Rabu, Oktober 14, 2009

genap SETAHUN HIJRAH =')))

hari ini genap SETAHUN HIJRAH aku diijabkabulkan dengan suamiku.. =')))


ni gambo bersanding kat umah mak abah aku aritu.. tema ijau oren.. aku ske gambo ni sbb aku ase aku cam cun je dlm ni.. hihiii =p

klasik je ayat yg kat ateh tu.. heheh.. saje je.. nak berklasik2.. dulu abg salu kate aku ni 'klasik orgnye'... huhu sedih.. ase cam abg kate aku tue je mase tu.. abg kate die kate aku klasik sbb aku suke menulis diary.. die kate org zaman skrg (skrg bace sebagai : tahun 2001) dah tak tulis dah diary2 ni.. alaa tengok skaranggg.. sume pakat tulis blog.. bukan ke blog tu macam diary jugek? hihiii =p

genap setahun hijrah usie perkahwinan kami ni, kebetulan plak pg td kat hot.fm ngn suria.fm 2 2 stesen pon ckp psl topik perkahwinan.. cam kene je ngn topik post aku pg ni =p dan dikegenapan setahun hijrah usie perkahwinan kami ni jugek, aku ase aku dpt detect beberape perkare @ perangai abg yg aku tak dapat detect mase berchenta bertahun2 dulu..

1. diam bile marah.. diam yg sgt2 sgt2 sgt2 diam.. dulu tak nampak sebab sepanjang 7 tahun berkawan, aku tak pernah tgk atau dgr abg marah.. aku? aku mmg salu marah.. marah.. marah2.. marah3.. =p sume la ade.. mebi sbb aku ni dilahirkan sebagai anak tengah make aku menjadi lebih sensitif dgn perkare2 yg aku tak suke yg terjadi kepade aku dan membuatkan aku cepat memberi feedback2 seperti marah, memberontak, merajuk, tuka no tepon, dan lain lainnn.. =p (relevan ke konsep anak tengah tu kat sini? =p) sampaikan aku penah request kat abg yg aku nak sgt2 tgk die marah camne.. and ade 1 sentence die yg aku mmg igt sampai skrg.. 'hmd takleh marah na (manis kan ayattt mase nak ngorat aku =p).. nnt hmd dah leh marah, hmd marah na e.. marah cukup2' mak oii.. takut betui aku dengo ayat tu mase tu.. stakat ni tak penah lagi la aku kene 'marah cukup2' macam yg abg penah ckp tu.. tp sbenonye diam bile marah tu lagi sadis aku ase.. sbb kekadang tak tau ape asbab musababnye tetibe je abg diam.. abg kate tu kelemahan die.. bile marah mmg akan automatik diam dan tak dapat nak explain ape yg membuatkan die marah tu sampailah marah tu reda sendiri.. aku plak, kelemahan aku bile org marah aku tanpe asbab musabab yg aku tau kenape, aku akan menjadi pemberontak puak pelampau.. tu yg payah sket tu.. huhuu

2. manje tp tegas.. hihihiii mesti abg marah aku tulis camni kat sini.. tapi mmg la laki aku ni manje sikit.. ke banyak.. tak tau la.. =p dulu tak nampak pon perangai manje tu.. tp abg manje pd mase2 tertentu la.. heheh.. lebih banyak tyme aku la yg manje.. tp mungkin tahun depan bile baby aku dah lahir, anak kami la yg akan manje dgn kami pulak.. ohohoh.. so skrg selagi dpt tyme nak memanjekan diri, harus digunekan sebaik mungkin.. =p bab tegas tu pulak.. especially bab aurat.. ohh.. aku admit la aku agak longgar jugek bab2 ni.. bukan aku tak cube jage tp kekadang tu terbabas la.. byk perubahan bab aurat yg aku ikut ape yg abg ckp sejak kawin, ie: abg suh aku pakai stokin tgn bile g keje (baju keje aku byk lengan steng).. pakai baju lengan panjang even depan abg ipo aku (dulu aku tak kesah pon bab tu).. pakai anak tudung (tp kalo tudung tak jarang kekadang aku langga jugek peraturan tu).. tudung tutop dade.. baju tutop ponggong.. tu few la.. memule dulu aku ase susah bangat nak ikut tp lelame ok dh.. ade 1 je lg yg abg suh aku buat tp aku tak buat2 lg sampey skang.. abg suh aku pakai stokin semule.. mase kat U dulu aku pakai.. tp dh start keje kat *e*e*o* ni aku tak pakai dh sbb keje aku 8-5 aku kene pakai kasut kilang (except pegi tandas la =p) so aku ase cam malas dh nak pakey stokin.. pastu terbiase plak klua bukan g keje pon aku jd culas nak pakey.. huhu.. nnt insyaAllah syg cube pakey balik e bang..

3. syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2.. ohohoh org nak kate aku poyo ke berie ke hape ke kate la.. tp mmg aku dpt ase laki aku syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2.. mesti org akan kate 'ala baru setahun kawin' atau pon 'ala laki org lain pon syg bini die jugek' kan.. tp pade aku utk suami is3 yg tinggal berjauhan macam kami ni.. ape yg abg buat selame ni mmg membuatkan aku ase die mmg syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2 mcm yg salu die ckp mase zaman berchenta bertahun2 dulu.. =) kekadang hati aku goyang jugek bile ade org ckp 'jauh bau bunge, dekat bau toot' kan.. isau jugek nnt bile dah tinggey sebumbung abg dah tak mcm skrg.. tp insyaAllah.. aku yakin.. selagi aku terus mencube menjd is3 yg baik dan semakin baik, aku yakin abg akan tetap akan syg aku sorg sgt2 sgt2 sgt2.. kan b kan? =p (abg geli aku panggil die 'b' =p)
so pade sesiape yg ase diri die penah disayangi oleh abg aku dulu2 tu (zaman skola ke dah abis skola ke) kalo die terrrbace blog aku ni la.. aku cume nak ckp shoh!!! shoh!!! pegi main jauh2 e.. anda tidak diperlukan di sini..

banyaknye aku pecah rahsie kat post ni.. aku harap abg tak marah.. hihii =p

3 ulasan:

  1. keh keh keh...happy anniversarry mona..semoga berbahagia selalu..hehe aku ingat lagi pegi kenduri ko time tu tgh sarat pregnant

    BalasPadam
  2. a'a kan.. nampak bulat je perot ko mase amik gambo ms korang kt belakang aku tgh mkn.. muke ko pon pucat je mase tu.. =)

    BalasPadam
  3. salam mona...hehe..nabihah ni..jumpe blog ni kat dlm blog kirana...blhla exchange link hehe..pekaba skg?

    BalasPadam