Rabu, November 18, 2009

*e*e*o* - lg 3 mggu menjelang 3 tahun..

pg2 lg aku nk berceritera psl keje..

ohhh.. topik yg suam2 kookoo... tp aku nk luahkan jugek kat sini..

kilang tempat aku mencari sesuap nasi ni dh makin melampau2.. seb bek perkare ni tak berlaku pd aku..

ade sorg kelig (colleague =p) aku ni nk resign.. dh tender dh pon.. sbb tensen tak tahan pressure.. aku penah cite kat entri sblom ni..

pastu hr dpt tau yg die nak resign seblom dpt keje baru.. so okkk.. hr cube bermanis mulot dgn die.. kate hr "since u oso dont get new job yet, y dont u just work with us until end of nov. it is oso a WIN-WIN situation laar.." sbb nye org br yg nk ganti tmpt simangse tu cume bleh masuk early dec nnt.. asalnye simangse ni dh dpt info dr hr yg die punye last day was on 7th nov.. tp oleh kerane simangse ni aku pon x fhm nk klasifikasikan sbg ape.. baik atau xtau cara idup? make simangse telah bersetujus mahu extend notice period die smp ujong nov.. kitorg sume ms dgr bite tu mmg terkejut la.. sume ase cam "ape la hr ni.. bile nk mintak tolong, manisssss mulot... win-win situation konon.." tp still die x de wat hand-over dgn budak br tu nnt.. at least, biarla ade proper hand-over alang2 dh suruh simangse ni stay smp end nov.. haiah!!

aku ase hr kat sini makin kronik.. makin x slamat asenye keje kt sini.. resmi burok hr ni makin menjadi2.. hahaha.. ke mane2 tempat pon hr nye mmg berpangai mcm ni? ih ih ih.. macam ne la agaknye ek kawan aku yg keje as hr manager tu ek.. macam gini jugek ke pangai nye.. bile terdesak, gune istilah WIN-WIN situation.. tp bile xnak, ohh.. suke2 ati tamatkan perkhidmatan.. mcm simangse kat whouse tu.. pon dh resign jugek.. kaba2 angen sepoi2 bahase yg aku dengo, hr kate kt simangse tu "u are still not confirm yet? so wut u gonna do?" amboiii.. terus aku terigt kat sistem ala2 ISA kt tempat keje lame aku dulu.. camtu la jugek.. bile dh xnk simangse tu keje kat situ, g campak simangse tu masuk outlet ni laa.. outlet tu laa.. smp la simangse tu sendiri fed-up.. kt sini style die, extend probabtion period pastu ckp kt simangse 'wut u gonna do' plak..

pd aku sia-sia je simangse tu tender surat aritu.. sbb skang dh nak masuk dec dh pon.. x smp lg 2 menggu.. dec ni mgmnt akan meeting psl bonos (harap2nye dec ni =p).. tp kalo dh tender, wpon sebulan je lg nk cukup fiscal yr, jgn harap la nk dpt variable bonos tu.. contractual pon kene catu nnt... sbb tu aku kate td alang2 dh decide nk resign, jgn tuka2 fikiran lg only sbb hr kate WIN-WIN situation tu.. x dpt ape pon...

okeh. itu pasey hr.. skrng jom kite menjarum pasey bos aku plak.. =p

bos aku ni seorang yg mempunyai high expectation.. even facility yg die provide pd kite ni ala2 idop segan mati xmau, tp die still expect output yg sgt 'waaaaaa' dr kite.. die juge seorg yg sgt suke mengumpul sijil.. bukan sijil peribadi.. tp sijil pensijilan.. stakat ni kilang tempat aku mencari sesuap ns ni dh ade : HALAL, HACCP, GMP, ISO, VHM, OHSAS, and nowwwww they want us to go for 14001 in d new plant nnt.. bleh??? bleh biol otak aku lame2 keje kt sini.. gile ke hape... dgn keje hakiki lg yg die mmg always expect output yg 'waaaaa' nyee.. adoyaiiii!! mmg x larat la nk layan karenah die.. sijil yg dh ade pon susah nk maintain.. maksod aku, berhempas pulas.. sbb byk sgt.. aku ase kompeni food lain xde yg collect sijil byk gile cam kilang tempat aku mencari sesuap ns ni.. tu OHSAS tu.. bukan sng nk maintain.. mase die wat audit smlm die sendiri ckp die ase workers tak follow pon safety WI.. so??? wut's ur point pegi tambah lg cert2 lain yg belum tentu dpt diimplemen dan dimaintain dgn superb nye? adoyaiiiii!!!

itu utk keseluruhan kilang.. and nowwwwwwwwwwwww (kasik tambah sket 'w' tu =p) die nak aku dan cik Y go for ISO 17025 plakkkkkkkkkkk (tambah 'k' jugek kat sini =p) utk lab.. ADOYAIIIII!!!! (kasi cap & bold letters & sket =p) aku ngn cik Y mmg dh ase cam 'mcm2' dh skng ni.. go for 2 certification in a year?? bleh???

smlm konsalten 17025 tu dtg bg explanation psl accreditation tu.. die tye aku ngn cik Y accreditation yg kitorg nk go for ni customer driven ke internal driven.. kalo customer driven mmg harus la kite amik.. cam commercial lab ke.. mmg customer nak kan SAMM accreditation tu.. tp kalo internal driven bek xyah la katenye.. yg aku nk tergelak tu, die bg cth mmg terkene pd situasi kitorg.. cth : sister kompeni in thailand dah accredited, so kompeni kt mesia ni pon nak jugekk.. hahaha.. aku tau bos wanita bermate bulat overheard ms tu.. aku ngn cik Y pandang2 sesame kitorg je.. mmg pon bos wanita bermate bulat ni obses nk ikot sister kompeni kat thai nun.. ape deme ade sume nk ade kt mesia ni jugek.. kalo cukop kakitangan xpe.. ni jumlah kakitangan xnk lak ikot thai.. menciiii tawww!!!

so secare keseluruhannye, lepas briefing tu, aku ngn cik Y pon berdiskas ala2 bergossip gtu.. bleh ke kite nk capai accreditation ni.. berbaloi ke dgn keadaan equipment yg idop segan mati xmau nye ni.. pastu kitorg pakat ckp kat bos wanita bermate bulat ni yg ase cam tokleh g laa ngn timing yg diberi.. sblom masukkan dlm KRA, baik mantapkan dulu equipment wise nye then br ckp psl nk dptkan accreditation.. pastu ade ke patot bos wanita bermate bulat ini telah berkate "ok u all diskas first (kitorg br je pas diskas bos! =p) and then let me know wut's uols planning.. BUT JUST PUT IN FIRST IN THE KRA"

wutttt???? aku ase cam nk melompat.. kitorg br je ckp accreditation ni x realistik utk dicapai dlm mase FY0910 ni, die bleh suh gak kitorg letak dlm KRA?? pastu nnt kalo x tercapai, nk slhkan sape? bende ni kitorg dh highlight awal2 dh ketidakrelevanan ie boleh dicapai... adoyaiii!!!

pastu cik Y pon ckp how come to put in the KRA.. pastu bos wanita bermate bulat pon kate "ok la.. if that's d case, uols think of sumthing that related to lab achievement.. becoz aaa L*ck*n* aa.. everytyme she sees me, she always ask about getting the accreditation."

see?????? mentaliti bossssss.... die patot lg ade authority utk bgtau atau bincang atau at least suarekan pd itu miss L*ck*n* yg accreditation tu is something yg not realistik utk dicapai kat mesia branch ni.. at d moment la.. melainkan equipment cukopp...

bdk eng. yg baru 5 bulan keje (tp suda stress ala2 nk resign =p) tu ckp "u kire power la ye bleh tahan keje kt sini smp 3 tahun.." hohohoh.. mmg pon (riak sekejap =p) sbb aku tgk rekod microbiologist yg keje dgn bos wanita bermate bulat ni sblom2 ni sume bertahan paling lame pon 2 thn je.. microbiologist yg 1st tu je yg masuk skali dgn cik Y yg keje kt sini dekat 10 thn.. lepas2 tu 2 thn 2 thn yg tahan.. aku je yg dh nk dkt 3 thn kt sini.. igt senang nk deal ngn bos fomfuann?? lagi2 plak kap lam ya nga.. adoyaiii!! kalo ikotkan ati nurani aku yg suci murni ni, nk je aku blah saat2 camni.. saat2 byk org resign serentak.. saat2 byk certification tgh tggu due nk buat surveillance audit.. bia teklua usus besa usus kecik bossess kat sini yg blagak nk mampuih ni.. diorg igt diorg besa sgt???

xtau la thn depan smp bulan bape je aku tahan lg keje kat sini..
stress!!
menciii tawww!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan