Khamis, April 25, 2013

Kerja dan Peningkatan Tahap Kerjaya


Hari tu aku sembang sembang dengan slh sorang staff aku. Bende yg jarang jarang aku buat. Bukan menyombong tapi aku memang berat mulut kalo tak bersebab. Kalau kena dengan kawan yg sekepale yg maksud aku memang kategori se-geng dengan aku, barulah aku jadi becok. Kalau tak caya boleh tanya Yah Lani and Yan, bestfrens aku kat UPM dulu yg becok tak becoknye aku ni. Cuma kat tempat keje ni, aku memilih untuk lebih menjadi pendengar. Bukan kat sini je, mase kat f*b dgn mase kat c*r*b*s pun aku camni.. mase kat b*st* dulu je aku masih banyak ckp dengan staff.. mungkin sebab mase tu aku baru masuk ke  alam pekerjaan kot…

Menceceh plak hehehe ^_^

Aku tanye staff aku ni whether dia ade pegi mana mana interview ke recently. Terkejut la budak tu kan, yelah dia mesti igt aku ni nak korek rahsia dia ade pegi interview ke tak sebab recently die kerap mc dan ambik cuti, dan aritu bos aku ade la interview die tanye die ade problem ke ape ke kan sbb kerap cuti. Mula mula dia kata takde then lepas tu sikit sikit barulah dia bukak mulut bagitau yg dia adelah jugak pegi interview barang sekali dua…

Aku tak kisah pun kalo bebudak ni nak pegi interview sbb diorang sume grad U. so aku memang tak expect lah diorang keje sebagai QC Asst untuk lebih dari 2 tahun. Lagipun diorang sume bujang dan anak dara lagi, ke mana campak pun tak susah lah sebab boleh gamble je survive. Tak payah risau nak pk komitmen pada keluarga.

Tahun lepas, ade sorg QC Asst aku ni, grad dlm bidang microbiology dr IPTA. Die dh keje kat kilang ni ade dlm 7 8 bulan camtu la. Dpt post Microbiologist untuk 1 kilang ubat kat Sepang sana.. So dia pun tender lah resignation letter sebaik sahaja org sana offer die kerja pada hari die pegi interview. Bagaimanapun, oleh kerane masalah ketidakcukupan staff pada ketika budak QC Asst tu nak resign tu, maka bos aku pun telah memujuk rayu dan mengeluarkan ayat dengan bunyi begini : “akak suke Limah (bukan nama sebenar) keje sini, Limah ade potensi, kalau sebab dapat higher post kat sana yg Limah nak berenti, akak rase tak perlu, sebab tak lama lg kite memang nak set up lab microbe kite sendiri. We have planned about it. Akak memang nak naikkan Limah untuk post tu nanti”

Ape yg aku rase mase dengar bos aku ckp mase tu adelah, tidak baik, tidak baik dan tidak baik!

Kenape nak sekat peluang orang lain maju dlm karier diorang, semata mata sebab kau takut kau sendiri susah sbb nak cari org baru yg tak sure lg boleh buat keje ke tak? Bagilah budak budak yg ade degree ni rasa kerjaya yg setimpal dengan kelulusan diorang. Lainlah kalau diorang sendiri yg willingly nak stay kat sini sebab memikirkan faktor tempat tinggal, pengangkutan dan sebagainya kalo diorang pindah tempat keje baru. Tapi kalo diorang takde masalah dengan benda benda tu, dan even diorang menunjukkan betape diorang insist nak tinggalkan tempat ni tingkatkan kemajuan kerjaye diorang, kenapa nak sekat kann??

Yg lagi aku tak faham adelah, bos aku tu sendiri pernah keluar parti dari kilang ni dan bekerja dengan kilang lain sekejap, then balik semula ke kilang ni, which she mentioned about die klua sbb nak mencapai target dlm kerjaya dia yg die dah set to get at certain certain of age, yg mana dia tak dapat capai mase die kat position lame die kat kilang ni. So that is why lah die resigned and keje kat tempat baru tu dan x sampai stgh tahun, kembali semula ke sini. Dia dipanggil pulang ke sini atas sebab x jumpe kendidet yg sesuai utk jawatan bos kat department aku ni. Tapi samada dia pulang ke kilang ni semula sebab dia ‘tak berapa nak boleh’ keje kat tempat baru tu ke, atau dia memang sayangkan kompeni ni yg penah x nak naikkan pangkat dia ke level yg dia target tu, tak taulah aku kan… tu different stori....

Tapi yg aku nak tekankan kat sini, dia penah klua dr kilang ni, resigned, sbb katenye nak capai target dlm laluan kerjaya dia…. So as to that girl, takkan nak jadi QC Asst bertahun tahun walaupun ade peluang depan mata utk upgrade karier dia kan? Janganlah menjanjikan kerjaye atau kenaikan tahap kerjaye yg belum pun wujud dan sampai skrg ni, selepas hampir setahun budak tu resign, masih lagi tak wujud wujud jawatan Microbiologist yg dia penah ckp kat budak tu. Teruk kan? Unless kalo macam ade seorang staff aku ni yg ade degree tp masih dgn post supervisor dia, dia ade sebab sendiri sbb dia dah kahwin dan beranak pinak kat sini.. laki dia pun org sini so aku faham kesukaran yg dia akan hadapi kalo dia pegi interview dan dapat keje baru yg tak tau lagi kat mana lokasinye….
 
Sekadar luahan rase aku yg memerhatikan ni... aku? Aku memang takde target nak naik ke level bos aku ni.. aku ade target sendiri in life.. manage my own food business is 1 of it.. but to be a manager of other people's food business, soooo not me ^_^

Isnin, April 22, 2013

saya pilih Malaysia!! ^__^


Dah lama aku tak tulis pasal benda lain.. Asyik buat post pasal ketidakpuasan hati kat si roslan kontraktor yg gharar tu je kan. Stress aku bile terigt ape yg dia buat kat umah aku. Memang hampeh. Aku ulang, aku takkan terima keghararan muamalat die ngn aku. Sampai mati!

Ok dah cukup dan aku harap aku takkan bebel lg pasal dia. Pengajaran untuk aku bile deal ngn kontraktor umah ni is not to pay full pay at the first place. Bayar seminimum mungkin supaye die lebih faham erti nak siapkan umah klien dgn lebih cepat.

Ok kali ni dah gebang pasal politik sikit. Musim politik kate kan.. so haruslah join same bercakap pasal politik kan. Barulah namenye up to date hohoho bukan fesyen je yg kene up to date *walaupun aku tak penah kesah fesyen aku up to date ke tak kan* tapi bab politik ni haruslah kite ambik pot jugak. Jgn jadi warga yg apa-apa-pun-boleh nanti tak pasal pasal kampong tergadai. Aku ckp camni sebab aku sentiase igt lagu anak kecil main api yg wajib dinyanyikan setiap hari Isnin mase kat mrsm dulu..

Few points aku pasal politik..

1.       Video pokcik yg dikatekan menyerupai mustafa ali.. tanpa siasatan, tanpa soal selidik, pokcik mustafa dibiarkan bebas lepas turun ceramah dan sebagainye.. sorry to say, aku ade view cut-scene of the video sbb ade blogger yg attached dlm blog deme.. and sooooo much into nak muntah darah sebaldi penuh!! Tokguru hadi taknak proact supaye siasatan dibuat tu yg aku paling musykil tu.. pokcik nik ajis taknak  proact tu aku tak heran sbb die kan mcm dah masuk fasa selepas fasa emas ieitu fasa ny*ny*k.. jadi maafkan sajelah..
dulu bab hasan ali ngn nasharuddin kemain proact lagi team team PAS tu.. padahal hasan ali perjuangkan tentang kes melayu murtad dan nasharuddin pulak kesnye sbb die p mekah ngn PM.. terus kene sack.. ni video seks ok.. siasat la dulu.. letak jawatan dulu pun takpe baru nampak gentle.. kalo tak bersalah, polisi parti membenarkan dia menjadi ahli semula..

sedangkan surah al hujurat ayat 6 dah kate :
 
apabile dtg sesuatu berite yg dibawa oleh org fasik, maka selidikilah berita itu.. bukan mcm yg si rafizi bulat tu kate, bile dtg sesuatu berite yg dibawa oleh org fasik, maka hendaklah kamu tolak berite itu.. ish ish ish… suka suka hati je nak seleweng ayat quran.. oh ok, bukan seleweng, tersilap kot… oklah aku anggap rafizi tersilap mentafsir ayat quran.. so mintaklah maaf bile ramai org yg dah menyedarkan dia tentang kekhilafan dia tu.. tapi ade kau nak mintak maaf?  


2.       DAP nak guna logo PAS utk PRU13 nnt.. tooooo scary pade aku.. sbb, bayangkan pakcik makcik tua kat kampong kampong yg mungkin tak tau membace, tapi kenal logo, datang mengundi, nampak logo bulan, terus pangkah.. padahal yg dipangkahnye tu org DAP.. pakcik makcik tu tak reti membace name yg dipangkah tu name cina.. sape nak jawab? Harus diigt, bukannye DAP ank collaborate dan merge parti dengan PAS, diorang cuma nak guna logo hari mengundi tu je nanti.. 
 
       Sgt tak faham aku bile ramai penyokong tegar PAS yg tak nampak bende ni.. mcm pokcik nik ajis kata, ibarat rezeki bergolek bila DAP nak guna logo PAS utk hari mengundi nanti, dan dia ibaratkan ini bererti DAP sudah rapat dengan Islam.. oh goodness!!!! Tapi as I said earlier on, pokcik nik ajis tu dah masuk fasa selepas fasa emas.. jadi aku abaikan sajelah ape yg dikatekannye.. Cuma yg aku takuti, pengikut tegar lagi taksub dia yg akan takes his word as true.. lepas hari mengundi, undian yg dibuat atas logo PAS tapi bernamekan calon cina india DAP akan dikira sebagai undi DAP.. bayangkan ape yg akan jadi? Pk pk kan sendiri…
 
      Terigt aku mase pilihanraya kampus dulu.. ade sorg kakak pro-mahasiswa ni, dtg jumpe aku kat bilik untuk promote calon pro-mahasiswa.. kakak tu bertudung labuh.. bawak poster calon pro-mahasiswa yg merupakan seorang cina.. kakak tu ckp ‘ni org kite, takpe, boleh undi dia’ speechless aku mase tu.. betulke die org kite? Ape definisi org kite tu pade akak? Rase nak tanye je macam tu kat kakak tu mase tu.. itu pilihanraya kampus, cite 10 tahun lepas.. skrg, jd kat PRU.. sedih aku… sedih…
 

3.       Pokcik anwar yg tak abis abis menjadikan modal ketirisan dan isu korupsi dalam kerajaan sedia ada untuk dia meraih undi bagi membolehkan impian dia menjadi PM terlaksana. Oh pls pokcik anwar, come on la… byk benda yg dah berubah skrg. kerajaan kite dah improved a lot, byk benefit yg rakyat dapat, I guessed they have learnt a lot from the passed GE yg diorang tak boleh suka suka ati nak bagi janji kat rakyat then for the 5-years-term, diorang tak buat keje.. it is not that way anymore, dulu mungkin ye, sbb kat kawasan aku ni dulu memang ADUN UMNOnye dulu tangguh janji dr PRU ke next PRU that finally lead to kejatuhan kawasan aku ni ke tangan PAS.  hanya org yg taksub dengan pokcik anwar je yg tak nampak improvement yg berlaku skrg. Me personally think, dengan kerajaan kite skrg yg dominant by malay muslim, dalam keadaan yg I can practice Islam very well and tanpa halangan can go to the utmost of the Islamic stage that I want, ade dasar yg membantu melayu khasnya dan bumiputera amnya, and with lot more reasons yg justifiable, I don’t need and don’t tend to change the federal government…. BIG NO!!!
      Oh ya, by the way, I am in the midst of reading the thick book of Memoir Tun Mahathir Mohamad, aka Doctor In The House.
 
      Worth reading.. byk yg kite tak tahu yg Tun Mahathir tak pernah cerita in public. From my very own personal opinion, Tun M was indeed wanted pokcik anwar to replace him.  dia nampak pokcik anwar ade karisma dan kredibiliti untuk ganti dia.. tapi sebenarnye, dia, Tun M dan kite sume, sudah kene tipu daaaaa dengan perwatakan warak dan karisma pokcik anwar… sesape yg rase rase nak beli dan bace buku tu, jangan berlengah lagi. Sesape yg masih atas pagar pun disarankan bace buku tu… sebelum PRU ni… strongly recommended!!

3 long points ni dulu kot.. nanti kalo ade mase, aku tulis lagi opinion aku pasal politik…

Semoga Allah merahmati dan menyelamatkan Negaraku yg tercinta ini daripada agenda agenda jahat mereka.. amiinn amiinnn ya Rabbal Alaminn….
 

Khamis, April 11, 2013

makanlah kau duit haram tu roslan oi...

fast review ...

aku memang teramat bengang tahap tak dapat diluahkan dengan kata kata dah ni kat si manusia yg kononnye ustad tu... si roslan yg gharar. giler ah dia tu. berani sungguh makan duit haram. memang tak sayang anak bini bg anak bini makan duit haram. duit ambik, siap remind supaye laki aku tak lupe bayar balance 500 yg dia mintak tambah lepas work order agreed, dah tu keje untuk tambahan nilai 500 tu dia tak buat, blh?? compensation aku yg kau delay siapkan umah ni mcm mana nak kire?? 2 bulan kau delay... 2 prospect tenant aku cabut sbb x nak tggu... sedangkan kau janji siapkan dlm mase 2 hariii??? kau ade pk tak kerugian yg aku tanggung?? kalau kau tak berjanji 2 hari, aku tak tuntutlah kau siapkan dlm mase 2 roslan oi!!!

tak pernah aku jumpe syaitan yg bertopengkan gelaran ustad mcm ni. memang aku tak halalkan dan memang kau tanggunglah akibat makan duit haram ni roslan telok gong oi!! dan masih lg dia buat, laki aku call mlm lepas kami p tgk umah tu, dia tak angkat, 2 kali laki aku call dia tak angkat, padahal laki aku dah ade kat area umah dia mase tu, nk jumpa dan slowtalk kenapa dia buat keje mcm taik tu. sbb ape aku kate keje mcm taik? pintu bilik yg dia kata baru, adelah pintu 2nd hand! aku tau sgt sbb pintu tu ade latch yg tak sama pd kedua dua pintu... tak taulah kalau kau ni baghal sgt p beli latch yg berbeza utk 1 job yg sama.. dah tu dekat daun pintu ade latch, dekat bingkai pintu takde tmpt masukkan latch tu.. ape jadah???? then dekat bahagian tombol, ade kesan umpil.. pintu baru ape yg ade kesan umpil?? obvious... pintu bilik air dia p tukar yg jenis lipat tu, walaupun aku tak suruh tukar sbb dengan pintu lama yg jenis daun tu, takde masalah sempit pun kat bilik air tu.. itu pun pintu 2nd hand.. aku tarik dgn lemah lembut, terus tercabut tempat penarik tu... warna buruk memang obviously menunjukkan itu pintu lama.. skru tak lekap betul sbb tu bila aku tarik walaupun lemah lembut, terus pemegang tu tercabut... mls nak ckp yg aku ni anak carpenter.. bapak aku buat rumah sume sorg sorg.. kukuh rumah kampung bapak aku ni smp skrg dh berpuluh tahun.. sbb tu aku kenal sgt mane brg 2nd mane brg baru... kau ni roslan!! memang buat keje mcm taik!!!

and he did not reply call laki aku at all for 2 days. after 2 days baru msg, ok diulang, msg, bukan reply call, just hantar msg, bgtau tinggalkan kunci ngn nota atas meja dia nnt for things yg kami tak puas ati tu. ade ke patut? gile punye manusia. kau mintak duit blh call, bila customer tak puas ati, kau msg2 suh tinggalkan nota camtu je????? kenapa tak tunggu laki aku masuk keje and u all meet up? sbb kau memang suke makan duit haram kan roslan oi!! sbb tu kau elak elak je drpd jumpe laki aku... anak haram.... bengang aku ni bengangggg!!!!!!!!