Selasa, Oktober 06, 2009

tazkirah yg memualkan dari bozzez...

pade hari jumaat yg lalu bersamaan 13 syawal bersamaan 2 oktober, aku telah diberi sebanyak ops! sedikit...



oleh 2 orang bos di tempat aku mencari sesuap nasi ini.. mereka adelah bos wanita bermate bulat ieitu seorang kap lam ya nga dan seorang ca ya nun alif ieitu mid-bos bermate sepet yg merupekan bos kepade bos wanita bermate bulat td. tazkirah diberikan dalam keadaan santai dan bersahaje serta aku dan mid-bos bermate sepet hanya bediri sahaje. bos wanita bermate bulat bagaimanapun duduk di kerusinye yg sedikit empuk itu kerane tazkirah tersebut disampaikan di dalam biliknye..

berikut adelah isi kandungan tazkirah tersebut..

mid-bos bermate sepet : so this monday (maksudnye isnin semalam) u gonna brief again about the 5s contest ok?
aku yg tak bersalah : actually i've spoken to j* during last morning briefing and all have agreed to let upper manager level to talk about that. some more i feel the operators pun mesti didnt see the impact if i keep on repeating the same issue. kalau upper management yg voice out, barulah nampak that the upper level pon take this 5s issue seriously.
bos wanita bermate bulat : but actually the thing come from us
(die cube menekankan yg mengatekan operator perlu dibrief sekali lagi sebab suasane kompetitsyen takde tu datangnye dari upper managerial level.. okeh.. fine.. aku tak nafikan.. so silekan tunjuk pade operator yg korang2 ni ambik peduli pasal issue ni.. cube ckp kat operator berulang kali dalam sela mase yg singkat tengok operator meluat ke tak.. okeh?? ade bran??)

mid-bos bermate sepet : tapi as the coordinator i think u kena cakap la. u jangan takut..
aku yg tak bersalah : i tak takut! (suare tegas okeh =p) mr t*ng, i tak pernah takut to talk in front of public. lagi2 depan operator.. but i just dont want them to feel like 'apelah m*na ni, cakap bende yg same berulang2 tak sampai sebulan.. macamlah kami ni tak faham'.. i tak nak diorang ade that kind of feel..
bos wanita bermate bulat : (senyum kambing) ok i think wut if u present the findings 1st, then show the result trends.. after that maybe we can slot in to comment about the achievement of the contest.
mid-bos bermate sepet : kite sambung2 and tambah2 sikit la dr ape yg u cakap.. (senyum biri-biri)
aku yg tak bersalah : ok. sbb i rase things will be the same je if u all keep on asking me to give comment about this contest. kalau org luar or upper manager yg bersuare mungkin nanti akan ade perubahan suasane..

but truly deeply in my heart aku tak rase camtu ponnn.. things will be the same as long as manager mentality is still the same.. aku nak panggil operator buat training as part utk melengkapkan their training hours & menambahkan motivation diorang pun salu kena balas dengan kate2 "this is a waste u know to production. in 1 hour time we can produce up to 1000dozen product". so see??? ape mentaliti manager2 ni? diorang nak keja sales.. nak hit target.. supaye percentage profit yg diorang bleh dpt tu lagi tinggi.. dan kuli2 macam aku ni la yg kena memastikan target tu tercapai.. dengan care skip waktu training.. waktu cleaning.. waktu riadah yg 2 tahun lepas ade diallocatedkan tp skang dah takde..

then tazkirah bersambung..

mid-bos bermate sepet : but actually do u really see the progress & improvement of the 5s condition in *e*e*o*?
aku yg tak bersalah : tak sgt pun. actually diorang just buat cleaning work as normal macam bukan during the contest pun. and the reason yg salu diberi was mase takde.. nak kejar target production.. and i cudnt say much sbb yg set kan target tu manager jugak. and manager knows about this on-going competition. so contradict kat situ.. takde cooperation utk bagi timing buat thorough 5s pun pd each section. saye pun susah nak ckp la mr t*ng.. project title ni nampak easy tp nak work-out bukan senang sbb libatkan all dept..
mid-bos bermate sepet : tapi u kena kuat sbb this is your project. kalau ikut semangat aa.. i pun kadang2 takde semangat nak buat some of the task yg out of kite punye main job scope tapi nak buat macam mane kene buat la.. u tau aa.. i sudah kerja sini 11 bulan tapi i still didnt feel yet the sense of belonging to the company. kadang2 i pun feel lazy to go to work.. i cume fikir still ade mulut kena kasi makan saja..

hahahhahahhahhahahahahahahhahhaaaaaa mid-bos bermate sepet ini cube hendak membuat lawak pulakkk.. kalo dah gaji ko tu berkepok2 sampai 15riban sebulan(tak tipu okeh).. ape nye yg ko nak kate takde rase sense of belonging to the company lagi? profit percentage lagi ko dapat.. bonus yg terlebih2 banyak lagi dr kami kuli2 level3 ni.. pastu under-table lagi dr supplier dr contractor yg nak buat biz ngn *e*e*o* ni.. lagi nak cakap takde motivasi nak pegi keje konon.. piiiiraahhh!!! takyah laa nak mengpsiko aku dgn ayat2 camtu.. year-end nanti ko tengok gaji plus bonos masyukkk berkepok2 haa datang la motivasi ko nak wat keje.. ape yg ko nak kate feel lazy to work nye.. kalo ko feel lazy lagi mmg laaa ko ni tak tau diuntung..

dalam ati aku mase tu memang dah berbulu2 dah.. siap ade kutu lagi kat bulu tu.. eeee tolong la.. cube ko buat survey tanye kat sume exec level 3 kat kompeni ni.. ade tak deme tu ase berbaloi keje sini lame2? ade tak deme tu ase sense of belonging to the kompeni? kalo ade, mmg aku tabik spring aa kat that particular exec tu.. kebanyakan exec kat sini keje sbb kene keje.. so bile dh namenye kene keje, kene la datang ofis utk buat keje walaupun ase sense of belonging tu tak de..

gap antare managerial level ngn exec level 3 mmg jauh beze.. aku sendiri pernah tgk kertas (yg sepatutnye dishreddkan tapi tak tau camne terbuat kertas recycle) tentang salary wages utk manager berbanding exec berbanding supervisor.. memang jauh!! bukannye aku dengo2 cite orang.. tengok sendiri lagii...

so bile mereke2 ini poyo2 memberi tazkirah dan bercakap tentang psikologi.. motivasi.. aku ase cam nak muntah je.. tak payah la berckp kalo ko tak tau ape yg kami ase.. kami ni berhempas pulas la nak chase target yg ko tetapkan.. tp bile ade kesilapan sikit, mula la kate kite x thankful to the company la.. kite calculative la.. tah sape yg calculative tah.. hoih!!

dan tahun ini selepas 3 tahun aku bekerje di sini, 1st tyme ever we received an email from our beloooooved ceo kat siam sanun, bagitau yg die sgt gumbira dengan pencapaian kompeni for the FY0809.. dan banyak kali die puji itu mr k*h yg dikatekan pandai merebut peluang2 yg ade.. memang la.. ca ya nun alif.. pandai la nak ambik kesempatan.. cari supplier ayam semurah yg mungkin.. cari contractor yg buat keje2 rinovet lab dgn sgt lembabnye sampai aku sebulan kene denga bunyi bising ketuk2 lantai plus tak merase air cond dlm ofis ni.. so mmg la profit tu lebih sbb cost kurang.. yg menanggung sekse cost kurang tu sape..? orang2 kilang niii jugakkk...

hoih!! profit growth tinggi.. tp kalo bonos tahun ni tak banyak.. memang la.. aku terus cabut je pas maternity nnt.. hihihiii =p

Tiada ulasan:

Catat Ulasan