Rabu, Oktober 21, 2009

xx @ xy? cadangan ditutop! =)))

pade hari isnin yg lalu, sy dan my-other-half telah ke klinik swasta utk melakukan scanning utk melihat jantina baby yg sedang berade di dalam kasih-sayang sy ini.. kami pergi ke klinik wanita sh**la yg terletak berhampiran cawangan maybank yg besar di bandar klang ini.. sebelum pergi, my-other-half telah menelefon pihak klinik terlebih dahulu bagi menanyakan siapakah dokto yg akan bertugas pd tengahari tersebut dan kami dimaklumkan yg dokto-on-duty adelah dokto h*wa ieitu dokto yg same yg mengscan sy beberape bulan yg lepas..

make, sekonyong2nye sy pon bergeraklah ke klinik tersebut bersame my-other-half selepas selesai rutin check-up sy di kkpk.. sebelum ini sy telah pon melakukan scan di kkpk (scheduled scan bukan request scan) dan sy ade juge bertanye kepade dokto di situ apekah jantina baby di dalam kasih-sayang sy ini tetapi oleh kerane kekaburan scanner pihak kkpk make tidaklah dapat sy mengetahui jantina baby kami.. make sy berharap kepergian sy ke klinik wanita sh**la akan memberikan sinar harapan buat sy dan my-other-half utk melihat dan seterusnya mengkonfirmkan jantina baby kami yg tersayang ini.. =)))

setelah tiba di klinik tersebut, sy terus mendapat giliran ke-3 utk bertemu dokto.. ini memberi makna, bahawasanya ada 2 org lagi patient yg sedang menunggu giliran utk bertemu atau sedang bertemu dgn dokto.. seorang di dalam bilik dokto manakala seorang lagi sedang duduk seorang diri di ruang menunggu..

setelah tiba giliran sy, kami bingkas masuk ke bilik dokto dan sy terus memaklumkan hajat hati ingin mengscan kandungan bg mengetahui jantina baby kami.. ini adelah kerana berdasarkan maklumat dari media elektronik, jantina baby telah dapat dikenalpasti seawal usia kandungan memcecah 20 minggu lagi.. jadi oleh kerane baby kami sudah pon berusie 28 minggu, make kami merasekan sudah tiba mase yg optimum utk kami mengetahui jantina baby ini..

proses scan dimulekan dan dokto mengatekan yg baby kami adelah sgt aktif kerane ketike proses scan sahaje, die sedang bergerak2 di dalam dengan aktifnye.. sy dan my-other-half sgt gembire dgn perkhabaran itu.. dan sy juge dpt merasekan keaktifannye kerane die mmg kerap menendang perut sy.. perkiraan yg sy lakukan sendiri sebelum mendapat konsultasi dr pihak nes kkpk telah membuktikan bahawe pd siang hari sahaje, baby sy menendang2 perut sy lebih dr 8 sesi sehari.. itu hanye pd waktu siang di pejabat sahaje.. belum lagi dicampurtambah dengan tendangan pd waktu malam.. sy rase sungguh bahagie dan teruje.. =)))

kendian, dokto mengatekan yg baby sy sedang meniarap di dalam kasih-sayang sy.. makanya, adelah sukar utk melihat jantina baby kami.. sy sedikit frust ketike itu dan sy tahu my-other-half lebih frust lagi.. ='''c

adekah xx.. atau xy..?


.
.
.
.
.
.

tetapiii, beberape saat kendian, dokto mengatekan yg die seolah2 dpt melihat kelibat jantina baby kami..

"sy rase baby kamu ni girl sbb die nampak mcm 2 keping kat situ ye.. kalau baby boy die ade telur dan ade punai.. kat sini kite nampak 2 keping je, tak nampak punai jadi sy rase ini baby girl.. ini sy ckp based on experience ye.. kalau dokto yg takde experience mungkin die tak perasan sbb die still mcm terlindung2 ni.. tp kalau kamu tanye sy, sy akan kate 90% it is a baby girl.." (byk kali dokto tu ulang2 pekataan 2 keping dan punai tu.. huhu.. sabo je la aku =p)

=))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

sy seperti mahu menyanyikan lagu senyum yg sering keluar di kaca tv suatu ketike dahulu..

'senyum seindah suria..yg membawa cahaya..senyumlah dari hati..duniamu berseri..'

sy sgt happy.. plus teruje.. plus tak sabar nak tunggu baby keluar bulan 1 ni.. =) sy memang telah lame mengimpikan agar baby sulung ini adelah seorang baby perempuan.. ade beberape sebab yg malas utk sy taipkan sekarang kenape sy sgt inginkan baby perempuan.. dan andai benar telahan si dokto ini, make sy amat teruje.. serase ingin bangkit serte-merte dari katil dan terus mendakap my-other-half apabile mendengar perkhabaran itu.. cewaahhhh!!! tak malu weih.. =p

tapi kegembiraan sy sedikit direntap bila mana sy ingin dokto itu memprintkan gambar scan tersebut utk sy buat kenang2an tetapi die enggan.. katenye tidak ade ape yg sy boleh lihat pd print-out tersebut kerane imej terakhir pd paparan scan tersebut hanyelah gambar kepale baby sy sahaje.. sy berkeras mahukan print-out tersebut kerane sy inginkan data pd imej tersebut.. dan sy juge merasekan bahawe kosnye telah termasuk sekali dlm kos yg perlu dibayar nanti.. jadi print sahajelah.. susah sgt ke? sebaliknye, dokto tersebut telah memberikan satu analogi yg sungguh kurang asam..

"ape yg kamu nak dr gambar ni? kalau kamu nak tengok baby kamu pon, kat sini cume nampak kepale nye saje.. sebab td imbasan terakhir adelah pade kepale baby kamu.. macam sekarang ni, sy letak scanner ni pd tangan sy, kamu tak boleh nampak muke sy pd screen ni.."

sy rase seperti mahu melempang saje dokto tersebut tetapi memikirkan yg sy sedang berade di dalam pejabatnye, make sy abaikan sahaje niat suci murni tersebut.. adekah patut die memberikan analogi sebegitu kepade sy? lebih baik lagi kalau die memberikan analogi seperti 'letak scanner ni pd ponggong, takkan nampak kepale lutut pd screen ni' kan.. tol tak kawan2??? eeeee serase seperti hendak berkate kepade si dokto : dokto, sy ni grad u okeh? jd tolong bg analogi yg bijak sikit boleh tak? hohoho.. terkeluar jugak kepoyoan sy nanti kang..

dan akhirnye, apebile sy berkeras berkehendakkan print-out tersebut, die tibe2 tertekan button 'off' pule instead of button 'print' seraye berkate "dah bukan rezeki awak la nampaknye.." hohoh.. iyelah tu...

ahh.. abaikan aje la ek kisah si dokto ini.. biar die terjun dengan labu2nye..

so skarang, bile org tanye, sy & my-other-half bolehlah menjawab dgn senyum lebarnye "90% girl loo.." <--- ini kalo bebudak ca ya nun alif kat ofis sy bertanye la..

=)))

sy sgt sukeeee......

so skarang, bolehlah sy dan my-other-half terus menggunekan name panggilan utk baby kami ni seperti yg sy sering gunekan di sini..

bahagienye hidup... =)))))

berbalik pade kisah name ni.. hihii terigt waktu sy berdiskusi dengan my-other-half aritu pasey nak bagi name pd baby ni..

mase tu kami masih belum mendapat konfermasi mengenai status jantina baby di dalam kasih-sayang sy ini.. tetapi oleh kerane sy sejak azali lagi memang menginginkan baby girl [tp kalau ditakdirkan boy pon sy redha dan tetap sgt sukeee.. =)))] make sy telah menamekan baby sy seperti yg tertera di sini.. tetapi, suatu hari, my-other-half telah secare santainye mengajak saye berdiskusi tentang name baby kami nanti..

"kalau perempuan, syg nak name 'hannan najla' tau.." sy berkate dgn suare tergedik2 dan sedikit manje.. hohohh =p

"kalau lelakiii.. mmm nak bagi name ape eh bang..? tp nak start dr uruf 'h' jugak la.."

lantas, my-other-half pon mencapai buku 'amalan semase mengandung, selepas bersalin serta panduan menamekan bayi' kepunyaan sy yg dihadiahkan oleh makcik my-other-half semase majlis perkahwinan kami lewat setahun yg lalu.. my-other-half mencari2 name utk bayi lelaki yg bermule dengan uruf 'h' yg sesuai utk diberi kepade baby kami nanti sekirenye die seorang bayi lelaki.. sebenarnye, my-other-half ingin menamekannye 'hanzalah' kerane itu name sahabat nabi.. tetapi sy tidak mahu kerane name tersebut sgt jarang digunekan dan tiade kependekan yg sesuai utk name tersebut.. so sy refused..

sedang my-other-half mencari2 name yg sesuai, sy memberi cadangan pule.. "bang, kalau name 'hazran najmi' ok tak?"

"ape maksudnye?" tanye my-other-half..

"hazran takde dlm buku tu.. tak tau maksudnye ape.. tp najmi ade.." sy membalas..

"kalau maksudnye tak sure ape, tak nak la syg," kate my-other-half.. okeh.. sy tidak membantah pendapat my-other-half itu..

tetibe sy terfikir hendak menamekan baby kami ini, sekirenye lelaki, dengan name seorang pemimpin dlm sebuah parti..

"bang, kite bg die name 'husam najmi' nak?" hehehehhe =p

"tak nak la syg.. org tu hidup lagi.. kite tak tau lagi camne dgn kisah hidup org tu.." kate my-other-half..

"ala tp die tu kan org kuat dr parti yg baik.. bleh la eh bang eh..?" sy bersuare sedikit menggode sambil merayu2.. huhuu =p

my-other-half hanye diam.. tetapi dr raut wajahnye, sy dpt lihat die tidak suke dgn cadangan name yg sy berikan itu..

"alaa... tp syg nak name pemimpin dr parti baik2.. mudah2an nnt anak kite jd pemimpin yg baik2 jugak.. (tinggi kan cecite sy =p) tp syg nk yg mule dgn uruf 'h'.."

"kalau nak jugak uruf 'h' dr parti tu, camtu baik kite bg die name HANWAR HIBRAHIM!!!"

kahkahkahkahkahkahkahkahk.. sy tidak dapat menahan ledakan tawe yg kuat keluar dr mulut sy yg comel ini.. =p serase menggelikan hati saje cadangan name dr my-other-half tersebut yg sy tahu saje hendak memperli permintaan sy sebentar td..

"hmmm kalau camtuuuuu baik bagi name HIM HUAN HENG.. menjadikan khalifah umar sebagai idola lagiii.." tetibe sy mendapat idea..

kahkahkahkahkahakhakahkahkahakahkahakahakahakah kali ni pecah berderai gelak tawa sy dan my-other-half..

"nanti org kate parents anak kite sengauuu.." kate my-other-half.. sy masih lg tidak dapat berhenti gelak..

kami masih lg terus bergelak ketawe syok sendiri.. terase happy sgt dpt bergelak ketawe sekuat itu dgn my-other-half.. kami masih lg ketawe dan terus ketawe tanpe mempedulikan jiran tetangge.. =p walaupun subjek utame diskusi kami belum menemui jln akhir..

dan hari ini.. nahh!!! sy dan my-other-half tidak perlu runsing lagi.. =p cadangan pemberian name bolehlah ditutop!! =)))

90% kebarangkalian nama yg sesuai utk baby dlm kasih-sayang sy ini akan dinamekan sebagai hannan najla.. =)))

kesayangan mak dan abah yg bermata cantik.. hohoh hihiii..

semoge nanti die akan bermate cantik seperti norjuma.. kan abg kan?



mmg bakal mak yg poyo aku ni! =p

3 ulasan:

  1. hehe kalau kluar baby boy? scan ni tak tentu sgt sahihnye..beli la baju baby yg neutral dulu..maksudnye boy leh pakai n girl leh pakai..

    BalasPadam
  2. itu la cadangnye camtu jugak.. aku beli warne ijau gtu heheh

    BalasPadam
  3. kah kah kah..mmg lawak entri2 ko..aku glak sorg2..naseb bayek kat rumah..kalo kat office aku yg sunyi sepi tu, mau org lain ingat aku gilaa...hanwar hibrahim ek? klako klako..klako lah kamu berdue ni..sedap nama hannan najla tuh..bak kater farah, kalo kuar boy camne? oleh itu, prepare je dua nama..nama girl n nama boy..kalo scan girl, kebarangkalian kuar boy pon ada gak..tp kalo scan boy, sah2 yg kuar nanti bukan girl laa kan..

    BalasPadam