Khamis, Oktober 29, 2009

entry sedih terkenang peristiwe seminggu yg lalu...

pernahkah anda berdebat dgn suami tersayang tentang isu politikus yg mane perdebatan itu akan berakhir dengan suami anda diam tanda tidak setuju dengan hujjah anda?

=''''''''''''''''''''''''''

sungguh sadis apabile perkare ini berlaku di saat2 anda dan suami baharu sahaje bertemu setelah 5 hari berjauhan...

semoge pade pertemuan esok, aku tidak lagi akan berdebat tentang isu2 politikus yg mane akhirnye akan meranapkan keindahan pertemuan malam itu..

huhu
maafkan keterlanjuran mulutku ini..
i love u abg!!

Selasa, Oktober 27, 2009

staff turn-over *** staff kerap resign

definisi staff turn-over mengikut wikipedia adelah :

the ratio of the number of workers that had to be replaced in a given time period to the average number of workers.

katekan kat production dept. total workers adelah 50 org.. yg resign dlm FY0809 adelah 4 org.. so ratio nye adelah.. : 4/50 = 0.08

kan?

katekan daripade 4 org yg resign tu pulak, 3 adelah staff yg baru sahaje join this company sebaik sahaje FY0809 bermule.. sorang yg resign tu adelah staff veteran yg dah keje kat sini selame berpuluh-puluh tahun..

okeh.. katekan itu analisis utk prod dept..

di engineering dept. pulak, daripade total 6 staff, 2 telah resign.. sorang baru sahaje bekerja di sini sebaik sahaje bermula FY0809 manakale seorang lagi adela dekat 3 tahun kerja kat sini.. so.. turnover nye adelah : 2/6 = 0.33

okeh.. itu analisis utk eng dept. pulak..

di warehouse dept. pulak kan.. daripade total 6 staff, 3 telah resign.. sorang jugek baru bekerja di sini sebaik sahaje FY0809 bermule, seorang telah bertahun2 bekerja di sini sebagai kerani dan sorang lagi baru sahaje menggantikan seorang budak pemandu forklift yg telah resign sebelum itu.. so turnover nye adelah.. : 3/6 = 0.5

itu analisis utk wh dept. pulak..

wh dept. dan prod dept. adelah bermanagerkan manager yg same.. kite panggil die en X okeh?

so kat sini kite bley nampak.. bile total staff adelah byk, make turnover rate akan mengecil (ofkoz la kan =p) jadi, utk certain case, kite tak bleh la nak nilai keterukan sesebuah dept. ini berdasarkan turnover rate sahaje.. byk lg faktor lain yg perlu dirungkai.. yg boleh dihipotesiskan..

kenape 2 orang staff yg berade di bawah kategori eksekutif dlm 2 dept. di bawah seliaan manager yg same ini ieitu en X boleh resign dlm sela mase yg sgt singkat ieitu dlm 1 FY yg same? ape silapnye? di mane salahnye?

salahnye adelah en X itu sendiri... hohohoho..

pd aku sebagai pemerhati dr dept. QA ini, tindakan en X yg suke membesar2kan perkare kecil dan memarahi kedue2 org staff kategori eksekutif ini di hadapan staff2 eksekutif yg lain adelah satu tindakan yg amat meloyakan.. hal dept. bincang dlm dept. aje lah kan.. dan yg kedue, menurut cik Y yg telah bekerja di sini same dgn jumlah tahun en X bekerje, "he has been here for 15 years.. and since day 1 he cannot settle the issue, so dont expect fresh people can settle that thing for you lorr..." hmmm...

aku ni bukan ape.. kesian je dgn budak yg resign tu.. u guys know wut.. bile org dh sampai ke tahap pressure gile tak tahan dh nak keje, org akan willing tu resign even belum dpt other job offer..

dan lagi aku tak faham bile bos aku ieitu bos wanita bermate bulat berkate "terrible la him (budak yg nak resign tu). he not yet got other job kan? why he choose to resign? work is work la.. pressure is pressure.."

do u guys know why does she says like that?

sbb nye.. budak tu resign mengejut di saat2 kami akan berpindah ke kilang baru di mane banyak validasi dan latihan yg perlu diberikan kepade operator sekalian.. kalau org baru nnt, dgn nak train diri die sendiri lagi.. pastu nak suruh die train operator lagi.. dan jugek, semue org dlm kilang ni sedie maklum, post tu mmg setiap tahun berganti milik.. nak sela mase nak mendapatkan penggantinye paling minimum adelah 6 bulan.. tu minimum tyme tu.. so ie akan sedikit sebanyak mengganggu perjalanan kerja keseluruhan kilang termasuklah QA dept. dan secare tak langsung akan mencacatkan KRA deme.. bosses2 ni..

owh.. bile tyme marah org tak hengat dunia.. bile tyme org resign mengejut sbb dah tak tahan pressure sgt, nak kate org tu terrible pulak? bleh ek camtu? asal ganggu KRA die je, make jadilah org tu terrible ek.. camtu? owh senangnye hidup..

pada aku sebagai kuli level 3 kat kilang ni, itu hak kite la kan nak resign mengejut sebelum dpt keje ke.. nak resign lepas dh dpt new offer atau better offer ke.. nak resign sbb mmg dh malas keje ke..

bagaimanepun, aku tau dan dpt merasekan yg ie jugek akan memberi efek kepade aku dan cik Y.. nanti mesti ade sedikit task dari that particular post yg akan dibebankan ke QA dept. tanpe aku dan cik Y boleh berkate 'no' pade task tersebut.. perkare ni pernah berlaku dan sampai sekarang aku masih lg have to handle that particular task.. adil tak?

if u guys treat people badly, ofkoz people akan balas badly jugek.. except people yg mmg berhati mulie lg suci murni gtu.. ko treat org mcm org takde maruah, ofkoz org akan hilang sabar dan blah begitu sahaje..

aku?

aku pon banyak kali dh terpikio nk resign..

tahun 2008 aku ade terpikio nak cari keje lain tp mase tu memikirkan nak cuti kawin, so aku tak jadi resign.. kat tempat baru nnt tak dpt allocation utk marriage leave sbb salunye kompeni bg leave tu pd staff yg dah keje setahun ke atas je.. selalunye la kan...

tahun 2009 aku sekali lagi terpikio nak resign tp tak jadi sbb aku dah pregnant.. nanti kat tempat baru tak dpt maternity leave plak.. sbb aku penah keje kat satu tempat ni yg term nye : maternity leave hanye utk staff yg dah bekerje kat situ at least selame 9 bulan berturut2..

kompeni swasta ni mcm2 term ade.. so kene be very extra careful..

kenape aku terpikio nak resign? sbb bos wanita bermate bulat ini sgt cerewet.. ultra cerewet gtu.. bukan ultra kiasu.. =p ultra cerewet.. mmg tak tahan.. tp pressure aku kat sini tak lah seteruk pressure aku kat kompeni lame dulu.. hihi.. sbb kat sini aku ase aku dibayo berbaloi dgn keje yg aku being assigned.. tp bile ade extra pressure tu yg ase cam nak blah je tu.. kat kompeni lame dulu, dah la aku dibayo tak setimpal (pd aku la..) pastu nak pressure2 mcm ko bayo aku lapan juta sebulan.. tu yg membuatkan aku telah memberi notis 2 minggu sebaik sahaje aku mendapat offer di sini dan di saat2 audit HACCP akan berlaku beberape hari sahaje lagi.. hahahahha =p

hehe off topic lak.. tapi aku ase pressure in work ni something normal.. cuma care memasing handle je la yg membezakan kite.. tol tak?



source gamba : sinan

hmmm.. kesimpulannye, bia la staff ko nak resign.. ko nk marah2 kate die terrible ape kes.. ko tak jage staff, tak make them as an asset to the company.. so pls dont put the blame on them..

hehe.. saje.. luahan rase.. aku nyampah sebenonye td br review KRA.. tu pasal la aku merepek psl ni kat sini ni..

p/s : yus ko mesti nyampah jugek kan tyme review kra ngn bos wanita bermate bulat ni dulu? =p

Isnin, Oktober 26, 2009

genap SETAHUN MASEHI... =)))



arini genap setahun kami disatukan dlm ikatan pernikahan.. gtu.. =p tetibe aku terigt lirik lagu ni.. abg kate die bg aku lagu ni.. wpun abg tak ckp die bg tp abg kate bile die denga lagu ni die terigt kt aku.. mase tu belum masuk zaman bercinte bagai nak rak lagi kot.. kan bang..? =p

Debar hatiku membisik rindu Ingin aku katakan
Kau gadis idaman
Adakah mungkin kau kumiliki Ingin aku jadikan
Insan bernama kekasih
Keayuan yg tergambar lukisan nur iman
Bersulamkan keindahan santun perkataan
Bagai puith salju mendinginkan hangat perasaan
Mengusir segala resah di jiwa
Kusampaikan salam ucapan mesra dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang Utkku melafazkan cinta
Umpama rembulan jatuh ke riba Mendengar khabaran darinya
Padaku kau memendam rasa
PadaMu oh Tuhan Kumohonkan keredaan
Nur kasih yg kudamba Kekal hingga ke syurga
Hanya satu yg kupinta Kebaikan darinya
Moga dipeliharakan tulus cinta kita
Agar kukuh ikatan yg murni bahagia selamanya
Dgn lafaz pernikahan yg mulia
Dtglah kasihmu dlm diriku Menghiasi ruang hatiku
Akanku sambutnya dgn Sujud penuh kesyukuran
Kuharap jalinan kan berpanjangan Selagi kasih yg terbina
Kerana cinta kpdNya
Kauku sayangi Teman sejati
Dikaulah sesungguhnya
Insan bernama kekasih


owh.. lepas kawin baru aku tau.. dan barulah aku tersenyum2 sorg2 bile denga lagu ni.. kalo dr dulu aku dh tau mesti hari2 aku senyum kalo aku tau abg ade niat nak nikah ngn aku.. =p

ekceli our genap setahun anniversary was mlm td.. the exact time was 9.11pm.. time kaseh utk sume perkare yg abg buat utk syg.. and thanks for the buku dear.. we'll practice it day by day nanti ok abg? =)
i love u soooooo much abg!!
muahh mmuahhh mmuahhhh!! =)))


p/s: thanks a lot to zauyah yg igt anniversary aku ini.. =)

video

Khamis, Oktober 22, 2009

kisah seorang caller di stesen radio era petang smalam..

petang smlm aku denga radio.. on d wey balik keje tp mase tu dh sampai area klang town la.. sebenonye adelah perkare biase bg kite utk mendenga radio semase memandu.. dan apelah sgt yg nak diblogkan bile kite mendenga radio punye cerite.. tapi di dlm so-so traffic jam itu.. aku terdenga kisah ini.. dan aku terpanggil utk share the story yg aku denga kat radio tu.. di sini.. di blog ini..

heheh.. intro yg poyo..

camni.. smlm aku denga radio era.. mase tu dj burn tgh ke udare.. sensorg die je.. adi fashla tade.. ade sorg caller ni call.. name die hape tah aku tak igt.. die cite psl kesedihan die sbb besfren die dh ade besfren lain dan die terase ati kat besfren die tu.. huhu.. die kate dedulu besfren die tu ngn dieeeee je ke hulu ke hilio.. tp skarang tidak lagi semenjak dah ade kawan baek baru ni.. ni kes pompuan dgn pompuan la eh.. bukan pompuan ngn laki.. kalu pompuan ngn laki tu bukan besfren tp 'ala2 besfwen' gtu.. tak gtu bang? hihii =p

so burn pon kate la... "kirenye awak ni terase ati la ye dgn kawan baek awak tu.. tu la kite ni kalo berkwn bia byk2... jgn kwn rapat ngn sorg je.. bile jadi camni tgk kan dh sedih.." lebih kurang gtu la ayat burn..

pastu die tambah ayat poyo "berkwn bia beribu, berkasih bia 1" gtu.. klise kan ayattt..

terus aku terigt kat ape yg abg penah ckp kat aku... sbb aku penah alami situasi ni.. nak kate recent sgt pon tak recent la tp tak sampai setahun la situasi tu terjd.. kan.. terase2 ngn besfren ni.. aduhaii.. apelah kan.. kite ni org pompuan ni mmg camni ke ek? abg aku ckp.. "pompuan ni bile berkwn ibarat kace.. kalo jatuh, samada crack ke.. pecah sikit ke.. berderai terus ke..tp laki tak.. laki berkwn ibarat bola.. camne2 pon die akan bounce jugak kat kite balik nnt.."

mmm... ok... provided bola tu x bocor sbb kena cucuk ngn bende tajam la bang kan? mcm bola budak2 kg keretapi ni hahahaha padan mukeee.... ops.. out of topic lak..

mmm....tu la.. mmg pon aku ase.. lagi2 kalo ummat yg sensitif mcm aku ni.. =p

aku penah kecik ati ngn sorg besfren aku ni.. kihkihih.. kekadang bile terpk, ase sedih.. kekadang yg lain lak, bile terpk, ase cam lawak plak.. aku kecik ati ngn die sbb ape?? heheh sbb die tak dtg wedding aku.. hahahahhaaha mesti korang kate aku poyo kan.. tp ye la.. aku g tau wedding die yg cume beberape hari je sebelum wedding aku.. punye la aku ni igt kt kwn wpun aku ni sibuk bagai nak rak prep utk wedding aku sendiri.. sebelum die kawin die ade bgtau aku yg die akan dtg jugak wedding aku camne2 pon wpun mase tu nnt die br je bergelar pengantin baru gtu.. tp pas wedding aku selesai 2 2 belah pihak, die diam je.. sampai lah nak dekat setengah tahun pastu baru tetibe die terrrwish aku slamat pengantin baru (mase tu dh tak baru dh pon kot =p) sbb... sbb ape? sbb terrrjumpe profile fs aku.. haiii.. tu sbb terrrjumpe tu.. kalo x..?

pastu skarang ni aku ase die dh selamat deliver baby die.. last contact dlm fs katenye nak deliver bulan 8.. skarang dh bulan 10 nak masuk bulan 11 dh pon.. tak lame lagi aku plak nk deliver (ewah cam dh dekat sgt je EDD =p).. tp.. takde pon die sms bgtau dh slamat deliver ke blom (skarang kan standard org anta sms kan bgtau dh deliver ke belom).. mmm..

abg aku kate toksah dpikio sgt bende2 camni.. mmg la.. kan.. org laki ni ati kegheh.. bende2 camni mmg takpe pd deme.. tp pd ummat lembot ati cam aku ni? cewahhh... cam lembot sgt je..

apapepon, bia la kan.. lebih baek aku bertime kaseh kepade besfren2 aku yg lain sbb sudi menjd besfren aku.. samada yg masih berbesfren ngn aku sampey skarang ataupun dulu2 kite berbesfren tp skarang dh tak bape nak besfren sgt.. hohohoo =p


besfren mase zaman upm..1kos 1kolej 1kepale..1malaysia =p


besfren mase zaman upm jugak..paling memahami kisah cinte aku =p


besfren mase zaman mrsm..jgn marah manje aku letak gambo ni =p


besfren mase zaman convent..1kelas..1geng..1bapakpunyemajikan =p


besfren mase zaman besta.pon jd tempat bercite kisah cinte jugak mase tu huhu =p

apapepon...



kan.. so korang2 yg masih igt aku.. korang mmg sgt2 memorable & also lovable.. sayang korang muah muah! =)))

Rabu, Oktober 21, 2009

xx @ xy? cadangan ditutop! =)))

pade hari isnin yg lalu, sy dan my-other-half telah ke klinik swasta utk melakukan scanning utk melihat jantina baby yg sedang berade di dalam kasih-sayang sy ini.. kami pergi ke klinik wanita sh**la yg terletak berhampiran cawangan maybank yg besar di bandar klang ini.. sebelum pergi, my-other-half telah menelefon pihak klinik terlebih dahulu bagi menanyakan siapakah dokto yg akan bertugas pd tengahari tersebut dan kami dimaklumkan yg dokto-on-duty adelah dokto h*wa ieitu dokto yg same yg mengscan sy beberape bulan yg lepas..

make, sekonyong2nye sy pon bergeraklah ke klinik tersebut bersame my-other-half selepas selesai rutin check-up sy di kkpk.. sebelum ini sy telah pon melakukan scan di kkpk (scheduled scan bukan request scan) dan sy ade juge bertanye kepade dokto di situ apekah jantina baby di dalam kasih-sayang sy ini tetapi oleh kerane kekaburan scanner pihak kkpk make tidaklah dapat sy mengetahui jantina baby kami.. make sy berharap kepergian sy ke klinik wanita sh**la akan memberikan sinar harapan buat sy dan my-other-half utk melihat dan seterusnya mengkonfirmkan jantina baby kami yg tersayang ini.. =)))

setelah tiba di klinik tersebut, sy terus mendapat giliran ke-3 utk bertemu dokto.. ini memberi makna, bahawasanya ada 2 org lagi patient yg sedang menunggu giliran utk bertemu atau sedang bertemu dgn dokto.. seorang di dalam bilik dokto manakala seorang lagi sedang duduk seorang diri di ruang menunggu..

setelah tiba giliran sy, kami bingkas masuk ke bilik dokto dan sy terus memaklumkan hajat hati ingin mengscan kandungan bg mengetahui jantina baby kami.. ini adelah kerana berdasarkan maklumat dari media elektronik, jantina baby telah dapat dikenalpasti seawal usia kandungan memcecah 20 minggu lagi.. jadi oleh kerane baby kami sudah pon berusie 28 minggu, make kami merasekan sudah tiba mase yg optimum utk kami mengetahui jantina baby ini..

proses scan dimulekan dan dokto mengatekan yg baby kami adelah sgt aktif kerane ketike proses scan sahaje, die sedang bergerak2 di dalam dengan aktifnye.. sy dan my-other-half sgt gembire dgn perkhabaran itu.. dan sy juge dpt merasekan keaktifannye kerane die mmg kerap menendang perut sy.. perkiraan yg sy lakukan sendiri sebelum mendapat konsultasi dr pihak nes kkpk telah membuktikan bahawe pd siang hari sahaje, baby sy menendang2 perut sy lebih dr 8 sesi sehari.. itu hanye pd waktu siang di pejabat sahaje.. belum lagi dicampurtambah dengan tendangan pd waktu malam.. sy rase sungguh bahagie dan teruje.. =)))

kendian, dokto mengatekan yg baby sy sedang meniarap di dalam kasih-sayang sy.. makanya, adelah sukar utk melihat jantina baby kami.. sy sedikit frust ketike itu dan sy tahu my-other-half lebih frust lagi.. ='''c

adekah xx.. atau xy..?


.
.
.
.
.
.

tetapiii, beberape saat kendian, dokto mengatekan yg die seolah2 dpt melihat kelibat jantina baby kami..

"sy rase baby kamu ni girl sbb die nampak mcm 2 keping kat situ ye.. kalau baby boy die ade telur dan ade punai.. kat sini kite nampak 2 keping je, tak nampak punai jadi sy rase ini baby girl.. ini sy ckp based on experience ye.. kalau dokto yg takde experience mungkin die tak perasan sbb die still mcm terlindung2 ni.. tp kalau kamu tanye sy, sy akan kate 90% it is a baby girl.." (byk kali dokto tu ulang2 pekataan 2 keping dan punai tu.. huhu.. sabo je la aku =p)

=))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

sy seperti mahu menyanyikan lagu senyum yg sering keluar di kaca tv suatu ketike dahulu..

'senyum seindah suria..yg membawa cahaya..senyumlah dari hati..duniamu berseri..'

sy sgt happy.. plus teruje.. plus tak sabar nak tunggu baby keluar bulan 1 ni.. =) sy memang telah lame mengimpikan agar baby sulung ini adelah seorang baby perempuan.. ade beberape sebab yg malas utk sy taipkan sekarang kenape sy sgt inginkan baby perempuan.. dan andai benar telahan si dokto ini, make sy amat teruje.. serase ingin bangkit serte-merte dari katil dan terus mendakap my-other-half apabile mendengar perkhabaran itu.. cewaahhhh!!! tak malu weih.. =p

tapi kegembiraan sy sedikit direntap bila mana sy ingin dokto itu memprintkan gambar scan tersebut utk sy buat kenang2an tetapi die enggan.. katenye tidak ade ape yg sy boleh lihat pd print-out tersebut kerane imej terakhir pd paparan scan tersebut hanyelah gambar kepale baby sy sahaje.. sy berkeras mahukan print-out tersebut kerane sy inginkan data pd imej tersebut.. dan sy juge merasekan bahawe kosnye telah termasuk sekali dlm kos yg perlu dibayar nanti.. jadi print sahajelah.. susah sgt ke? sebaliknye, dokto tersebut telah memberikan satu analogi yg sungguh kurang asam..

"ape yg kamu nak dr gambar ni? kalau kamu nak tengok baby kamu pon, kat sini cume nampak kepale nye saje.. sebab td imbasan terakhir adelah pade kepale baby kamu.. macam sekarang ni, sy letak scanner ni pd tangan sy, kamu tak boleh nampak muke sy pd screen ni.."

sy rase seperti mahu melempang saje dokto tersebut tetapi memikirkan yg sy sedang berade di dalam pejabatnye, make sy abaikan sahaje niat suci murni tersebut.. adekah patut die memberikan analogi sebegitu kepade sy? lebih baik lagi kalau die memberikan analogi seperti 'letak scanner ni pd ponggong, takkan nampak kepale lutut pd screen ni' kan.. tol tak kawan2??? eeeee serase seperti hendak berkate kepade si dokto : dokto, sy ni grad u okeh? jd tolong bg analogi yg bijak sikit boleh tak? hohoho.. terkeluar jugak kepoyoan sy nanti kang..

dan akhirnye, apebile sy berkeras berkehendakkan print-out tersebut, die tibe2 tertekan button 'off' pule instead of button 'print' seraye berkate "dah bukan rezeki awak la nampaknye.." hohoh.. iyelah tu...

ahh.. abaikan aje la ek kisah si dokto ini.. biar die terjun dengan labu2nye..

so skarang, bile org tanye, sy & my-other-half bolehlah menjawab dgn senyum lebarnye "90% girl loo.." <--- ini kalo bebudak ca ya nun alif kat ofis sy bertanye la..

=)))

sy sgt sukeeee......

so skarang, bolehlah sy dan my-other-half terus menggunekan name panggilan utk baby kami ni seperti yg sy sering gunekan di sini..

bahagienye hidup... =)))))

berbalik pade kisah name ni.. hihii terigt waktu sy berdiskusi dengan my-other-half aritu pasey nak bagi name pd baby ni..

mase tu kami masih belum mendapat konfermasi mengenai status jantina baby di dalam kasih-sayang sy ini.. tetapi oleh kerane sy sejak azali lagi memang menginginkan baby girl [tp kalau ditakdirkan boy pon sy redha dan tetap sgt sukeee.. =)))] make sy telah menamekan baby sy seperti yg tertera di sini.. tetapi, suatu hari, my-other-half telah secare santainye mengajak saye berdiskusi tentang name baby kami nanti..

"kalau perempuan, syg nak name 'hannan najla' tau.." sy berkate dgn suare tergedik2 dan sedikit manje.. hohohh =p

"kalau lelakiii.. mmm nak bagi name ape eh bang..? tp nak start dr uruf 'h' jugak la.."

lantas, my-other-half pon mencapai buku 'amalan semase mengandung, selepas bersalin serta panduan menamekan bayi' kepunyaan sy yg dihadiahkan oleh makcik my-other-half semase majlis perkahwinan kami lewat setahun yg lalu.. my-other-half mencari2 name utk bayi lelaki yg bermule dengan uruf 'h' yg sesuai utk diberi kepade baby kami nanti sekirenye die seorang bayi lelaki.. sebenarnye, my-other-half ingin menamekannye 'hanzalah' kerane itu name sahabat nabi.. tetapi sy tidak mahu kerane name tersebut sgt jarang digunekan dan tiade kependekan yg sesuai utk name tersebut.. so sy refused..

sedang my-other-half mencari2 name yg sesuai, sy memberi cadangan pule.. "bang, kalau name 'hazran najmi' ok tak?"

"ape maksudnye?" tanye my-other-half..

"hazran takde dlm buku tu.. tak tau maksudnye ape.. tp najmi ade.." sy membalas..

"kalau maksudnye tak sure ape, tak nak la syg," kate my-other-half.. okeh.. sy tidak membantah pendapat my-other-half itu..

tetibe sy terfikir hendak menamekan baby kami ini, sekirenye lelaki, dengan name seorang pemimpin dlm sebuah parti..

"bang, kite bg die name 'husam najmi' nak?" hehehehhe =p

"tak nak la syg.. org tu hidup lagi.. kite tak tau lagi camne dgn kisah hidup org tu.." kate my-other-half..

"ala tp die tu kan org kuat dr parti yg baik.. bleh la eh bang eh..?" sy bersuare sedikit menggode sambil merayu2.. huhuu =p

my-other-half hanye diam.. tetapi dr raut wajahnye, sy dpt lihat die tidak suke dgn cadangan name yg sy berikan itu..

"alaa... tp syg nak name pemimpin dr parti baik2.. mudah2an nnt anak kite jd pemimpin yg baik2 jugak.. (tinggi kan cecite sy =p) tp syg nk yg mule dgn uruf 'h'.."

"kalau nak jugak uruf 'h' dr parti tu, camtu baik kite bg die name HANWAR HIBRAHIM!!!"

kahkahkahkahkahkahkahkahk.. sy tidak dapat menahan ledakan tawe yg kuat keluar dr mulut sy yg comel ini.. =p serase menggelikan hati saje cadangan name dr my-other-half tersebut yg sy tahu saje hendak memperli permintaan sy sebentar td..

"hmmm kalau camtuuuuu baik bagi name HIM HUAN HENG.. menjadikan khalifah umar sebagai idola lagiii.." tetibe sy mendapat idea..

kahkahkahkahkahakhakahkahkahakahkahakahakahakah kali ni pecah berderai gelak tawa sy dan my-other-half..

"nanti org kate parents anak kite sengauuu.." kate my-other-half.. sy masih lg tidak dapat berhenti gelak..

kami masih lg terus bergelak ketawe syok sendiri.. terase happy sgt dpt bergelak ketawe sekuat itu dgn my-other-half.. kami masih lg ketawe dan terus ketawe tanpe mempedulikan jiran tetangge.. =p walaupun subjek utame diskusi kami belum menemui jln akhir..

dan hari ini.. nahh!!! sy dan my-other-half tidak perlu runsing lagi.. =p cadangan pemberian name bolehlah ditutop!! =)))

90% kebarangkalian nama yg sesuai utk baby dlm kasih-sayang sy ini akan dinamekan sebagai hannan najla.. =)))

kesayangan mak dan abah yg bermata cantik.. hohoh hihiii..

semoge nanti die akan bermate cantik seperti norjuma.. kan abg kan?



mmg bakal mak yg poyo aku ni! =p

Rabu, Oktober 14, 2009

genap SETAHUN HIJRAH =')))

hari ini genap SETAHUN HIJRAH aku diijabkabulkan dengan suamiku.. =')))


ni gambo bersanding kat umah mak abah aku aritu.. tema ijau oren.. aku ske gambo ni sbb aku ase aku cam cun je dlm ni.. hihiii =p

klasik je ayat yg kat ateh tu.. heheh.. saje je.. nak berklasik2.. dulu abg salu kate aku ni 'klasik orgnye'... huhu sedih.. ase cam abg kate aku tue je mase tu.. abg kate die kate aku klasik sbb aku suke menulis diary.. die kate org zaman skrg (skrg bace sebagai : tahun 2001) dah tak tulis dah diary2 ni.. alaa tengok skaranggg.. sume pakat tulis blog.. bukan ke blog tu macam diary jugek? hihiii =p

genap setahun hijrah usie perkahwinan kami ni, kebetulan plak pg td kat hot.fm ngn suria.fm 2 2 stesen pon ckp psl topik perkahwinan.. cam kene je ngn topik post aku pg ni =p dan dikegenapan setahun hijrah usie perkahwinan kami ni jugek, aku ase aku dpt detect beberape perkare @ perangai abg yg aku tak dapat detect mase berchenta bertahun2 dulu..

1. diam bile marah.. diam yg sgt2 sgt2 sgt2 diam.. dulu tak nampak sebab sepanjang 7 tahun berkawan, aku tak pernah tgk atau dgr abg marah.. aku? aku mmg salu marah.. marah.. marah2.. marah3.. =p sume la ade.. mebi sbb aku ni dilahirkan sebagai anak tengah make aku menjadi lebih sensitif dgn perkare2 yg aku tak suke yg terjadi kepade aku dan membuatkan aku cepat memberi feedback2 seperti marah, memberontak, merajuk, tuka no tepon, dan lain lainnn.. =p (relevan ke konsep anak tengah tu kat sini? =p) sampaikan aku penah request kat abg yg aku nak sgt2 tgk die marah camne.. and ade 1 sentence die yg aku mmg igt sampai skrg.. 'hmd takleh marah na (manis kan ayattt mase nak ngorat aku =p).. nnt hmd dah leh marah, hmd marah na e.. marah cukup2' mak oii.. takut betui aku dengo ayat tu mase tu.. stakat ni tak penah lagi la aku kene 'marah cukup2' macam yg abg penah ckp tu.. tp sbenonye diam bile marah tu lagi sadis aku ase.. sbb kekadang tak tau ape asbab musababnye tetibe je abg diam.. abg kate tu kelemahan die.. bile marah mmg akan automatik diam dan tak dapat nak explain ape yg membuatkan die marah tu sampailah marah tu reda sendiri.. aku plak, kelemahan aku bile org marah aku tanpe asbab musabab yg aku tau kenape, aku akan menjadi pemberontak puak pelampau.. tu yg payah sket tu.. huhuu

2. manje tp tegas.. hihihiii mesti abg marah aku tulis camni kat sini.. tapi mmg la laki aku ni manje sikit.. ke banyak.. tak tau la.. =p dulu tak nampak pon perangai manje tu.. tp abg manje pd mase2 tertentu la.. heheh.. lebih banyak tyme aku la yg manje.. tp mungkin tahun depan bile baby aku dah lahir, anak kami la yg akan manje dgn kami pulak.. ohohoh.. so skrg selagi dpt tyme nak memanjekan diri, harus digunekan sebaik mungkin.. =p bab tegas tu pulak.. especially bab aurat.. ohh.. aku admit la aku agak longgar jugek bab2 ni.. bukan aku tak cube jage tp kekadang tu terbabas la.. byk perubahan bab aurat yg aku ikut ape yg abg ckp sejak kawin, ie: abg suh aku pakai stokin tgn bile g keje (baju keje aku byk lengan steng).. pakai baju lengan panjang even depan abg ipo aku (dulu aku tak kesah pon bab tu).. pakai anak tudung (tp kalo tudung tak jarang kekadang aku langga jugek peraturan tu).. tudung tutop dade.. baju tutop ponggong.. tu few la.. memule dulu aku ase susah bangat nak ikut tp lelame ok dh.. ade 1 je lg yg abg suh aku buat tp aku tak buat2 lg sampey skang.. abg suh aku pakai stokin semule.. mase kat U dulu aku pakai.. tp dh start keje kat *e*e*o* ni aku tak pakai dh sbb keje aku 8-5 aku kene pakai kasut kilang (except pegi tandas la =p) so aku ase cam malas dh nak pakey stokin.. pastu terbiase plak klua bukan g keje pon aku jd culas nak pakey.. huhu.. nnt insyaAllah syg cube pakey balik e bang..

3. syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2.. ohohoh org nak kate aku poyo ke berie ke hape ke kate la.. tp mmg aku dpt ase laki aku syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2.. mesti org akan kate 'ala baru setahun kawin' atau pon 'ala laki org lain pon syg bini die jugek' kan.. tp pade aku utk suami is3 yg tinggal berjauhan macam kami ni.. ape yg abg buat selame ni mmg membuatkan aku ase die mmg syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2 mcm yg salu die ckp mase zaman berchenta bertahun2 dulu.. =) kekadang hati aku goyang jugek bile ade org ckp 'jauh bau bunge, dekat bau toot' kan.. isau jugek nnt bile dah tinggey sebumbung abg dah tak mcm skrg.. tp insyaAllah.. aku yakin.. selagi aku terus mencube menjd is3 yg baik dan semakin baik, aku yakin abg akan tetap akan syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2.. kan b kan? =p (abg geli aku panggil die 'b' =p)
so pade sesiape yg ase diri die penah disayangi oleh abg aku dulu2 tu (zaman skola ke dah abis skola ke) kalo die terrrbace blog aku ni la.. aku cume nak ckp shoh!!! shoh!!! pegi main jauh2 e.. anda tidak diperlukan di sini..

banyaknye aku pecah rahsie kat post ni.. aku harap abg tak marah.. hihii =p

Jumaat, Oktober 09, 2009

al fitnatu assyaddu minal qadd!

alamak..

kat sini kate camni la plakk...

adekah aku telah berbuat fitnah??

ohh...

astaghfirullah al'aziimm...

Khamis, Oktober 08, 2009

antara kera & anak.. rakyat DONN didahulukan, pujian masyarakat dunia diutamekan.. =p

aku merase terpanggil untuk menulis mengenai perkare ini di sini..

seperti yg telah aku nyatekan di sini, aku bukanlah jenis blogger yg aktif dengan penulisannye dan suke menulis perkare2 yg serius di blog ini.. aku hanyelah seorang microbiologist yg masih ade jiwe seni dan keinginan untuk menulis seperti zaman2 belajar dahulu.. ohh ape lah yg aku repekkan ni..

adekah patut susu dibalas tuba? haii.. org2 macam ni campak ke laut pon belum tentu jaws nak makan daa.. x seda dirii... hoii seda2 la diri tu sikit wei.. org dah tolong tu bawak2 la bersyukur.. jgn la nak dok komplen makanan dh lepas tarikh luput la.. nak baling batu la.. itu la.. ini la.. hoii bertanye la kat org sebelom nak ngamuk tak tentu pasey.. solid food kalo dah lepas expiry date pon leh makan lagi la kalo dh terdesak.. expiry date itu cume jaminan pihak kilang berdasarkan kajian jangke hayat yg mereke buat ke atas produk itu sahaje.. tidak lebih dan tidak kurang.. ohhh nampaknye stetmen aku ini adelah seolah2nye aku mengiyekan yg bantuan2 yg dihantar itu adelah bantuan tamat tempoh.. sebenarnye tidak ye.. mengikut maklumat yg diperolah, kotak2 makanan tersebut adelah kotak lame =p yg mane label '2009' telah tertanggal semase pengantaran bahan bantuan tersebut ke sanun.. okeh.. mungkin boleh diterime akey.. tapi apapepon, bahan bantuan tersebut mmg NE product la.. sebab those are going to be expired latest on Dec this year.. ohohoho..

aku mmg betol2 tak faham nape org2 yg sedang dilande musibah ditimpe bencane macam tu pon bleh ade ati lagi nak baling2 batu kat jet tentere.. aduhaii... ade lagi ye tenage ko nak angkat batu baling tinggi2 sampey ke langit??? pelik aku.. pastu siap bendere ko tu nak sgt dtg serang malaysia ni.. hoii bendere laa sangattt...

apapepon, yg terpaling aku tak faham antare sume2 bende yg aku tak faham adelah... stetmen pakcik menteri ni.. itu bukan dasar kerajaan DONN.. itu bukan kehendak gabenor sumatera.. weii tambi!! tolong la pikio di luar kotak sikit buleh dak?? jgn la nak play safe je.. jgn la sampey org2 kat sanun termasok menteri2 deme kat sanun sampey kate kite ni bodoh baru kite nak seda.. baru nak terngadah.. atopon bile org2 sanun dah panggey kite bodoh pon kite still nak buat baek kat deme jugekk?? weii.. buat baik berpade2 la weii.. buat jahat jgn sekali-kali..

kalo org dah x suke kite tolong deme, aku x faham nape kite patot tolong deme lagi.. kite tengok je lah.. kan? asalkan kite x buat jahat kat deme udah.. lainla kalo dlm mase negare deme tgh dilande musibah camni, kite plak lagi nk nganto TKI2 deme balik sane.. mmg la zalim kite camtu.. ni skang sanak sedare deme yg still keje kat sini kite biarkan je.. takde cuit ape pon.. yg kat sane kalo gatey2 nak baling batu kat pemberi bantuan dr malaysia, tu yg kite patot consider nak tolong ke tak... this is my very single opinion la.. sbb prinsip aku sejak azali lagi adelah : buat baik berpade2..

pinggan tak retak nasi tak dingin.. malaysia nak tolong deme taknak, hoh kite pon tak ingin...

janganla nak nampakkan sgt semangat 1Rantau 1Dunie tu sampey nak bersusah payah nolong bangse yg tak ngenang budi ni.. nak tunjuk kan sgt pade duni luar yg kite ni baik walau dicerca dicincang lumat dengan buluh runcing sekalipon, kite tetap nak tolong deme..

hoihh!! baaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyakkkkk lagi org2 susah kat malaysia ni yg patot di tolong la wei.. baaaaaaaaaaaanyakkkk lagi yg dah susah payah bekerje tp takde rumah.. takde makanan.. takde kaki tangan nak berjalan.. perlukan bantuan nak dibedah kat IJN tp takde duit.. yg tu tak nak plak ditolong... yg ditolongnye org yg lempar batu kat jet tentere kite... plsss la wei...

betui2 ibarat : kera di hutan dibelai2, anak kat umah mati kene sepak ngn amah DONN...

*wink*

Selasa, Oktober 06, 2009

tazkirah yg memualkan dari bozzez...

pade hari jumaat yg lalu bersamaan 13 syawal bersamaan 2 oktober, aku telah diberi sebanyak ops! sedikit...



oleh 2 orang bos di tempat aku mencari sesuap nasi ini.. mereka adelah bos wanita bermate bulat ieitu seorang kap lam ya nga dan seorang ca ya nun alif ieitu mid-bos bermate sepet yg merupekan bos kepade bos wanita bermate bulat td. tazkirah diberikan dalam keadaan santai dan bersahaje serta aku dan mid-bos bermate sepet hanya bediri sahaje. bos wanita bermate bulat bagaimanapun duduk di kerusinye yg sedikit empuk itu kerane tazkirah tersebut disampaikan di dalam biliknye..

berikut adelah isi kandungan tazkirah tersebut..

mid-bos bermate sepet : so this monday (maksudnye isnin semalam) u gonna brief again about the 5s contest ok?
aku yg tak bersalah : actually i've spoken to j* during last morning briefing and all have agreed to let upper manager level to talk about that. some more i feel the operators pun mesti didnt see the impact if i keep on repeating the same issue. kalau upper management yg voice out, barulah nampak that the upper level pon take this 5s issue seriously.
bos wanita bermate bulat : but actually the thing come from us
(die cube menekankan yg mengatekan operator perlu dibrief sekali lagi sebab suasane kompetitsyen takde tu datangnye dari upper managerial level.. okeh.. fine.. aku tak nafikan.. so silekan tunjuk pade operator yg korang2 ni ambik peduli pasal issue ni.. cube ckp kat operator berulang kali dalam sela mase yg singkat tengok operator meluat ke tak.. okeh?? ade bran??)

mid-bos bermate sepet : tapi as the coordinator i think u kena cakap la. u jangan takut..
aku yg tak bersalah : i tak takut! (suare tegas okeh =p) mr t*ng, i tak pernah takut to talk in front of public. lagi2 depan operator.. but i just dont want them to feel like 'apelah m*na ni, cakap bende yg same berulang2 tak sampai sebulan.. macamlah kami ni tak faham'.. i tak nak diorang ade that kind of feel..
bos wanita bermate bulat : (senyum kambing) ok i think wut if u present the findings 1st, then show the result trends.. after that maybe we can slot in to comment about the achievement of the contest.
mid-bos bermate sepet : kite sambung2 and tambah2 sikit la dr ape yg u cakap.. (senyum biri-biri)
aku yg tak bersalah : ok. sbb i rase things will be the same je if u all keep on asking me to give comment about this contest. kalau org luar or upper manager yg bersuare mungkin nanti akan ade perubahan suasane..

but truly deeply in my heart aku tak rase camtu ponnn.. things will be the same as long as manager mentality is still the same.. aku nak panggil operator buat training as part utk melengkapkan their training hours & menambahkan motivation diorang pun salu kena balas dengan kate2 "this is a waste u know to production. in 1 hour time we can produce up to 1000dozen product". so see??? ape mentaliti manager2 ni? diorang nak keja sales.. nak hit target.. supaye percentage profit yg diorang bleh dpt tu lagi tinggi.. dan kuli2 macam aku ni la yg kena memastikan target tu tercapai.. dengan care skip waktu training.. waktu cleaning.. waktu riadah yg 2 tahun lepas ade diallocatedkan tp skang dah takde..

then tazkirah bersambung..

mid-bos bermate sepet : but actually do u really see the progress & improvement of the 5s condition in *e*e*o*?
aku yg tak bersalah : tak sgt pun. actually diorang just buat cleaning work as normal macam bukan during the contest pun. and the reason yg salu diberi was mase takde.. nak kejar target production.. and i cudnt say much sbb yg set kan target tu manager jugak. and manager knows about this on-going competition. so contradict kat situ.. takde cooperation utk bagi timing buat thorough 5s pun pd each section. saye pun susah nak ckp la mr t*ng.. project title ni nampak easy tp nak work-out bukan senang sbb libatkan all dept..
mid-bos bermate sepet : tapi u kena kuat sbb this is your project. kalau ikut semangat aa.. i pun kadang2 takde semangat nak buat some of the task yg out of kite punye main job scope tapi nak buat macam mane kene buat la.. u tau aa.. i sudah kerja sini 11 bulan tapi i still didnt feel yet the sense of belonging to the company. kadang2 i pun feel lazy to go to work.. i cume fikir still ade mulut kena kasi makan saja..

hahahhahahhahhahahahahahahhahhaaaaaa mid-bos bermate sepet ini cube hendak membuat lawak pulakkk.. kalo dah gaji ko tu berkepok2 sampai 15riban sebulan(tak tipu okeh).. ape nye yg ko nak kate takde rase sense of belonging to the company lagi? profit percentage lagi ko dapat.. bonus yg terlebih2 banyak lagi dr kami kuli2 level3 ni.. pastu under-table lagi dr supplier dr contractor yg nak buat biz ngn *e*e*o* ni.. lagi nak cakap takde motivasi nak pegi keje konon.. piiiiraahhh!!! takyah laa nak mengpsiko aku dgn ayat2 camtu.. year-end nanti ko tengok gaji plus bonos masyukkk berkepok2 haa datang la motivasi ko nak wat keje.. ape yg ko nak kate feel lazy to work nye.. kalo ko feel lazy lagi mmg laaa ko ni tak tau diuntung..

dalam ati aku mase tu memang dah berbulu2 dah.. siap ade kutu lagi kat bulu tu.. eeee tolong la.. cube ko buat survey tanye kat sume exec level 3 kat kompeni ni.. ade tak deme tu ase berbaloi keje sini lame2? ade tak deme tu ase sense of belonging to the kompeni? kalo ade, mmg aku tabik spring aa kat that particular exec tu.. kebanyakan exec kat sini keje sbb kene keje.. so bile dh namenye kene keje, kene la datang ofis utk buat keje walaupun ase sense of belonging tu tak de..

gap antare managerial level ngn exec level 3 mmg jauh beze.. aku sendiri pernah tgk kertas (yg sepatutnye dishreddkan tapi tak tau camne terbuat kertas recycle) tentang salary wages utk manager berbanding exec berbanding supervisor.. memang jauh!! bukannye aku dengo2 cite orang.. tengok sendiri lagii...

so bile mereke2 ini poyo2 memberi tazkirah dan bercakap tentang psikologi.. motivasi.. aku ase cam nak muntah je.. tak payah la berckp kalo ko tak tau ape yg kami ase.. kami ni berhempas pulas la nak chase target yg ko tetapkan.. tp bile ade kesilapan sikit, mula la kate kite x thankful to the company la.. kite calculative la.. tah sape yg calculative tah.. hoih!!

dan tahun ini selepas 3 tahun aku bekerje di sini, 1st tyme ever we received an email from our beloooooved ceo kat siam sanun, bagitau yg die sgt gumbira dengan pencapaian kompeni for the FY0809.. dan banyak kali die puji itu mr k*h yg dikatekan pandai merebut peluang2 yg ade.. memang la.. ca ya nun alif.. pandai la nak ambik kesempatan.. cari supplier ayam semurah yg mungkin.. cari contractor yg buat keje2 rinovet lab dgn sgt lembabnye sampai aku sebulan kene denga bunyi bising ketuk2 lantai plus tak merase air cond dlm ofis ni.. so mmg la profit tu lebih sbb cost kurang.. yg menanggung sekse cost kurang tu sape..? orang2 kilang niii jugakkk...

hoih!! profit growth tinggi.. tp kalo bonos tahun ni tak banyak.. memang la.. aku terus cabut je pas maternity nnt.. hihihiii =p