Jumaat, September 07, 2012

setahun sudah berlalu


Setahun sudah berlaaaaluu, septemmber muncul kembaaalii, dengann keboringan semalamm…

Eheh.. suda setahun gtu aku di sini. Cepat je mase berlalu. Orang kata (bukan aku kata) kalo kite rasa cepat je masa berlalu, itu satu petanda kita suka akan suasana tu hingga tak terasa masa berlari pantas meninggalkan kita. Cewahh beria je.
besar gedabak.. bila la aku blh kurus... tp aku x malu upload gambo ni.. coz aku tetap aku.. 
i m proud to be me! ehe
Mengimbas kembali hari pertama aku menjejakkan kaki di sini, pada tanggal 7 Sep 2011, tak terasa begitu asing pd hari tu. Sebabnya, sebelum aku diterima bekerja di sini, aku telah menghadiri 3 kali sesi temuduga. Banyak kan? 1st interview mase shortlisted ke enam org candidate, dan 2nd interview mase shortlisted ke final 2. Lagi sorang tu minah india, aku nk sembang dgn dia mase tunggu plant manager nak interview kitorang, punyelah sombong minah tu tak nak bercakap! Macamlah aku boleh dpt idea utk jwb interview bila bersembang dgn dia. So bila aku tgk style die mcm xnak berckp ngn aku sgt masa tu, aku pun diam sajelah.
Last last, minah india tu yg dpt koje ni. Plant manager aku ckp mase tu, kalo ikutkan kelayakan dan pengalaman, memang dia nk ambik aku. Tapi 2 headcount sedia ada di QA depat adelah melayu, jadi haruslah dia mabik india katenye senang nak arrange cuti.. siap ckp melayu yg lagi sorg kat QA tu pun baru je 3 bulan keje, tak tau lagi prestasi mcm mana, kalo dia blah maka aku ade harapan la diambil bekerja. Aku mase tu dah mcm aik.. ni mcm kilang yg org nye come-and-go je. Aku ni takut sikit kalo kilang yg ade track record dgn staff turn-over yg tinggi mcm ni, rasa tak secure. Dan rasa mcm there must be something wrong somewhere kenapa org asyik masuk dan blah. Kalo remuneration package nye ok, mesti orang tahan kan..
2 months after that , aku dpt tau (drpd jobstreet ehehe.. job hunter eh? hihi) yg ada lagi 1 vacancy kat QA dept. aku pun terus fikir minah yg masuk bulan feb tu ke yg resign? Aku pun re-apply dan bagitaulah serba sedikit yg aku ni dah pernah diinterview oleh plant manager. So cepat je lah application aku ni being highlighted by HR dan dipanggil untuk interview ringkas. Gedebak gedebuk dia goreng aku, so at last aku accept offer kerja kat sini… aku memang saje pilih tarikh commence kerja on 7 sep 2011 sbb senang nak ingat.. 7.9.11. hehe
Kenapa aku nak sgt kerja kat sini sampai sanggup apply 2 kali? Ahaha ada 2 jawapan kepada persoalan itu..
1)      Kilang ni dokek amek ngan umah mak yg aku tgh duduk ni. Tak sampai 3 km kot. So setiap hari sepanjang setahun ini, aku berulang alik makan tengahari di rumah, di samping mengepam susu, kerana factor kilang ni tak ada tempat yg sesuai untuk aku mengepam susu. Surau kongsi dengan 3 4 kilang lain yg ade dlm kawasan pagar landlord ni, jadi aku rasa aku prefer lagi mengepam di rumah. Mudah dan senang terus simpan dlm fridge. Tak payah gaduh nak bawak beg besar dgn spectra 3 dan insulated bag tu ke hulu ke hilir. Makan pun berjimat sebab Cuma makan lebih lauk dinner mlm sebelumnye yg lebih sihat sbb masak sendiri eceh. Bongkak pulak. Tapi betul la, bila makan tengahari kat umah sendiri ni, banyak jimat duit tau. Tapi takdelah sampai berkira langsung tak makan luar. Kalo mcm ade event dgn rakan sekerja yg memerlukan aku makan tengahari dgn diorang kat luar, aku join juge (kadang kadang la). Lagi 1 kelebihan tempat keje dekat ngn umah ni adelah boleh klua umah lambat!! Hehe. Masuk keje kul 8sengah, kul 7.45 masih blh mengadap tv (kalo adik blum bangun lg) or blh menyusukan adik dulu (kalo dia dh terjaga mase aku tgh bersiap siap tu). Kalo dulu mase keje kat telok, kul 7suku paling lambat blh klua umah. Kalo tak, siaplah punch card merah. Kalo dulu dulu mase keje kat pj, lagiiii la jangan mimpi nk berada di rumah lagi selepas kul 7am. Berbeza sgt sgt routine skarang dgn dulu. So nampak kenapa aku nak amat sgt dpt keje kat kilang ni?

2)      Yg kedua, sbb aku masa tu mcm ada unsur kemenyampahan dgn the current superior at my previous workplace la. sebabnye, die mempermainkan elemen halal yg digunapakai dlm produk keluaran kilang tu. Bengang lah aku kan. Dah sah sah ko tgh berckp dgn the only Muslim yg handle halal matters utk produk kilang ni, so sila fikir komplikasinye bila aku dh naik hangin dan menyampah lalu terus terfikir untuk tender resignation letter dan hunt for another job dan tetibe ade pulak job advertisement dr tempat yg aku penah being interviewed? So haruslah aku grab segera peluang yg ado bila being offered kan? Sebelum sebelum tu pun aku mcm dah ade rasa mcm tak berapa nk suke keje situ lagi atas sebab sebab tiadanya chemistry antara aku dgn post aku mase tu, which was my task yg aku dok buat sejak 2007. Mcm dah bosan pun iye, semakin aku rase mengarut pun ye. Yelah, handle microbe, percambahan microbe yg memang sentiasa dan mesti ada dlm makanan (living cell, growing cell sume ada kuman) so bila aku asyik dok ditanya ‘mcm mana mau kasi kurang microbe’ tapi cadangan yg diberi tak dapat diimplementasikan atas sebab sebab ketiadaan dana atau lebih tepat big boss tak approve proposal, so lantaklah kuman tu memang akan terus bercambah la dlm produk. But at the stage yg within specs, actually it should be alright. Sgt faaaaaaar away from maximum limit. Tapi kau tetap akan naik angin dan jadi gila bila bercakap dgn org yg takde hands-on pasal bende ni dan belajar dr buku pasal microbe elimination, tapi masih tak nak kalah bila bercakap. So yg senang, resign sajalah! Bos, u carilah org yg boleh memahami u dan sependapat dgn u. hehe.

     Alhamdulillah aku dah boleh kate aku well-verse la dgn scope kerja aku. 60% kerja yg aku buat sekarang memang kerja kerja yg sejak dulu lagi aku dah buat, ieitu documentation melibatkan quality system, haccp system, halal, audit and validation process dan lain lain yg seangkatan dengannye la. Yg aku memang kena handle sejak dari 1st job tp current job aku tak payah handle is about pest control!! Haha best sgt sgt sbb aku cukup menyampah nak deal dgn kontraktor pest control ni. Diorang ni kan mcm lelaki lelaki kasar gtu. Bukan aku kata diorang ni jahat jahat tp nature kerja diorang dan skop kerja pest control tu, nak verify makhluk perosak mengganggu atau tak mengganggu kilang ke tak, uiii aku cukup x suke task tu! Yg aku baru belajar pulak kat sini (sebab kat tempat tempat kerja sebelum ni, aku tak diberi task task ni langsung!) mcm non-conformance product handling, troubleshooting related to quality issue, dan yg seangkatan dgn task task sebegitu la.. haa aku suke! aku suke! Boleh menambah ilmu pengetahuan. Berguna kalo aku nk divert ke skop kerja selain documentation nanti, manalah tau kan kalau dapat offer lain dgn gaji yg lebih masyuk.. tapi bab momentum kerja, kalo aku nk buat perbandingan, antara b*st*, c*r*b*s, f*b ngn kilang ni, tidak dapat dinafikan momentum kerja aku di c*r*b*s lah yg paling laju dan penuh semangat. Cuma masalah jauh tu je membuatkan aku terpaksa fikir 3 4 kali nak terus kerja ke atau tukar tempat kerja. Bila dah berkeluarga, haruslah fikirkan yg tersayang dulu bila nak buat apa apa keputusan pun kan.

c*r*b*s >> kilang sekarang >> b*st* >> f*b
ehehe

together we work as a team!! =) anyway, ade 6 org je dlm gambo ni yg masih ade di sini.. huhu

Ya Allah, semoga aku boleh bekerja dgn lebih baik, menyumbang idea idea yg sepatutnya kepada syarikat dan mendapat rezeki yg berkah untuk keluarga dan diri sendiri. Amiiinnn… =)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan