Selasa, Mei 01, 2012

pesta buku antarabangsa 2012


Last weekend kami anak beranak telah ke Pesta Buku Antarabangsa KL (KLIBF). Dah lama dah tak pergi PWTC ni. Last aku pegi pun pasal KLIBF jugak la. Tahun bile ntah, dah lupa.. tapi tak silap mase tu pegi dgn arr ngn sorang kawan dia ntah sape name budak tu.
Pegi pesta pesta macam ni dgn 2 orang anak kecik, memang 1 cabaran yang teramat tidak terhingga la.. anak aku yg kedua tu memang sah sah kena berdukung all the time, sebab dia kecik lagi. Walaupun dah bleh berjalan, tapi untuk dibiarkan berjalan dalam tempat sesak macam tu, memang tak la kan.. yang si kakak plak, walaupun dah bleh berlari dgn stabilnye, masih nak berdukung.. awal awal je nak jalan, pastu merengek2 nak berdukung.. jenuh jugak la.. sampai skrg aku still rase sakit lagi kat otot tangan ni sebab mendukung budak yg berat nak dekat 10kg dari pukul 1pm sampai 5.30pm.. hoho
Kami parking kat tempat parking yang kene bayar rm8 sekali masuk tu. Budak yang jaga gate parking tu mcm tak berapa nak semenggah jugak la. Was was aku, mcm sdn bhd je die jage parking tu. Gate tu pulak boleh bukak manual.. hmm... tp sbb malas nak parking jauh + tak bawak stroller (sbb bajet dlm tu sesak teramat so takkan boleh guna stroller punya) so tadah la jugak rm8 sekali masuk tu. Dari tempat parking tu, kami anak beranak masuk ke entrance yang tak berapa nak best. Booth booth yang kedai kedai buku punya. Mase tu dah rase pelik dah, apsal KLIBF ni macam kecik je. Takkan kedai kedai buku je yang take part. Tang mane yang international nye kan.. takkan daud rare books yang dari Indon tu je kompeni luar yang take part.. pusing pusing tengok buku buku untuk budak U ngn store buku kanak kanak ade la.. dah la lapang semacam dan mase tu dah rase macam menyesal plak tak bawak stroller.. huhu..
Turun bawah untuk pegi ke main stage sebab mase tu ade announcement pelancaran majalah baru Iman. Mase turun bawah tu, baru le ternampak karangkraf ape sume tu.. ler... rupenye diorang ni ade 1 bilik khas, boleh kate mini dewan la.. diorang tak sekali dengan booth booth kedai buku yang banyak kat atas tadi tu.. patut le.. kirenye, publisher publisher yang besar besar ni sume ade section sendiri kat level sekali dengan main stage tu. Adoi.. disebabkan kitorang park kerete kat atas, masuk masuk tu yang terus jumpa kedai kedai buku yang tak berapa nak glemer tu.
Ok. Masuk karangkraf, ok la.. ade penulis buku yang aku tak kenal *hehe* kat meja tandatangan autograph tu. Ade la beberape orang bergambar dgn diorang. Pastu kat main stage (karangkraf ade mini main stage dia sendiri kat dalam mini dewan tu) ade salikin sidek tengah promot buku dia ngn model model baju skali kat atas pentas tu. Kat bahagian karangkraf ni biasela, novel memang berlambak, ramai gak yang aku tengok bawak bakul isi novel. Aku tengok tengok gak kot kot ada buku buku motivasi yang boleh aku grab, tapi takde yang aku kire masterpiece untuk aku la. Takde 1 pun buku yang aku ambik kat sini.
Mase kat booth telaga biru, ok la.. dia just 1 booth kecik je. Sesak. Yang aku nak cite kat sini, customer service nye yang sangat hampeh tahap cipan. Laki aku beli 2 buku, buku pasal financial written by Uzar. Lepas budak yang tukang tulis resit (budak yang berjalan ke hulu ke hilir dan bila nampak org pegang buku banyak banyak, dia akan dating dan tanya ‘dah ade resit dh?’) tu bagi resit, dia halakan kami ke 1 kaunter bayaran ni. Pegi pegi kat kaunter tu, TUTUP elok je terletak kat atas meja. Ok la fine, aku ok je. Sebab aku anggap budak tukang tulis resit tu tak aware yang kaunter tu BARU je tutup kononnye.. kan.. ok.. pegi la kaunter 1 lagi. Elok2 sampai giliran laki aku, boleh pulak budak pompuan muka tak cantik tu cakap ‘pegi kaunter 1 lagi, kitorang nak tukar shif’ e eh!! Aku yang tengah belek belek novel murah kat 1 rak novel dekat dekat ngan kaunter bayaran tu, terus toleh belakang. Geram! Aku pun terus cakap ‘tadi kaunter sana pun tutup, sane suh datang sini’ pastu pompuan muka tak cantik tu, dengan takde say sorry, dengan muka masam, bagi laki aku bayar kat situ, tapi dengan sangat rude way. I mean, u tak say sorry sebab suka suki hati u nak suh i and laki i berulang alik dari kaunter sini ke sana lepas orang kaunter sana suh i dgn laki i ke kaunter sini, pastu pulak budak laki yg pendek kat kaunter tu pulak, ulang sampai 3 kali kat laki aku ’32 hengget 32 hengget’. Oiiii saba la!! Laki aku tengah nak kluakan duit dr wallet tu ko tak nampak ke? Aku ase memang macam nak ambik je gamba pompuan tak cantik dengan budak laki pendek tu masuk dlm blog ni, tapi laki aku tak bagi. Geram aku! Korang yang takde shift schedule, kaunter mana nak tutup, kaunter mana bukak, pastu buat peel macam tu. Oiii aku ni customer tau. Jaga lek lok sikit perangai ko as front liner tu. Tengok skarang tak pasal2 telaga biru dapat nama busuk dlm blog aku ni.
Tu peel sales yg paling teruk la aku ase aku experienced kat KLIBF tu. Ade 1 lagi budak sales pompuan tu, marah bile aku ngn laki tak pandang die bile die panggil. Aku dengar die bebel bebel pasal kitorang tak nak pandang dia tu. Diknon diknon sales sekalian, tolonglah sedar dan buka minda anda, kalau customer dah tak berminat nak pandang awak, apetah lagi nak dengar karoot komedia awak tu, tolonglah terima hakikat ye.. jangan lah membebel macam orang tak betul..
Gerai galeri ilmu pun penuh sesak. Pastu dekat plak dgn gerai PTS publication. Aku ingat nak survey buku motivasi gak kat sini, tapi sebab kesesakan yang teramat, plus mase tu lah pulak Haifa dah start merengek kuat sampai orang dah start pandang pandang (aku cukup pantang orang pandang aku bila anak aku nangis kat public, ape kes? Tak penah tengok budak nangis?), so aku pun melupakan je hasrat aku tu. Laki aku pun terpakse melupekan hasratnye nak tengok buku apa yang boleh dibeli kat situ. Patutnya galeri ilmu ngan PTS publication takleh buat booth dekat dekat sebab 2 2 publisher ni sure sure akan penuh. Pada aku la.. hmmm... Nampak ustaz hasrizal-aku-terima-nikahnya yang dah kurus tu kat situ. Sapa sapa nak bergambar ke ambik autograph ke, dipersilekan la. aku of koz tak la kan, sebab aku lepas tengok cite Cinta Sempurna yang ashraf muslim blakon tu, aku macam ade 1 impression takbest kat ustaz hasrizal tu. Hoho sorilah ye ustaz, ni pengakuan ikhlas saya. Mc kat booth galer ilmu tu senior laki aku mase kat utm. Aku suh dia tegur tapi laki aku tak nak pulak. Kalo tak boleh la laki aku ambik gamba dgn diorang skali ngn ustaz hasrizal (laki aku takde impression kat ustaz hasrizal macam yang aku ade tu hehe).
Safee Sali pun dijangke ade kat situ, kat booth yg kluakan komik Supa Safee tu, tapi mase kitorang ade kat situ tu, dia belum ada lagi. Kalo tak, bleh gak ambik gambar dia (walaupun malam semalamnye tu die tak dapat jaringkan gol mase lawan sri lanka tu hehehe).
Lepas solat, kitorang pun terus decide nak cabut. Oh ya! Mase tggu laki aku habis solat, terserempak ngn radhi oag ngn zed zaidi, diorang naik ke cafe yg ade kat atas surau tu. Zed zaidi tu bajet glam la tu lepas kes die ngn aaron tu, senyum dan angguk ngn orang awam macam aku ni (sbb aku macam pandang die lame sket mase tu, sbb nak konfemkan tu zed zaidi ke bukan hoho).
Kesimpulannye, ok la.. wayyyy far from my expectations, i mean, below my expectation la.. huhu.. ke sebab baru hari ke 2? Ntah lah. Tapi yg aku sure, dulu dulu punya KLIBF macam lagi meriah dan banyak buku. Ke ilusi optik aku je tu? Hehe.
jom layan gegamba kami anak beranak mase kat pesta tu....

 eksaited beli poster ABC smp nk pegang sepanjang jln
 hikmat gambar bergegar =p
 adik pon nak wat jugak hikmat gambar bergegar =p
 masih lg nk memegang poster ABC
 mak yg dah senget benget
 kat depan main stage mase pelancaran majalah Iman
 kakak ngn abah kat galeri publisher ape tah *tak glemer tp penuh warna warni*
 mak ngn adik pulak
ngn anak anak kat depan papan tanda pwtc
makan eskem pas dh klua.. huh! kering tekak.. kat dlm tu makanan mahey... huhu




Tiada ulasan:

Catat Ulasan