Rabu, Jun 27, 2012

menyampah

ni aku nk update tentang ase nyampah aku sepanjang minggu ni.. ni baru setakat 3 hari ni tp dh banyak dh ni ase menyampah yg bersarang dlm ati aku. so haruslah aku lepaskan kat sini utk tatapan di hari tua. org kata, bende yg tak baik takyah kenang, kenang bende baik baik dan manis manis je. tapi aku nak jugak kenang sikit sikit bende tak baik ni, untuk dijadikan pengajaran dan supaye aku lebih berhati hati pade mase akan datang. hehe.

  1. isnin n slase aku ade quality system and food safety system audit. aku xde masalah ngn auditor tu, sbb aku rase biase la standard auditor kalo die lorat, potong cakap kite mase kite tgh berckp, amik-hulur kertas SOP ngn WI dgn tangan kiri, aku blh except sume karenah n perangai die. ok ok je. yg membuatkan aku sedikit mendidih adelah, bile, aku dipersalahkan utk issue document control yg tak tercontrol kat tempat aku keje ni. document yg x update tu, adelah document dgn effective date seblum aku masuk keje kat kilang ni, so adekah aku masih berslh dlm hal ini?? untuk pengetahuan korang, pd ketike sebelum aku masuk keje kat sini, document control yg biasenye dan sgt afdhalnye dihandle oleh qa dept., adelah dihandle oleh dept masing masing. maksudnye, document control tu dh jd x tercontrol, dan ade master copy yg tak diupdate, yg telah dpt didetect oleh auditor. so aku telah dimarah, wpun dengan nada perlahan, tapi dengan air muke dan nada suara yg menyengit nyengit, kononnye aku tak coordinate dgn dept rept yg lain tu, psl nak ambik controlled document kat dlm file dept. masing masing, dan ganti dengan master copy yg tak diupdate tu. masalahnye, aku mane tau master copy untuk effective date sblum aku masuk keje kat sini tak diupdate sbb aku ofkos la cuma akan ensure document yg sejak aku take care task document control ni diupdate. xde koje lah pulak aku nk selak document lama lama tu diupdate ke tak. dan pade aku, problem root cause ni skrg adelah, sbb ade satu zaman di mane document control tu dihandle oleh dept. rept masing masing menyebabkan master copy has been neglected dan x diupdate. root causenye bukan sbb aku x cek sekeping sekeping document lama lama sebelum hari audit tu, same ke tak controlled copy ngn master copy, sedangkan document tu punye effective date adelah sebelum aku masuk keje sini!
  2. aku lambat sikit gerak kete, lepas lampu isyarat hijau nyala, adelah dlm 2 saat kot. boleh pulak driver kete belakang aku, hon aku! ini boleh menimbulkan marah! aku pun ape lagi, hon kuat kuat dan bagi sekeping tangan keluar tingkap kete. ko igt ko je ade hon? baru 2 saat! bukan 20 saat. ko dah nak hon hon aku. jgn smp aku klua dr kete dan ketuk cermin tingkap ko dol! ni trafik light kat area umah aku ni, ko jgn igt aku x berani.
  3. aku tgh dlm progres nak beli umah subsale. masalahnye, lawyer yg handle or katenye act on behalf of aku, sudah kasi aku marah! lembab gile progress. bila aku tanya, same je jawapan nye dah 3 kali bg aku jawapan yg die tgh deal dgn lawyer developer utk dptkan mot. geramnye aku! mule2 aritu bukan main lagi bile laki aku puji, die jwb 'kite memang cepat'. sbb awal awal hari tu, memang aku pun mcm impressed jugak la dgn kecepatan die process SPA aku. Skrg, bila dah sampai tgh tgh, progressnye dh lembab pulak. aku dh bayar 70% dr total duit yg aku kene byr utk service diorang, tp still lembab jugak. aku ade perancangan sendiri nk buat dgn umah tu nanti, so kalo lawyer ni lembab sgt buat keje, susahlah aku n laki aku nk buat planning projek hartanah kami. geramm!!!
cukup la dulu 3 list. banyak sgt listed kan nanti nampak cam tak positive in life la pulak. tapi memang aku geram sgt sgt ni!!! eeee gerammmm!!!!!