Rabu, Januari 30, 2013

ebook nak mulakan bisnes : jual dan beli domain laman web!!



Salam and Hai all ^__^

Pernah dengar orang jual-beli domain laman web?

Business.com merupakan salah satu domain yang pernah mencatat rekod jualan dengan harga yang mencecah jutaan ringgit. tapi kat Malaysia,ramai lagi yang tak tau sangat selok belok perniagaan domain ini. menurut si penulis e-buku ini, secara umumnya, terdapat dua kaedah bagi mendapatkan domain.

1) kaedah pertama yang lazim ialah menerusi pembelian domain baru yang belum berdaftar. perlu terlebih dahulu melakukan carian di laman web pendaftar domain seperti di Godaddy.com. domain yang dibeli terus ini lazimnya lebih murah (kecuali domain khusus tertentu) berbanding domain yang pernah berdaftar.

2) kaedah kedua ialah dengan membeli secara terus daripada tuan punya domain yg dinamakan Domain Aftermarket, atau domain yang telah dibeli dan didaftarkan atas nama tuan punya tadi. biasanya kaedah ini melibatkan proses perundingan harga dengan pemilik domain. harga domain yang dibeli terus boleh mencecah ribuan malah jutaan ringgit sekiranya domain tersebut mempunyai nilai-nilai tertentu yang berhubung kait dengan pihak yang ingin mendapatkannya.

terdapat juga laman web yang menyediakan Aftermarket Sales atau himpunan domain yang telah didaftarkan tetapi ingin dijual oleh pemiliknya. hanya google untuk kawan kawan cari domain yang dihajati. kalau berminat, kawan kawan boleh memasukkan harga tawaran dan seterusnya berbincang mengenai tawaran belian dengan pemilik domain tersebut.

macam kata salah seorang pembeli dan penjual domain dari Malaysia, seperti yg diceritakan dalam landing page e-buku ini, walaupun jualan domainnye belum mencecah nilai puluhan ribu ringgit, tetapi beliau sgt berpuas hati kerana ada di antara domain tersebut yang dibelinya pada harga yang tidak sampai RM50, tetapi berjaya dijual hingga ratusan dolar Amerika!! gile meriah kan?? Ehehe.

secara amnya, faktor-faktor seperti panjang sesuatu domain dan popularitinya meletakkan nilai sesebuah domain itu. selain itu, populariti sesebuah perkataan yang digunakan sebagai domain turut menentukan nilainya. contohnye, PC.com mempunyai nilai yang lebih tinggi berbanding PersonalComputer.com.

dalam keadaan tertentu, penilaian terhadap domain tidak boleh diukur melalui kaedah-kaedah di atas. ini kebiasaannya berlaku apabila sesebuah domain itu benar-benar dikehendaki oleh sesebuah organisasi atau orang perseorangan atau end user. syarikat besar ataupun hartawan sanggup berbelanja besar demi memastikan domain yang mereka inginkan, lazimnya berkait rapat dengan mereka, diperolehi.

nilai domain juga boleh dianggarkan menerusi laman web penilai seperti SwiftAppraisal.com.

selain jual-beli domain, terdapat beberapa cara lain berkaitan domain yang boleh menjana pendapatan. pemilik domain boleh meletakkan domain di bawah program PPC Parking. setiap kali pelawat mengklik pada pautan yang terdapat di laman ini, pemilik domain akan mendapat sedikit bayaran yang diperoleh daripada penaja iklan dalam laman tersebut. antara Parking Provider yang popular adalah seperti Afternic.com, Fabulous.com dan Sedo.com.

di dalam e-buku ini ada diterangkan beberapa lagi kaedah yg boleh digunakan untuk menjana pendapatan daripada domain yg kawan kawan miliki, atau kawan kawan rebuti ^__^

kalau kawan kawan berminat nak mencuba bisnes jual-beli domain ni, boleh la klik je banner kat bawah ni ha ^__^



Isnin, Januari 28, 2013

ebook added value for bisnes : panduan membuat akaun syarikat



Salam and hai kawan kawan ^__^

Kawan kawan mungkin mempunyai minat untuk mempelajari ilmu perakaunan, tak kiralah untuk memahirkan asas financial kawan kawan ke (mudah nak buat financial planning contohnye), untuk kegunaan bisnes ke (supaye kalau kawan kawan hire accountant ke, finance assistant ke, kawan kawan tak kena tipu hidup hidup ngn staff sendiri), adik adik yg dipilih menjadi bendahari kehormat persatuan tapi langsung takde basic perakaunan, mahupun adik adik yg memang seorang student perakaunan kat sekolah tapi cikgu yg ajar adik adik tu mempunyai kaedah pengajaran dan pembelajaran yg hmm.. kan?

namun, niat kawan kawan dan adik adik mungkin terbantut disebabkan oleh masalah-masalah yang dialami seperti berikut:

• tak tau tempat yang mengadakan kelas perakaunan
• jadual kelas pembelajaran tak sesuai dengan masa kawan kawan dan adik adik yg padat dengan aktiviti rutin yg berfaedah.
• yuran kelas yang agak mahal, selalunye la….
• suasana pembelajaran yang mungkin kurang selesa.
• tak mempunyai buku rujukan yang tepat dan bersesuaian.
• tak menjumpai tenaga pengajar yang sanggup membimbing kawan kawan hingga berjaya.

dan masalah-masalah lain yang menyebabkan kawan kawan terpaksa melupakan sahaja niat kawan kawan untuk mempelajari ilmu perakaunan pastu, dengan segala macam masalah yg boleh mengakibatkan stress yg tidak berkesudahan ini, kawan kawan rasa macam nak undur diri je, nak give-up dan terus rasa macam tak nak lagi mempelajari ilmu perakaunan.

kalau kawan kawan seorang usahawan pulak, terus kawan kawan outsourcedkan saja urusan perakaunan syarikat online bisnes kawan kawan pada private company yg berlambak lambak kat market tu..

sadis sangat kan?

nak belajar tapi tak tau cara dan tak jumpa cara yg sesuai….

tapi kini, dengan adanya e-buku ini, kawan kawan tak perlu gusar dan bermuram durja lagi!!! ehhehe.

apa kelebihan-kelebihan yang akan kawan kawan bakal perolehi daripada ebuku Panduan Perakaunan ini?

ahaa… menurut si penulis e-buku ini :
1. ia ditulis di dalam bahasa yang mudah difahami iaitu Bahasa Melayu untuk menjadikannya ebook paling mudah difahami dan berkesan.
2. ia memberi gambaran jelas tentang perakaunan serta penggunaanya dalam kehidupan seharian amnya dan perjalanan dan ketelusan akaun syarikat amnya.
3. ia memberikan ilmu pengetahuan serta asas-asas dalam perakaunan yang wajib difahami oleh semua masyarakat
4. dapat memantapkan lagi ilmu perakaunan sama ada secara teori mahupun praktikal.
5. e-buku Panduan Perakaunan ini amat baik dan memberi peluang kepada sesiapa sahaja dalam mengejar impian mempelajari Perakaunan berdasarkan teknik-teknik yang betul.
6. ia dapat menjawab segala persoalan kawan kawan yang tidak dapat diselesaikan selama ini terutama bagi mereka yang sedang mempelajari subjek perakaunan.
7. e-buku ini boleh dijadikan panduan untuk mengajar anak-anak kawan kawan belajar perakaunan sejak kecil lagi di rumah kawan kawan sendiri. kawan kawan boleh membantu anak-anak kawan kawan mempelajari perakaunan menggunakan e-buku ini. pastinya ia amat menyeronokkan.
8. bagi golongan ibu bapa yang berhasrat untuk menghantar anak-anak mereka melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan, mereka perlu mendapat e-buku ini.
9. dengan adanya ebook ini, anak-anak kawan kawan akan dapat menguasai perakaunan dengan mudah sebagai persediaan melanjutkan pelajaran.
10. e-buku ini juga menjadi pencetus kepada bidang-bidang ilmu yang lebih luas seperti ilmu berkaitan dengan perniagaan dan seterusnya mengingkatkan penghayatan pembaca terhadap ilmu ini.

Cukuplah saya listkan sepuluh sebab. selebihnya, kawan kawan boleh klik link kat bawah ni untuk maklumat lebih lanjut ^_^ Panduan Perakaunan - Untuk Syarikat dan Perniagaan Selamat Berjaya!!! ^__^

Jumaat, Januari 25, 2013

ebook nak mulakan bisnes : macam mana nak hasilkan landing page yg menarik?

Pakej 86 Premium Landing Page

Salam and Hai kawan kawan ^___^

Tau tak ape landing page? Catchy kot name dia kan, tapi berguna dan perlu ke kalau nak set up online bisnes? Eheheh

Ok, roughly, landing page yang profesional merupakan antara elemen terpenting yang wajib ada dalam setiap website kawan kawan. ini kerana pelawat yang datang ke website kawan kawan hanya akan tertarik untuk melihat dan subscribe mailing list kawan kawan setelah melihat landing page kawan kawan.

Kalau tak silap saya, ada jugak IM IM yg panggil sales letter.

jika suatu masa dahulu pepatah "Don't Judge a Book by its Cover" sering digunakan, tetapi pada hari ini ia langsung tidak relevan terutamanya di internet. ini kerana susun atur landing page menggambarkan siapa diri kawan kawan. jika susunannya profesional, pelawat akan anggap kawan kawan seorang yang professional, kalau susun aturnya tunggang langgang dan kelihatan hampeh, begitulah juga tanggapan potential customer kawan kawan.

namun begitu, ia tak semudah yang disangka..ehehe. mungkin ada yang beranggapan bahawa kawan kawan hanya perlu mengeluarkan duit untuk mengupah orang menghasilkan landing page yang profesional. namun percayalah, ia tidak semudah itu kawan kawan!!
antara masalah biasa yang kawan kawan akan hadapi ialah :

• Kekurangan modal kerana kebiasaannya kos untuk mengupah para designer agak tinggi selari dengan tahap mereka.

• Kebiasaannya designer yang kawan kawan upah tidak menepati apa yang kawan kawan mahukan dan landing page yang dihasilkan langsung tidak kelihatan profesional.

• Menghabiskan banyak masa untuk cuba design sendiri grafik landing page yang profesional untuk website kawan kawan.

• Melaburkan terlalu banyak modal untuk mengupah designer sehinggakan tiada bajet untuk marketing produk kawan kawan.
akibatnya, kawan kawan menjadi bosan serta tertekan apabila landing page kawan kawan tidak mampu bertahan serta tidak mampu mengumpul email list. akhirnya kawan kawan berputus-asa dan tidak lagi berminat untuk menjual di internet.

sadis sangat kan??

jika kawan kawan pernah atau sedang atau rasa rasa macam akan mengalami masalah-masalah seperti di atas, jangan risau kerana kawan kawan tidak bersendirian. ini kerana menurut penulis e-buku ini, suatu masa dahulu dia dan ramai lagi usahawan internet lain yg rata ratanya hari ini telah berjaya, juga pernah mengalaminya. Kawan kawan boleh baca kisah dia waktu mula mula nak hasilkan landing page masa mula mula nak libatkan diri dalam online bisnes ni dalam e-buku ini. klik je Pakej 86 Premium Landing Page


so kalau agak agak kawan kawan berminat nak dapatkan pakej menghasilkan landing page ni, apa tunggu lagi, rembat cepatttt ^__^

Rabu, Januari 23, 2013

ebook added value for bisnes : autoresponder yg membantu kawan kawan menjawab emel^_^



Salam and hai kawan kawan ^__^

camne eh nak buat emel autoresponder? alaaa emel yg automatik dia klua tu... bila ada potential customer nak request quotation or any enquiry submitted? hehe penah tak kawan kawan tertanya tentang ini?


aha.. saya ada penyelesaian kepade permasalahan kawan kawan. dengan 1 kali bayaran RM120 sahaja, kawan kawan boleh gunakan akaun emelmatik ini selamanya! tak perlu lagi bayar monthly fee walaupun list emel kawan kawan semakin hari semakin meningkat!


OK, sedikit pencerahan tentang produk ini seperti yg diringkaskan oleh si penulis e-buku ini (dan saya ringkaskan lagi untuk memudahkan kawan kawan memahaminye ^__^)

Emelmatik adalah sistem yang mengatur pengiriman emel kepada subscriber (list) secara automatik. ia digunakan untuk mengirim siri emel dari saat pengujung mengisi nama dan alamat emel mereka di opt-in form squeeze page (kotak kecik yg selalu while kawan kawan tgh browse certain website tu, tetiba je dia appear mintak kawan kawan isikan nama dan alamat emel). opt-in form adalah 'penangkap data' dan dihantar ke sistem autoresponder untuk menjalankan pembalasan emel. semua pemasar internet (IM) memerlukan sistem autoresponder untuk memudahkan urusan pembalasan emel mereka. mustahil bangat kan mereka menghantar emel ke pelanggan satu per satu. kerja yang ghenyeh dan memakan mase ini dapat diringkaskan oleh sistem Emelmatik.

siapa sebenarnye yg perlukan sistem ini?

ahaa… jika kawan kawan seorang pemasar internet, kawan kawan boleh hantar emel kepada prospek kawan kawan berkenaan produk terbaru kawan kawan atau memperkenalkan produk affiliate untuk mendapat komisyen apabila mendapat jualan.

jika kawan kawan seorang guru, kawan kawan boleh hantar emel kepada pelajar kawan kawan berkenaan jadual ko-korikulum, kelas tambahan dan sebagainye. Sure sure anak anak murid kawan kawan terpana bila dapat emel dari kawan kawan yg bergelar cikgu ni. Ehehe.

jika kawan kawan seorang event organizer, kawan kawan boleh hantar notis jadual event kepada pelanggan kawan kawan.

jika kawan kawan seorang dokor, kawan kawan boleh hantar emel untuk mengingatkan mereka untuk hadir untuk menerima rawatan susulan.

haaaa… banyak kan pekdahnye.. tu cuma beberapa je contoh pekerjaan yg boleh memanfaatkan penggunaan system autoresponder ni. banyak lagi sebenarnye kalau kite kreatif dgn aplikasi teknologi semasa ni ^__^

Perbandingan Emelmatik dengan Autoresponder terkemuka
 Aweb*r Getrespond* Emelmatik
Monthy fee Yes Yes No
Trial Period $1 for 30 days No 365 days
Pricing $19 per month to 500 subs. $149 for 10,000 to 25,000 $9.95 per month to 250 subs. $145 for 15,000 to 25,000.  RM120 / life time
Email Limit Unlimited Unlimited Unlimited
Subscriber Limit Unlimited Unlimited Unlimited
Webased webform Yes Yes No
HTML / text Yes Yes Yes
Mail Template Yes Yes No
WYSIWYG Editor Yes Yes Yes
Autoresponder email, Campaign Stats, Link Tracking, Message Personalization, Customer Support   Yes Yes Yes

so amacam kawan kawan? kalo berminat, klik Emelmatik">http://ematik.jomniaga.com/go/2/hijauoren/">Emelmatik- Autoresponder Unlimited
untuk maklumat lanjut!! selamat berauto responder... ^__^

Isnin, Januari 21, 2013

ebook nak mulakan bisnes : 101 idea perniagaan internet



Salam and hai kawan kawan ^__^

Kawan kawan nak berniaga?? Tapi takde idea? Takpe… saya ada e-buku yg boleh memberikan kawan kawan 101 idea perniagaan yg boleh kawan kawan cuba sbg permulaan menjadi usahawan atau peniaga.

Kini kawan kawan tiada lagi alasan untuk tidak memulakan perniagaan internet kawan kawan sendiri.

Jangan hanya gunakan internet sekadar untuk mencari maklumat, membace online newspaper atau worst case hanya untuk berchatting semata mata. internet di rumah kawan kawan yg kawan kawan bayar bulan bulan tu boleh memberikan pendapatan tambahan untuk kawan kawan!

Matlamat utama e-buku ini adalah untuk membantu kawan kawan, perniagaan kawan kawan dan rakan rakan niaga kawan kawan yang lain tentang potensi dalam perniagaan internet yang boleh kawan kawan mulakan dari rumah dengan kos yang minimum.

Ya. Kos yang minimum.. Betul ke?

Menurut penulis e-buku ini, dia memulakan perniagaan internetnye sekitar pada tahun 2006 dengan hanya bermodalkan RM60. Next question is, apa yang boleh kawan kawan buat dengan RM60 sekarang ini? ehehe. Kalau saya, lepas la duit makan kat Tutti Frutti untuk 4 beranak ^_^

Perniagaan internet adalah perniagaan paling sesuai untuk kawan kawan bermula secara kecil kecilan dari rumah! Atau yg nak mulakan part time bisnes. Boleh kalau kawan kawan cuba nak marketkan perniagaan kawan kawan menggunakan teknik pemasaran tradisional, macam promote dalam iklan kat surat khabar, risalah dan sebagainya. Tapi selalunya teknik teknik tersebut semakin sukar nak berjaya, nak nak pulak pada zaman semua orang pun guna internet untuk cari sebarang maklumat.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Internet World Stats, statistik sehingga 30 Jun 2008 menunjukkan 1,463 Juta penduduk dunia menggunakan internet setiap hari. Dimana, pengguna dari Asia merangkumi 39.5% dari jumlah keseluruhan pengguna internet. Lagi pulak, kosnye yang tinggi, kerjenye yang rumit dan mengambil masa yang banyak… sadis kan?

Jika kawan kawan bersungguh dalam membangunkan perniagaan internet kawan kawan sendiri dan berminat untuk memajukan diri lebih jauh lagi, kawan kawan boleh dapatkan maklumat penting yang kawan kawan perlu melalui e-buku ini. Ia mengandungi lebih dari 200 mukasurat yang padat dengan maklumat yang perlu kawan kawan tahu sebelum memilih dan memulakan perniagaan internet kawan kawan yang pertama.

Dalam ebook ini, kawan kawan akan mempelajari asas utama sebelum kawan kawan memulakan perniagaan ini. Antaranya ialah:
  1. Asas dan Konsep Perniagaan Internet.
  2. Kaedah Penerimaan Bayaran di Internet.
  3. Jenis Laman Web Yang Sesuai dengan Produk Kawan kawan.
  4. Kos Dalam Perniagaan Internet. Kajian Dan Analisis Pasaran.
  5. Bagaimana untuk mencari idea dan mengkaji pesaing.
  6. 101 Idea Perniagaan Internet beserta contoh laman web.
  7. Pemilihan Idea Terbaik Bagaimana untuk membina laman web dan perkara yang perlu dielakkan.
  8. Bagaimana untuk mendapatkan Produk perniagaan.
  9. Strategi dan Pengurusan Kewangan Perniagaan

Dan ada video jugak untuk memudahkan kawan kawan faham apa yg penulis ni nak sampaikan ^__^

10 Video Asas Perniagaan Internet nye ielah :
1. Pengenalan Asas Perniagaan Internet - 13.39
2. Langkah Pertama Dalam Perniagaan Internet - 10.36
3. Kajian Pasaran - 6.38
4. Membuka Akaun Paypal - 14.28
5. Konsep AIDAS - 6.13
6. Perniagaan Produk Fizikal - 4.46
7. Perniagaan Ebook/ Digital - 6.38
8. Perniagaan Perkhidmatan - 3.30
9. Strategi Pemasaran Perniagaan - 6.48
10. Automasi dalam Perniagaan Internet - 4.10

Kawan kawan boleh klik 101 Idea Perniagaan Internet untuk maklumat lanjut ^__^

Sabtu, Januari 19, 2013

worth to read : apa yg suami-isteri perlu tahu tentang NAFKAH


artikel ini dicedok dari sini dan aku susun balik bahasa asalnya yg sangat berstruktur kepada bahasa yg sedikit santai untuk memudahkan korang faham hehe happy reading everyone!! ^__^
 
Takrif nafkah, ia adalah suatu bahagian daripada hartanya yg halal yang dibelanjakan kepada orang-orang yang dipertanggungjawabkan kepadanya.

Adapun nafkah, ia terbahagi kepada 3 bahagian. Iaitu i) kepada isteri, ii) kepada anak dan iii) kepada keturunan.
Nafkah kepada isteri, mestilah isteri yang sah atau isteri dalam ‘Iddah raj’i atau ‘Iddah yang boleh dirujuk kembali, ertinya ialah ‘Iddah dari talak satu atau dari talak dua. Tetapi ‘Iddah talak
tiga tidak berhak diberi nafkah kerana ia adalah talak yang tidak boleh dirujuk kembali.

Nafkah yang diberi kepada anak, mestilah bagi anak yang sah. Anak yang di luar nikah atau anak zina, tidak wajib diberi nafkah. Takrif wajib nafkah kepada anak juga ialah anak yang belum akil baligh. Bagi anak yang sudah akil baligh, tidak wajib lagi bagi ayah untuk memberi nafkah kecuali anak itu tidak boleh mencari nafkahnya sendiri. Katalah seorang anak itu akil baligh ketika umurnya 15 tahun sedangkan masa itu dia masih belajar di sekolah. Ertinya, anak itu belum berupaya lagi mencari rezeki. Makna, ayahnya wajib memberi nafkah kepada anaknya.

Nafkah keturunan ialah contohnya anak memberi nafkah kepada ibu bapanya. Syaratnya mestilah ibu bapa itu tadi adalah terlalu susah hingga tidak mampu menyara hidupnya. Ibu bapa yang sudah tidak mampu mencari nafkahnya sendiri, adalah jatuh hukum wajib bagi anak-anaknya memberi ibu bapa nafkah. Ertinya, seorang anak yang memberi belanja hidup kepada orang tuanya yg tidak mampu mencari wang bukan dibuat suka-suka hati atau dipanggil berbaik hati. Ia adalah satu tangggungjawab yang wajib.

Seorang suami perlulah mengetahui syarat-syarat yang wajib dan berhak diberi nafkah kepada isteri, Syarat i) isteri yang taat kepada suami. Taat dalam ertikata menyerah diri bulat-bulat kepada suami samada jiwa raganya, tenaga dan akal fikirannya. Begitu juga, menyerah diri kepada suami bererti menyerah zahir dan batinnya pada suami dengan syarat suaminya itu tidak menyuruhnya melakukan perkara yg dilarang Allah dan Rasul. Isteri yang demikian saja yang wajib diberi nafkah. Isteri yang tidak taat 100% kepada suami atau sentiasa berbalah dengan suami, tidak wajib diberi nafkah.

Syarat ii) isteri yang tidak keluar rumah kecuali dengan izin suami. Seorang isteri itu memang dilarang oleh syariat keluar rumah tanpa izin dari suami. Hari ini begitu ramai sekali isteri yang tidak sedar perintah ini. Mereka bebas keluar rumah sesuka hati padahal yang dia lakukan itu adalah satu dosa.Ada setengahnya sampai berani membentak suami kalau dia ditanya tentang kepergiannya itu.

Isteri yang keluar tanpa keizinan suami bererti dia tidak taat dan melanggar syariat. Ketaatan pada suami bererti taat di dalam agama. Apa saja yang dilarang dan diharamkan oleh Allah dan Rasul dalam rumahtangga dan di dalam perhubungan suami isteri, isteri hendaklah taat.

Gugur nafkah bagi isteri-isteri yang tidak taat. Cuma gugur nafkah seorang isteri yang tidak taat itu sabitnya adalah dengan syarat-syarat yang tertentu. Ertinya, ada beberapa syarat yang mensabitkan gugurnya nafkah isteri apabila dia tidak berlaku taat.

Adapun suami-suami yang wajib memberi nafkah kepada isteri juga terdiri dari tiga golongan. I) suami yang kaya, ii) suami yang sederhana dan iii) suami yang miskin atau papa. Ketiga-tiga golongan ini ada peringkat nafkah masing-masing terhadap isteri.

Seorang suami yang kaya lain ukuran nafkahnya dan suami yang sederhana lain ukuran nafkahnya, dan seorang suami yang miskin papa lain pula ukuran nafkahnya.

Kewajipan nafkah bagi suami yang kaya menurut yang diterangkan dalam pengertian syariat ialah, memiliki harta yang boleh dibelanjakan sehingga umur lazimnya dia boleh hidup dan kalau sekiranya dia mati, masih ada baki harta itu. Itulah yang dikatakan kaya.

.

Bagi suami yg kaya, ada kaedah-kaedah nafkah yang mesti diberikannya kepada isterinya. i) suami mesti menyediakan sebuah rumah untuk anak isterinya, sama seperti rumah isterinya semasa dia tinggal bersama ibu bapanya dahulu. Ertinya, nafkah orang kaya terhadap isterinya adalah berat. Kalau suami tidak menyediakannya, belumlah selesai tanggungjawab nafkahnya terhadap isterinya.

ii) makan dan minum yang mesti disediakan untuk isterinya pula, mestilah jenis makan dan minum yang pernah isterinya terima semasa dia hidup bersama dengan ibu bapanya dahulu. Katalah semasa dia hidup bersama ibu dan bapanya dahulu, dia makan nasi yang berasnya bernilai beras terbaik. Maka, suami mestilah menyediakan makan untuk isterinya dengan beras yang terbaik juga. Begitu juga dengan lauk pauknya yang mana kalau sekiranya semasa berada bersama ayah dan ibunya dahulu dia makan lauk yang baik-baik, maka suami mestilah memberi isterinya lauk pauk yang baik-baik juga, seperti daging, ayam dan sebagainya.

iii) begitu juga bagi lain-lain peralatan rumah serta dapur, semuanya mesti disediakan mengikut keadaan yang baik-baik seperti dapur gas, alat-alat perabot dan lain-lainnya, mesti juga dari barang yang baik-baik.

iv) sekiranya dahulunya isterinya biasa dibantu oleh orang-orang gaji, maka hendaklah suami mengadakan orang gaji untuk isterinya.

Dan begitulah seterusnya dalam hal-hal yang lain di dalam rumahtangga suami itu, setiap apa yang pernah ada pada isterinya dahulu, mestilah disediakan untuk isterinya.

Tentulah berat tanggungjawab bagi seorang suami yang kaya apabila diukur dan ditinjau di sudut fekah. Apabila kita tinjau di sudut tasawuf iaitu di sudut hendak mendapatkan kewarakan dalam beramal ibadah, perkara-perkara yang demikian bergantung kepada keredhaan isteri. Seandainya isteri redha, tidak mahu segala kesenangan dan kenikmatan dunia kerana takut akan hisabnya terlalu berat di akhirat nanti, isteri boleh menolak semua itu dan memilih kehidupan zuhud.

Tetapi harus pula seorang suami itu ingat, suami tidak boleh memaksa isterinya yg biasa hidup senang itu untuk zuhud. Tanggungjawabnya ialah untuk menyediakan tempat tinggal, makan minum dan pakaian untuk isterinya. Ini adalah tuntutan wajib ke atasnya.

Daripada pengertian tentang memberi nafkah kepada isteri bagi suami-suami yang termasuk dalam golongan kaya, dapatlah dijadikan ukuran tentang bagaimana pula tanggungjawab suami-suami yang termasuk dalam golongan sederhana dan golongan miskin. Perlulah diingat bahawa dalam persoalan memberi nafkah kepada isteri ini, Rasulullah saw pernah bersabda:

“Takutlah kamu kepada Allah dalam urusan perempuan, sesungguhnya kamu mengambil mereka dengan amanah Allah dan telah dihalalkan bagi kamu kemaluan mereka dengan kalimat Allah dan diwajibkan atas kamu memberi nafkah dan pakaian kepada mereka dengan cara yang
sebaik-baiknya.”


Kemudian Allah swt juga ada berfirman yang maksudnya:

“Hak (nafkah) isteri yang diterimanya dari suaminya seimbang dengan kewajipan terhadap suaminya itu dengan baik.”

Dan di dalam ayat yang lain, Allah berfirman yang maksudnya:

“Tempatkanlah mereka (para isteri) di mana kamu bertempat tinggal menurut kemampuan dan janganlah kamu menyusahkan mereka untuk menyempitkan (hati) mereka.”

Daripada pertanyaan-pertanyaan di atas jelaslah kepada kita ukuran pemberian nafkah bagi seorang suami itu terhadap isterinya. Kalau suami-suami yang termasuk dalam katagori yang kaya tadi, telah digariskan kaedah-kaedah nafkah yang wajib diberikannya kepada isterinya, maka bagi suami-suami yang sederhana dan miskin, bolehlah kita gariskan tentang banyak mana nafkah yang wajib suami berikan kepada isterinya. Iaitu berdasarkan daripada hadis Rasulullah saw dan dari pertanyaan Allah di atas, suami-suami wajib memberi nafkah kepada isteri-isterinya mengikut kemampuannya serta menurut keadaan dan tempat.

Begitulah tuntutan nafkah zahir kepada para isteri yang wajib bagi suami-suami melaksanakannya. Seandainya para isteri bagi suami yang miskin atau sederhana meminta lebih dari yang mampu disediakan oleh suami, sabda Nabi saw.:

“Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada seorang isteri yang tidak bersyukur kepada suaminya.”

Mengenai nafkah pasangan suami isteri yang sama-sama bekerja yg mencapurkan hartanya, persoalan ini adalah amat berat kerana ia melibatkan harta pusaka yang tidak dapat ditentukan siapa punya. Seandainya, dalam soal kedua-dua mencari nafkah ini ditakdirkan suami meninggal atau ditakdirkan isteri meninggal, bagaimana pula status harta yang ditinggalkan?

Dalam hal ini, jika meninggal salah seorang di antara keduanya, harta yang tinggal tidak boleh dipusakakan kerana harta yang tinggal itu tidak tentu siapa yang punya kerana sudah bercampur. Syariat hanya menganggap hasil pencarian suami sahaja yang dijadikan harta pusaka untuk anak isteri tetapi isteri tidak boleh mencari nafkah untuk menjadikannya harta. Setiap wanita hanya boleh memiliki harta melalui peninggalan ayah ibu atau pun adik beradik atau peninggalan suami.

Sekiranya pasangan itu bekerja untuk menambahkan pendapatan keluarga, satu pejanjian antara isteri dan suami mesti ada untuk mengikrarkan harta sama sepencarian itu. Di antara perjanjian yang boleh dibuat ialah seperti misalnya, suami mengatakan kepada isteri bahawa seluruh harta yang mereka cari bersama itu adalah hak suami, walaupun bahagian isteri yang mencari ada di dalamnya. Sekiranya suami meninggal, seluruh yang ada pada harta itu, adalah menjadi harta pusaka yang boleh dibahagi-bahagiakan. Begitu juga, suami boleh mengikrarkan kepada isteri tentang harta yang sama-sama dicari itu dengan mengatakan bahawa semuanya adalah hak isterinya. Sekiranya suami meninggal, seluruh harta yang tinggal itu adalah hak isterinya.

Boleh juga jika suami isteri yang sama-sama mencari nafkah mengasingkan harta masing-masing. Misalnya, kalau isteri membeli peralatan rumah hasil pencariannya, isteri boleh menyatakan kepada suaminya bahawa pinggan mangkuk itu adalah hartanya. Dalam soal ini mesti ada perjanjian bertulis, supaya ia tidak menjadi perbalahan apabila meninggal salah seorang antara keduanya nanti. Dan yang selebih baiknya ialah dengan memanggil ahli-ahli keluarga waris untuk menjadi saksi. Ini adalah amat mustahak sekali kerana ia melibatkan soal faraid atau pembahagian harta.

Soal suami isteri yang sama-sama bekerja mencari nafkah sudah menjadi perkara biasa hari ini. Kalau sama-sama tidak jelas tentang harta dan faraid harta, takut-takut nanti seluruh isi keluarga memakan harta yang haram. Sedangkan isteri yang pergi bekerja itu pun mesti berhati-hati kerana takut-takut isteri membawa balik harta yang haram. Hal ini mudah sangat berlaku. Andainya isteri pergi bekerja itu tanpa lafaz izin dari suami atau tidak menutup aurat, bermakna isteri keluar rumah secara haram. Jadi, suami kenalah melafazkan izin setiap hari kepada isteri serta mensyaratkan kepada isteri setiap kali pergi bekerja hendaklah menutup aurat. Kemudian harta yang menjadi harta sepencarian itu pula hendaklah dinyatakan oleh isteri apakah boleh ia dimakan bersama. Kalau tidak, takut-takut nanti suami memakan harta haram.

 

Jumaat, Januari 18, 2013

ebook nak mulakan bisnes : kumpul senarai emel

salam kawan kawan ^__^

macam mana perjalanan bisnes kawan kawan? semoga segala yg dirancang berjalan lancar adanya.

macam saya, macam biasalah, kerja promoter, dari semasa ke semasa akan mempromosikan ebook ebook dan produk produk di pasaran terutamanya pasaran online bisnes yg bagus dan rasanya sesuai untuk kawan kawan semua ^_^

kali ni, saya nak promote ebook panduan macam mana kawan kawan nak kumpul senarai emel untuk kawan kawan jadikan prospek perniagaan online bisnes kawan kawan.

yaaa.... prospek!! itu pun yg kawan kawan sentiase tunggu tunggu kan?



sebelum tu, saya nak tanya sikitlah. kawan kawan tau tak apa itu spam message dan spammer? saya pasti, kalau kawan kawan biasa bergiat aktif dalam bidang beremel emelan, kawan kawan tentu amat sgt bahawasanya tau spam message adelah mesej yg kite-taknak-dan-bile-nampak-emel-ni-terus-delete kan? haa, dan spammer pulak ofkoz la orang yg hantar emel emel yg kite-taknak-dan-bile-nampak-emel-ni-terus-delete tu kan.

kalau orang yg delete emel kawan kawan tu setakat delete je tak pe lagi, kalau dia p report kat pihak pihak service provider, camne? tak memasal je emel address kawan kawan black listed. lagi terus susah nak buat online bisnes dengan jayanye.. hehe.

jadi dengan adanya perisian ni, kawan kawan tak perlu risau lagi! sebab cara kawan kawan nak cari emel list tu adelah dengan cara jujur, pihak yg akan kawan kawan emel tu yg sendiri bersetuju nak menerima emel dari kawan kawan.




jika pemilik emel tersebut dah tak nak terima emel daripada kawan kawan, di dalam perisian tersebut, ada dinyatakan yg pemilik emel tersebut boleh 'unsubscribe' penerimaan emel daripada kawan kawan.

dengan ini, keduda dua pihak akan rasa gembira dan live happily ever after... ^___^

jika kawan kawan berminat dan rasa perlu untuk kawan kawan ada perisian ini, boleh klik kat Strategi Pemasaran Emel - RahsiaEmel.com klik sini untuk maklumat lanjut.

Rabu, Januari 16, 2013

ebook added value for bisnes : keperluan paypal dlm sistem sesawang anda



salam kawan kawan ^__^,

mcm mana dengan perjalan bisnes online? baik? memuaskan? cemerlang? dean list?

baguslah kalau online bisnes kawan kawan dlm kategori dean list kan...sy suke! (buat gaya mei ling boboiboi cakap -_-)

dari semase ke semase kite cuba perbaikilah kan mana mana part yg rompong dlm sistem online bisnes kite.. tak boleh jugak nak ada semua sekaligus kan. boleh tunggang langgang akaun syarikat kawan kawan nanti.

kalau ada untung lebih (bukan pulangan modal sahaja) maka wang lebihan tu boleh lah kite invest atau laburkan untuk penambahbaikan laman sesawang online bisnes kite kan?

ok kali ni, sebagai seorang pempromote, sy nak promote 1 lagi produk yg kalau kite tengok, banyak website ada. which is, mestilah tak lama lagi akan jadi 1 keperluan kan dlm kebanyakan laman sesawang.

sekarang mungkin masih di tahap kehendak lagi. so harga masih tak tinggi untuk kite install sistem ni dlm laman sesawang kite. tunggu masa nanti dia dah jadi keperluan, haa.. mencanak naik harganya kan... iaitulah dipanggil paypal!



ape tu? tak penah dengar? ala... sistem pembayaran online (macam e-wallet) yang membolehkan kawan kawan menghantar atau menerima duit dalam bentuk digital. kalau kawan kawan ada akaun paypal sendiri, kawan kawan boleh terima bayaran daripada pelanggan kawan kawan yg juga adelah pemegang akaun paypal dengan cepat dan mudah. bayaran yg dibuat dari kad kredit juga boleh diterima!

kebanyakan pelanggan di luar negara (peringkat global) suka guna kaedah ni sbb lebih mudah.. e-wallet lah katekan... ^__^

so, jgn segan jgn silu ^__^

klik je PayPal Malaysia - Rahsia PayPal Untuk Perniagaan Online">sini dan sy yakin kawan kawan akan rase adenye keperluan untuk kawan kawan mempunyai elemen ni dlm laman sesawang online bisnes kawan kawan ^__^

semoga memberi manfaat pd yg memerlukan ...

Isnin, Januari 14, 2013

ebook budak baru belajar : tips untuk belajar memandu sebelum daftar di sekolah memandu (kurangkan risiko fail test)



salam kawan kawan

^_^

kali ni, sy nak promote e book yg lain pulak, bukan dlm kategori yg bersangkut paut dgn bisnes.. kali ni, sy promote buku pasal : macam mana nak bersedia untuk lulus dlm UJIAN MEMANDU! haa... penting tu .. yelah, nanti kang tak pasal pasal kena repeat..

sy adelah jugak pengalaman repeat ujian memandu tu. fail bab naik bukit. back in year 2004,ambik lesen kat salah sebuah skolah memandu kat kajang sebab mase tu dok kat kg bapak sy kat hulu langat. memang perit + sadis rasenye bile kite fail ujian memandu lagi lagi bila kita dah spend mase untuk practical dan spend telinge untuk dengar instructor tu menceceh bila kita terlebih pulas stereng hehe.

so sy taknaklah kawan kawan sume especially adik adik yg baru nak ambik lesen ni (sebab rasenye yg baya baya sy ramai yg dah ade lesen memandu kan) fail ujian memandu ni..

sentiase igt pepatah org org putih..

::fail to planning is planning to fail::

so apa kata adik adik dapatkan ebook ni sebagai persediaan sebelum:

1) adik adik daftar di mana mana sekolah memandu yg diiktiraf oleh JPJ.. banyak ada... boleh mintak pihak sekolah memandu tunjukkan sijil kelayakan menjadi instructor pada kita semasa kita bincang bincang nak daftar kat seklah diorang tu ^_^

2) adik adik hadiri sendiri ujian bertulis di pusat peperiksaan memandu JPJ dan seterusnye lulus cemerlang dalam ujian praktikal pulak..

3) adik adik repeat ujian yg gagal, sekiranya adik adik terlambat untuk dapatkan ebook persediaan ini sebelum adik adik hadiri exam yg adik adik fail tempoh hari...

takpe.

bertindak setelah gagal adalah sgt sgt lebih baik drpd tak bertindak langsung selepas gagal!

^__^

klik je sini ok... memang byk info yg berguna yg adik adik boleh dpt... penulisnya pun berpengalaman luas sebagai instructor sekolah memandu..

semoga memberi manfaat kepada adik adik semua...


Jumaat, Januari 11, 2013

promosi tudung kanak kanak yg cantik cantik dari DZAO ^__^

-frens sume yg view post ni, jom share link.. tinggalkan link frens kat ruangan comment ye, boleh saye singgah balik blog frens ^_^-

salam and hai kawan kawan ^__^


tgh mencari cari tudung untuk anak anak kawan kawan?

atau mencari tudung untuk anak sedara kawan kawan?

atau mencari tudung untuk diri sendiri tp nak yg saiz S? eh! hehe

atau tgh mencari waffle untuk dimakan? eh eh! ehehe

mana mana pun boleh! ^__^




macam macam pilihan warna dan jenis kain ada. kawan kawan boleh terus ke FB DZAO ni untuk view lebih banyak gambar dan harganya sekaligus membuat pembelian ehehe.

jom layan gambar budak comel ni memperagakan tudung tudung koleksi DZAO ni.











anak sapaaaaa la yg comel sgt ni aih.. ^_________^

jom layan waffle! ^__^


ebook added value for bisnes : shopping cart atau troli shopping di alam maya ^__^



salam kawan kawan ^__^

ok macam mana, dah beli dan mulakan langkah membina laman sesawang aka website yg user-friendly giler giler tu? kalau dah, baguslah. kalau belum, cepat cepat mulakan langkah anda sekarang.

 


sy sebagai tukang promote produk tuan penulis ni, tak tau sampai bila dia akan open the ebook for sale kan. nanti kalau dia dah tutup order, tak dapat pulak kawan kawan yg ada bisnes nak rebut peluang tu.

ok. lepas dah ada laman sesawang kan, kalau ade shopping cart kan lagi baik kan..


ada pelanggan yg suka guna shopping cart ni. mudah kan. dan dia rasa macam betul betul shopping di alam nyata kot..

suke tengok bakul atau troli tu penuh dan penuh dan penuh...

  ^__^

terpulanglah pada keselesaan individu.

so, kalau bende yg boleh jadi bonus pada laman web perniagaan anda ni anda takde, kan ke 1 kerugian tu.. ish ish ish... so, kawan kawan boleh klik klik kat salah satu daripada dua 3 banner kat atas tu untuk maklumat lebih lanjut..

^__^

Rabu, Januari 09, 2013

ebook added value for bisnes : buat laman sesawang yg menarik dlm masa 3 jam!! biar betik??!



salam kawan kawan ^_^

ok. selain daripada :
1) produk yg bagus untuk dijual,
2) promosi yg bersesuaian dgn target group,
3) aftersale service yg messraaa.... kan..

dengan adenye added value pada bisnes anda, tentulah orang akan lebih tertarik nak beli produk anda kan. 

macam contoh :

klik klik klik, terus nampak gambar produk dan spesifikasi produk

klik klik klik, terus sampai ke borang pesanan yang user-frenly-giler!

klik klik klik, terus ase macam nak terus klik dan klik dan klik (pastu terbeli dlm tak sedar, eh! ^o^) sbb dah terklik kat bawah ni



 ^0^

hehe. takdelah, takde istilah terbeli dlm tak sedar pun, sbb nak transfer duit ke akaun penjual tu jarang jarang lah pembeli buat dlm keadaan subconcious atau unconcious kan.. lainlah kalau kene pukau. huhu mintak simpang...

so camna agaknye nak dapatkan nilai tambahan pada perniagaan anda?

caranya adelah dgn menghasilkan laman sesawang also known as website yg user-friendly!!

percaya tak yg kawan kawan takpayah ada line internet pun blh setup laman web ni? haaaa.... camna tu? 

kalau nak tau, kenalah klik klik klik kat salah satu daripada dua banner yg ade kat atas tu ye!

semoga memberi manfaat kepade kawan kawan sume ye!

Selasa, Januari 08, 2013

cerpen pendek yg dicedok buat tatapan semua yg bergelar anak

sedih.. nak nangis.. dah berair dah pun mata bila baca cerpen pendek ni...

jumpe cerpen ni mase blogwalk blogwalk td..

dicedok dari SINI dan dikreditkan kepade tuan yg post kat situ..

dicedok dan dipapar semula kat sini untuk bacaan lebih meluas..

aku pun sedar mmg mase zaman skola dulu balik skola je masuk masuk umah je mmg mulut ni terus je tanya kat sapa sapa je yg aku nampak kat hall umah 'mana mak?'

takleh dinafikan fakta tu.. apa apa hal pun akan terus tanya 'mana mak?'

bangun tido pun kalu pegi dapur pastu tak nampak mak tapi nampak abah, mulut mesti akan terus tanye abah 'mana mak, bah?'

walaupun diri ini bukan anak manja ke ape ke tp soalan 'mana mak?' tu mmg sinonim lah dgn diri ini.

mintak dijauhkan daripada menjadi seperti anak anak mak dlm cerpen ini..

semoga kita semua menjadi anak anak yg lebih menghargai jasa dan pengorbanan mak abah kite walaupun kite sume masing masing sudah berkeluarga insyaAllah amiinnnn

Sebuah cerpen pendek yang sesuai dibaca jika ada memang sayangkan ibu. Wajib baca! Cerpen ini walaupun pndek,tapi mmpu menyedarkan kita betapa seorang insan bernama ibu itu adalah insan pling sempurna dalam kehidupan kita.

Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.


Dua puluh tahun kemudian,

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, “Mana Mak?”Ateh menjawab, “Entah.”Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, “Mana Mak?”

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya “Mana Mak?” apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, “Mana Mak.” Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya ‘Mana Mak?”

Semakin anak-anak Mak besar, soalan “Mana Mak?” semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah
. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, “Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni.”

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.
Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, “Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat.”

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.
Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

“Mana Along?” , “Mana Angah?”, “Mana Ateh?”, “Mana Alang?”, “Mana Kak Cik?” atau “Mana Adik?”. Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, “Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , “Mana mak?” “

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, “Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal.”

“Ayah, ayah ….bangun.” Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, “Mana Mak?”

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan “Mana Mak?” masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

* hargailah ibu ada jika dia masih di dunia. Doakan dia jika dia sudah menghadap yng maha esa. Bagi yang ada ibu, sudah berapa lama anda tak telefon ibu?? Apa kata ambil telefon, luangkan seminit dua bertanya khabar ibu. Pastinya ibumu akan gembira.

Isnin, Januari 07, 2013

ebook mulakan bisnes : tak mustahil anda boleh buat bun, roti dan pizza sendiri kan?

salam kawan kawan

 ^___^


 

kali ni, saya nak promote e book pembuatan roti such as bun, pau dan pizza base. tak susah.. senang sgt sgt.

mcm saya, bekerja di salah sebuah kilang makanan bertaraf antarabangsa di daerah klang ni. kalo sy ckp nama kilang tu kang, tak sedaplah pulak kan. sebab kilang tu pun, antara pembuat pizza base terbesar di dunia. walaupun sy cuma ditugaskan untuk promote e book ni, bukan sy yg tulis e book ni, tapi x bestlah kalau sy reveal tempat keje sy tu kan.

eh apa yg saya melalut ni.

sebenarnya nak bagitau yg margin keuntungan untuk perniagaan berasaskan roti ni (pau, bun dan pizza base) adelah sgt tinggi (bos sy mmg kaw kaw kira duit hari hari ^o^).

dan itu jugalah yg diakui oleh encik hairul penulis e book ni.. margin keuntungan blh cecah 3kali ganda tau!

dengan adanya ilmu dan pengetahuan tentang pembuatan pizza, pau dan bun ni, anda blh mulakan bisnes dr rumah!

yg penting, lepas ade ilmu, bertindak segera dan beli mesin mesin yg sepatutnya.. kan?

macam makcik sy kat kuala pilah, walaupun tak bisnes besar besaran (ambik tempahan buat doorgift je), tapi dia buat jugak roti untuk makan sendiri, dan uwan sedara sy yg dah bertahun tahun tak makan roti, akhirnya dpt juga rasa makan roti (sbb mak mertua kepada makcik sy tu tak nak makan roti yg dibuat dek kilang kilang roti ternama tu.. tak taulah kenapa... pernah terjumpa apa apa kot dlm bungkusan roti tu, so terus jd fobia nak makan roti ^__^)

kan ke dah dpt pahala buat fardhu kifayah tu...

so kawan kawan, apa tunggu lagi! klik je sini ha : Pakej Lengkap Video Bun, Pau Dan Pizza Style Hotel"

mulakan 'klik' pertama anda!!

^___^

Ahad, Januari 06, 2013

promosi tudung bawal sofwah, bawal sarah, bawal shakeela

-frens sume yg view post ni, jom share link.. tinggalkan link frens kat ruangan comment ye, boleh saye singgah balik blog frens ^_^-

salam and hai kawan kawan ^_^

ada antara kawan kawan yg nak menambah koleksi tudung tak?

mempersembahkan.................



kwang kwang kwang....

walaupun hari raya aidilfitri adelah lagi 7 bulan, tapi tak salah kan kalo kawan kawan beli siap siap? selain daripada bergaye di hari lebaran, tudung bawal dengan rekaan terbaru ni jugak boleh kawan kawan gayekan sempena :

1) company dinner.. awal awal tahun ni rasenye banyak jugak company yg nak buat annual dinner kan

2) kenduri kahwin.. sekarang ni bukan time cuti skolah je ade kenduri kahwin, bila bila masa pun ada

3) nak bergaye p koje.. lagi lagi kalo yg kerja bidang yg memerlukan korang bergaye sakans... ^__^



macam macam pilihan ade...

so kawan kawan ape tunggu lagi, kalo berminat rembat lah selai dua.. kalo beli online kat sini, ade diskaun 10% lagi...

klik klik je kat banner bawah ni k ^__^

Sabtu, Januari 05, 2013

promosi DVD belajar hukum Tajwid ^_^

salam and hai kawan kawan ^__^

kali ni, saya nak bawakan ke pangkuan laptop kawan kawan,

1 DVD yg boleh membantu kawan kawan dalam memantopkan lagi bacaan tajwid kawan kawan.

inilah dia DVD nye ^___^

DVD ini dihasilkan oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Mohd Asraff Ayob Al-Hafiz yg berpengalaman dalam mengajar membaca Al Quran dengan tajwid yg betul di samping masih lagi berlagu merdu.


 


Bukan nak merdu sgt sampai org yg mendengar tu jd khayal pulak kan, tapi bila kita membace Al Quran dgn merdu ni, kite sendiri yg akan rasa seronok nak baca dan baca dan baca lagi. Macam ketagih ^__^

yg penting, Tajwid nye kena betul tau kawan kawan ^___^

kalau salah Tajwid nanti, lari pulak maknanya. kalau lari yg terus jd opposite maknanya, kan ke dah membahayakan iman kite tu kawan kawan ^__^

saya tau ramai di antara kite yg nak belajar hukum Tajwid dengan betul tapi kekangan masa lah pulak kan kalo nak attend kelas. nak belajar sendiri sendiri melalui buku (baca dan cuba sebut tajwid tu ikut ejaan) takut jd lain pulak nnt kan. lagipun orang kata nak belajar ilmu agama ni seeloknya berguru ^__^

jadi disebabkan kekangan kekangan itu, niat tu dipendam dan pendam dan pendam.

lama lama lupa!


saya pun penah alaminya kawan kawan oi... hehe

so skarang ni dengan takdir Allah, menemukan saya dengan DVD Bacaan Tajwid yg dihasilkan oleh Ustaz Asraff ni, dan sekarang sy promote kan pada kawan kawan pulak, mana lah tau kan, dapat memberi manfaat kepade kawan kawan dengan izin Allah...

jadi kalau kawan kawan berminat, jgn segan jgn silu, dapat DVD ini tau!

selamat bertajwid secara berguru!! ^____^
 

si pengadu domba

Korang tau tak apa maksud mengadu domba?
Di dalam kamus dewan pelajar yg aku jumpa linknya dari laman web DBP, mengadu domba membawa maksud melaga lagakan dua atau lebih pihak supaya bermusuhan antara satu sama lain.
boleh klik klik sini untuk maklumat lanjut ^__^
Iyeitulah, orang yg suka mewujudkan suasana tidak harmoni di kalangan masyarakat sesebuah organisasi. Kalau kat kampong kampong, mungkin tujuan pihak yg membuat onar dengan mengadu domba ni adelah untuk mendapatkan kuasa menjadi ketua JKKK misalnya.

Kalau kat sekolah, mungkin tujuan pihak yg membuat onar dengan mengadu domba ni adelah untuk mendapatkan kuasa menjadi ketua geng yg glemer misalnye (hehe)

Kalau kat tempat koje, mungkin tujuan pihak yg membuat onar dengan mengadu domba ni adelah untuk meraih simpati supaye kalo die kena tarok pasal hal koje dengan pihak atasan, maka orang akan igt dia tak buat salah sebaliknye pihak yg diadudombakannye tu yg buat salah, dan pihak atasan yg buat keputusan kata dia salah tu sebagai sebenarnye yg bersalah? Hehe pening tak baca ayat aku?

Ada sesetengah orang suka untuk tidak mahu mengaku kesilapannya. Mungkin faktor usia dan pengalaman kerja berbelas tahun dalam bidang yg sama tapi masih melakukan kesilapan akan membuatkan manusia menjadi sebegitu, tidak mahu mengaku kesilapannya. Dia akan mencuba dan terus mencuba mencari jalan untuk menampakkan yg dia tidak bersalah dalam sesuatu hal, walaupun ternyata dia memang bersalah. Dia akan mencuba dan terus mencuba menampakkan yg pihak yg ingin diadudombakannya itu sebagai seorang yg bersalah walaupun ternyata si polan itu tidak bersalah (dan si polan itulah yg pun telah terdetect kesalahan si pengadudomba ini). Dia akan terus mencanang ke sana ke mari dan mengatekan yg dia tak salah, bende tu boleh dicover, kenapa nak kecoh kecoh, si polan tu memang suka kipas bos dan sebagainya. Dan lebih sadis bila mana, ada ketika ketikanya, si pengadu domba ini boleh mintak tolong si polan yg dikutuknya tadi tu jadi cable untuk urusan peribadi pulak.

Owhh.. sungguh berhati botol plastik cap polyethylene terephthalate yg harus digunakan sekali sahaja dan kendian jangan di recycle recycle… =c
Sikap sebegini, yg suka ulang dan ulang dan ulang kesilapan, dan kendian cover (dan mintak pulak org lain pun turut tolong coverkan dia), kendian tak mengaku silap tu adelah satu kesilapan (sebab dan dimanjakan dengan sikap orang tolong coverkan dia), dan lepas tu mengadu domba si polan yg taknak tolong cover dia, dan siap listkan lagi few other names yg katenye dengan orang orang ni pun kite kene hati hati semata mata sebab orang orang tu obviously geng-makan-tengahari dengan si polan tadi tu, adelah satu sikap yg tidak baik ye kawan kawan….. ^#^

Adakah maknanya, bila aku pun bergelak ketawa bertepuk tampar dengan si polan itu atau dengan geng-makan-tengahari si polan tu, atau bila mana aku lepak lepak kejap kat meja si polan tu atau meja geng-makan-tengahari si polan itu, maka, aku juga termasuk dalam golongan yg korang kene hati hati jugak?

Kalau kau tak suka si polan, tolong jangan mencuba mempengaruhi aku supaya tak suka si polan juga. Biar aku buat kerja aku dan kalau aku akhirnya nanti akan alami sendiri perasaan kurang senang atau tidak suka dengan si polan itu, biar aku alaminya sendiri. Jangan asyik ulang dan ulang dan ulang kata kau tak salah dan si polan tu suka kipas bos.
Mengikut kajian (maaf, takde sumber rujukan), bende tak benar tapi kalau asyik diulang dan ulang dan ulang, pihak yg tak tau apa apa yg mendengarnye mungkin akan termakan kata kata itu dan akhirnya benda tak benar tu diterima pakai umumnya sebagai benar. Sebab dah disogok hari hari akan kata kata itu, maka otak kita akan tune that kata kata sebagai benar. Jadi adalah sangat penting untuk kita mempergunakan akal fikiran kita sebaik baiknya dalam mengekstrak, menilai dan menerima  sesuatu kata kata itu ye kawan kawan.. ^#^
i am a full time muslim and i dont have time to listen to ur aduan domba ^_^
One thing yg aku always believed, kalau seseorang  tu boleh kutuk si A depan kita, tak mustahil dia boleh kutuk kita depan si A pulak nnt…

Assalamualaikum!

Jumaat, Januari 04, 2013

ebook mulakan bisnes : bisnes cetak t shirt yang menguntungkan!!!




salam kawan kawan ^_^ hari ni mcm mana keadaan kawan kawan? harap harap sampai ke petang ok lah kan.. kali ni saya nak promote 1 ebook ni, yg kalau kawan kawan nak mulakan bisnes secara kecil kecilan, saya rasa kawan kawan blh try ni. bisnes CETAK T SHIRT!

especially kalau kawan kawan tinggal di area yg berpotensi untuk mendapat tempahan t shirt such as :

1) dekat ngn IPTA. budak U salu je nak buat t shirt fakulti la, t shirt kosmet la, t shirt dormmate la, t shirt grupmate pun ada... (saya la tu slh sorg yg mase kat U dulu suke sgt cadang kat presiden apa apa kelab yg saya masuk 'jom buat t shirt rasmi jom!' hehe)



2) dekat ngn skolah. ni ada 2 potential grup, 1 budak2.. 1 lg mak budak.. cikgu la tu maksudnye.. hehe mcm husband sy, seorang guru, dan dlm setahun, sy tgk die dpt t shirt kelab guru la (beli, bukan dpt free huhu), t shirt kejohanan sukan la, t shirt main bowling la.. macam macam lg la..
kalo bebudak pulak, kekadang ada yg dah ada peel macam bebudak U, macam nak buat t shirt kelas la (pastu kat belakang t shirt tu cetak nama sorang sorang ^_^) dan ade jugak member sy yg buat t shirt gengmate diorang...

3) tak dekat dgn apa apa institusi pun.. tapi kalo kawan kawan dah ade ilmu, kendian ade alatan yg betul, dan dgn promosi yg betul, (dan dah tentulah dgn penawaran harga yg betul juge ^___^), org yg jauh dr kawan kawan pun insyaAllah akan tempah t shirt dr korang..

so jomm..... klik je salah satu daripada dua banner kat atas tu untuk maklumat lanjut... ^___^

Khamis, Januari 03, 2013

cara cara membeli rumah subsale - part II

-frens sume yg view post ni, jom share link.. tinggalkan link frens kat ruangan comment ye, boleh saye singgah balik blog frens ^_^-


Ok, jom kite sambung part II of cara cara membeli rumah subsale ^__^


Financing (atau di Conventional Bank dipanggil Loan) Application

ok. dalam episod yg lalu (macam drama pulak), aku ade senaraikan list of docs yg bank required yg mana contoh yg aku bagi tu adelah untuk kes aku. lain bank lain peelnye kan.

at the time yg bank ni in-progress of processing my financing application aku tu, bank islam officer tu juga ada mendapatkan title rumah yg aku nak beli ni dan title tu hanya boleh diperoleh di Pejabat Tanah sahaja. tajuk dokumen tu 'Catatan Carian Persendirian' yg ade mencatatkan maklumat rumah yg aku nak beli tu mengikut spesifikasi Pejabat Tanah (nombor plot, kawasan, etc etc) yg aku tak faham sgt hehehe cuma yg aku tau, dokumen tu kena ada. mesti ada mase nak apply financing. caj yg dikenakan oleh pihak Pejabat Tanah untuk carian tu adalah RM60 tapi bijaknye bank islam officer ni, dia caj aku RM150 dan bila aku mintak resit atas nilai tu sbb aku nak claim balik kat lawyer, dia kata 'ni takde resit sbb ni personal'. mase tu aku macam 'ape ke bendenye personal? tak faham...' tp pas dah tengok nilai wang kena bayar yg tertera kat bawah dokumen tu, barulah aku faham... inilah dia bank islam officer...... tapi yelah, takkan sebab nila setitik kita nak rosakkan susu sebelanga kan. so aku cuba menganggap yg lagi RM90 tu upah dan duit minyak motor dia nak ke Pejabat Tanah tu walaupun balik umah tu aku nyumpah nyumpah kat laki aku sbb kene ketuk RM90 tak memasal. hoho.
lepas dah buat financing application dan bila mana aku dah berjaye mendapatkan financing daripada bank berkenaan, aku diberi 1 surat yg diberi nama Letter of Offer (salu orang panggil LO). Jadi dengan LO ini, membolehkan aku dengan yakinnye untuk proceed for the next agenda dalam urusan pembelian rumah subsale yg aku idam idamkan tu hehe.
LO tu kene ditandatangani oleh pemohon dan dipulangkan semula kepade pihak bank tak silap aku dlm mase seminggu cam tu la. then branch bank tu akan hantar ke HQ dia pulak. financing application aku lulus di kala aku sedang bergelut dgn chicken pox.. sadis sgt kan.. so abg la yg tolong p jumpe bank islam officer tu sbb aku habaq kat dia 'sy kene chicken pox ni, encik ok ke kalo sy p office encik? sy tak kisah' dan dia terus terketar ketar ketakutan sbb takut terjangkit chicken pox tu kata 'takpelah.. mintak husband u act on behalf'. hehe. so abg pun p la maghrib maghrib tu anta ke bank islam klang sebab aku ckp kat bank officer tu laki aku abis skola kul 6.35pm, so by 7pm kot baru sampai klang, tu pun kalo atas jambatan kota tu tak jem la. dia kata takpe sbb nak kene submit ari tu jugak. hoho.
mase submit LO yg aku dah sign tu, aku kena sertakan sekali wang yuran untuk pendaftaran wasiat rumah tu. nilai kena bayar tu was RM350. Takaful Malaysia yg buat dan mase tu barulah aku tau Takaful Malaysia tu is one of Bank Islam's subsidiary.
 

 *tutoran percuma ^_^* : kalau kat conventional bank, ie dipanggil loan. macam aku ambik Islamic bank, ie dipanggil financing. tau tak ape beza loan dgn financing? bezanya, loan bermaksud  korang pinjam duit dgn bank (loan=pinjam), dan rumah yg korang nak beli tu akan dicagarkan kepade bank. while financing = pembiayaan, di mana pihak bank membeli dulu rumah tu drpd pemilik lame (utk kes rumah subsale la, kalo rumah baru bank beli dulu drpd pemaju perumahan) dan kendian bank jual pulak rumah tu pd korang pd harga jual yg bank telah tetapkan yg bermaksud bank akan ambik untung daripada beza harga belian dan harga jualan tu. bukan macam conventional bank yg ambik untung drpd riba yg dijana melalui tempoh peminjaman wang. means, dlm Islamic financing, akan ade extra agreement yg kite kene sign, yg mana ikut pemahaman aku, sbb tu lah Islamic financing ni sedikit mahal berbanding conventional loan. tapi takpe.. yg penting halalan toyyiban ^__^


so ok! tu selingan sahaja ^__^


oh ya. lupa nak nyelitkan jugak bahawe, mase aku p kat bank utk financing application tu, bank islam officer tu ade buatkan satu rough calculation sekiranya aku berjaye buat financing dgn diorang. dalam calculation tu, dia akan masukkan current loan/ financing yg aku ade tanpa mengambil kira tanggungan tanggungan yg lain. hasilnya, jumlah hutang nanti mesti tak cecah 50 to 60% of total basic salary. igt igt lupa pulak berapa percent dia ckp aritu, sebab aku kan koje swasta, so bank officer tu pun tak cite detail sgt la. cuma dia just bagi reminder pasal bende ni akan direview oleh HQ dia. CCRIS dan CTOS pun akan review jugak. aku tak risau sgt bab rekod penghutangan aku ni direview oleh pihak yg berkenaan sbb hutang yg tinggal skarang ni cuma financing kereta je. Jadi aku rase dah patut sgt aku mulakan pembayaran hutang baru…..

 
lepas dah dapat LO, kite akan chase lawyer yg kita dah assigned utk buat Sale and Purchase Agreement (ada orang panggil shortform as S & P, ada yg panggil SPA). macam aku, lawyer yg buatkan S & P aku adelah lawyer yg dicadangkan oleh agent bengong tu yg based kat shah alam. Mase aku p buat discussion dgn pihak bank islam, deme cadangkan supaye aku gune lawyer bank je utk buat S & P tu, supaye :

1) memudahkan dan mempercepatkan urusan sbb kedua dua perjanjian (S & P dan Loan Agreement) diuruskan oleh lawyer yg sama.

2) most likely dapat diskaun sikit kot. yg tu aku tak sure sbb pasal duit ni, susah nak jangka.

3) sure sure lawyer bagi pihak aku dan lawyer bagi pihak vendor (tuan punya rumah yg aku nak beli ni) adalah 2 entiti yg tidak sama hehe maka memudahkan urusan tuntutan, ketidakpuasan hati dan sebagainya. macam kes aku skarang ni, lawyer aku dan lawyer vendor adalah orang yg sama, jadi ada conflict of interest kat situ. kejap kang macam dia bela aku, kejap kang macam dia bela vendor. jadi hak kita sebagai pembeli tak terpelihara sepenuhnya.


lepas dah diberi rough explanation by the bank officer dan after googling some info, aku and abg memang dah decided nak guna lawyer bank untuk buat S & P, dan lawyer bank tu pun dah siap call aku tanye nak tak diorang ambik kes aku. aku mintak diorang bagi sebutharga dulu tapi malangnya sampai ke sudah tak dihantarnye.

at the same time, aku bgtau jugak pada agent bengong tu yg aku nak guna lawyer yg bank recommend instead of lawyer yg dia recommend. punyelah hangin dia, macam satu kemestian pulak aku kene guna khidmat lawyer yg dia suggest tu. dia boleh kata ‘ala tau kenapa bank tu suggest lawyer diorang? diorang dpt portion la tu’. boleh? so what? ade aku kesah ke? macam lah ko tu suggestkan lawyer tu, ko tak dpt portion... dalam pade aku menyampah menyampah tu, aku akur jugak la sebab harap bile aku tak berkeras nak guna lawyer lain, cepatlah sikit progress penyiapan S & P tu nanti. tapi nan ado jugak la...

so end up, S & P aku dibuat oleh lawyer yg berinitialkan RNA ni.

aku tak pukul rata mengatakan sume lawyer adelah tidak boleh dipercayai ye kawan kawan ^_^ adik ipar aku sendiri seorang lawyer.. tapi, based on my experience ini, kalau aku boleh lakukan sesuatu tanpa khidmat lawyer, akan ku ikhtiarkan hoho

nama penuh dia korang boleh cube google la, boleh jumpe kot. dan baik buruk lawyer ni akan aku ceritekan di kendian ari hehe.

Property Valuation Report


dlm mase yg sama, pihak bank telah mencarikan property valuer utk anggarkan value umah tu. kirenye, kalo katekan pihak valuer kata nilai rumah tu sebenarnye tak cecah 134K, katekan dia kate nilai rumah tu sebenarnye cuma 124K sahaja, so financing aku yg bakal diluluskan adelah 90% daripada 124K sahaja la. diorang akan revise balik LO tu berdasarkan report yg dikeluarkan oleh pihak property valuer. tapi kata bank islam officer tu, salunye nilai yg property valuer tu bg takkan lari dari nilai yg tertulis dalam Letter of Offer to Sell Property yg kite signed mula mula skali mase decided nak beli rumah (yg aku signed dgn vendor aka tuan rumah lama tu). dia kata tu semacam satu syarat bile kite nak beli subsale property kat Malaysia ni. SOP deme dah letak macam tu, so ikutkan saje la.
no such thing as free valuation ye kawan kawan ^__^


macam kes aku, actually harga bukak yg vendor tu letak was 145K, then aku mintak kurang through agent  bengong tu dan dia kata vendor kasi 135K je. actually aku tak expect pun kurang 10K mungkin sbb aku first timer kan, jadi aku expect dpt kurang 4K 5K camtu. so bile die bagi kurang 10K, aku jadi semakin berani untuk mintak lagi kurang. hehe. bukan nak jadi ibarat diberi betis nakkan paha, tapi yelah, kalau ada ruang dan peluang nak berjimat, kenapa tidak kan? selepas beberapa jam kendian, sms aku dibalas oleh agent bengong tu (seolah olah dia takes time nak berbincang la konon dengan vendor tu) dan dia kata 'vendor kata last 134K je, sbb ni groundfloor' hoho. yo lah yo lah. sebab bila aku calculate balik nilai 135K tu bahagi kaki persegi rumah tu, kire standard la kot utk apartment value. so bila dapat 134K tu, alhamdulillah la.


jadi, aku pun tak sure kalo misalkata aku tak pandai nak nego pricing, dan aku terima je bulat bulat nilai 145K tu, mungkin property valuer tu akan buat report dia dengan nilai 145K jugak kot... hehe

untuk valuation process tu, aku kene tarok RM640. mintak diskaun, tak dapat walau sesen pun. hampeh sgt valuer company yg bername Transasia ni, untuk nama penuh korang boleh klik klik google hehe. pastu pulak, bila aku kata nak bayar through money transfer, ade ke patut staff dia yg handle kes aku tu bagi nombor akaun personal dia? aku mintak no akaun syarikat dia kata takda, so aku kata takpelah, jumpe kat bank islam klang la nnt sebab ofkoz la aku sgt tidak percaya. pastu budak valuer tu macam bengang kot, so dia kata dia tak free at the time yg aku suggest utk jumpe kat bank islam klang tu. so dia passkan report tu pada bank islam officer tu, tapi meletakkan syarat ‘report tu takkan release selagi puan tak bayar ye’, boleh? macamlah aku ni ade ruang dan peluang nak buat cam tu. aku pun tau mestilah kene bayar dulu baru dapat report. apapepun, terima kasih banyak banyaklah Transasia wei, tolong valuekan rumah tu sama dengan nilai yg aku submit kat bank.
ok penat taip panjang panjang. untuk kisah selanjutnya, nanti aku story kat part III plak eh (entah bila tak tau huhu)