Isnin, Februari 28, 2011

starting maternity leave today?

arini aku dh start cuti maternity..

huhu

actually belum deliver lg tp pg td ase sakit sesgt2... so aku decide utk start arini rather than starting tomorrow mcm yg aku tulis dlm leave form tu.. sebab pg td ase mcm menarik2 sakit tu dari pinggang ke perut.. kulit perut jadi tegang.. berpeluh2.. memang aku ase mcm nak terberanak dah.. so dalam pukul 11am tu aku msg boss aku bgtau yg aku nk start arini instead of esok.. tp still aku ade selitkan 'keterujaan' aku utk menyiapkan keje2 aku yg pending ni b4 auditor comes on 23 & 24 mac.. and dia just reply 'k' je.. lantaklah..

bende2 camni bukan blh plan.. kalo kate aku deliver tgh2 bulan pun, aku x dpt nk close report utk bulan feb kan.. even kalo aku dtg arini pon, aku dpt result testing up to 23 feb je.. 28 feb nye result aku cume bleh dpt on 5 mac which is a day b4 my due date.. so baiklah aku pk kan kesihatan diri aku kan.. kalo jd pape kat aku, bukan kompeni nak bertanggongjawab... kang dtg2 opis tetibe contract selang 5 minit lg bahaya... ni pun dh ase contract selang kurang dari sejam.. huhu...

so since aku dh start arini, aku nye maternity leave will be ended on 28 april which is ari khamis.. huhu.. jumaat tu kena masuk keje and then cuti balik lg 3 ari... kalo dpt terus smp replacement leave for Labour Day tu kan best... lame sikit leh direct spend time ngn baby... hmm.... papepun xpelah.. Allah has planned everything for us very well kan..

the end psl kesah nak start cuti arini tu je.. post ni belum end lg.. hehe

oleh kerane aku masih boleh duduk dan menaip, maka aku pon mengupdate blog ini pd masa ini.. insyaAllah kalo xde aral due date aku will be
on 6 mac.. and dr ade bg post 9/7 which means by 15 kalo xde ape2 show atau real contraction, i have to go to hukm by then... to be monitored 1 day and then by 16 mac kalo xde pape gak, to be induced and see how's the progress.. hmmm... aku harap sgt2 dan berdoa sgt2 kali ni dptlah aku bersalin normal.. starting today, aku akan practicekan exercise2 yg berkenaan utk memudahkan aku bersalin nanti.. insyaAllah... doakan aku eh korang...


maternity leaves aku adelah 60days sahaja.. cam kepelikan la kan kalo kompeni chinaman ni nk bg 90 days... i mean mane2 kompeni swasta
pon la.. kalo bagi 90 days mesti cam kompeni tu dh established gile2 aa.. *e*e*o* pon aku ase xkan bagi 90 days kot.. aku adelah entitled utk maternity leaves ni sbb aku dah been working here more than 4 months b4 confinement.. eventhough aku x konfem lagi tp still according to Labour Law, aku layak utk leave tu la.. mase aku tanye boss aku bulan lepas, die jawab "not sure yet lor, i have to check, somemore u r not my confirmed staff.." bayangkan betape luluhnye ati aku mase tu.. terus aku ase ilang mood nak buat keje.. sampaiiiiiiiilah ke mase aku diberitahu yg aku entitled utk maternity leaves tu, baru lah mood keje aku datang balik.. serius! agaknye die igt bila die jawab camtu, aku lg bersemangat nak buat keje supaye dpt konfem cepat dan entitle utk leave tu kot? silap la..

memang lepas die ckp camtu tu, aku ase malas2 sahaja nak g koje... dan bile dh pegi pon, malas2 sahaja nak buat koje.. huhu... bukannye aku nak meraih simpati tp ye la... kalo x pasti, sbb die sendiri pon x kawin lg and x well-verse dgn Labour Law, jgn la sembarangan je bg konklusyen sendiri...

dh tu je aku nak taip.. kalo ade mase & tak sakit, aku maybe update sikit progress toddler and my coming-soon-2nd-baby ni dalam blog deme.. sian blog tu dah bersawang...