegi, unan roti john. Abg kata, ada org promote masa dia gugel gugel pasal bazaar putrajaya ni. Hmm ke unan tu sendiri yg promote. hihi. apesal aku kate camtu? sbb roti john nye kontot! Tp  jual RM2.30. rasa tak la sedap mana, boleh la, sbb dah dtg dari jauh kan (jauhke? Ehe). Tak sedap pun sedapkan juge. Dik oi, cepatlah kau pegi haji kalo camni.
 kfc which was singkatan for 'kelantan freid chicklen'.. tak tau la purposely eja camtu for commercial purpose ke atau salah eja mase anta design buat printing ke atau budak kedai printing tu budak kelantan..... huhu
 Beli air kathiro. Abg sebut ‘air kathiro 1’. Pastu budak kedai tu cam ‘aaa?’ abg pun tunjuk balang air tu. Pastu budak tu ‘oooo air katira’. Ehe. Boleh? Aku pun konfius. Sebutan dia kathiro ke katira. Tp aku mmg panggil air kathiro gak. Ala ala arab sikit kan ejaannye. Anyway, aku tak suka sgt lah air ni, sbb ntah. Pada aku biase je, minum skali tak rasa nak minum lagi la. tak mencari cari macam air tembikai susu yg sedap jual depan flat masa bulan pose ari tu. Ehehe. 
 sungguh kagum aku rase bila mana ada lagi gerai yg jual kuih 3 singget.. kecik x kecik jugak la karipap tu...


Then, aku beli nasi kerabu sbg heavy meal. Ahahahahah lawak sangat sbb aku boleh lupa plak kawan nasi kerau apa. Aku pegi mintak gulai ikan tongkol! Hihi. Aku terbayang nasi dagang kot masa tu. Patut lah muke budak jual tu terkulat kulat masa aku mintak gulai tu curah atas nasi kerabu aku. Mesti dia cam ‘kakak ni biar betul..’ tapi dah katenye customer is always right kan.. terpakselah ikut walaupun pelik.. abg pun kate mase tu die pun dah pelik. Aku plak sangat konfiden, mungkin sebab dah terdengar budak jual tu berckp ngnmak dia ngn loghat Kelantan kot. So aku cam terbayang nasi dagang plak. Padahal nasi kerabu pun sinonim ngan Kelantan. Tah la. hahaha. Abg ckp kat aku pun bebaru ni, baru termengimbas kot. Patutlah aku rase semacam je mase buke tu. Rase asal la nasi kerabu org ni so-so je. Patutlah tak ramai org Q kat kedai die. Rupenye, aku yg silap pilih gu dio…. Hehe

 gedik kan dah tua tua beranak dua masih ingin bergambar di tengah khalayak... hehe
 sekal lagi... kali ni angle lain plak.. anak anak layankan saja karenah emakmu ini =p
 kakak always senyum lentok... adik blur blur kejap
 aku jumpe sticker ni kat salah satu bas yg parking kat dlm compound masjid besi tu... =)
 kakak posing lentok kepale lagi
 adik lak buat gaye gediks
 kakak posing kaki klua plak
 adik menari dangdut







sampai umah, keletihan.. tido terus...

Rabu, September 19, 2012

photoshoot sempena wedding mak anjang mereka

hari tu ade lah aku ngn ipar duai buat photoshoot anak anak kami ngn sepupu mereka sbb nak jadikan video sempena wedding salah sorang adik ipar aku. tp aku tak igtlah video tu ade ditayangkan ke tak semase majlis mlm tu. sbb rasenye nak buat vidoe tu sbg back-up kalo kalo ade mase terluang nk pasang. sbb actually buat video tu utk cover rase bosan nanti if xde paparan apape kat skrin tu. 
jom layan!

 kakak kate "eh kakak dongak!" bile dia tgk balik gambo ni =)
 payung pelangi as backdrop. muke kakak macam klasik sgt aku rase dlm gambo ni
 adik gelap sikit sbb angle mentari belakang adik. tu pun susah nak suh die stay kat situ
 main super spontan 'berdiri bongkok duduk' =) kakak n adik with their sepupu
 adik dgn mulut kemamnye
 una berlalu pergi, cam sedih je... cam kene buli lak bile tgk gambo ni.. tp memang kakak n adik suke ngusik aka buli dia.. adik tgk payung.. kakak merenung kejauhan.. hihi
 kami sume pandang una.. =)
 kakak n tok main jongkang jongkit.. opahnye kate "rosak le toknye jongkang jongkit tu" sbb beban berat sebelah =p
 main buaian plak pastu
tukar tempat plak kakak n una =)

all photos were taken using nokia camera with hd effect (kalo x silap la) by my adik ipar =)

Isnin, September 17, 2012

anakku soleh anakku hebat!

ehehe macam macam ragam anak anak bile diorang tgh nak membesar ni...

gembire menjadi ibu kepada 2 orang kanak kanak perempuan yg comel ini! *walaupun kekadang stress tp take it as minimum as possible =)*










ehehe

Jumaat, September 14, 2012

kategori kategori tahap keyakinan


sekadar satu perkongsian dengan rakan rakan pembace blogger sekalian..


Yakin = 100%
Zan al-ghalib = 90 – 99%
Zan = 51 – 89%
Syak = 50%
Waham = < 50%


dulu laki aku (mase tu boifren la) suke sgt kate aku waham kat dia kalo aku syak apape.. time tu tak faham sgt tp malas nak tanye (sbb kalo tanye pon takot tak faham faham gak hihi) so lepas dah tau maksud waham tu ase cam aiiii laki aku kate aku lebih drpd syak la kat dia dulu? 

hmmm.....

Rabu, September 12, 2012

empat orang


This is a story about four people named Everybody, Somebody, Anybody and Nobody. There was an important job to be done and Everybody was sure that Somebody would do it. Anybody could have done it, but Nobody did it. Somebody got angry about that, because it was Everybody's job. Everybody thought Anybody could do it, but Nobody realized that Everybody wouldn't do it. It ended up that Everybody blamed Somebody when Nobody did what Anybody could have done!

Isnin, September 10, 2012

sindrom PMS tahap II


Okeyh. 

Harini aku nak membebel pasal lambat kahwin. Kenapa topik ni eh? Haha saja. Sebab aku rasa aku macam terpanggil nak tulis pasal satu sindrom yg aku panggil sindrom PMS II. Haha kalo PMS biase tu ielah premenstrual syndrome ieitu fasa ketidakselesaan perempuan dan kemenyampahan lelaki bile start seseorang pompuan tu masuk ke second-half of the menstrual cycle (14 days or more after the first day of your last menstrual period) dan hanya akan hilang dalam masa 1 - 2 hari lepas start klua darah kotor tu.

Ni satu lagi PMS so kite panggil dia PMS tahap II atau ringkasannye PMS II. Ahaha..
PMS II ni melanda pompuan pompuan yg sudah sampai tahap sepatutnya kawin tapi tak kawin kawin juge. Mungking sebab belum bertemu jodoh, atau terlalu memilih jodoh, atau jodoh yg sudah ditemui tp belum ajak kawin, atau jodoh yg sudah ditemui sudah cakap siang siang yg dia memang tak nak kawin dgn pompuan ni (cuma nak geli geli je). Jarang sekali pompuan dengan sindrom PMS II ni, termasuk dlm kategori ‘tak nak kawin sebab mengejar karier’ and so on and so forth…
cantik x? kalo ade sesape yg berminat blh la pm ye.. sesape yg blom kawin yg terjebak bace blog ni ehehe

So apa simptom simptom PMS II ni? Mari kita lihat ..
1.       Sangat sensitif dan tidak bertempat. Contoh, bila kita kata “wei, knape mamak kedai ni jual roti canai harga singgit seposen sekeping eh? Bukan dulu dia jual 7posen je ke? Ni yg buat aku nk update status kat fesbuk ni pasal harga roti canai ni naik ni..” sebab kita mcm sgt rapat dengan dia dulu kan segala benda segala rahsia kongsi bersama so kita SAJALAH, diulang, SAJA SAJA LAH highlight perkara tersebut kat dia bila kita rasa tak patut mamak tu jual roti canai kecik dgn harga singgit seposen.. Jawapan dia “ko ade masalah ke kalo mamak tu jual roti canai singgit seposen? Tepung dah naik harga memang lah roti canai pun naik harga. Apehal lak ko nk update status pasal harga roti canai ni? Cara yg betul, ko pegilah buat aduan kat persatuan pengguna, bukan kecoh kat fesbuk.” pastu kita cam errkk… apehal ni?

2.       Rendah diri melampau atau konfiden melampau. Contoh, bila die bermakeup, dia akan makeup secara berlebihan dengan mata celak hitam pekat, hidung lukis dgn pensel bagi nampak mancung, bibir dan pipi merah menyala. Ada juga kawan aku yg berbadan gempal dan memang sah sah termasuk dlm kategori obes, tapi ke tempat kerja dengan skirt paras lutut. Bila ditegur, katanya betis aku sukati aku la nak tayang lagu mana (dah masuk kategori atas balik dah). Dan ada juga yg rendah diri dan serabai melampau. Kenapa 2 2 situasi ni boleh berlaku? Sebab takde keseimbangan hormon dalam badan mereka. Hormon yg sepatunya sudah boleh dirembeskan sebab dah mencapai tahap matang, masih belum dirembeskan menyebabkan mereka berada dalam keadaan melampau seperti yg disebut di atas. Macam orang biasa yg boleh jatuh sakit bila masuk ke tempat sejuk melampau atau panas melampau… kesian kan?

3.       Sering berholiday. Contoh, ke Eu selama seminggu direct, dgn kawan kawan yg juga belum berkahwin. Kendian balik Msia, keje jap dlm 5 bulan camtu tak ambik cuti langsung kecuali cuti hujung minggu yg tu pun cuma dihabiskan dengan fesbuking, pastu ambik cuti lagi ke Sabah pulak kali ni dengan geng geng single. Yelah, duit banyak tak tau nak buat ape kan, so berjalan sajalah kau kan. Aku biasa kalo tgk kawan kawan update kat fesbuk gambar gambar diorang berjalan sakan ke overseas dgn geng geng pompuan jugak, dah tau dah, ni mesti belum kawin lg ni.

Oklah, simptom yg last tu ok sikit kot takdelah negative sgt kan.

Cuma 2 simptom yg atas td tu yg aku rasa cam alahai… malas nak layan pun ade kalo simptom diorang tu terkena kat batang hidung aku. Kesudahannye, aku layankan saje rentak diorang. Yelah aku pun bukan nak salahkan diorang kawin lambat kan dan sementelah pula, bukan hak aku nak kata dan tanya kenapa diorang tak kawin kawin lagi. Dan yg paling utama aku bukan nak bertakbur-bangga-riak aku dah kawin sebab aku kawin pun bukan awal sgt. At the age of 25 tahun 11 bulan 3 minggu, barulah aku menjadi isteri kepada orang yg aku sayangi sepenuh hati ehehe. Cuma kekadang tu lah, cam bengang sikit.. Anyway, tujuan aku tulis post ni, sbb aku cuma nak luahkan betapa kekadang aku tak faham dengan perangai pompuan pompuan yg ada sindrom PMS II aka pompuan masih single ni, bila melibatkan 2 perkara di atas..

Sabor ajelah…



Jumaat, September 07, 2012

setahun sudah berlalu


Setahun sudah berlaaaaluu, septemmber muncul kembaaalii, dengann keboringan semalamm…

Eheh.. suda setahun gtu aku di sini. Cepat je mase berlalu. Orang kata (bukan aku kata) kalo kite rasa cepat je masa berlalu, itu satu petanda kita suka akan suasana tu hingga tak terasa masa berlari pantas meninggalkan kita. Cewahh beria je.
besar gedabak.. bila la aku blh kurus... tp aku x malu upload gambo ni.. coz aku tetap aku.. 
i m proud to be me! ehe
Mengimbas kembali hari pertama aku menjejakkan kaki di sini, pada tanggal 7 Sep 2011, tak terasa begitu asing pd hari tu. Sebabnya, sebelum aku diterima bekerja di sini, aku telah menghadiri 3 kali sesi temuduga. Banyak kan? 1st interview mase shortlisted ke enam org candidate, dan 2nd interview mase shortlisted ke final 2. Lagi sorang tu minah india, aku nk sembang dgn dia mase tunggu plant manager nak interview kitorang, punyelah sombong minah tu tak nak bercakap! Macamlah aku boleh dpt idea utk jwb interview bila bersembang dgn dia. So bila aku tgk style die mcm xnak berckp ngn aku sgt masa tu, aku pun diam sajelah.
Last last, minah india tu yg dpt koje ni. Plant manager aku ckp mase tu, kalo ikutkan kelayakan dan pengalaman, memang dia nk ambik aku. Tapi 2 headcount sedia ada di QA depat adelah melayu, jadi haruslah dia mabik india katenye senang nak arrange cuti.. siap ckp melayu yg lagi sorg kat QA tu pun baru je 3 bulan keje, tak tau lagi prestasi mcm mana, kalo dia blah maka aku ade harapan la diambil bekerja. Aku mase tu dah mcm aik.. ni mcm kilang yg org nye come-and-go je. Aku ni takut sikit kalo kilang yg ade track record dgn staff turn-over yg tinggi mcm ni, rasa tak secure. Dan rasa mcm there must be something wrong somewhere kenapa org asyik masuk dan blah. Kalo remuneration package nye ok, mesti orang tahan kan..
2 months after that , aku dpt tau (drpd jobstreet ehehe.. job hunter eh? hihi) yg ada lagi 1 vacancy kat QA dept. aku pun terus fikir minah yg masuk bulan feb tu ke yg resign? Aku pun re-apply dan bagitaulah serba sedikit yg aku ni dah pernah diinterview oleh plant manager. So cepat je lah application aku ni being highlighted by HR dan dipanggil untuk interview ringkas. Gedebak gedebuk dia goreng aku, so at last aku accept offer kerja kat sini… aku memang saje pilih tarikh commence kerja on 7 sep 2011 sbb senang nak ingat.. 7.9.11. hehe
Kenapa aku nak sgt kerja kat sini sampai sanggup apply 2 kali? Ahaha ada 2 jawapan kepada persoalan itu..
1)      Kilang ni dokek amek ngan umah mak yg aku tgh duduk ni. Tak sampai 3 km kot. So setiap hari sepanjang setahun ini, aku berulang alik makan tengahari di rumah, di samping mengepam susu, kerana factor kilang ni tak ada tempat yg sesuai untuk aku mengepam susu. Surau kongsi dengan 3 4 kilang lain yg ade dlm kawasan pagar landlord ni, jadi aku rasa aku prefer lagi mengepam di rumah. Mudah dan senang terus simpan dlm fridge. Tak payah gaduh nak bawak beg besar dgn spectra 3 dan insulated bag tu ke hulu ke hilir. Makan pun berjimat sebab Cuma makan lebih lauk dinner mlm sebelumnye yg lebih sihat sbb masak sendiri eceh. Bongkak pulak. Tapi betul la, bila makan tengahari kat umah sendiri ni, banyak jimat duit tau. Tapi takdelah sampai berkira langsung tak makan luar. Kalo mcm ade event dgn rakan sekerja yg memerlukan aku makan tengahari dgn diorang kat luar, aku join juge (kadang kadang la). Lagi 1 kelebihan tempat keje dekat ngn umah ni adelah boleh klua umah lambat!! Hehe. Masuk keje kul 8sengah, kul 7.45 masih blh mengadap tv (kalo adik blum bangun lg) or blh menyusukan adik dulu (kalo dia dh terjaga mase aku tgh bersiap siap tu). Kalo dulu mase keje kat telok, kul 7suku paling lambat blh klua umah. Kalo tak, siaplah punch card merah. Kalo dulu dulu mase keje kat pj, lagiiii la jangan mimpi nk berada di rumah lagi selepas kul 7am. Berbeza sgt sgt routine skarang dgn dulu. So nampak kenapa aku nak amat sgt dpt keje kat kilang ni?

2)      Yg kedua, sbb aku masa tu mcm ada unsur kemenyampahan dgn the current superior at my previous workplace la. sebabnye, die mempermainkan elemen halal yg digunapakai dlm produk keluaran kilang tu. Bengang lah aku kan. Dah sah sah ko tgh berckp dgn the only Muslim yg handle halal matters utk produk kilang ni, so sila fikir komplikasinye bila aku dh naik hangin dan menyampah lalu terus terfikir untuk tender resignation letter dan hunt for another job dan tetibe ade pulak job advertisement dr tempat yg aku penah being interviewed? So haruslah aku grab segera peluang yg ado bila being offered kan? Sebelum sebelum tu pun aku mcm dah ade rasa mcm tak berapa nk suke keje situ lagi atas sebab sebab tiadanya chemistry antara aku dgn post aku mase tu, which was my task yg aku dok buat sejak 2007. Mcm dah bosan pun iye, semakin aku rase mengarut pun ye. Yelah, handle microbe, percambahan microbe yg memang sentiasa dan mesti ada dlm makanan (living cell, growing cell sume ada kuman) so bila aku asyik dok ditanya ‘mcm mana mau kasi kurang microbe’ tapi cadangan yg diberi tak dapat diimplementasikan atas sebab sebab ketiadaan dana atau lebih tepat big boss tak approve proposal, so lantaklah kuman tu memang akan terus bercambah la dlm produk. But at the stage yg within specs, actually it should be alright. Sgt faaaaaaar away from maximum limit. Tapi kau tetap akan naik angin dan jadi gila bila bercakap dgn org yg takde hands-on pasal bende ni dan belajar dr buku pasal microbe elimination, tapi masih tak nak kalah bila bercakap. So yg senang, resign sajalah! Bos, u carilah org yg boleh memahami u dan sependapat dgn u. hehe.

     Alhamdulillah aku dah boleh kate aku well-verse la dgn scope kerja aku. 60% kerja yg aku buat sekarang memang kerja kerja yg sejak dulu lagi aku dah buat, ieitu documentation melibatkan quality system, haccp system, halal, audit and validation process dan lain lain yg seangkatan dengannye la. Yg aku memang kena handle sejak dari 1st job tp current job aku tak payah handle is about pest control!! Haha best sgt sgt sbb aku cukup menyampah nak deal dgn kontraktor pest control ni. Diorang ni kan mcm lelaki lelaki kasar gtu. Bukan aku kata diorang ni jahat jahat tp nature kerja diorang dan skop kerja pest control tu, nak verify makhluk perosak mengganggu atau tak mengganggu kilang ke tak, uiii aku cukup x suke task tu! Yg aku baru belajar pulak kat sini (sebab kat tempat tempat kerja sebelum ni, aku tak diberi task task ni langsung!) mcm non-conformance product handling, troubleshooting related to quality issue, dan yg seangkatan dgn task task sebegitu la.. haa aku suke! aku suke! Boleh menambah ilmu pengetahuan. Berguna kalo aku nk divert ke skop kerja selain documentation nanti, manalah tau kan kalau dapat offer lain dgn gaji yg lebih masyuk.. tapi bab momentum kerja, kalo aku nk buat perbandingan, antara b*st*, c*r*b*s, f*b ngn kilang ni, tidak dapat dinafikan momentum kerja aku di c*r*b*s lah yg paling laju dan penuh semangat. Cuma masalah jauh tu je membuatkan aku terpaksa fikir 3 4 kali nak terus kerja ke atau tukar tempat kerja. Bila dah berkeluarga, haruslah fikirkan yg tersayang dulu bila nak buat apa apa keputusan pun kan.

c*r*b*s >> kilang sekarang >> b*st* >> f*b
ehehe

together we work as a team!! =) anyway, ade 6 org je dlm gambo ni yg masih ade di sini.. huhu

Ya Allah, semoga aku boleh bekerja dgn lebih baik, menyumbang idea idea yg sepatutnya kepada syarikat dan mendapat rezeki yg berkah untuk keluarga dan diri sendiri. Amiiinnn… =)

Rabu, September 05, 2012

aduan rakyat


below aku 'copy and paste'kan ape yg aku adukan kat aduanrakyatonline.com which is bukanlah website utk aduan rakyat kat tv3 tu. tp aku tgk quite a number of big issues jugak lah yg org ramai adukan. so i just participate.. mane tau ade org ambank yg bace. afterall ie bukanlah fitnah, as i told my fren dlm fb bebaru ni. and my aduan to this aduan rakyat juge adelah lanjutan drpd respond my fren dlm fb tu jugak la.. haha..

salam aduan rakyat online,
saya terpanggil untuk sama memberikan komen/aduan mengenai perihal kakitangan ambank. saya pernah utarakan isu ini di facebook, tetapi ditempelak oleh seorang rakan yg mengatakan saya sepatutnya pergi ke saluran aduan yg betul iaitu bank negara malaysia. saya setuju cuma rasanya perkongsian pengalaman sebegini lebih membawa manfaat umum di mana org lain boleh lebih berhati-hati pada masa akan datang. perkara yg diadukan juga bukan satu fitnah. aduan kepada bnm 'mungkin' boleh membantu ambank memperbaiki tatacara kerja mereka pd kemudian hari tetapi perkongsian sebegini boleh membantu orang awam khasnya golongan yg diketepikan haknya seperti saya.

saya cuma ingin highlightkan 1 perkara mengenai pengalaman saya berurusan dgn pihak ambank yg pada saya adelah satu perkara yg menjengkelkan (walaupun saya ada lagi 2 pengalaman menjengkelkan dgn pihak ambank di sini) :

saya dilarang membayar duit bayaran ansuran bulanan kereta di kaunter dgn alasan pihak kaunter, cuma bayaran tertentu (ayatnya lebih kurang 'bayaran terlebih / terkurang sahaja boleh buat kat sini) sahaja boleh dibuat di kaunter. saya telah sampai di kaunter dan sistem telah dibuka di pc kakitangan tersebut setelah saya memaklumkan nombor pendaftaran kereta saya, dan kakitangan tersebut juga telah menyebut nama saya selaku tuan punya kereta tersebut, tetapi terus dengan selamba berkata yg saya harus membayar duit ansuran bulanan tersebut di kiosk kerana bayaran saya tidak termasuk kategori tertentu yg saya sebut di atas. setelah saya mendesak untuk membayar di kaunter dengan alasan bayaran di kiosk memerlukan saya membayar lebih RM4 atau mungkin lebih RM9 (kerana kiosk hanya menerima nilai gandaan RM5 atau RM10), kakitangan tersebut boleh pula menyuruh saya menambah sahaja nilai RM4 atau RM9 tersebut. dan bila saya yg dalam kemarahan meminta surat pemberitahuan awam / SOP berkenaan perkara tersebut (tak boleh bayar di kaunter untuk kes bayaran sempurna) atau benarkan saya berjumpa pengurus cawangan, barulah saya dibenarkan membuat bayaran sedangkan awalnya dia mengatakan 'macam mana pun, sistem tak boleh accept'. Tiba2 pula sistemnye boleh terima setelah saya minta hendak berjumpa pengurus.

kali kedua insiden yg sama, saya berasa geram bercampur mual apabila kakitangan ambank tersebut dengan selamba keluar dari kaunter dan membawa duit saya berjumlah lebih enam ratus, untuk dibuat bayaran di kiosk setelah saya bertegas mahu berjumpa pengurus. saya pada ketika itu sgt terkesima dgn sikap biadap kakitangan tersebut yg tanpa keizinan saya mahu memasukkan duit saya ke sistem kiosk yg mana akan menelan lebihan RM4 atau RM9. tidakkag dia terfikir yg mungkin saya kesuntukan wang, dan nilai RM4 atau RM9 itu mungkin sgt sgt bernilai buat saya pada ketika itu? saya meminta semula duit saya itu dan keluar dgn rasa marah. yg saya amat pelikkan, bila saya minta ayah saya, seorang warga emas lingkuan 60 tahun, membuat bayaran bagi pihak saya (kerana saya tetap dengan pendirian saya tidak mahu bayar di kiosk), boleh pula! tidak pula disuruhnya ayah saya ke kiosk. adakah ambank mengamalkan sistem double standard?

saya faham yg kami adalah peminjam wang anda, dan anda adalah pemberi pinjam wang. tetapi perjanjian tidak menyatakan yg kami perlu membayar di kiosk, malahan bila diminta surat pemberitahuan / pekeliling, juga gagal ditunjukkan. jadi perjanjian yg telah ditandatangani haruslah dipatuhi. jika kereta tidak berbayar, anda ada hak menariknya, kerana kata anda, itulah yg ada dlm perjanjian, tetapi, perihal bayaran di kiosk, perihal tidak boleh bayar di kaunter kalau tiada tunggakan/lebihan bayaran, yg tidak tercatat di dlm perjanjian, dan perihal nilai yg telah dipersetujui iaitu RMx41.00, yg secara jelas tidak boleh diterima oleh mesin kiosk, bagaimana pula?

jika aduan ini 'terdibaca' oleh pihak ambank, sila harap maklum bahawa saya rasa selain bnm, ini juga mungkin salah satu saluran yg baik buat anda memperbaiki tatacara kerja kakitangan anda.

semoga kakitangan ambank akan terus mantap dlm mengendalikan hak-hak pengguna bank anda.

sekian, wassalam.