Isnin, Disember 31, 2012

Selamat Tahun Baru 2013 ^__^


Salam tahun baru to frenz sume ^_^

Esok kite akan masuk ke fasa baru tahun Masehi 2013. Kalo mase kecik kecik dulu, suka sgt nak ada azam tahun baru bila masuk je tahun baru. Macam satu kewajipan pulak, dan boleh dikatekan mesti azam tu bertukar ganti dan berubah tetiap tahun. Sebab budak budak lagi kot mase tu.

Tapi, bila dah makin menginjak dewase, kita lebih memikirkan kepade practicality of sesuatu azam or resolution tu.  Kita nak bende yg kite azamkan tu, lebih practical dan lebih membawak pekdah secara berterusan kepade kite khususnya dan kepade orang orang sekeliling kite amnya.

Kalo before year 2008 dulu, azam aku sebagai seorang anak dara pada masa tu is ofkozlah, nak kahwin kan (sbb mase tu tertunggu tunggu bila la abg nak ajak kahwin hoho), pastu year 2009 nak ada anak pulak kan, year 2010 nak jadi mak yg mithali la sgt, year 2011 nak improve kerjaya, year 2012 nak ade multiple income stream, bla bla bla bla bla bla la kan. Boleh dikatekan semuanya lebih specific kepade status diri ini cewah.

Untuk year 2013, resolution aku, hmm..

1.       Nak mencuba bidang affiliates dan semoga berjaya hendaknye. Effective Jan 2013 nnt, aku akan letak link link e-book yg korang boleh dapatkan. Kalau ada info yg korang nak tu ada dlm link e-book tu, boleh la korang beli e-book yg aku promote tu. Kalo aku tak promote e-book tu lagi, korang boleh named kan e-book apa yg korang nak tu, aku cuba carikan ^__^

2.       Nak jadi pekerja yg lebih berdedikasi supaye rezeki lebih barakah dan bos sayang

3.       Nak-balik-keje-on-time-supaye-ada-masa-untuk-bersenam-atau-boleh-start-masak-awal-dan-boleh-makan-malam-awal-supaye-boleh-turunkan-berat-badan (sadis sgt part ni)

Ok. Cukup 3 je. 3 sahaja tapi perlu dilakukan throughout the year. No limitation date.

Semoga berjaye hendaknye resolusi resolusi aku ni dan jugak untuk resolusi resolusi korang jugak ^_^

Rabu, Disember 26, 2012

pop fest indie event = kutip derma untuk Palestine


bila membace ape yg dilaporkan kat bharian.com.my ni, ase mcm... huuiiiiiiiiiii...

sebabnye,

aku pun pegi ke pesta tu aritu.. kami sampai sane around 4.30pm camtu la.. before that, kami went to the karnival sijantung hati dulu, kat dewan annexe uitm shah alam. pusing pusing jap dlm dewan tu, tak lama pastu kami pun beredar. kakak n adik pun mase tu tgh tido, so kami tak spend time lame la kat situ walaupun ade playland utk kanak kanak.

berkenaan karnival si jantung hati ni, aku dpt info pasal karnival ni dari blog mommylyna, pastu terus blocked date dan bagitau abg yg aku nak p karnival tu. hehe terus buat keputusan sendiri tak ajak bincang ok. karnival tu kecik je dan tujuan asal dan utamanye adelah untuk mengutip derma utk this premature baby named Ibrahim. comel budaknye. jadi aktiviti kat karnival tu lebih kepade acara let-go barang barang lama yg masih elok, penjualan DIY crafts, makanan dan koleksi pakaian home-made ^__^


derma untuk baby Ibrahim dan diberi ini.. time kaseh!! dan semoga baby Ibrahim cepat sembuh ^_^

selepas itulah, kami ke pop fest gaza tu yg also held kat padang uitm. macam aku tulis kat atas, kami sampai around 4.30pm, takde tanda tanda nak hujan lagi. kumpulan yg main-muzik-guna-tong-drum tu pun baru je sampai dan tgh set up alat muzik diorang.


malu malu ambik gambar dr jauh.. so tak nampak sgt kumpulan dgn tong drum tu hehe

oleh sebab anak anak pun dua dua tgh berdukung mase tu, so tak lamalah kami kat pesta tu. ditambah pulak dgn 90% of the items sold at the fest adelah barangan bundle. jadi aku tak membeli apa apa lah, except mase kami went to this 1 gerai indie name laskar for life...., kami beli mug, coklat dan key-chain.

ni keychain nye.. aku beli keychain save palestine tu je.. dan minah laskar tu bg this badge and keychain laskar for life tu for free jugak ^_^
 ni mugnye.. saved Palestine!!!!

ni coklatnye... 3 kotak splo hengget. sekelip mata, sekotak terus kosong. hehe. kakak and adik dah ngabih-an while waiting abg solat asar lepas gerak dr pop fest tu

 2 orang kanak kanak yg riang dpt makan coklat tanpa kawalan sambil menggayekan topi 1M4U ^_^

before g gerai laskar ni, we were ‘invited’ (sbb lalu depan gerai tu pastu budak tu ajak masuk, so means being invited la kan… bukan kami yg nak masuk hehe) ke gerai 1M4U. hahaha. takdelah keteringinan nak masuk gerai ni pun sebenonye tp bile budak tu kate kat laki aku ‘bang, ade fesbuk bang? kalo ade, abg like dan share, pastu dpt t shirt’. ^_^


jadi sebagai menghargai invitation budak tu, kami pun p la login fesbuk kat salah satu laptop yg ade (ade total 6 laptop sumenye), like page 1M4U, pastu panggil budak tu dan ckp ‘kami dah like dah’ (dalam ati sambung ‘kami nak t shirt yg ko ckp td’ hehe). pastu budak tu pun dtg dan tgk, pastu kami logout without shared page pun. aku ckp kat abg ‘like je la dulu, pastu sampai rumah unlike la’. sbb mula mula tu abg mcm teragak agak nak like page tu sbb page 1M4U kot.. (terbayang muka budak budak limkokwing nyanyi lagu tu sambil goyang goyang bahu… yucksss!!!)

pastu, budak tu suh kami p sign kat kain rentang 1M4U ni, then g kat sorang minah ni yg distributekan topi ngn kitkat ngn leaflet pasal 1M4U, pastu suh kami p bergambaq la pulak kat 1 display ni (nak tepek gambaq tu kat page 1M4U tu kot hihi) pastu baru p amik t shirt tu. hahahaha banyak betul perjalanannye nak nyampaikan ke part amik t shirt tu kan. anyway, budak yg jage t shirt tu, ade ke patut ayat dia ‘kak, t shirt paling kecik saiz L je kak’ so?? Tak nampak ke aku ni size XL? pastu aku ckp la yg paling besar size apa? dia pun ckp size XXL, so aku pun ckp ‘bg XXL la camtu, 2 2 XXL’ so dia pun bagi yg t shirt hitam tu kat kami. sampai ke sudah aku tak nampak relevannye dia ckp psl t shirt paling kecik size L tu… hmm….

 Ni la t shirt nye.. 1M4UUUUU (sebut sambil nyanyi ala ala budak limkokwing dan goyangkan sedikit bahu anda ^_^)

topi pun dapat jugak. pastu tak bg plastic pun.. budak kat gerai laskar tu yg tolong ‘plastikkan’ 2 t shirt dan 2 topi beserta kit kat dan leaflet 1M4U tu.. ish ish ish… anyway, kit kat kan produk nestle yg dlm list inminds kan... hmm mcm ade konflik pulak kat situ.. tp tak klua duit sendiri kan, so tak rs bersalah la nak makan kit kat tu.. sbb bende free..
 lepas solat asar, nyinggah kat butik tudung Ariani jap sbb terpedaya dgn iklan 3-helai-rm100 tu dan sebab abg suh aku cari tudung saiz L sbb skarang ni tudung aku mcm byk yg tersingkat sket pulak hehe. dan akhirnye setelah pertame kali menjejak kaki kat butik tudung Ariani tu, aku dapati bahawa, aku tak berminat pulak dgn design design tudung kat Ariani tu. yg aku rase 'macam cantik' sikit, harge adelah dlm rm300 ke atas (harga lepas offer ok). yg dia iklankan 3-helai- rm100 tu, sume......hmmmmmmmmmmm... aku rase baik aku cari kat pasar malam je kot.. lagi rase ade value-for-money.. sorry, ni my personal opinion, beli tudung yg sgt mahal, pastu jemu, nak beli lagi yg baru dah teragak agak (kalo duit berkepok kepok mungkin tak teragak agak la kot ^_^).
pada aku, baik beli yg murah murah tp still yg ok laaa... means yg tak buruk hehe, then pastu kalo jemu, takdelah rase ralat sgt nak beli yg baru sebab yg lame pun beli murah je.. lagi pun, aku nak pakai wat basahan je, bawak g keje, keje pulak kat kilang, so, adelah rase sgt sgt tidak value for money utk aku membeli tudung Ariani tu yg aku rase design die so so je tu, due to they are more to sell their brands actually.. sbb tu hargenye mahal..
org lain mungkin ada yg rasa macam tudung Ariani ni bila pakai, elok jatuhnye ke bahu la, elok terletak la, kain tak mudah kedut la, so on and so forth la.. macam macam komen positif yg aku biase dgr.. biaq pi la.. masing masing punye opinion.. perlu ke aku ikut opinion org?
abg kata 'kan abg yg belanja, beli je la, tudung yg macam kaknyah jual (maksudnye yg plain) tu ade kan? ' bile die tgk aku klua dr butik tu melenggang kangkung tak jinjit apa apa paper bag dan siap membebel lagi kata tudung tudung kat dalam tu tak suits to my taste. hmmmmmmmmmmmmmmmmmm...... memang la abg yg nak belanja... tp dah kalo aku tak berkenan dgn design tudung tu, dan sememangnye isteri abg ni semenjak azali lagi, apa apa barang nak beli pun, akan look for value-for-money sense, takkan nak beli jugak? tak faham la org laki ni, kite nak jimatkan duit dia, dia bising pulak....

(nota : kisah pada 4 para terakhir ini adelah selingan sahaja huhu)





Sabtu, Disember 22, 2012

cara cara membeli rumah subsale - part I

-frens sume yg view post ni, jom share link.. tinggalkan link frens kat ruangan comment ye, boleh saye singgah balik blog frens ^_^-

Alhamdulillah aku and abg skrg dah akan ade dlm mase in few days ni 1 aset tetap yg dipanggil …
BAITI aka RUMAH ^__^

Walaubagaimanapun, byk ranjau berliku problem yg kitorang kena tempuh untuk merealisasikan impian membeli rumah ni. Hehe macam sadis sgt je pengalaman. Tp agak sadis jugak la sbb ada pihak pihak yg sepatutnya membantu, taknak membantu. Takpe, yg tu akan aku blacklistkan diorang dari kamus hidupku dan akan aku promote nama diorang ni sbg tidak bagus utk digunapakai perkhidmatannye. Siap la korang, aku promote kaw kaw nanti kat forum forum dan blog blog. Gerammm!!

Review and view

So ok! Kisahnye, aku memang salu buka laman web olx.com dan cari cari rumah second hand yg org nak jual (aku prefer this site compared to mudah.my). Aku start buat aktiviti ni dlm mid of year 2010 lagi mase tgh pregnantkan Haifa, memang mase tu semangat membuak buak nak ade asset tetap berbentuk rumah. Tp tulah, usha dan usha tp x buat sebarang action kan tidak bagus kan. Salunye aku usha dan akan salin kalo ade rase sedikit berminat terhadap rumah tu, whether it is a terrace house ke, apartment ke, flat ke. Sbb target aku memang nak jadikan rumah baru kami tu yg tak baru bagi org lain sbb rumah tu rumah second hand aka subsale house sbg 1 bentuk investment saje. Mak tak bagi aku klua dr rumah yg abah bg kami duduk skrg ni, so memandangkan lokasi rumah skrg pun amat sgt dekat ngn kilang aku dan skola abg, so most likely kami akan stay kat rumah ni sampailah ke waktu abg dpt transfer balik kg abg (tp bukan waktu terdekat ye bang, syg still nak keje lagi hehe). So dlm pade aku salin salin tu, aku akan sms la tanye tanye dan kalo yg tak bls sms aku tu, mmg aku pun tak hingin la nak sms lg. maklumlah keadaan tak terdesak sgt hehe lagipun pada hemat aku yg tak berapa mahir bab bab hartanah ni tapi kalo seller nak tipu pun x berjaye jugak kot hehe, kalau seller/agent tu betul betul nak buat sale, mesti la dia akan layan setiap pertanyaan kite yg merupakan potential buyer ni kan? (wpun soklan bodoh kan) hehe

Setelah beberape tahun bulan menyalin dan menyalin, dari saat Haifa masih dalam rahim sampai lah Haifa dah lahir, here it comes!! On early feb 2012, ketike Haifa dah berumur setahun, aku tertarik utk view onsite 1 rumah ni kat area klang. Aku pilih klang/shah alam as preferred area utk beli rumah memandangkan pada hemat aku yg tak mahir macam pakar pakar hartanah yg menggelar diri mereka otai hartanah ni, nilai hartanah di kawasan klang/shah alam memang akan amat sgt mencanak in future. Baik utk disewakan mahupun dijual jika perlu, aku yakin harganya akan meningkat naik. Dan aku masih berpegang pd prinsip pemahaman hartanah aku sejak aku mula mula ade perasaan nak mempunyai asset tetap berbentuk rumah ni, ieitu, lebih baik aku beli rumah kecik atau sederhana tp kat Bandar (ie: klang) daripada rumah besar gedabak tp kat kawasan luar Bandar (yg mana rumah tu nanti bukan aku plan nak duduk pun) dgn nilai harga sama macam rumah kecik tp kat bandar td tu. Eh panjang plak menceceh.

So ok! Aku view rumah tu dan terus rs berminat....

inilah dia rumahnye punye kejiranan.. kolam renang ni antare yg membuatkan aku tertarik.. sbb blh menarik penyewa kot.. walaupun rasenye xde sape nak mandi kat sini.. tp blh la letak dlm iklan.. hehe
yg ni kalo dpt penyewa yg ade anak kecik.. blh la die bawak anak die take an evening walk kan... sambil sambil makan waffle...  ^_^

........tapi..... tak ckp lagi kat si agent bengong tu yg aku dah berminat benar ngn umah tu cuma ckp aku akan call dia balik la shortly. actually mase view rumah tu, aku ade gaye gaye macam dah berminat benar ngn rumah tu, tp aku pasan abg bg signs mcm suh aku jgn reveal sgt ‘keeageran’ aku nak beli rumah tu sbb takut pd sebarang kemungkinan kene tipu dan sebagainye. huhu


Booking and Housing Loan Application

Few days after that aku call agent bengong tu dan ckp aku jd nak proceed dan nak byr booking. Dia kata nak jumpa kat 1 kedai makan kat Tesco tak jauh dr rumah tu. Aku ok je sbb aku mmg malas nak mencari cari rumah org (in case dia nak jumpa kat rumah aka pejabat dia). Tapi bile aku ceritekan pada abah, abah memang tak advice aku jumpa jumpa org kat kedai makan camtu, takut anaknye ni kena tipu. Kata abah, apa apa hal yg membabitkan pembayaran duit dlm amount besar mcm tu (3% drpd 134K), kene buat kat pejabat. In case kalau apape hal, kite tau mana nak cari dia sbb alamat dah ade dan kite dah penah sampai pun tempat tu. Tapi waktu aku cite kata abah tu, aku n abg dah pegi pun jumpe agent bongok tu kat Tesco tu. Alhamdulillah takde apape kes penipuan berlaku.
Cuma yg tak syoknye, agent bongok tu punye cara, dia tak kire duit tu on the spot (ok faham, takut org attack dia sbb yelah, takkan nak kire duit ribu riban kat kedai makan secare publicnye kan). tapi at least, kire la dlm kereta dia sebelum berambus dr car park tu, dan ajak aku masuk skali kete tu ke, sbg witness die kire duit. Ni tak, slambe je cakap ‘ni akak tak kire lg ye, akak kire kat rumah, tp kalau tak cukup akak akan mintak tau’ ewahhh. Abis tu mcm mana aku nak pertahankan yg aku memang bagi with correct amount if it happened to be dia tersalah kire kan? Cara dia tu yg aku tak berkenan dgn kata kata ‘kalau tak cukup akak akan mintak tau’ tu. Cara, yes, cara. Attitude seseorang terhadap transaksi kewangan.


Alhamdulillah tak berlaku sebarang deviation.

Lepas dah bayar booking, aku pun meround cari bank utk apply loan. Aku pegi 3 bank which aku dah usha usha jugak dlm blog blog dan laman web that bank itself. 3 bank yg aku pegi tu adelah maybank, cimb dan bank islam. Aku pegi jugak muamalat tp tak submit borang sbb muamalat tak provide loan utk rumah value below 150K huhu. Tarak untung kot..

Karenah bank memang macam macam. Docs yg diperlukan pun sedikit berbeza dr 1 bank ke 1 bank yg lain. Aku view kat website bank bank tu apa docs yg diorg required. Kat bawah ni aku senaraikan senarai docs yg aku bwk ke hulur hilir dlm folder macam fresh grad nak mintak keje g walk-in interview aritu :

1.     salinan ic (ofkos la hehe. kalo tak tgk ni kang, ramai pulak PR and PATI yg beli rumah senang senang camtu je),

2.     salinan slip gaji 3 bulan terakhir (mcm mase deal dgn bank islam, aku kene tunjuk jugak slip gaji yg ori sbb diorang nak counter check dek kerane ‘kebluran’ slip gaji fotostate itu ),

3.      penyata bank di mana gaji kita dimasukkan utk 3 bulan terakhir,

4.      pengesahan bekerja oleh majikan aka confirmation letter (mcm kes aku, sbb mase kejadian tu, aku betul betul dlm bulan ke6 keje kat kilang ni ieitu ngam ngam tgh tunggu surat tu siap, while HR yg ngok tu pulak ke oversea, so aku mintak Finance Mgr buat 1 surat perakuan yg aku keje kat sini dan verify dlm surat tu yg gaji aku mmg sekian sekian amount. Alhamdulillah pihak HQ bank islam accept surat tu (diorang call HR aku utk double confirm). aku try try je buat surat camtu even officer bank islam klang tu pun just kata ‘kita cuba la, sy pun x sure’. Alhamdulillah.. kalau Allah nk bagi jalan, insyaAllah ada jalannye =)

5.      epf statement,

6.      salinan ea form (mcm maybank nak yg current year and previous year),

7.      booking receipt (membuktikan yg kite memang dh byr pun ke agent / vendor that amount of 3% from the property value), dan last but not least

8.   Sale & Purchase Agreement lama mase owner lama nak beli rumah tu daripada developer.

9.      letter of offer to sell property (mcm bank islam, aku bg surat ni yg agent bengong tu bg via email, tp bukan scanned copy, dia ambik gambar dan upload. Officer bank islam klang tak nak accept dan dia nak bende tu in a proper form, means either aku dpt dlm bentuk it has been scanned properly (ie: in pdf format), then aku print out pun properly, or aku dptkan secara hardcopy which is ofkoz la docs tu lebih proper kan. Sbb bile aku print dr format jpeg or jpg, kan ade tulisan kat atas gambar tu kan.. so itu officer taknak so terpakselah aku jumpe agent tu dan mintak die bg hardcopy sbb die claimed ‘scanner akak baru je rosak’ citt porah!! Anyway, maybank dgn cimb accept je yg aku print dr format jpeg tu. Bende ni terpulang pd officer bank sebenarnye. Kalau officer tu rs malas nak explain apa apa kat org atasan die yg akan review docs tu, die akan mintak kite bg those docs in the most proper way la kan.. memudahkan keje dia. Huhu. Anyway, untuk menyenangkan application kite gak, so ikutkan saje la. Cuma aku kureng suke bile agent bongok tu kata ‘ala, akak bg kat buyer lain utk bank lain, bank lain tak ckp apa apa pun’ so what? Ade aku kisah? Maybank ngn cimb pun x ckp apa apa. Tp dah officer bank islam klang tu nak macam tu, ko sbg agent ikutkan saje la. aku rs die bengang sbb nak kene jumpe jumpe aku bagai utk hand over docs tu by hand (sbb katenye scanner rosak kot). Aii.. dh dpt 3% tu igt x payah buat keje dh? Byk lemak tersembunyi ko…..


So ok! Step seterusnya akan aku citekan nnt ye dlm part II hehe. Panjang sgt dh aku menaip ni. Penat.. hihi. layan waffle pon ok gak... jom!! hoho ^0^

Khamis, Disember 20, 2012

Boikot Kasi Hancur


Jom Boycott Israel-economical-contributor-products!!           ^__^


Aku dulu pun atas agar jugak. Nak boikot ke tak nak eh. Macam rase kesian dengan budak budak yg keje McD tu dgn kompeni kompeni yg diblacklistkan tu kan.. kalau kompeni kompeni yg dr Food Industry, lagilah aku kesian, sebab ramai kot kawan kawan aku yg keje kat kompeni kompeni tersebut. Aku pun penah jugak keje kejap kat salah satu daripada kompeni tu (walaupun jadi krew hanya untuk 2 minggu, tapi tetap aku igt dan masukkan dlm resume sbb aku rase ie blh jd 1 kredit jugak utk resume aku, mase tu la..) dan salah satu daripada yg banyak banyak tu, aku penah p interview kat Nestle sampai ke stage 2nd interview lak lagi. Hehe. Jadi mase tu, mase zaman zaman aku tak nak fully jalankan boycott action ni, macam kesian sgt nak boycott kompeni kompeni ni atas sebab RAMAI ORANG KITA YG KERJA KAT SITU.. it’s a normal feeling kot pade sume org yg still tak nak jalankan boycott action ni…

Tp yelah. Kite ade INTERNET untuk menggugel, ade mate untuk memBACA, ade telinge untuk menDENGAR, ade akal untuk berFIKIR, jadi, ayuh lah saudara saudaraku sekalian…

Marilah kita MEMBOIKOT PRODUK PRODUK YG MENYUMBANG KEPADE KELANGSUNGAN EKONOMI ISRAEL beramai ramai!!

Jadi, ok, abg gunakan kemudahan INTERNET yg ade di rumah untuk gugel maklumat pasal boycoot action ni, dan nah! Jumpe website www.inminds.com yg based di UK. Jadi, abg and aku BACA maklumat yg terpapar di mana we found out  inminds ni adelah satu organisasi yg menjalankan kajian tentang polisi polisi kompeni kompeni yg diblacklistkan ni. Kajian menunjukkan *rase mcm tulis abstrak thesis pulak hihi* polisi polisi yg diamalkan oleh those companies, despite its parent company or the companies based in Malaysia, adelah antara penyumbang terbesar terhadap sumber ekonomi puak Israel. Siap dapat anugerah silver jubilee lagi dr Israel.

Kendian, abg and aku DENGAR dan tonton di rancangan ape-ke-namenye-Bicara-kot on malam Isnin lepas, yg perantaranye adelah Amin Idris yg boleh nampak dia pro parti politik mana tu, yg mana mase tu tetamunye adelah Afdlin Shauki yg bebaru ni went to Gaza due to jd duta Aqsa Syarif, yg mana he did mentioned that boikot ini adelah perlu kerane for every single cents yg kite give to those companies, that cents will assist Israel to buy bombs untuk membedil tanah Palestine dan rakyat Palestine. Yelah of koz, bende ni kite sebenarnye dah tau lame dah. Tapi tak tersemat di hati sgt kot.. sbb tak tengok sendiri situasi tu. So when this guy named Afdlin Shauki had went there, and talked to the public basically all by his very valuable experience, it is something yg membuka mata aku. You know why, it is because keadaan diri dia yg yelah, very the modern kot, tapi hati boleh terusik bila berdepan sendiri dengan situasi di tanah Palestine sana. Promote loudly in his personal FB tentang perlunye boikot produk ni. Yelah, dah nampak sendiri depan mata peluru dan bom bertubi tubi menyerang hamba Allah yg tak berdosa kat sana, tak kira perempuan or kanak kanak which is itulah yg menjadi target tertinggi Israel skarang ni, dan kendian, masih lagi nak sumbang wang indirectly to Israel.

About his personal life either about aurat wife die ke or solat die n bini ke.. itu tak termasuk dlm perkiraan aku. Kite lihat the positive side of him yg die brought back from Palestine, ok?

Jadi, dengan menggunakan akal yg dikurniakan Allah, marilah kita sama sama berFIKIR perlu ke kita still consumed those things yg really really bukan 1 keperluan kepade kita? Dan adekah kite akan mati kalau tak consumed? Dan tidak adekah lain lain alternative kepade produk produk tersebut?

Lepas fikir, kenalah buat action nye ye saudara saudara ku sekalian..

Selamat Memboikott!!!

^__^

Rabu, Disember 19, 2012

sharing article from utusan link... rahsia hidup sihat kengkawan!!


Rahsia kepada usia panjang dan bahagia adalah kehidupan yang seimbang. 

Terdapat empat perkara yang utama dan perlu diberikan perhatian jika mahu hidup lebih lama dan bahagia.

Fikir sebelum makan

Ada orang kata makanan sayang mahu dibuang sebab itu adalah rezeki. Betul, tapi mereka lupa kesihatan tubuh badan juga adalah satu rezeki. Kalau sudah tahu tidak mahu membazir, usah ambil makanan terlalu banyak. Kalau diberikan oleh orang kepada kita, agih-agihkanlah pula kepada orang lain agar tidak membazir. Fikirkan juga sama ada apa yang dimakan itu berkhasiat atau tidak. Budaya terlalu banyak makan makanan yang berlemak, berminyak, bersantan dan bergula hanya memudaratkan kesihatan sendiri.

Lakukan senaman secara rutin

Seharian bekerja memang meletihkan. Namun penat bekerja yang tidak mengeluarkan peluh tidak sama dengan penat bersenam yang mengeluarkan peluh. Senaman yang dilakukan secara rutin memastikan badan dalam keadaan baik sehingga ke usia tua. Kalau sudah tidak larat untuk bersukan, cukuplah dengan berlari-lari anak. Kalau berlari-lari anak juga sudah tidak mampu maka usahakanlah untuk berjalan laju beberapa kilometer sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Sedikit senaman yang dilakukan secara konsisten boleh mencegah tubuh badan daripada pelbagai masalah penyakit kesan daripada lebihan kalori dan kolestrol.
Senaman yang berterusan juga menguatkan otot-otot serta sendi dan ini penting dalam proses pembakaran lemak. Mereka yang mengalami masalah berat badan biasanya malas bersenam. Sebaliknya mereka menjadi kuat makan dan kuat tidur. Gejala ini memburukkan lagi keadaan hingga membawa kepada pelbagai masalah penyakit serta keyakinan diri yang rendah.

Sentiasa positif

Ada ketikanya berfikiran positif itu tidak menyelesaikan masalah yang ada, tetapi tanggapan ini mengubah cara kita melihat masalah itu dan ini secara tidak langsung mengurangkan tekanan emosi pada diri. Malah berfikiran positif juga ada ketikanya membolehkan kita memecah kebuntuan terhadap sesuatu masalah yang selama ini terasa begitu rumit. Apa yang menariknya, berfikiran positif mampu mendorong orang yang positif kepada kita untuk membantu menyelesaikan masalah. Mereka yang positif percaya setiap yang berlaku ada sebab-sebabnya dan mereka belajar sesuatu daripadanya. Dari segi hubungan sosial, mereka yang positif sentiasa bersangka baik, berusaha memperbaiki hubungan, berlapang dada dan suka memaafkan orang lain.

Menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah

Mereka yang mencari bahagia, menyerahkan sepenuh jiwa raganya kepada Allah. Hidupnya untuk beribadah kepada Allah. Apa juga yang dilakukan diniatkan kerana Allah. Mereka ini menjaga ibadah wajib dan menambah ibadah sunat. Mereka sentiasa mencari ruang untuk membuat kebajikan, pemurah, suka menolong orang dan hatinya sentiasa mengingati Allah dalam apa juga keadaan dan perbuatan. Mereka percaya tidak ada satu pun musibah yang boleh berlaku melainkan dengan izin Allah. Tahap keyakinan dan tawakalnya terhadap qada' dan qadar Allah cukup tinggi. Hidupnya tidak dalam keluh kesah, apa lagi merintih atau merungut. Sebaliknya hatinya dididik untuk sentiasa reda dan syukur dengan apa yang diperolehi setelah segalanya diusahakan dengan baik dan bersungguh-sungguh. Hidup mereka berpaksikan akidah yang mantap, melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang oleh Allah

Selasa, Disember 18, 2012

perempuan mata bulat yg sengal ditempat kerja saya


* mode menyampah *

pernahkah anda merasekan perasaan mengjengkelkan bila colleague anda, yg level position dia Assistant Manager, macam nak tak nak dan acuh tak acuh bila bercakap dengan anda, cuma dengan level Manager Manager sahaja dia nak ckp ckp.



even kalo terserempak dlm shoe locker room ke changing room ke, dia tetap dgn muka sengal mata bulat yg semakin dibulatkan tp tetap kedekut nak senyum pandang kite macam dia memang langsung tak perlu nak ada apa apa teamwork dgn kite kendian kendian ari.

dan kendian, bila tiba hari paling bersejarah dalam hayat sesebuah kilang makanan ieitu Food Safety and Quality Audit day, despite it is by customer or by external party, barulah dia nak mengendeng ngendeng dgn anda sbb bende yg sepatutnya dia belajar dr anda, dia tak belajar pun mase awal awal dia masuk keje aritu walhal bende tu memang die kene belajar dgn anda sbb anda sorang je handle task tu kat kilang ni dan position dia memang memerlukan dia utk tau asas task yg anda sorang je handle kat kilang ni.

pastu time audit tu, dia siap boleh nak suruh suruh anda pegi bgtau staf dia yg auditor tu jap lagi akan p audit kat 1 kawasan ni, seolah olah die besar sgt takleh pegi sendiri kat tempat di mana staf dia tgh berada tu.

dan arini, lagi skali die melakukan perbuatan yg menjengkelkan semase mesyuarat mingguan sat sat tadi.

oh Allah. dah lame aku tak deal dgn perempuan mata bulat berperangai sengal macam ni. tak sangke akan dpt colleague mcm ni lagi kat kilang ni.

aku berikrar dengan diri sendiri, aku takkan tolong ko utk apa apa related matters ko dgn task aku. cukuplah aku tolong ko mase audit hari tu yg mana ko tak reti reti nak appreciate pun. tambah berlagak dan nak jadi bossy lagi adelah. dan position ko xde kaitan langsung pun dgn kerja kerja mereview KPI aku.

sape suruh berlagak sangat.

Isnin, Disember 17, 2012

sesi interview calon QC Assistant


Tadi aku interview budak untuk post QC Assistant kat kilang ni. 

Ni kali ke 3 aku attend sbg interviewer kat kilang ni. Mase kat tempat lame dulu adelah jugak 2 3 kali. Aku jarang join interview sbb role aku dlm QA dept kat sini dan kat tempat tempat sebelum ni sume lebih terarah ke bahagian documentation walhal yg terlibat sbg interviewer ni salunye QA operations side. 

Macam kat sini, salunye QA Manager yg akan in-charged interview, kalo dia takde, baru partner aku yg lebih ke arah operations side tu, kalo partner aku tu xdpt attend, barulah aku attend, which is ie adelah slh 1 replacing task yg aku sgt amat tak suke. Mmg bukan nature aku kot, soal soal org dan mcm nak bagi impact keje sini bagus dan kalo u bertuah u akan diambil bekerja, so u kene be very grateful bila u diambil keje, kalo nak cabut pun kene bg notis betul betul jgn main lari je, lebih kurang camtu la kot yg aku rase bile jd interviewer ni. Haha tah pape. Tak suke tak suke! Hehe emo pulak.

Ok saje sbenanye nak cite ragam budak budak yg dtg interview ni. Setakat yg aku kene attend ni, sume lelaki dan melayu. Penah skali la budak india. Tp ni aku nak cite bab orang kita bile attend interview. Sekadar 1 perkongsian supaye kalo ade sapa sapa org kite budak baru belajar grad yg nak pergi interview, tak ulang kesilapan yg sama yg pade aku amatlah inappropriate. Bukan nak kate diorang ni menjengkelkan ke ape, tapi bende boleh improve ape salahnye kite share share kan. ape yg aku nampak, diorang ni :
  1.   Tak prepare maklumat syarikat yg diorang nak dtg interview ni sepenuhnye. At least asas. Mcm kilang ni, memang susah kalo korang gugel nama m*ss**n, tak jumpe kot…. Tapi kalo gugel kat ‘images’, adelah sikit gambaran yg korang boleh dpt. So as to kompeni kompeni lain yg mungkin bile digugel maklumat dr ‘images’ je baru korang blh dpt info.
  2. Appearance tak ikut skema. Bukan nak skema sgt tp jgnlah p interview dgn rambut terpacak untuk post QC Assistant. Kan ke tak semenggah nampaknye tu? Kalo dtg interview post Event Management Trainee mungkin sesuai kot.
  3. Fluency. Basic English pun tersangkut sangkut camna. Bukan nak English yg hebat sgt, tp aku mcm susah nak terima, budak yg dah grad, untuk course yg memang selayaknye utk post QC (memang belajar bende related to Food mase kat U dulu) which is pade aku, dan setau aku, memang reference notes sume dulu byk in English, despite in U mana pun (UPM ke, USM ke, UKM ke, UMS ke, sume tu aku rase course ni notes/journal mostly in English) tp sampai ke dah grad, nk cari keje, masih tak blh ckp basic English. Nak kenalkan diri dlm English pun teragak agak. Ade tu accent kenegeriannye sgtlah kuat smpkan English nye pun berbaur loghat negeri dia. Paham paham je lah negeri mana yg kalo dh pelat sgt, English nye boleh ade bunyi loghat negeri tu. Tak larat aku nak gelak
  4. Honesty is the best policy. Haha ni bukan aku nak ajar adik adik sekalian supaye buat jahat eh. Anggaplah ni sbg 1 tips utk adik adik. Hehe. Ade tu, very the honest p habaq diorang ni dah berenti keje kat tempat lame sblum dpt pun keje kat kilang ni. Ok fine, yg tu mcm ok sikit lagi lah, blh accept kalau dia kata dia resign dgn alasan yg agak munasabah. Tapi, p habaq pulak reason reason yg pd hemat aku, adelah menjerut leher deme sendiri, ie:

  •       'ada misunderstanding dgn Director. Director kata sy buat slh utk hal berkaitan keje (slh buat sampling). So sy berenti la.’ bile budak ni kate mcm tu, haruslah aku pk budak ni resign ke die kene fired? X pun kene tindakan ala ala ISA mcm kat b*st* dulu.. dtg keje dok kat bilik meeting yg berdinding cermin dan sume org dlm ofis tu blh nmpk ape ko buat sepanjang hari which is kau cume blh bace paper je dlm tu dan lunch pun xde sape ajak g makan same.. so lame lame kau akan fed up dan terus cr keje lain or resign dulu before dpt keje lain.. dh stress kan.. 
  •      ‘sy tak boleh terus keje kat sane sbb kat sane kenaikan pangkat bukan based on prestasi, tapi based on seniority. Sy buat keje lagi bagus, tp budak yg dah lame keje kat sane, yg tak buat keje pun ari ari dtg keje surf internet yg dpt naik pangkat. Jadi sy rs lebih baik sy berenti.’ Yg ni, komen aku cume : diknon, kat kompeni swasta ni mcm mcm polisi ade. Jgnlah expect sume kompeni swasta look on performance rather than seniority.. lagi lagi kalo chinaman company… yg tua bangke xde paper hatta diploma atau sijil sekalipun, dan tak reti basic stock take pun, blh jd Warehouse Senior Manager…. Jd kalo it happens that u faced this kind of policy kat kompeni kompeni yg u keje, sabar je lah. Kalo dpt keje baru, blah je. Kalo nak blah before dpt keje baru pun (sbb dah tak bleh blah sgt), jgnlah p cite sejujur jujurnye kat interviewer tu keadaan sebenar kau kan..

Roughly, ni je yg aku nak komen aka sharing dgn pembace blog sume. Kalo ade yg nak jadikan panduan, blh la sikit sikit kot.

Lagi 1, personally aku sbg interviewer, salunye akan ambik budak yg lebih muda dr aku untuk post QC Assistant ni. Bukan age discrimination ke ape kan, tapi based on pengalaman aku, org yg lebih tua dr kite dan lagi pulak kalo die lebih byk years of experience dr kite (ie: aku baru 8-years-experience, candidate tu 12-years- experience, dan aku tgk die grad for his Diploma pun back in year 2000, which is mase tu aku masuk U pun belum lagi hihi), susah aku nak handle. Banyak kepandaiannye. Aku x suke nak pening peningkan kepale bile deal dgn staff aku. Unless kalu aku sbg org baru, masuk 1 tempat baru, dan currently mmg ade staff yg umur lebih tua dr aku (mcm mase aku keje kat f** dulu, aku ade staff yg umur 40+), so aku harus accept lah. Nak buat camne, takkan nak sacked die pulak. Tapi utk hire new staff lepas aku masuk tempat tu, aku mmg akan select younger dr aku.

Lagipun utk post QC Assistant ni, perlukan org muda yg cergas ke hulu ke hilir merata kilang. Aci lah kot. Tapi xpe, ramai QAE lain yg baik ati x kisah nak ambik staff yg older dr dia. Hehe.

Ahad, Disember 16, 2012

family day sktg 2012 - part III

sume cikgu cikgu n spouse of sktg port klang
kakak takot ke?
abg tunjuk kat kakak n adik gula gula yg harus direbuti =p
sorg anak cikgu ni ilang... misi mencari bermula
main baling belon berisi ayo.. klh kat tgh2 game.. kire ok la kan...
sembang ngn bini bini cikgu sktg sambil memangku 2 anak
muke tak semenggah
game utk anak anak cikgu sktg.. afterall sume anak anak ni pun dpt adiah despite menang or kalah..
kakak cium anak sorg cikgu ni.. last family day, kakak yg kene cium by sorg anak cikgu ni... mase tu kaka baru 9 bulan
di celah celah.. mak teringin dslr sebenonye.. eh!
budak lain sume dah lari.. adik n kakak?
adik enjoy... =)
coordinator tu tolong kakak ambik gula gula.. seb baik kakak tak meraung sbb org tu pegang skirt dia
adik 'duduk pun blh kutip ape..' hehe
kakak mule mule muke happy..
tetibe dlm mase sesaat terus muke nangis.. macam macam hal anak anak ni =)
kakak main hulla hoop dgn penuh gaye
happy main hulla hoop
cikgu aman pun kate 'pandai anak ko ni main hulla hoop' aku pun 1st time tgk kakak main hulla hoop.. kat skola ade kot gelong ni.. aku pun x pandai main.. xde pinggang katekan... hehe
adik nk try jugak..
dgn gaye tersendiri
nanti mak beli 1.. kakak prektis kat umah ye
pastu blh masuk acara peringkat antarabangse.. eh ade ke? hehe
adik kecik lagi la sayang.. nnt dh besar sikit, adik blaja ngn kakak ye camne nak main gelong ni... 

Sabtu, Disember 15, 2012

semi final Suzuki AFF Cup versi oppa gangnam


Kecewa amat sangat dengan kekalahan Harimau Malaya yg kalah ke atas Gajah Perang and most of the most reason adelah disebabkan oleh sikap Oppa Gangnam Ref dari Korea tu… huhu


Sedih tau! Walaupun aku skarang dah tak tegar sgt dgn dunia bola sepak ni, tak macam dulu yg mana aku sanggup beli paper semata mata nak kerat dan simpan paper article pasal bola (zaman zaman kegemilangan Selangor dulu dulu back in year 90’s), tapi insiden mlm td memang antare insiden yg sadis jugak la.

Nampak sgt ref Korea si Lee Minhu yg asalnye adelah bekas guru bahasa inggeris, bius. Ade ke patut minit ke belas belas tu dah bagi kad kuning pd Mahalli Jasuli dan Fadhli Shas without bagi verbal warning??

Ish ish ish Nampak sgt kesengetan bahunye.

Abg ckp ‘ntah ntah dah kena skali dua mlm td.. kat Siam kan, bende tu is 1 thing yg valid?’

Yelah kan, manalah tau.. Sbb pelik sgt sikapnye. Kalau dia bias sbb Christianity, pun mungkin juge. Anti Islam kot?

Tapi aku lebih rase ref tu dh ‘kena’ la.. nengok kan muke si coach Siam tu pun mcm dah boleh agak dia mungkin akan pasang strategi sebegitu rupa..

Kesian sgt tgk muke Fadhlis Sas yg terkejut bila dpt kad merah.. sampai menitik air mata dia.. ye lah, tak sangka langsung kot.. sbb bukan slh budak tu pun.. si budak Siam tu yg provoke dia.. si ref bongok tu pulak pegi dengar ckp budak Siam tu.. ade ke patut ref dgr ckp player?

bulat mata fadhli sas kene kad merah x pasal pasal...

Kalo ikutkan aku yg terlebih emo dan x logik ni, klua je padang ramai ramai. Tp kene gantung la few season kot x leh masuk AFF. Tapi ape ade hal. Janji ati puas. Dan akan dikenang orang kisah ini. Hehe. Tu idea x logic dr aku la.

Apa apa pun, Harimau Malaya tetap di hati. Bila la agaknyeaku dpt merase tgk bola kat stadium eh abg.. eh!
Hehe =)

Isnin, Disember 10, 2012

ular masuk rumah aku!!

-frens sume yg view post ni, jom share link.. tinggalkan link frens kat ruangan comment ye, boleh saye singgah balik blog frens ^_^-

Cite ni berlaku pada hari Jumaat malam Sabtu 2 minggu lepas. Berdebar-debarnya jantung aku ni sampai ke hari ni pun rasenye tak hilang lagi. Dan masih lagi aku panjatkan syukur terhadap Allah atas rahmatnya melindungi kami sekeluarga terutama anak anak kami daripada petaka itu.

Mase kejadian, kami baru balik dr klang sentral ambik adik ipar aku yg memang tiap tiap jumaat malam akan tido kat umah kami sbb ade kelas kat uitm shah alam on every Saturdays.

Sedikit prequel of the story, mula mula tu aku taknak ikut laki aku ambik adik dia sbb aku cam penat terlebih arini sbb outstation ke balakong. Rase mcm nak baring baring tgk maharajalawak mega 2012 ngan Haifa. Bile laki aku dah siap klua pintu ngn hanan (aku biarkan hanan je yg ikut abah nye) dah start Haifa menjerit. Aku pun naik risau sbb penah ade skali tu time laki aku klua g ambik adik dia, aku ngn Haifa je kat rumah, memang Haifa melalak sampailah laki aku baliksmula. Dekat sejam!! Benti kejap je mase tetido sbb penat nangis pastu tersedar, dia sambung nangis. So kali ni sbbkan laki aku baru je klua Haifa terus nangis, so aku pun tak jadi la nak stay. Ikut same. Naik atas bilik, pakai sweater ngn tudung, sambil tu aku bising gak ngn Haifa ‘kenapee la Haifa ni, tak boleh ke biar kakak je yg ikut abah?’ sambil sambil pakai tudung tu padahal Haifa bukannye faham pun.       

Kire kire pukul 1am camtu, waktu tu aku kat dapur tgh siap siapkan botol susu  anak anak while laki aku tgh tgk tv. Hanan n Haifa tido atas tilam depan tv. Tak lama pastu, aku dengar bunyi suara laki aku agak kuat. Aku intai dr dapo, Nampak laki aku tgh cakap kat telefon sambil dukung hanan. Aku memang mase tu sgt pelik sbb, pertame: laki aku ni bukan jenis cakap kuat dan kedua: laki aku cakap kuat kuat ngn sapa malam malam buta ni? Tapi aku nak sudahkan jugak dulu siapkan botol susu deme. Pastu tetiba aku nampak abah pulak kat area depan tv tu. Abah ketuk ketuk something kat tiang dinding kat belakang tv. Sebabkan aku rabun, dan berada kedudukan dapo yg agak jauh dari lokasi, so aku tak nampak ape yg abah ketuk tu dan abah ketuk dgn apa. Pastu aku dgr pulak abah ckp kat laki aku ‘hah dah mati Di, memancut mancut darahnye’ aku mula cuak. Aku macam dah dapat tangkap dah ape yg abah dah bunuh tu tapi aku cuma beranggapan yg saiznye kecik macam yg aku penah jumpa kat tayar kete aku awal tahun aritu ieitu sehalus tali kasut.

Terus aku pegi ke depan dan Na’uzubillah!!!! Aku nampak seekor ular sawa (anak kot..saiz tak sebesar ular sawa biasa tapi macam bercorak batik.. adik ipar aku kata remaje kot) yg dah longlai terputus dua yg abah pegang dgn parang panjang. Darah dah bertompok tompok atas tikar getah. Teru smeremang bulu roma aku dan rase nak muntah bile terhidu bau hanyir darah ular tu. Abah bawak keluar dan mak kata abah kerat 7 ular tu sebelum campak masuk parit depan rumah. Terus badan aku longlai dan muka laki aku masih lagi pucat. Adik ipar aku yg tgh dukung Haifa pun muka pucat lesi. Memang tak jangke ular sawa sebesar tu (pada perkiraan aku ie adelah besar wpun kategori remaje) boleh masuk ke rumah.

Apa apa pun, aku bersyukur sgt sgt sebab takde sebarang kejadian yg tak diingini berlaku. Allah masih melindungi keluarga kami daripada malapetake tersebut. Mujurlah mase tu abg ngn adik ipar aku ade kat hall same same dgn hanan and Haifa. Bayangkan kalau deme berdua je mase tu kat depan? Horror sungguh!! Aku salu jugak tinggalkan deme berdua tido / main mainkat hall kalau aku rase nak ke dapo buat keje while abg tgh solat. Rase mcm risau pulak nak left them unattended lepas ni. I will try my best to at least accompany them or left them attended at all times pasni I/Allah.

Abg cite, mase tu die tgh tgk tv sambil adik ipar aku had her late dine. Pastu tetibe je die terpandang ular tu menonjolkan dirinye lebih kurang 1/3 daripada its whole length dr 1 lubang yg ade in between tiang ngan dinding. For info korang, rumah aku ni rumah papan yg abah aku dah bina sejak tahun 1989 dan asal asalnye adelah rumah atas. Tapi skrg ni abah aku dah turunkan lantai rumah except bilik aku skarang dan 1 bilik yg aku jadikan bilik baju which is merupekan bangunan paling asal rumah ni. Bhgn bawah bilik bilik ni masih bertanah merah yg berdinding kiri kanan depan belakang (stuck area) yg mane aku rase ular tu datang dr situ. Wallahu’alam. harap harap tak beranak pinak dan cuma tersesat melalui tanah merah tu.

Once dia nampak ular tu, terus dia angkat anak anak kami dan bgtau kat adik ipar aku yg tgh mkn sambil tgn die sambar phone adik dia yg ade paling dekat dgn hujung meja. Dia nk panggil aku tp x jadi sbb takut aku panic, so dia decided to call abah (rumah abah sebelah rumah aku). Tp nak jadikan cite, die tak igt nombor abah sbb salukan kite terus tekan name klua nombor kan. Dlm panic panic tu, abg ternampak tepon aku ade jugak atas meja, memang Allah nak tolong, sebab salunye aku akan angkut tepon aku ke dapo kalo aku buat keje sbb jam kat dapo dah mati. Entah kenape mlm tu aku ke dapo x angkut tepon skali. So abg pelan pelan ambik tepon dan call abah. Dia tak nak gerak ke rumah sebelah dan panggil abah manually sbb takut ular tu hilang dan worst case tak dpt nak jejak pulak nanti. Dan memang skali lg aku rase Allah nak tolong sbb abah n mak belum tido lagi, mak tgh urut abah, sbb salunye kul 1am plus camtu orang tua aku dah tido dah.

Cite ular masuk rumah aku ni, mcm kemasukan berjadual pulak, sbb it use to happen on year 2004 around oct nov camtu sbb incident tu tak lame before mak abah nak g haji. Then back in year 2008 a month before wedding aku on oct, eee yg tu aku tak tau camne nak ckp perasaan aku. Org kate bakal pengantin akan mimpi dipatuk ular hitam, tp aku, betul betul ade ular hitam (tp yg tu kurus sikit ularnye) masuk bilik aku. Yg tu kalo rajin nnt aku cite detail.. huhu. Ni year 2012 pulak it happens again. Kan berjadual in every 4 years-time tu…  huhu…

One more yg aku nak share, mak kata, mase abah naktakik ular tu, abah tanye dulu 3 kali ‘kalau kau ular, ko diam situ, tp kalau kau bukan ular, kau pergi’ dan selepas yakin yg ular tu tak menunjukkan tanda tanda nak meninggalkan rumah, abah pun cepat cepat takik ular tu sampai terputus dua. Mak kata, mak ada tgk kat tv ustaz Haron Din alhafiz kata, kalau jumpa ular atau lain lain binatang berbisa (ie : jengking) jgn terus dibunuh dan tanyelah dulu 3 kali. Sekirenye die taknak klua, maka barulah dibunuh. Kerana ditakuti ular tu adelah jelmaan syaitan atau jin. Aku pun baru tau pasal bende ni mase mak ckp. Then aku ade jugak la buat research kat internet which shows this is one of Hadith jugak la. tp takde pulak link ke hadith tu utk aku tepek kat sini. Anyway, aku rasa tak salah buat macam tu sebab ie bukan satu bentuk bende khurafat (aku penah jumpe blog org ckp perbuatan ‘tanya 3 kali’ tu sbg khurafat). Bende bende jelmaan dan ghaib ni memang ada mentioned dlm Quran.

Back on the prequel story yg aku mentioned earlier on, aku memang sgt sgt bersyukur sbb aku sure waktu yg aku naik g pakai sweater and tudung tu, makhluk Allah tu dh ade kat area berdekatan dgn lubang tu, cuma tak menonjolkan diri je. Kalaulah terjadi apa apa pada kami especially Haifa yg ikut aku naik atas waktu tu, tak taulah camne nak cakap betape ralatnye aku…    

Sabtu, Disember 08, 2012

family day sktg 2012 - part II

ni scene mandi kolam 3 beranak on the next morning pulak.. as usual, aku x join, cuma jadi tukang ambik gambar je.. cecah cecah kaki kat kolam pun malas wpun wife sorg cikgu tu ajak aku join deme cecah kaki kat kolam.. memang spesis tak berminat nak mandi kolam aku ni... huhu

 kakak n adik berebut apetah.. 2 2 nangis
 riang ria 3 beranak =)
 adik sgt riang ria 
 kakak peace 
 kakak baru pas turun dr sliding dgn lajunye
 ni yg aku ckp dlm post sblum ni.. naik tangge dgn lajunye
 mule mule kakak naik sliding yg rendah... dia mcm gabra sikit
 =)
 adik menikmati susu di bwh sinaran lembut sang mentari hehe
adik nak hulur botol susu tu kat abah ke? =p
 abah n cikgu cikgu lain main bola air
 bola air ke nama game tu? ehe
 adik tgk abah main bola air
 kakak posing as usual
 pelampung tersangkut kat pampers adik yg mak baru tukar dan x sempat bukak sbb adik nak cepat cepat masuk kolam.. 
 kakak melangkah klua dr pelampung dgn penuh gayenye
 main jongkat jongkit pas puas berendam
 abah teman adik naik kura kura
" kakak nak naik ikan," kate kakak
mak teman kakak naik ikan