Jumaat, Ogos 20, 2010

mulut2 busuk yg gatal! *mode politik

terpanggil aku nk share psl perkare ni..... u know like kekdg bile bc brite cam ni ase cam semgt kenegaraan aku membuak2.... ehh tp apsal aku dpt B+ je dulu kt UPM? hihi.....
.
.
.
*mode serious membace akhbar

Sejarawan kecewa kenyataan Soi Lek
Oleh Faiza Zainudin

2010/08/20

KUALA LUMPUR: Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek diminta menghentikan kenyataan atau serangan ke atas segala perkara yang membabitkan kepentingan Melayu dan Bumiputera seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara bagi mengelakkan peristiwa 13 Mei berulang buat kali ketiga.

Sejarawan negara, Prof Tan Sri Dr Khoo Kay Kim, berkata kaum Cina terutama golongan seusianya bimbang dengan tindakan Dr Soi Lek itu dan pemimpin lain yang seolah-olah tidak faham sejarah penubuhan negara dan sanggup memberi kenyataan menghiris hati kaum lain atas alasan untuk keadilan semua pihak.
Katanya, serangan ke atas orang Melayu walaupun membabitkan isu kecil seperti pemberian ekuiti 30 peratus adalah sesuatu yang sensitif dan tidak menjamin sokongan dan kemenangan berpihak padanya pada masa akan datang.

Hentikan serangan itu, ia tidak bawa hasil positif, kalau duduk berbincang dan bertolak ansur seperti mana yang diamalkan Barisan Nasional (BN), mustahil ada konfrantasi, sebab itu BN ditubuhkan supaya parti komponen boleh duduk bersama berbincang masalah rakyat.

BN ditubuhkan selepas 13 Mei, tapi semua sudah lupa, pemimpin terus bergaduh, kalau sentiasa tumpu kepada hubungan kaum, langkah tidak diambil untuk rapatkan kaum, saya takut, bimbang berlaku rusuhan 13 Mei lagi, selepas kejadian pada 1945 dan 1969.

Oleh itu, dia kena jawab apa yang MCA mahu, supaya rakyat tidak keliru, benda ini (ekuiti 30 peratus) tidak perlu dipersoalkan lagi, kalau kita perhatikan banyak orang miskin di negara ini masih orang Melayu, mereka perlu dibantu, tak perlu menjerit-jerit untuk kurangkan hak mereka, tak guna... apa yang penting pujuk mereka (Melayu) untuk dapat sokongan, bukan cari gaduh dengan mereka, katanya ketika dihubungi di sini, semalam.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sikap Dr Soi Lek yang masih mempertahankan pendiriannya terhadap cadangan untuk mengurangkan ekuiti Bumiputera 30 peratus dalam semua sektor ekonomi secara berperingkat selain kenyataannya yang melahirkan perasaan kecewa terhadap Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengingatkannya supaya tidak membuat kenyataan yang menimbulkan kemarahan dan prasangka terhadap kaum lain.

Sementara itu, Pengerusi Dewan Muda Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS), Aqil Faisal Ahmad Fadzil, melahirkan perasaan kecewa terhadap tindak tanduk Dr Soi Lek itu yang tidak mencerminkan semangat kerjasama yang diamalkan golongan usahawan pelbagai kaum di negara ini.

Kami usahawan tulen babitkan Melayu, Cina dan India memang bekerjasama, tapi bila timbul isu ini buat kami keliru. Pada pandangan kami, dasar ini (ekuiti) tidak merugikan mana-mana pihak, malah menguntungkan semua terutama kaum Cina, katanya.

sbb itu aku sgt suke dgn buku sejarah aku ms form3 dulu yg ditulis oleh khoo kay kim ni.... terus dpt A... wahhh!! motif ape ni?? hehe

*mode serious semule
terok kn? terrrrrroookkkkkkk gile deme ni!!! bkn ke kite yg beraye pon deme yg untong beso ke? bli kain bju, bli lgsir, bli alas meja, itu ini sume bli dr kedai2 kaum deme.... so wutda??? yet they still feel diorg teraniaye dan xdpt hak deme.... bg capital WUTDA kat deme!!!! eeee geramnye aku!!!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan